Łatwa do ogarnięcia... Sam gram Ele, dla mnie jest łatwy ( kwestia przyzyczajenia i doświadczenia z innymi MMO ), ale Tobie go raczej odradzam, skoro chcesz klasę łatwą do ogarnięcia. Na PvE najłatwiej jest Rangerem ( przez peta ) i Guardianem ( bardzo dużo defa, DMG jak na "tanka" - choć w GW2 nie istnieje coś takiego jak "święta trójca" - bardzo duży, najbardziej uniwersalna klasa po warriorze według mnie. Ranger dobry na WvW ( stoi na jakimś wysokim punkcie i "szczela" ), na PvE - jak już wspomniałem - przez peta. Ale Guardian nakłada masę buffów na siebie i pobliskich graczy / członków party, więc nim chyba najlepiej. Podsumowując:
ELE:
- duże obrażenia - są
- możliwość nakładania buffów - jakaś tam jest, głownie heal i usuwanie debuffów
- łatwe ogarnięcie - nie
- uniwersalna - dla mnie jak najbardziej, jeden build pod wszystko ( no prawie
)
GUARDIAN:
- duże obrażenia - jak na klase wyglądającą na "tanka" - są
- możliwość nakładania buffów - nie ma drugiej, lepszej klasy do tej roli, niż on
- łatwe ogarnięcie - jak najbardziej, wraz z warriorem i rangerem
- uniwersalna - oczywiście, tak samo jak warrior
RANGER ( nim nie gram, więc co do czego mogę się mylić, opisuję jedynie z własnych obserwacji ):
- duże obrażenia - ma, jak na typową DPS range postac ( tak, tak nie ma "świętej trójcy, ale ranger nie kojarzy się nikomu raczej z supportem, czy tankiem )
- możliwość nakładania buffów - każda klasa jakieś ma, ale akurat ta chyba się w tym nie specjalizuje
- łatwe ogarnięcie - jak już pisałem wyżej - tak
- uniwersalna - na PvE bardzo dobra, WvW - wysoki punkt i nic nas nie dotyka, a my robimy swoje. Na PvP rzadko widuje, ale kilka dobrych spotykałem.
Śmiem twierdzić, że w GW2 każda klasa jest dobra we wszyskim, wystarczy tylko odpowiednie opanowanie danej postaci i dane tryby gry i wszystko uda się zrobić. Myśle , że pomgłem, może popisałem coś, co może komuś się nie podobać, więc czekam na ostrą krytykę, pozdrawiam.