Konto bankowe

Witam.

Ostatnio zebrałem trochę hajsu i muszę gdzieś go ulokować (skarpeta nie wchodzi w grę). Potrzebuję dobre, darmowe konto bankowe gdzie bezproblemowo będę zarządzał moimi środkami. Oczekuję karty, za którą będę nie będę musiał płacić (ewentualnie zapłacić drobny pieniądz jak nie zrobię wymaganej liczby przelewów czy jakoś tak). Miło by było jakbym oprócz przelewów w polsce mógł wykonywać przelewy zagraniczne w obcych walutach i kupować np. HB i inne pierdoły (ten kod CVC czy jakoś tak). Myślałem na PKO. Co polecacie?

Nie wiem czy sa w ogole konta kompletnie darmowe, zawsze placi sie jakas zlotowke czy cos za jakas skladke ubezpiecznosciowa, etc. Mankamentem takich kont jest to, ze nie bedziesz mogl wyplacac z innych bankomatow, bo bedzie Ci ciapac prowizje. Najlepszym rozwiazaniem jest jakies tanie konto, za +/- 6zl. PKO jest eleganckie, przelewy przechodza bardzo szybko.

Parę złociszy miesięcznie przeboleje :)

No to zakladaj konto w PKO.

Kilka lat temu założyłem konto w iPKO, płaciłem te kilka złoty miesięcznie za karte i finalnie uznałem, że nie jest mi ona do szczęścia potrzebna, więc poszła do niszczarki w banku. Tak poza tym to chyba na czysto jest, nie trzeba nic dodatkowego płacić. Jak kolega wyżej napisał, przelewy elegancko idą.

Ja tam polecam mbank, mam dwa konta u Nich i wszystko spoczko ; )

Ja osobiscie mam w BNP Paribas, odradzam. Konto u nich mam dlatego, ze nie chce mi sie przenosic do innego banku. Jestem taaaaak bardzo leniwy.

Ja polecam PEKAO SA

1,98zł prowadzenie karty
0,5zł przelewy internetowe

Mam tam konto od 5 lat i nie narzekam.

Pko jest srednio oplacalne-wyplacasz darmowo tylko z ich bankomatow z innych 10 zl ...QQ :)) + 50-100 zl w razie likwidacji konta... zobacz alior lub mbank

100% darmowe konto o ile wplywa ci na nie wyplata/renta etc:)

Mbank

bądź

deutsche bank

Alior Sync jest darmowy (nie mylić z kontem w Alior Banku), a wręcz można jeszcze na nim zarobić dzięki 5% cashback za zakupy w necie. Niestety cashback zostanie zakończony w marcu. Zrezygnowałem z mBanku na jego rzecz i jestem bardzo zadowolony, bo zamiast drobnych opłat jak w mBanku, zyskałem w Syncu kilka stówek w ciągu roku. W mBanku musisz płacić za kartę, w Alior Sync nie dość, że nie płacisz za podstawową kartę to możesz sobie otwierać subkonta walutowe i dostawać do nich karty i też wszystko bezkosztowo. Ja kupuję w ten sposób na Amazonie, otworzyłem subkonto w GBP i omijam zdzierczy spread, korzystając z kantoru online Aliora. Przelewy z i do kantoru są zawsze realizowane natychmiastowo, niezależnie od tego czy jest święto czy nie, co przy chwilowych promocjach na Amazonie jest istotne.

Dodatkowo masz 10 natychmiastowych przelewów za darmo w miesiącu. Przelewy krajowe i europejskie są za darmo. Bankomaty w kraju i zagranicą za darmo.

http://www.sync.pl/produkt/Konto+osobiste

Pko jest srednio oplacalne-wyplacasz darmowo tylko z ich bankomatow z innych 10 zl ...QQ ) + 50-100 zl w razie likwidacji konta... zobacz alior lub mbank100% darmowe konto o ile wplywa ci na nie wyplata/renta etc:)

Haha, no to teraz doj**ałeś. Akurat mam konto w PKO i wypłacam sobie hajs z jakiego bankomatu mi się podoba, za darmo. Na przyszłość nie pisz o czymś, o czym nie masz pojęcia.

Alior Sync, Alior Sync, Alior Sync ! Najlepsze !
Zresztą co ja się będe rozpisywał - wszystkiego można dowiedzieć się TUTAJ.

A co do konta do płatności internetowych typu amazon, steam, google play to polecam karte internetową WBK.

