Witam,
polecacie jakieś książki filozoficzne? Macie jakieś swoje ulubione? Ulubionych autorów? Głównie zależy mi na tematyce poruszającą sens życia.
Witam,
polecacie jakieś książki filozoficzne? Macie jakieś swoje ulubione? Ulubionych autorów? Głównie zależy mi na tematyce poruszającą sens życia.
Harry potter i kamień filozoficzny.
Dzięki, nie słyszałem o tej książce nigdy wcześniej, na pewno przeczytam.
Sto kluczy Zen, dość specyficzna, bo trochę zahacza o religię(Buddyzm), ale jest to ciekawa propozycja.
Jeżeli chcesz filozofię w czystej postaci to Kant(miłował się w ucieraniu musztardy), Platon, Hegel i inni.
Rozmyślania Marka Aureliusza,Esej Russella,Myśli Black Pascal,Nicolo Machiavelli Książę,Platon Państwo jak i zarówno Arystoteles Polityka.
Wartę przeczytania : )
Z pozycji bardziej współczesnych polecam Winę i wybaczenie Mizińskiej, przeczytałem kilka lat temu lecz wracam do tej książki systematycznie co jakiś czas i za każdym razem odbieram ją trochę inaczej. Autorka świetnie ilustruje relacje pomiędzy etyką, religią oraz filozofią. Tytuł ten jest skierowany do osób dojrzałych emocjonalnie, które potrafią dokonać samodzielnej interpretacji prezentowanych treści.
Mizińska Jadwiga, Wina i wybaczenie, Wydawnictwo Adam Marszałek, Warszawa 2007
Opis książki (źródło: strona internetowa wydawnictwa)
Slight Edge
Witam,