Komputer

Który lepszy komputer ?

allegro.pl/amd-quad-phenom-x4-840-1tb-8gb-gt520-2gb-prezent-i1927827282.html

czy ten :

http://allegro.pl/potwor-amd-x4-fx-4100-ram-8gb-1tb-gt520-2gb-i1921319803.html

Ani jeden ani drugi nigdy nie kupuj gotowców a jak nie umiesz złożyć to na techplanet robią to za 1zł. W tej kwocie możesz mieć o wiele lepszy sprzęt.

podasz link ?

www.techplanet.pl

Jeśli chcesz pomocy w dobrze komponentów daj znać z chęcią coś złożę.

@up byłbym bardzo wdzięczny chodzi mi tylko o komputer bo monitor mam i klawe więc jak znalazł byś czas to mógłbyś mi pomóc ?

Zanalizujmy:

Pierwszy komputer:

AMD FX-4100 Black Edition 4x 3,6Ghz s. AM3+ BOX - nie mam zastrzeżeń dobry do podkręcania...

Asus/Gigabyte M5A78L-M LX - ...ale na tym nie wykręcisz.

DDR3 8192mb 1333mhz dual channel 2x4GB - 4GB RAM wystarczy do tego sprzętu.

Karta graficzna GeForce GT 520 2048ddr3 z CUDA - na tej karcie pograsz jedynie w pasjansa

1TB - 1000GB SATA II NCQ - jakiś no-name?

Zasilacz ATX 500W Silent PPFC 120mm BEZGŁOŚNY - Aha... następny no-name.

Drugi komputer... jest praktycznie identyczny.

mht6vq.gif

Niech ci złoży Kruszyn99 komputer, bardziej Ci się opłaci niż kupno na allegro.

Btw. Kruszyn99 znasz się na OC, bo mam problem :D

Zależy jaki ten problem może będę wiedział napisz na pw.

Co do zestawu to widzę, że do wydania masz około 1500zł

Zestaw na AMD:

Procesor:AMD Phenom II X4 955 albo AMD X6 FX-4100 (sporo tańszy a po OC bije phenoma, spokojnie dojdziesz do 4,7Ghz)

Płyta główna: MSI 870-C45(pod phenoma) Asus M5A78L-M LE (pod buldożera)

Karta graficzna: ASUS HD6850 DirectCU (chociaż wstrzymał bym się do stycznia i zobaczył co oferują radeony z serii 7000) ewentualnie od Nvidi GB GTX 460 1gb ale jest trochę słabszy od HD 6850

Zasilacz: Corsair CX500 V2 CMPSU-500CXV2EU albo OCZ StealthXStream 2 (OCZ ma trochę krótkie kable)

Pamięć ram:Kingston HyperX 2x2GB

Obudowa: SilentiumPC Brutus 310 tania a dobra

Dysk twardy: i tutaj będzie ciężko Tajlandia zalana dyski drogie jak **** wstrzymał bym się do marca albo jakąś używkę bym kupił (tutaj wedle upodobań odnośnie wielkości, ważne żeby był 7200 RPM i miał duży bufor 16mb w górę). Tutaj trochę przeszarżowałem z ceną jeśli to za dużo i nie lubisz podkręcać to jest alternatywa

Zestaw na Intelu:

Procesor: i3-2100

Płyta główna:ASUS P8H61-M LX (ważne żeby był chipset h61 nie opłaca się płacić więcej za inne bo i tak nie podkręcisz tego procesora lecz na stockowych zegarach jest nawet lekko wydajniejszy od 955 BE)

Karta graficzna:Gainward GTS450 512MB (jeśli grasz w wyższych rozdziałkach bierz 1gb VRAM)

Zasilacz:Aerocool VP-450

Pamięć ram:Kingston 4GB (ewentualnie 2x2gb)

Obudowa:Fractal Design Core 1000 (mała przewiewna obudowa idealna do tego zestawu)

Dysk twardy: patrz w zestawie na AMD

Oczywiście zestaw na intelu jest robiony po "taniości" jednak wybierając dobrej jakości komponenty i nie tracąc na jakości oraz wydajności.

