Koniec z piractwem na naszym forum!

""Nielegalne serwery gier, takie jak e-GLOBAL, mają ogromny i negatywny wpływ na zarówno NCSoft Europe jak i ich klientów. Poważnie wpływają one na doświadczenia graczy z naszymi produktami, co zabiera naszej firmie potencjalne zyski, które są wykorzystywane do rozwijania oficjalnych serwerów. Straty, na jakie naraziło NCSoft działalność e-GLOBAL wynoszą około 6 milionów euro" - powiedział Max Brown, dyrektor do spraw sprzedaży w europejskim oddziale NCSoftu.

Nie jest to pierwsza akcja NCSoftu tego typu. Firma ma na koncie niebagatelne zwycięstwo z administratorami najpopularniejszego amerykańskiego serwera Lineage'a II - L2Extreme.com, które swojego czasu mogło pochwalić się aż 50 tys. użytkowników. Wtedy do akcji włączyło się także FBI."

http://www.gram.pl/news_6wPgH,4_NCSoftu_ko..._serwerami.html

Dlaczego uważam je za piraty?

A to dlatego, że żaden nie ma licencji na prowadzenie owej gry.

Żaden nie wykupił praw autorskich.

Jest to ta sama gra, co global i przynosi straty producentowi.

I właśnie dlatego uważam to za piraty. Nie wiem jak wy rozumiecie pojęcie "pirat" bo ja rozumie je w sposób taki:

Łamie prawa autorskie producenta przynosząc mu finansowe straty. - Tym dla mnie jest pirat. Może mamy inne poglądy. Nie wiem nie wnikam. Ale właśnie dlatego będę stał przy swoim. Jeszcze coś?

Ciekawy jestem czy bylibyście tacy cwani gdyby któryś z was stworzył jakiś program/grę, a inna osoba podgryzła by wam trochę kodu i postawiła priva. Czerpała by z tego kasę ;-) Co byście wtedy powiedzieli... A możecie mi wierzyć - na większości serwerów L2/WoW'a kasa która idzie "na serwer" po części idzie do kieszonki admina więc...

Uprzedzając wasze pytania dotyczące "pokaż mi serwer, którego admin zbiera kasę" to wam nie podam bo po prostu nie potrafię. Mówię ogólnikowo.

A i pozdrowienia dla Spawna - twoje wypowiedzi zawsze są zakończone humorystyczną Puentą Oo

I dajcie już spokój bo jak znowu bd musiał tyle pisać to będzie jednego admina mniej... A tak poza tym to się uspokójcie (w szczególności Mr. Spawn) bo to nie jest wojna na urwanie głowy tylko normalna dyskusja. A ty Kozak bierzesz wszystko co powiem do siebie i to na maksa - i nie wiem dlaczego. A nie chcę z tobą wojny prowadzić bo ty fajny użyszkodniko-redaktus jesteś więc ;-) A Kroolikowi gratuluje siły persfazji - od razu mi się ciepło zrobiło po twojej wypowiedzi... :P

Dobra.

Jak każdy a przynajmniej większość miałem grać na prywatnych serwerach i wiem że jest to podważanie praw autorskich producenta. Tak jak napisał RmK serwery prywatne przynoszą stratę producentowi ale także oszczędzają ,, kieszenie " graczy może jest piractwo albo nie jak kto sądzi ale na tak szanowanym forum jednym z większych o grach MMORPG powinien utrzymać swój status bądź go zmienić wprowadzając takie poprawki w regulaminie jak zakaz dodawania serwerów prywatnych gier MMO. Cóż admini już postanowili koniec kropka już nie zmienicie niczego jedyne co nam zostaje zastosować się do nowego przepisu w regulaminie.

Pozdrawiam Veker ;)

//No i narobiłeś bigosu - mnie zlinczują, ale Ciebie? Ty już po grabarza dzwoń :P - R3m4ke

#edit

Spokojnie już zamówiłem trumnę jesteście wszyscy zaproszeni na pogrzeb.

