Witam, jestem nowy na forum i mam pewien problem, właśnie taki jak w temacie. Mianowicie chodzi o to, że podczas gry w MMO komputer sam się wyłącza, bez wywalania jakiś "blue-screenów" i tym podobnych, po prostu się wyłącza, bez żadnych innych "efektów". Z ponownym odpaleniem PC'ta, też nie ma żadnych problemów, ale znowu kiedy chcę grać, zaczyna się to błędne koło. Nie mam za dużego pojęcia o problemach technicznych komputera, dlatego nie będę też udawał znawcy, ale myślałem nad możliwością problemów z zasilaczem, lub procesorem. Możliwe, że ktoś ma/miał taki problem i mógłby pomóc, z góry dzięki i jeżeli potrzebne by były jakieś inne info, np scany z jakiegoś programu lub parametry kompa, wystarczy tylko napisać.
Komputer Wyłączą Się Podczas Grania
Może się po prostu grzeje?Kiedy ostatnio go czyściłeś,spróbuj wyczyścić może to coś da.A wyłącza się tylko podczas gry w jdnego MMO,czy wgl. jak zagrać próbujesz?
Komputer czyściłem bodajże 5 dni temu, dokładnie, więc to raczej nie ten problem, próbowałem grać bez bocznej klapy/ściany, też nic. Co do pytania o czas wyłączanie to wyłącza się nawet podczas tworzenia postaci, ale zauważyłem jedną rzecz, kiedy grałem w Allods PL i ustawiłem wymagania na minimalne, mogłem pograć znacznie dłużej niż na maxymalnych [ na max ok. 10min, a na min. czasami nawet z 2-4h]. Ale to na tyle, bo nawet teraz, co jest śmieszne, podczas gry w tibię się wyłącza. Co do temp. sprawdziłem w EVEREST w tej zakładce "Czujnik" i tak :
Pole Wartość
Właściwości czujnika
Typ czujnika ITE IT8712F (ISA 290h)
Temperatury
Procesor 59 °C (138 °F)
Aux 53 °C (127 °F)
SAMSUNG HD501LJ 40 °C (104 °F)
Wartości napięć
Napięcie rdzenia procesora 1.25 V
+2.5 V 1.84 V
+3.3 V 3.33 V
+5 V 5.27 V
+12 V 12.42 V
VBAT baterii CMOS 3.14 V
Debug Info F 19 2E FF
Debug Info T 53 254 59
Debug Info V 4E 73 D0 C4 C2 00 04 (77)
Co do parametrów kompa to proszę :
Procesor: Intel® Core Quad2 CPU Q6600 @ 2.40Ghz 2.40Ghz
RAM : 2.00 GB.
Na twoim miejscu zainwestował bym w chłodzenie komputera dać większy wiatrak do obudowy wypychający cieple powietrze z pieca i dobrze go wyczyścić
Na początek pójdźmy bezpłatną drogą
- Jak kolega napisał wyżej przeczyść kompa dokładnie , zasilacz , chłodzenie procka , sloty itd
- Dalej proponuje nałożyć nową paste termoprzewodzącą
- Next sprawdź napięcia w zasilaczu albo podaj co masz za zasilacz i zdaj relacje z wycieczki do jego wnętrza czy jest tam coś popalone albo wypukłe kondziory.
Czekamy
A nie próbowałeś podkręcać procesora??
Sory ale jak pisałem była tylko 1 odpowiedź
Weź nałóż nową paste na procek i zainwestuj w lepsze chłodzenie.

@MatiqZDK i to powinno całkowicie wyeliminować problem z wyłączaniem? czy są jeszcze jakieś inne możliwe "drogi błędu" ?
Albo jak masz fundusze to wymienić procek z zasilaczem i chłodzeniem.
Jak chcesz iść prawie darmowymi kosztami to niestety trzeba cierpliwośći i powoli dochodzić do źródła problemu na początek zostaje ci pasta.

A może problemem jest zasilacz też miałem taki problem jeżeli to wina zasilacza to powinieneś jak najszybciej go wymienić. W moim przypadku olałem ten problem i musiałem później inwestować w nową jednostkę
Ok, wielkie dzięki za odp postaram się załatwić pastę jak najszybciej i ją użyć. Co do funduszy to myśle, że zasilacz uda się załatwić, tylko czy mógłby ktoś doradzić jaki najlepiej? bo w sprawach technicznych tak jak już pisałem jestem green.
A tak wgl co masz za zasilacz?
Sory, ża takie śmieszne pytanie, ale jaka jest najszybsza droga, żeby sprawdzić zasilacz? bo EVEREST ® 'em chyba się nie da. Chodzi mi tu o jakiś program oczywiście
Trzeba go wyłączyć i rozkręcić innego sposobu nie znam xd
Zrob tak sciagnij sobie 3dmarka , wl w tym samym czasie everest i patrz temperatury. Bo to ze podales temepratury po stracie systemu nic nie daje dopiero pod obciazeniem pokaze jakie sa realne. Jesli all bedzie ok to na 90% zasilacz nie wyrabia kiedy grafa i procek musza wejsc na wysokie obroty, a co z tym sie wiaze wiekszy pobor mocy.
@T4l4r ok thx. Rozumiem, że następnie podać wam tu "wyniki" tak?
Mi też się kiedyś wyłączał komp podczas grania. Co do programów temperatur itp nie pomogę ale ja tak prosto z mostu miałem pieprzniętą płytę główną
Swojego czasu miałem IDENTYCZNY problem. Zaniosłem do naprawy i okazało się, że coś z zasilaczem, że nie uciągał. Miałem 250V, a dali mi 300V. Jestem niemal przekonany, że to zasilacz. Najpierw zmień jednak taśmę termo przewodzącą. Pozdro