Z dyskami to prawda. W sumie mógłby kupić te f3 samsunga, ale ta cena! 359zł na allegro. Na razie chyba nie bawić się w SSD, prawda?

te 2 to smieci...karty =9500gt WTF?

gtx 460 -500zl

amd(nie na dlugo) lepiej dolozyc (i5) x4-400-500 / 800zl

zasilacz-600w-300zl

plyta glowna-300zl

8gbram-200zl

dysk-minimum 200-300 zl za 250gb w obecnej chwili (nowy)

OOOO juz jest 2 tysiace? ...dozbieraj 500-1000 i kup cos na par lat do mmo :)

karty slabszej niz 460gtx nawet nie kupuj :)a do niej musi byc konkretny procek ...4 rdzeniowy. Amd sa duzo slabsze od intela wobecnej chwili.Jezeli zalezy CI na ultra w nadchodzacych grach - i5 k2500

Wiec za 1500 nawet nie bierz sie za skladanie czegos w obecnej chwili czekaj do nastepnego roku i patrz jak leca ceny...chyba ze chces zkomputer NOWY na , ktorym nie pograsz w najnowsze gry....=FAIL

To prawda, że teraz to raczej kiepski okres do składania komputerów też bym się wstrzymał parę miesięcy.

macie może jakieś zdanie o tym ?

http://allegro.pl/max-dell-xps-7100-6x2-7ghz-8gb-1tb-ati5770-wi7-3y-i1933476382.html

Jak coś to podajcie jakiś cały komp za około 2000 (tylko żeby nie złom :P )

Jak był by tańszy o 800 zł czemu nie. Skoro do 2k to pierwszy zestaw jaki podałem pasuje jak ulał jeśli nie wierzysz wbij na pclab załóż temat i sam się przekonasz.

macie może jakieś zdanie o tym ?http://allegro.pl/max-dell-xps-7100-6x2-7ghz-8gb-1tb-ati5770-wi7-3y-i1933476382.htmlJak coś to podajcie jakiś cały komp za około 2000 (tylko żeby nie złom )

kupuj tak...i juz jak mas ztyle kasy

Karta graficzna- GF 460gtx /560 (256 bitowe)

procesor i5 k2500

plyta glowna dla procesorow INTEL dla tych procesoroe

dysk 1t

zasilacz 600-700w chiefesta

8gb ram king...

obudowa z wiatrakmi (lub z miejscami na nie)

karta sieciowa

dzwiekowa jezeli CI potrzebna inna niz z plyty glownej :)

na takim czyms odpalisz wszystko na ultra:)

kupuj tak...i juz jak mas ztyle kasyKarta graficzna- GF 460gtx /560 (256 bitowe)procesor i5 k2500 plyta glowna dla procesorow INTEL dla tych procesoroe dysk 1tzasilacz 600-700w chiefesta 8gb ram king...obudowa z wiatrakmi (lub z miejscami na nie) karta sieciowadzwiekowa jezeli CI potrzebna inna niz z plyty glownej na takim czyms odpalisz wszystko na ultra:)

Szczerze to ku*** nie rozumiem co gadasz. Używałbyś interpunkcji albo przynajmniej kropek.

Jeżeli masz mu "składać komputer" to podałbyś konkretnie nazwy. Nie jest jakimś super mega koxem w kompach i nie rozumie tego dosłownie tego o czym gadamy. Trzeba mu pomóc to zrozumieć. Powiedz twojemu tacie żeby kupił płytę główną INTEL, zrozumie? Na co mu 8 GB RAM? Istnieją czasu gdzie 4GB RAM wystarczy jak kotu podwórko. Karta sieciowa i dźwiękowa jest w płycie głównej, oszczędza na kasie to dlaczego ma dokupować inne niż zintegrowane, które jest w płycie głównej.

macie może jakieś zdanie o tym ?http://allegro.pl/ma...1933476382.html

mht6vq.gif

podalem mu co ma kupic idzie do sklepu ....mowi i mu to skladaja nic nie musi wiecej robic , sami mu dobiora plyte do procka eh...widac nigdy nie kupwaliscie kompa w sklepie komputerowym....nie nie uzywalme bo nie bylo po co? mam napisac Ci to ze nie bede uzywal bo mi sie nie chce czy tego nie zrozumiesz i dalej bedziesz udawal wielkiego poloniste? :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: mialem 16 lat i potrafilem sam isc do sklepu i powiedziec co chce , chyba to nie jest trudne? i myslisz ze akurat w sklepie dostanie ta plyte , ktora mu podam raczej nie.. Czepiasz sie bo sam podajesz badziew i nie masz pojecia co napisac?