P.S. proszę na mym pogrzebie puścić piosenkę Mozarta - Requim of Dreams czy jakoś takoś xD

Hola Hola zly czlowieku... gotujecie sie tu jak przepiurki starajac sie dowiesc prawdy slowa "piractwo"

Sluchajcie na upartego mozecie mowic ze to jest piractwo luuuz wasza wola wasze kredki i wasza malowanka... nic mi do tego. Tyle ze prywatne servery wykozystuja skrypty javy i maja malo wspolnego z realna gra(orginalna) sa budowane na wlasnych zasadch. Oczywiscie byly przypadki kradziezy praw autorskich luuz. Ale za to servery byly zamykane w L2 Abyss, Supreme, Dune itp. W swiecie globalnych serverow te wszystkie darmowe servery musza byc nazywane "prywatnymi" takie jest prawo i nic nam do tego :(. ALE w swiecie tych prywatnych serverow konkurencja innych privow jest juz nazywana piractwem.... Czemu? A no wlasnie dla tego ze kazdy serv jest na Javie i robiony w tem sam sposob. Czyli sa kopiowane bezposrednio dane. Niby admini privow maja tam swoje pargrafy... ale co oni moga zrobic??? :D

Jak chcecie to robcie se ten motyw "aaaaa piractwo jest bee" ale wtedy strona musi zminic koncepcje skoro jest o darmowych MMO musi dotyczyc darmowych MMO.. I tu znowu myk bo "prywatny" server jest darmowym serverem :)

Cholera sam sie zamotalem... ale ogolnie chodzi o to ze nazywac innych piratami moga nazywac tylko inni wlasciciele prywatnych serverow.... jasna cholera oczoplasu dostalem :D

1. Serwery L2j są w 100% legalne i nie naruszają żadnych praw autorskich. Mogę nawet stwierdzić ze producent tego typu serwerom ponieważ działają one jak darmowa reklama. jedynie serwery stojące na plikach oficjalnych można nazwać serwerami pirackimi.

2. Jeśli admin uważna ze prywatne serwery są złe ( co zabawne sam na takich gra chociaż wie ze to okradanie producenta) to działy takie jak 'World of Warcraft' jaki 'Lineage2' powinny zostać usunięte ponieważ są to jak już wcześniej wspomniano płatne gry a serwis jest chyba nastawione na darmowe tytuły. No i zapomniałbym o dziale 'Prywatne serwery MMO' który tez powinien zostać natychmiastowo usunięty.

3. Lineage2 powinno zostać usunięte z listy darmowych gier ponieważ wprowadza to w błąd użytkowników

4. Poradnik 'Jak zagrać w Lineage II - Instrukcja' powinien zostać natychmiast usunięty ponieważ lamie zasady forum.

chociaż uważam pomysł RmK za kompletnie idiotyczny to dostosuje się do niego bo przecież admin zawsze ma racje nie ważne kto co powie. Punkty powyżej to tylko taka mała podpowiedz co admin powinien zrobić zęby wprowadzić swój plan w życie. Wymieniłem je ponieważ nie rozumiem dlaczego nie zostało to zrobione na samym początku. Możliwe ze administrator nie zauważył tych małych szczegółów wiec służę pomocą.

1. Dobra kończę się wykłócać L2j i przyznam wam rację bo to i tak do niczego nie prowadzi.

2. Działów nie usunę bo raz muszę mieć na to zgodę Chmarusa a dwa sam chciał to zostawić, a ja nie mam nic przeciwko. I tak jak mówię, nie wchodźcie z butami w moje prywatne życie bo to nie wasza sprawa, dbam o popularność forum, a nie o to, żeby mnie było dobrze.

3. Lineage 2 na liście MMO to nie moja brocha tylko Chmarusa - ja nie mam do tego dostępu.

4. Ja nawet tego poradnika nie widziałem Oo - weź zapodaj linka bo ja tego znaleźć nie potrafię.

I nie wiem co widzisz w tym idiotycznego. Dużo osób gani prywatne serwery, a to, że zakazujemy ich reklamy może ich do nas przyciągnąć. A co lepsze to nie są nooby z pod palmy. A co Lineage2 to jednak nadal są to piraty - nie mówiąc o tych serwerach stojących na Javie ta? Przyznam nie wiedziałem o czymś takim.

A wiecie co mnie w was denerwuje? To, że krytykujcie każdą moją zmianę uzgodnioną z Chmarusem - takie mamy zasady. Ale żaden z was nie wysunie innego lepszego pomysłu ŻADEN! Tylko krytykujecie. Myślisz, że prowadzenie takiego serwisu to błahostka? Jak tak to zapraszam - Konto Admina czeka tylko zrób że coś dla tego forum i skończ krytykować administrację.

