WItam zastanawia mnie dlaczego koza jest symbolem szatana/satanizmu a nie np. wąż w końcu on był głównym złem w bibli a kozy nic złego nie zrobiły. Proszę o uświadomienie mnie w tym temacie.

WItam zastanawia mnie dlaczego koza jest symbolem szatana/satanizmu a nie np. wąż w końcu on był głównym złem w bibli a kozy nic złego nie zrobiły. Proszę o uświadomienie mnie w tym temacie.
Np dla arabów kozy są lepsze od kobiet... według mnie bo tak sb kiedyś ludzie ubzdurali
Jak dla mnie w ogóle nie powinien być poruszany temat satanizmu, toć to jest głupota i kretynizm.
Ponieważ pentagram czyli znak satanizmu przypomina kształt kozy i koza jest niewinnym zwierzęciem.
Jak dla mnie w ogóle nie powinien być poruszany temat satanizmu, toć to jest głupota i kretynizm.
W sumie to samo można powiedzieć o każdej religii.
A koza prawdopodobnie temu że szatanizm jest przeciwieństwem chrześcijaństwa, w chrześcijaństwie jest Jezus i owca, a w szatanizmie jest koza.
Dlaczego? Wiara jak wiara, dopóki nie staje się groźna dla otoczenia, to nie widzę przeszkód aby ktoś sobie nawet do Światowida modlił.
Religia jak każda inna.
Mnie akurat zaciekawiło pytanie dotyczące genezy tego symbolu, z tego co pamiętam jest to któryś diabłów, a jego wygląd został "wyprodukowany" przez starą wiejska gawiedź która miała w pobliżu tylko zwierzęta rolne i kapłana głoszącego ognie piekielne plus opowieści o "rogalach".
Może dlatego, że kiedyś kozy były składane w ofierze, nie mam bladego pojęcia, ale to chyba byłoby jedyne 'normalne' wytłumaczenie. Albo ktoś kiedyś puścił bajeczkę, że szatan przypomina w jakimś tam stopniu kozę i już ludzie to podchwycili.
To nie jest religia, to bardziej filozofia.
Zrobiłem małe dochodzenie i oto rezultaty:
[...]
Głowa kozy
Symbolizuje rogatą kozę Mendesa – kozę ofiarną. Symbol
ten ma na celu wyśmianie ofiary Chrystusa.
[...]
[...]
Koza i kozioł są symbolami ofiary; błyskawicy i pioruna; rui, płodności; grzechu; towarzyskości; zręczności, ruchliwości; wolności; czarów; głupoty; skąpstwa; biedy; zimy.
Cap jest symbolem potencji męskiej, chuci, siły witalnej, uporu, prokreacyjnej potęgi Słońca; ognia; Szatana, potępienia; smrodu.
[...]
[...]
To właśnie ten „zły” został wykorzystany przez LaVey’a w trakcie narodzin Kościoła Szatana, a sam pentagram został nazwany pentagramem Bafometa. Inna nazwa to „Mendes Pentagramu” lub „Szabasowy Kozioł”.
[...]
Źródła:
http://www.satanorium.pl/symbolika/85
http://becario.cz/symbole-satanistyczne/
http://www.gbacik.is.net.pl/symbolika%20okultystyczna.html
Wydaje mi się, że jest to odpowiedź na zadane pytanie.
Odwrócony pentagram przypomina kształtem głowę kozła. Ot cała filozofia. Umbra też to elegancko wyjaśnił tylko trochę inaczej.
Interpretacji może być wiele ponieważ koza miała znaczenie religijne w wielu kulturach, narodach oraz czasach. Kozy były składane w ofierze jeszcze we wczesnych pogańskich kulturach greckich gdzie kozę utożsamiano z Panem (Faunem) oraz składano mu ją w ofierze a jak wiadomo Faun ma postać pół człowieka pół kozła podobnie jak sam Szatan (Diabeł), w którego wyglądzie znajdziemy wiele podobieństw do kozła (rogi, kopyta, ogon, sierść, kozia bródka). Jak wiadomo wszystkie religie się ze sobą przeplatają i mają wiele zapożyczeń. W judaizmie składano kozła w ofierze by zmyć grzechy narodu (tzw. kozioł ofiarny) a jak wiadomo chrześcijaństwo pochodzi z judaizmu a satanizm z chrześcijaństwa więc może w sataniźmie nastąpiło zapożyczenie. Skoro żydzi składali kozła w ofierze by zmyć grzechy narodu to sataniści robią podobnie zmywając tak jakby grzechy ludzi nawróconych na chrześcijaństwo. Oczywiście ofiara z kozła w sataniźmie będzie miała prawdopodobnie inne znaczenie religijne ale zapożyczony schemat ideologiczny może być ten sam. Satanizm ten który dzisiaj znamy jest dosyć młodym "ruchem", że tak to nazwę więc podobieństwo wyglądu kozła do diabła może mieć kluczowe znaczenie. Co do węża to szatan po prostu przybrał taką postać ale jednak nie był wężem. Wszystko skłania się do połączenia faktów oraz znajomości kultur, religii oraz ich interpretacji
Mam telefon Pentagram Monster czy mój telefon jest Szatański ?!
Owca-Jezus
Koza-Szatan
Tak ma być.
Poza tym koza, bo odwrócony pentagram przypomina łeb kozła.