Podalem wszystko i kazdy moze to odczytac , ale specjlanie dla Ciebie napisze jeszcze raz.

1.GeForce 460gtx lub 560 (256 bit) gainward /gigbyte/Asus/Nvidia(najdrozsza wersja nieczym nie roznica sie od poprzednich wymienionych)

2.Procesor Intel core quad i5 k2500

3.Plyta glowna DLA tych procesorow I5/i7 (intel)(dobiora w sklepie) np. http://www.vobis.pl/oferta/komputery/podzespoly_pc/plyty_glowne/dla_procesorow_intel/lga_1156/108486_plyta_glowna_asus_p7p55-m_lga1.aspx jak widac plyty pod i5 sa dosycccccccccccccccccc drogie....... ale jak jest tansza wez taka....chyba ze bedzie krecil procesor:)

4.Zasilacz 600-700w chiefesta lub cos okolo 300 zl:) chyba ze chcesz uzywke:)

5.a 8gb ram po to ze zaniedlugo pojawia sie rzeczy , ktore beda obslugiwaly wiecej niz 4....nie bedziesz musial w przyszlosci tego robic ale napewno nie 4...6 jak juz co chociaz to bez sen roznica 40 zl

5.Obudowa z miejscami na wiatraki lub z wiatrakami:)

6.karta dzwiekowa jezeli chcesz lepsza niz na plycie ....(kristal jakbys nie wiedzial na plycie sa slabe karty dzwiekowe a niektorzy chca miec dobra jakos dzwieku......)

7.karta siecowa jezeli bedziesz potrzebowal lepsza;)

prosze bardzo specjlanie dla p.Kristal.....

Po to się bierze i5 2500k żeby go kręcić jeśli nie ma zamiaru tego robić niech bierze procka bez litery "K" na końcu i jak ma robić OC podaj chociaż jaki chipset by się do tego nadawał...

Po to się bierze i5 2500k żeby go kręcić jeśli nie ma zamiaru tego robić niech bierze procka bez litery "K" na końcu i jak ma robić OC podaj chociaż jaki chipset by się do tego nadawał...

kazdy procek mozna krecic....:) nie wiem skad wziales wiadomosci ze tylko K jest do kreceniA:) K poprostu jest bardzo wydajny do gier ;)Po 1 on nic nie mowi o kreceniu ....ja nikomu do krecenia nic nie bede podawal ;] na kazdym sprzecie z dobrym chlodzeniem mozna krecic i zasilaczem...to loteria jeden wykreci do xxx drogi do xx trzeci do x albo spali ;).....nie a ogolnej zasady kazdy procek kreci sie inaczej czy karta graficzna.

kazdy procek mozna krecic.... nie wiem skad wziales wiadomosci ze tylko K jest do kreceniA:) K poprostu jest bardzo wydajny do gier ;)Po 1 on nic nie mowi o kreceniu ....ja nikomu do krecenia nic nie bede podawal ;] na kazdym sprzecie z dobrym chlodzeniem mozna krecic i zasilaczem...to loteria jeden wykreci do xxx drogi do xx trzeci do x albo spali .....nie a ogolnej zasady kazdy procek kreci sie inaczej czy karta graficzna.

Spalić potrafi jedynie tempak, który ustawi V-core na 1.5 ^^

v to napicie ...czym wieksze , zaleznosci od procka wiec nie wiem dlaczego twierdzisz ze 1,5 to granica palenia hahhaajeden bedzie potrzebowal wiekszego inny mniejszego....eh to zwykla loteria jak wielu mowi....podkrecisz na tyle ile chcesz a inny spali... tyle