Która podstawka chłodząca pod laptopa lepsza?

Witam mam problem , z wyborem odpowiedniej podstawki chłodzącej do laptopa Samsung 350V5C.

Która podstawka z tych dwóch lepiej się spisuje?

a)Cooler Master NotePal U Stand

czy

b)Zalman ZM-NC3500

cooler master notepal u stand jest lepszym wyborem wg mnie

Poczekam na kolejne opinie :)

trochę tak ciężko stwierdzić.

1. Cooler Master NotePal U Stand - 2x 100mm, stała prędkość 1200 RPM

2. Zalman ZM-NC3500 - 220 mm 620-720 RPM

Teoria a praktyka, 1 podstawka chłodząca ma rozdzielone chłodzenie na 2 wiatraki, o ile z pewnej wysokości będzie się miało wrażenie że podkładka będzie wiać na całego laptopa, w praktyce okaże się że część laptopa nie będzie dostawać powietrza. 2 podkładka ma za to większy obszar działania i w praktyce może pokryć całego laptopa.

Proponuje żebyś sprawdził gdzie z tyłu masz wloty powietrza, w laptopie i względem tego dopasować podkładkę (tak żeby wiatraki pokrywały jak największą ilość dziur wlotowych)

Zalmana nie kojarzę poczytałem i jest o wiele lepszym wyborem niż 2 produkt. Co do cooler mastera jest strasznie łamliwy, ale jego największą zaletą jest rozmiar(oczywiście tutaj gusta) i jest też bardzo cichy.

Btw nie warto wydać na podkładkę więcej niż 50zł jeżeli chcesz ją tylko do chłodzenia obudowy bo o podzespołach możesz zapomnieć.

Najbardziej opłacalna jest Silentiumpc Glacier i kosztuje cos około 50zł.

1 Duzy i wydajny wiatrak chłodzący cały spód

Hmmmm...

Ja kiedyś czytałem sporo tekstów o podkłądkach. I powiem że podstawowym parametrem jakim powinno sie dobierac podkładke pod lapka to umiejscowienie wlotu powietrza do lapka. Bo nawet najlepsza podkładka jak bedzie ci nawalac powietrzem o obudowe i wiekszosc sie rozejdzie nie tam gdzie trzeba to nic to nie da. Ja kiedys znalazlem podkladke coole mastera za ok 100 zł która miała możliwość przemieszczania 3 wiatraczków przyczepianych na zaciski do podkładki. Cała podkładka była podziórawiona zeby mozna było dowolnie umiejscowic wiatraczki. I te rozwiązanie jest wg mnie najlepsze. Niestety nie widze juz jej na allegro.

Temat do zamknięcia.

Witam mam problem , z wyborem odpowiedniej podstawki chłodzącej do laptopa Samsung 350V5C.

Która podstawka z tych dwóch lepiej się spisuje?

a)Cooler Master NotePal U Stand

czy

b)Zalman ZM-NC3500