Komputer zacina się nawet podczas bezczynności

<<<< SKRÓCONY OPIS DLA LENIWYCH >>>> DLA LENIWYCH TEN AKAPIT I KONKRETY
od dłuższego czasu mam problem z pc. Ustawienia bios same się resetują a system zawiesza się nawet w iddle. Ostatnio wgl nie reagował na power, odpalił się dopiero po resecie biosu. Bateria jest ok. Pamieć różne była testowana. Na czystym systemie to samo. Co może być przyczyną?

PONIŻEJ PEŁNY OPIS

Witam, mój problem z komputerem polega na tym iż potrafi się on zawiesić całkowicie nawet 2 razy w ciągu dnia podczas zwykłego kopiowania ( typu folder do folderu ). Pewne jest że nie jest to problem z wirusem ponieważ były instalowane różne systemy i problem występował nadal co więcej na 90% problem nie jest związany również z ver BIOS'u ponieważ na starym jak i obecnie na zaktualizowanym problem nadal wstępuje. Bateria biosu ma odpowiednie 3V, więc z tym też jest ok. Wykluczam również problemy ( jeżeli to ma jakikolwiek wpływ ) z dyskiem ponieważ aktualnie zmieniłem na dysk SSD i problem nadal się pojawia na czystym systemie.
----------------------------------------------------------------------

<<<KONKRETY>>>
Co do moich obserwacji, komputer nie zacina się w stresie nie było ani jednej sytuacji od 5 lat żeby zaciął podczas gry, bądź innych rzeczy które go obciążają. ( oczywiście w taki sposób jaki to ma miejsce podczas bezczynności bo zacinki się zdarzały ale to raczej z winy programów, gier, itd ). Pasta na procesorze została nałożona wczoraj nowa . Zasilacz nie daje oznak błędnego działania lub ja ich nie widzę, komputer nie jest obciążony w żaden sposób "prądowo" chodzi mi o to że oprócz rzeczy które są wymagane do działania/uruchomienia się nie ma nic zbędnego podłączonego więc pobór prądu powinien być prawidłowy.

Po nałożeniu nowej pasty na procesor, wyczyszczeniu z kurzu komputera, podpięciu nowego dysku SSD pewien problem ustąpił.
Mam na myśli problem z 1 uruchomieniem się w dniu, przeważnie co 2 dzień lub codziennie pierwsze uruchomienie objawiało się tym że DIODA POWER zapalała się na 1 sec gasła i po 3 sec komputer uruchamiał się ale do stanu sprawdzania sprzętu w tym czasie również restartował się BIOS . Należało poprostu wyjść z BIOSU nie zapisując ustawień i po restarcie komputer odpalał system z zrestartowanym zegarkiem. Jakieś 2 tyg temu komputer poprostu postanowił się nie włączyć pomógł restart BIOS'u na zworkach .
^^^ KONKRETY ^^^

------------------------------------------------------------------------

Sprawdzanie sprzętu które ( póki co bo podejrzewam że wróci ) było podczas uruchamiania sprzętu.

biospng_qxnerar.png

Moim zdaniem problem jest z napięciem ale nie mam bladego pojęcia czego, poza tymi zacinkami nic złego się nie dzieje i komputer nie ma np 100% użycia procesora bez powodu. Na dniach sprawdzę napięcie na zasilaczu tych 3 lini (12v 5v i 3,3v) i dam tutaj znać jednak wydaje mi sie ze zasilacz jest ok. Kolega zwrócił uwagę na to iż możliwe ze są wygięte piny bądź widełki w sockecie gdzie jest procesor. Nie mam zbytnio pomysłów co można sprawdzić poza napięciami tych 3 lini i ogólnymi oględzinami czy coś nie jest połamane mimo ze płyta była ostatnio oglądana i nic mi się nie rzuciło w oczy .

