Elo, poszukuję dobrej książki z zadaniami, które pomogą mi w maturce na matmie rozszerzonej.
Żeby były w niej zadanka, wytłumaczenia i rozwiązanka itd.
Elo, poszukuję dobrej książki z zadaniami, które pomogą mi w maturce na matmie rozszerzonej.
Czyli coś takiego jak... podręcznik szkolny?
Gdyby tylko podrecznik szkolny jeszcze był dobrze skonstruowany. Przy trudniejszych przykładach (ba, nawet nie trudnych, tylko podchwytliwych) bez pomocy nauczyciela nie ma bata, by wpaść na to. A rozwiązania zadań są na końcu książki bez żadnego objaśnienia tzn sam wynik końcowy. To, że nauczyciel, nie należy do najlepszych jakościowo to już inna sprawa. Po prostu, nim lepsze przykłady i objaśnenia będą w książce tym lepiej człowiek sie nauczy.
Ja uczyłem się z "Teraz Matura: Zbiór zadań i zestawów maturalnych. Matematyka poziom rozszerzony" Nowa Era 2016. Są tam zadania i kilka gotowych, przykładowych arkuszy maturalnych, w odpowiedziach masz krok po kroku pokazane jak zabrać się za dane zadanie. Może i rozszerzenie nie poszło mi najlepiej (nigdy nie byłem wybitny z matematyki), ale tragedii nie było, a dodatkowo zadanka z tej książki znacznie pomogły również w podstawie, gdzie wynik miałem bardzo dobry.
Właśnie takowych książek jest dosyć mało, no chyba się zdecyduję na tą, bo z innego forum też 2 osoby poleciły, a że cena nie jest wysoka to z niej skorzystam.
Zwłaszcza jak ma pomóc w podstawie to też nawet dobrze, mam też jakieś braki tzn. jestem w technikum i mam tylko 2 godziny w tyg i żeby iść z materiałem to dużo moich zdaniem rzeczy jest pomijanych i tak na siłę po prostu do przodu, byleby dalej.
Kiełbasa do ręki i lecisz, po przerobieniu tej pozycji 80% na spokojnie.