Komputer wydaje dziwne dzwięki, więc nazwałam go dziwolągiem

Otoz moj Dziwoląg wydaje piski, nie wiadomo co jeszcze gdy gram tylko w Lola, wiatraczki czyszcze raz na tydzien :-( Kiedys nie bylo tego problemu?! Byc moze twardy dysk siadl?!

Ale że co ? Ogólnie dziwnie się zachowuje , czy piszczy głośniczek?

Poprzykręcane masz wszystko w obudowie. bo ja jak np. Dysku nie przykreciłem i zaczoł pracować to był jeden wielki traktor.

@topic

Może to być przeciążenie procesora jeżeli wydaje piszczący dżwięg typu piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii przerwa piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii itd lub bez przerw też takie coś miałem odkurzyłem komputer i było dobrze

To bios wydaje piszczenie a mógłbyś nagrać te dzwięki telefonem czy co?

masz tu i zobacz co do twojego piszczenia pasuje ile sygnałow etc: http://komputery.katalogi.pl/Odg%C5%82osy_BIOSU-t8395.html

Grasz w natywnej rodzielczości monitora? To pytanie numer jeden. Spróbuj zmienić rozdzielczość, bo czasem monitory narzekają jak się nie pracuje w zalecanej.

Dwa - pisk jest cichy czy wyraźny i głośny jak w przypadku beepera BIOS'u?

Jeśli jest dość cichy i występuje podczas gier niektórych (a zwłaszcza ich ładowania) to możliwe, że Ci piszczą cewki na karcie graficznej lub nawet płycie głównej. Jeśli masz możliwość i podstawową wiedzę sprawdź kondensatory na płycie i grafice. To te takie cylindry, powinny być płaskie u góry.

Poza tym ze względu na ostatnie temperatury wentylatorki dziwoląga muszą pracować na wyższych obrotach i możliwe, że to któryś z nich protestuje. Posłuchaj wiatraczków.

Naprawdę ciężko powiedzieć nie słysząc tego osobiście. To może być nawet jakieś przebicie z któregoś wejścia i pisk leci z głośników.

Otoz moj Dziwoląg wydaje piski, nie wiadomo co jeszcze gdy gram tylko w Lola, wiatraczki czyszcze raz na tydzien :-( Kiedys nie bylo tego problemu?! Byc moze twardy dysk siadl?!