Jeżeli macie jakieś pomysły jakie napięcia i gdzie je sprawdzać to będę wdzięczny za każdą pomoc bo chciał bym rozwiązać ten problem który trwa juz spora ilosc czasu a wiadomo że restarty co chwile mogą faktycznie uszkodzic jakaś część na satałe o ile już nie jest uszkodzona tylko powoli pada w ten sposób. Z góry dzięki za przeczytanie lektury i proszę o pomoc :)

na samym początku wymień baterię na mobo (resetujący się/ nie trzymający ustawień bios) potem sprawdz napięcia na zasilaczu a na koniec przeleć na smartcie dyski czy może są trafione potem ram i na koncu temperatury wszystkich podzespołów do tego zobacz czy wszystkie wtyczki są dobrze wbite w sloty na mobo

Płyta: ASUS P8B75-V Link
Procesor: Procesor Intel® Core™ i5-3570 Link
Ram: GoodRam DDR3 4GB 1600MHz CL11
Dysk HDD: SEAGATE BARRACUDA 1TB 3,5
Dysk SSD: GOODRAM 240GB 2,5'' SATA SSD Iridium PRO
Karta graficzna: AMD RADEON HD 7790 2GB
Zasilacz: Modecom Feel 620 Link

3910148100_1512259214_thumb.jpg
3131455300_1512259218_thumb.jpg9071758600_1512259222_thumb.jpg6718327800_1512259227_thumb.jpg

<< dodaje zdjecie SSD

9663840000_1512259477_thumb.jpg

Dodam jeszcze ss i zdjecia z testów sprzed pól roku temu
7149364800_1512261897_thumb.jpg

9871352400_1512261774_thumb.jpg7125932600_1512261792_thumb.jpg6661352300_1512261807_thumb.jpg6978959900_1512261813_thumb.jpg4751053800_1512261828_thumb.jpg
Dodano po 11 [godziny] 48 [minuty]:
Wrzucam zdjęcia z mem testu, dziennika zdarzeń.
9609351100_1512301805_thumb.jpg6010462700_1512301805_thumb.jpg8438758600_1512301805_thumb.jpg6662350700_1512301808_thumb.jpg1666793900_1512301877_thumb.jpg6837414700_1512301878_thumb.jpg

WAŻNE
Dodam jeszcze że kolega zasugerował odpalenie Prime95 29.1 i na tym programie komputer się zawiesił co zresztą widać w podglądzie zdarzeń godzina 12:26

Witam . Po przeanalizowaniu wszystkich informacji od ciebie nasuwają się mi 2 powody które mogą mieć bez pośredni wpływ na to co się dzieje z tym PC .

1 - Zastanowiła mnie twoja sugestia/opis iż to co się kończy " zwiechą " to np: pod czas kopiowania plików . Nauczony czasem spędzonym przy składaniu " piecyków " , wiem że każda część PC ma swój " czas " i kiedy się on kończy zaczynają się kłopoty . Idąc więc za twoją logiką odnośnie " momentów " zawieszeni PC , sprawdził bym prozaiczną rzecz , mianowicie ... banki pamięci RAM . Proponuje przełożyć kość ram o 2 sloty i sprawdzić stabilność . Istniej prawdo podobieństwo iż " padł lub pada " kontroler pamięć ram . Tu muszę cię ostrzec o pewnym mankamencie związanym z tym niby prostym testem , mianowicie może być tak iż jedna z kości mogła już się uszkodzić dlatego pamiętać należy by wpierw taką przekładkę zrobić w opcja " po 1 module " . Wnioskując też z twego opisu , masz problem pod czas kopiowania plików oraz startu systemu który wykorzystuje natywnie RAM do podniesienia się z biosu do systemu operacyjnego . Tu może być przysłowiowy " pies pogrzebany " .

2 - Warto było by też wykręcić pł. główną i przyjrzeć się je w " dobrym świetle " dziennym . Może się okazać też że wylał jedne z kondensatorów , potem wysechł i z tond mogą być problemy z podawaniem napięcia na niektóre część na MOBA . A co za tym idzie powodować " wywalanie " się piecyka . To wymaga dość mocnej ingerencji w cały sprzęt lecz może wykazać czy tu właśnie leży problem .

Pamiętaj proszę że moje sugestie są subiektywne i obarczone brakiem możliwość " dotknięcia " problemu własną ręką . Dlatego podejdź do tego na chłodno co napisałem .

Komputer zaciął się podczas czytania twojej odpowiedzi nawet :P i często tak jest bezczynność ok 1 minuty potem próba ruszenia myszka i zwiecha

sprawdze z tymi kośćmi i dam znać jutro jak się będzie zachowywał, dzieki wielkie za odpowiedź ;)

Ym to tak panowie zakupiłem zasilacz Vero L2 Bronze 500W i nie pomogło zwiechy są dalej
komputer jeszcze dokladniej przeczyscilem zeby mieć pewnosc ze to nie jakas głupota ( kurz ) i d*pa
sprawdzam narazie ram, jest 1 kosc ddr3 1600 4g na slocie B1 byla zwiecha aktualnie jest na B2 zobaczymy co sie bedzie działo na tym B2 potem A1 i A2 ( ale obstawiam zwieche)

staram sie wykluczać wszystko po kolei az dojdzie do najgorszego czyli płyta, karta graf albo procek