Więc puki wy nie zaczniecie nam pomagać swoimi pomysłami w prowadzeniu forum tak długo my będziemy kolejno wprowadzać swoje założenia w życiu. Wy mi za każdym razem wbijacie nóż w plecy. Jak będziecie mieć jakiś fany pomysł to my go rozważymy i wprowadzimy. Ja czekam na pomysły - My na to czekamy. Ale jak wy siedzicie z założonymi rękoma wytykając tylko co jest bez sensu albo źle to wybaczcie ale to jest po prostu nie na miejscu...

Ale żaden z was nie wysunie innego lepszego pomysłu ŻADEN!

Ja mam lepszy pomysł. Zostaw prywatne serwery w spokoju.

nie wiem o co chodzi z ta java i innnymi duperelami, ale gracie jednak w L2. jest to prawie taka sama gra (rozni sie troche ze wzgledow technicznych), ktora stworzyli jacys tam ludzie i ktorzy nie maja pieniedzy z prywatnych serverow. ja to widze raczej jako okradanie firmy z potencjalnych graczy. bawi mnie, ze piraci, jak zwykle, szukaja usprawiedliwien. a jescze bardziej mnie smieszy, gdy ktos mowi, ze jest fanem L2, czy WoW, a gra na prywatnych i okrada firme, ktora zrobila jego rzekomo ulubiona gre...

skoro sa na forum i na stronie glownej gry, ktore darmowe nie sa, jak i newsy o grach, ktore tez nie sa za free (np. AoC), to moze lepiej zmienic nazwe z "darmowe gry mmo", na "gry mmo".

Równie dobrze możesz pisać że te wszystkie MMO które pojawiają się na stronie to piraty, bo okradają firmę z potencjalnych zysków...

w jakim sensie?

Kozak ja już mam dość tej twojej tempej gatki - jesteś fanem L2 - to jest oczywiste. Ale jak powiedziałem tak będzie - koniec z prywatnymi serwerami czy są one legalne czy nie, Nie będę sprawdzał czy to stoi na "legalnym" L2j czy na oficjalnych plikach gry. Jeżeli jest możliwość łamania Praw Autorskich przez osoby tworzące serwery to Żadne nie mają miejsca na naszym forum. Zresztą chodziło mi o to, że nasze forum to nie słup ogłoszeniowy. Rozumie wasze zniechęcenie do tej opinii. I tak sam gram na prywatnym serwerze WoW'a i wiem, że okradam Autorów. Mam na to wzgląd - ale gram na serwerze klimatycznym, którego na Globalu raczej nie znajdę. A jeżeli nawet to główny język to angielski? Mniejsza z tym.

Zmierzając do końca tej dyskusji - Koniec z prywatnymi serwerami, a sprawę twojego zachowania Kozak omówię z Chmarusem. Zresztą wiem jak to jest - nawet jakbym podał miażdżące argumenty i tak stał byś ślepo przy swoim. Kozak gratuluje Ci wytrwałości a zarazem Życzę powodzenia. To tyle z mojej strony.

najlepiej zamknij temat, bo zaraz zaczna sie odpowiedzi i kolejna niepotrzebna dyskusja, ktora prowadzi do klotni

Nie będzie tematów dotyczących prywatnych serwerów WOW i Lineage2. Dostaje sporo listów z pytaniami dlaczego wspieramy nie do końca legalne inicjatywy (nie oszukujmy się... ile osób co gra na legalnych serwerach lineage kupiło oryginalną grę). To nie jest dyskusja na temat czy serwer jest legalny czy nie jest. Nie obrażajcie się na siebie i nie siejcie konfliktów w teamie mmorpg (uwaga do kozaka i rmk).

temat zamykam.

Tak zmiany następują i to poważne - kończymy z promowaniem prywatnych serwerów do gier jakiekolwiek by one nie były - koniec również z wypowiedziami "a ja mam cracka i mam teraz full wersję". Będą one nagradzane banem na 24h - dlaczego? A to dlatego że mmorpg.org.pl to profesjonalny serwis który nie może sobie pozwolić na niszczenie reputacji przez prywatne serwery.

Regulamin został złagodzony - został dodany punkt o piractwie.