KLIK

Dokładnie!, jak poprzednicy napisali Alior Sync to narazie najlepszy Bank w Polsce (sam mam u nich konto i przeniosłem się do Alior Synca jak mBank zaczął wprowadzać opłaty (bo kiedyś mBank miał też darmowe konta :))),0 zł za prowadzenie konta, 0 zł za prowadzenie karty, 10 natychmiastowych przelewów w miesiącu, 3 darmowe wpłaty w wpłatomatach w miesiącu (0,5% kwoty wpłaty, min. 1 zł*).

mBanku już nie polecam ostatnio co raz głośniej o tym banku się robi w mediach internetowych że często jest on atakowany przez hakerów którzy przekierowują na niebezpieczne strony wyglądające zupełnie jak oryginalna strona mBaknku wygląd strony internetowej mBanku też daje wiele do życzenia..., strasznie nie przyjemny i trzeba się naszukać ciekawych ofert w nim które by nas interesowały... i kontakt z mBankiem jest tylko przez telefon (przez który słabo ich słychać nawet jak się weźmie telefon na głośno mówiący...) a w Alior Sync możesz się kontaktować, przez kamerkę z mikrofonem, z samym mikrofonem, lub klepiąc na klawiaturze na czacie u nich :) też oczywiście jest u nich kontakt telefoniczny ;p.

Po drugie mBank strasznie naciąga podwójnie za karty..., za prowadzenie co miesiąc płacisz 3 zł + ubezpieczenie karty kolejne 3 zł razem wychodzi 6 zł jak nie wykorzystasz min. 200 zł dokonując na niej jakiś tranzakcji.

Akurat mBank teraz integruje się z MultiBankiem i konto mBanku zamykałem w ich oddziale, więc nie trzeba już wszystkiego załatwiać zdalnie, o ile komuś potrzebny jest kontakt z "panią w okienku". Korzystałem z takiego kontaktu pierwszy raz w ciągu mojej 6 letniej przygody z tym bankiem i zrobiłem to tylko dlatego, że jest to jedyna pewna metoda na zamknięcie konta w mBanku, inaczej trzeba z nimi tygodniami, a nawet miesiącami, pisać pisma, aby raczyli zamknąć konto. Najczęściej powołują się na niezgodność podpisu z tym, który był na umowie podpisanej lata wcześniej. mBank jest teraz niestety znany z takich historii i to był tylko dodatkowy powód, aby zamknąć konto, którego i tak już nie używałem, bo Sync je u mnie wyparł.

A co do konta do płatności internetowych typu amazon, steam, google play to polecam karte internetową WBK.KLIK

Ta karta, o ile opłaty z podanego przez Ciebie linka są aktualne, jest wręcz fatalna do zakupów na najpopularniejszym w naszym kraju, z racji darmowych dostaw, Amazon.co.uk - 3% prowizji za przewalutowanie do innej waluty, niż euro, to rozbój. A to, że karta ma limit transakcji 500 pln dla mnie ją skreśla, bo wiele elektorniki się na to nie kupi. Do tego nie można podejrzeć zablokowanych środków.

Specjalnych kart do płacenia w necie nie polecam, bo zarówno zwykła debetówka w mBanku jak i Alior Syncu ma CVV2 i można nimi wszędzie płacić online. Problemem może być co najwyżej spread, który jest spory w mBanku i trochę mniejszy w Alior Syncu, ale Sync umożliwia darmową "ręczną" wymianę waluty w ich kantorze i konta walutowe, więc i to można ominąć, jeżeli poświęci się temu 5 minut więcej.

Co do bezpieczeństwa debetówek i przewagi kart wirtualnych w tym względzie - taki sam efekt i wysiłek, co przelewanie kasy na kartę wirtualną przed transakcją, daje zmienianie limitu dziennego transakcji internetowych dla debetówki. Limit należy ustawić na 0 i podwyższać tylko w chwili, w której dokonuje się zakupów, dlatego nie widzę uzasadnienia dla kart "internetowych".

Szczerze mówiąc zależy ile masz lat tyle płacisz i dostajesz lepsze oferty :) Najlepiej jest osobą przed 30, jesli chodzi o bank to polecam: Pekao, a czemu? jesli nie potrzebujesz karty to nie ponosisz żadnych opłat, masz 2 konta normalne oraz 2 internetowe, z ktorego mozesz wykonywac darmowe operacje internetowe. Łatwy dostęp, dokładne informacje itd itp. A nawet jak masz tą karte to jesli miesiecznie nie zrobisz na niej 2-4 operacji to płacisz niecałe 1,50 gdzie inne banki biora nawet po 5zł...

Ja uważam, że wiekszość kont ma podobne warunki i to co je wyróżnia to promocje, które proponuja swoim klientom. Aby być na bieżąco sprawdzajcie odpowiednie strony np. rankingi bankowe

Fajne necro.

Haha, no to teraz doj**ałeś. Akurat mam konto w PKO i wypłacam sobie  z jakiego bankomatu mi się podoba, za darmo. Na przyszłość nie pisz o czymś, o czym nie masz pojęcia.

Troszkę kultury? Nie? Spoko.

Z PKO jest taki myk, że mają oni coś takiego jak konto dla młodych (do 26 roku życia? Jakieś takie śmieszna warunki) i wtedy faktycznie wypłacasz bez prowizji i takie tam.

No panowie trochę kopalnia historyczna.

EJJ TO JESZCZE MÓJ TEMAT XD