<<<< SKRÓCONY OPIS DLA LENIWYCH >>>> DLA LENIWYCH TEN AKAPIT I KONKRETY
od dłuższego czasu mam problem z pc. Ustawienia bios same się resetują a system zawiesza się nawet w iddle. Ostatnio wgl nie reagował na power, odpalił się dopiero po resecie biosu. Bateria jest ok. Pamieć różne była testowana. Na czystym systemie to samo. Co może być przyczyną?

PONIŻEJ PEŁNY OPIS

Witam, mój problem z komputerem polega na tym iż potrafi się on zawiesić całkowicie nawet 2 razy w ciągu dnia podczas zwykłego kopiowania ( typu folder do folderu ). Pewne jest że nie jest to problem z wirusem ponieważ były instalowane różne systemy i problem występował nadal co więcej na 90% problem nie jest związany również z ver BIOS'u ponieważ na starym jak i obecnie na zaktualizowanym problem nadal wstępuje. Bateria biosu ma odpowiednie 3V, więc z tym też jest ok. Wykluczam również problemy ( jeżeli to ma jakikolwiek wpływ ) z dyskiem ponieważ aktualnie zmieniłem na dysk SSD i problem nadal się pojawia na czystym systemie.
----------------------------------------------------------------------

<<<KONKRETY>>>
Co do moich obserwacji, komputer nie zacina się w stresie nie było ani jednej sytuacji od 5 lat żeby zaciął podczas gry, bądź innych rzeczy które go obciążają. ( oczywiście w taki sposób jaki to ma miejsce podczas bezczynności bo zacinki się zdarzały ale to raczej z winy programów, gier, itd ). Pasta na procesorze została nałożona wczoraj nowa . Zasilacz nie daje oznak błędnego działania lub ja ich nie widzę, komputer nie jest obciążony w żaden sposób "prądowo" chodzi mi o to że oprócz rzeczy które są wymagane do działania/uruchomienia się nie ma nic zbędnego podłączonego więc pobór prądu powinien być prawidłowy.

Po nałożeniu nowej pasty na procesor, wyczyszczeniu z kurzu komputera, podpięciu nowego dysku SSD pewien problem ustąpił.
Mam na myśli problem z 1 uruchomieniem się w dniu, przeważnie co 2 dzień lub codziennie pierwsze uruchomienie objawiało się tym że DIODA POWER zapalała się na 1 sec gasła i po 3 sec komputer uruchamiał się ale do stanu sprawdzania sprzętu w tym czasie również restartował się BIOS . Należało poprostu wyjść z BIOSU nie zapisując ustawień i po restarcie komputer odpalał system z zrestartowanym zegarkiem. Jakieś 2 tyg temu komputer poprostu postanowił się nie włączyć pomógł restart BIOS'u na zworkach .
^^^ KONKRETY ^^^

------------------------------------------------------------------------

Sprawdzanie sprzętu które ( póki co bo podejrzewam że wróci ) było podczas uruchamiania sprzętu.

biospng_qxnerar.png

Moim zdaniem problem jest z napięciem ale nie mam bladego pojęcia czego, poza tymi zacinkami nic złego się nie dzieje i komputer nie ma np 100% użycia procesora bez powodu. Na dniach sprawdzę napięcie na zasilaczu tych 3 lini (12v 5v i 3,3v) i dam tutaj znać jednak wydaje mi sie ze zasilacz jest ok. Kolega zwrócił uwagę na to iż możliwe ze są wygięte piny bądź widełki w sockecie gdzie jest procesor. Nie mam zbytnio pomysłów co można sprawdzić poza napięciami tych 3 lini i ogólnymi oględzinami czy coś nie jest połamane mimo ze płyta była ostatnio oglądana i nic mi się nie rzuciło w oczy .

Jeżeli macie jakieś pomysły jakie napięcia i gdzie je sprawdzać to będę wdzięczny za każdą pomoc bo chciał bym rozwiązać ten problem który trwa juz spora ilosc czasu a wiadomo że restarty co chwile mogą faktycznie uszkodzic jakaś część na satałe o ile już nie jest uszkodzona tylko powoli pada w ten sposób. Z góry dzięki za przeczytanie lektury i proszę o pomoc :)