Komputer wraz z akcesoriami do 3800 zł bez GPU

Cześć!
Nadszedł czas zmienić mój prawie 8-letni sprzęt na coś bardziej nowoczesnego. Staruszka dam do domu rodzinnego, żeby rodzice mieli jakikolwiek komputer stąd też potrzebuje wszystko tj. jednostkę centralną, monitor, klawiaturę, myszkę. Budżet wynosi 3800 zł. Bardzo prosiłbym o pomoc w złożeniu go. Komputer ten ma służyć głownie do pracy (studiuje Informatykę) i grania (Liga, EVE, Overwatch, w Wieśka też by wypadało po raz pierwszy zagrać) oraz chciałbym żeby posłużył mi przez parę dobrych lat.

Jest to mój pierwszy komputer, którego sam kupuje, więc nie mam zielonego pojęcia jak złożyć komponenty tak by ze sobą współgrały.
CPU: Tu myślałem by wrzucić Ryzen 5 lub 7.
GPU: Mam mało używanego Asus GTX 1050 ti od znajomego więc na szczęście nie trzeba się o to martwić biorąc pod uwagę obecny rynek kart graficznych…
RAM: Dlatego, że komputer ma posłużyć przez parę lat 16 GB ramu powinno dać radę
Mobo: Nie mam zielonego pojęcia jakie mobo wybrać, ale dobrze by było gdyby miało USB 3.0 (nie wiem czy to standard w obecnych płytach)
Zasilacz: Tak samo jak o płytach głównych nie mam pojęcia o zasilaczach. Obecny komputer ma jakiś chiński crap, który zjada prąd jak Chrome zjada ram (o ile tak dalej jest)
Chłodzenie: Nie mam zielonego pojęcia o chłodzeniu, ale mój obecny komputer jest tak głośny, że przy puszczonej muzyce w słuchawkach dousznych słychać go, więc mój wymarzony build powinien być w miarę cichy :wink:
Obudowa: Wydaję mi się, że obecnie standardowo obudowy mają szkło hartowane z boku by można było podziwiać świecące wnętrzności komputera i coś takiego mi się bardzo podoba. Fajnie by było gdyby też były jakieś wyjścia USB 2.0 i 3.0 z przodu.
Monitor: Celuje w 2-3 monitory tak by jeden miał 144hz (może w tym roku będą fundusze by taki kupić), a drugi i trzeci full HD z opcją pivot. Ostatnio miałem przyjemność pracować na Dell P2317H więc planuje kupić Dell P2417H, który ma właśnie możliwość obrotu o 90 stopni.
Dyski: Standardowo HDD (1TB) i SSD(128gb lub 256gb). Nie mam pojęcia czy 128gb SSD jest wystarczające jak na system, a dodatkowe miejsce zawsze jest przydatne :grinning:
Mysz: Obecnie używam Bloody V8m i narazię przy niej zostanę, a do starego kompa dorzucę mysz, która była oryginalnie zawarta do niego. Jeżeli znacie jakieś myszki do 150-200 zł, które są warte uwagi to możecie podrzucić ich nazwy to chętnie zastanowię się nad zakupem jakiejś w bliskiej przyszłości.
Klawiatura: Docelowo będę kupował klawiaturę mechaniczną, ale że te są drogie i sam nie wiem czego chcę to jakaś klawiatura do 100-150 zł by się przydała.

Notka: Jeżeli lepszą opcją jest zamiast ryzena 5/7 walnąć np. i7 i w tym wypadku monitor nie zmieści się w budżecie to też nic nie szkodzi, bo jestem w stanie używać stary monitor przez 2-3 tygodnie by potem dołożyć 300-400 zł do resztki z obecnego budżetu i kupić tego Della P2417H i na nim lecieć do czasu aż będę mógł kupić kolejny monitor.