Komputer Wyłączą Się Podczas Grania

Witam, jestem nowy na forum i mam pewien problem, właśnie taki jak w temacie. Mianowicie chodzi o to, że podczas gry w MMO komputer sam się wyłącza, bez wywalania jakiś "blue-screenów" i tym podobnych, po prostu się wyłącza, bez żadnych innych "efektów". Z ponownym odpaleniem PC'ta, też nie ma żadnych problemów, ale znowu kiedy chcę grać, zaczyna się to błędne koło. Nie mam za dużego pojęcia o problemach technicznych komputera, dlatego nie będę też udawał znawcy, ale myślałem nad możliwością problemów z zasilaczem, lub procesorem. Możliwe, że ktoś ma/miał taki problem i mógłby pomóc, z góry dzięki i jeżeli potrzebne by były jakieś inne info, np scany z jakiegoś programu lub parametry kompa, wystarczy tylko napisać.

Może się po prostu grzeje?Kiedy ostatnio go czyściłeś,spróbuj wyczyścić może to coś da.A wyłącza się tylko podczas gry w jdnego MMO,czy wgl. jak zagrać próbujesz?

Komputer czyściłem bodajże 5 dni temu, dokładnie, więc to raczej nie ten problem, próbowałem grać bez bocznej klapy/ściany, też nic. Co do pytania o czas wyłączanie to wyłącza się nawet podczas tworzenia postaci, ale zauważyłem jedną rzecz, kiedy grałem w Allods PL i ustawiłem wymagania na minimalne, mogłem pograć znacznie dłużej niż na maxymalnych [ na max ok. 10min, a na min. czasami nawet z 2-4h]. Ale to na tyle, bo nawet teraz, co jest śmieszne, podczas gry w tibię się wyłącza. Co do temp. sprawdziłem w EVEREST w tej zakładce "Czujnik" i tak :

Pole Wartość

Właściwości czujnika

Typ czujnika ITE IT8712F (ISA 290h)

Temperatury

Procesor 59 °C (138 °F)

Aux 53 °C (127 °F)

SAMSUNG HD501LJ 40 °C (104 °F)

Wartości napięć

Napięcie rdzenia procesora 1.25 V

+2.5 V 1.84 V

+3.3 V 3.33 V

+5 V 5.27 V

+12 V 12.42 V

VBAT baterii CMOS 3.14 V

Debug Info F 19 2E FF

Debug Info T 53 254 59

Debug Info V 4E 73 D0 C4 C2 00 04 (77)

Co do parametrów kompa to proszę :

Procesor: Intel® Core Quad2 CPU Q6600 @ 2.40Ghz 2.40Ghz

RAM : 2.00 GB.

Na twoim miejscu zainwestował bym w chłodzenie komputera dać większy wiatrak do obudowy wypychający cieple powietrze z pieca i dobrze go wyczyścić

Na początek pójdźmy bezpłatną drogą :D

- Jak kolega napisał wyżej przeczyść kompa dokładnie , zasilacz , chłodzenie procka , sloty itd

- Dalej proponuje nałożyć nową paste termoprzewodzącą

- Next sprawdź napięcia w zasilaczu albo podaj co masz za zasilacz i zdaj relacje z wycieczki do jego wnętrza czy jest tam coś popalone albo wypukłe kondziory.

Czekamy ;)

A nie próbowałeś podkręcać procesora??

Sory ale jak pisałem była tylko 1 odpowiedź :D

Weź nałóż nową paste na procek i zainwestuj w lepsze chłodzenie.

warn_ico.png
Double post. - Cree

@MatiqZDK i to powinno całkowicie wyeliminować problem z wyłączaniem? czy są jeszcze jakieś inne możliwe "drogi błędu" :D ?

Albo jak masz fundusze to wymienić procek z zasilaczem i chłodzeniem.

Jak chcesz iść prawie darmowymi kosztami to niestety trzeba cierpliwośći i powoli dochodzić do źródła problemu na początek zostaje ci pasta.

warn_ico.png
Double post. - Cree

A może problemem jest zasilacz też miałem taki problem jeżeli to wina zasilacza to powinieneś jak najszybciej go wymienić. W moim przypadku olałem ten problem i musiałem później inwestować w nową jednostkę

Ok, wielkie dzięki za odp ;) postaram się załatwić pastę jak najszybciej i ją użyć. Co do funduszy to myśle, że zasilacz uda się załatwić, tylko czy mógłby ktoś doradzić jaki najlepiej? bo w sprawach technicznych tak jak już pisałem jestem green.

A tak wgl co masz za zasilacz?

Sory, ża takie śmieszne pytanie, ale jaka jest najszybsza droga, żeby sprawdzić zasilacz? :D bo EVEREST ® 'em chyba się nie da. Chodzi mi tu o jakiś program oczywiście

Trzeba go wyłączyć i rozkręcić innego sposobu nie znam xd

Zrob tak sciagnij sobie 3dmarka , wl w tym samym czasie everest i patrz temperatury. Bo to ze podales temepratury po stracie systemu nic nie daje dopiero pod obciazeniem pokaze jakie sa realne. Jesli all bedzie ok to na 90% zasilacz nie wyrabia kiedy grafa i procek musza wejsc na wysokie obroty, a co z tym sie wiaze wiekszy pobor mocy.

@T4l4r ok thx. Rozumiem, że następnie podać wam tu "wyniki" tak?

Mi też się kiedyś wyłączał komp podczas grania. Co do programów temperatur itp nie pomogę ale ja tak prosto z mostu miałem pieprzniętą płytę główną :)

Swojego czasu miałem IDENTYCZNY problem. Zaniosłem do naprawy i okazało się, że coś z zasilaczem, że nie uciągał. Miałem 250V, a dali mi 300V. Jestem niemal przekonany, że to zasilacz. Najpierw zmień jednak taśmę termo przewodzącą. Pozdro