Chciałem przez jakiś czas zagrać w grę singleplayer. Zastanawiałem się nad gatunkiem cRPG. Którą grę byście polecili:
- Fable Zapomniane Opowieści
- Neverwinter Nights 1,2
- Oblivion
- Risen
- Planescape Torment
Chciałem przez jakiś czas zagrać w grę singleplayer. Zastanawiałem się nad gatunkiem cRPG. Którą grę byście polecili:
- Neverwinter Nights 1,2
- Oblivion
- Risen
- Planescape Torment
Grałem we wszystkie gry które podałeś i mi najbardziej do gustu przypadło Fable zapomniane opowieści. Może i trochę krótkie i stare , ale klimat i fabuła są najwyższej jakości
Cenisz PORZĄDNE i PRAWDZIWE rpg ? Wypasione długie i ciekawe dialogi, świetną muzykę, wciągającą fabułę ?
To polecam Planescape Torment.
Cenisz PORZĄDNE i PRAWDZIWE rpg ? Wypasione długie i ciekawe dialogi, świetną muzykę, wciągającą fabułę ? To polecam Planescape Torment.
Prawda Planespace ma jedną z naj naj najlepszych fabuł w grach ever.Neverwintera mógłbyś kupić w diamentowej kolekcji gra ma dużo fanów oraz modów.Z tych gier co wymieniłeś polecam Planespace i Neverwintera
To mogę wywnioskować, że Planescape Torment to jest PRO cRPG. Dużo ułatwiliście mi wybór z tych gier, bo sam nie byłem w stanie domyśleć się, które z tych gier naprawdę zasługują na uwagę. Dziękuję za pomoc.
Jeśli zaczynasz przygode z cRPG to odradzam Planescape ( nie da obrazu całego gatunku , to jedyna gra tego typu ) , Fable ( tak jak dla mnie nudne ) oraz Risen ( poczatkujący błyskawicznie odbije sie od tej gry ) .
Polecam Risena. Napewno spodoba sie tobie grafika. Fabula jest ciekawa. Walka stoi na wysokim poziomie jest dynamiczna i widowiskowa. Misje są ciekawe. Jest tu bardzo ciekawy system zdobywania reputacji u danej frakcji.
- Fable Zapomniane Opowieści- Odbilem sie od tej gry. Fakt, gralem tylko ze dwie godziny, ale questy typu: znajdz mojego misia, mnie nie rajcuja. Moze potem jest lepiej? Nie wiem, nie dalem rady.
- Neverwinter Nights 1,2- Never nie jest tak dobry jak te wielkie klasyki typu Baldur, ale jest calkiem niezla gra. Idealna do rozpoczecia przygody z cRPG i systemem DnD. Nie jest zbyt skomplikowana i trudna, co moze byc i zaleta i wada.
- Oblivion- Odradzam. Ta gra jest wyprana z klimatu, dialogow i dobrej fabuly. Znaczy sie: jest bardziej sandboxowa. Troche przypomina MMO. Robisz co chcesz, ale bez wiekszego sensu.
- Risen- Nie gralem, ale z tego co wiem, ludzie nie sa zachwyceni.
- Planescape Torment- Prawdziwe cRPG z genialnymi dialogami, niepowtarzalnym klimatem. Ta gra nikogo nie pozostawia obojetnym. No i to zakonczenie, takie prawdziwie smutne:). Ale jak nie jestes obeznany z gatunkiem, mozesz sie od tej gry odbic.
Na poczatek polecam Ci:
Icewind dale I/Neverwinter
Potem jakis Baldur's Gate 2
Potem Torment.
Jak cos, to mozesz jeszcze pyknac w Fallout, ale ja osobiscie nie jestem wielkim fanem tej gry (nie moje klimaty).
Cenisz PORZĄDNE i PRAWDZIWE rpg ? Wypasione długie i ciekawe dialogi, świetną muzykę, wciągającą fabułę ?
Jedna rozmowe w Torment prowadzilem przez 45 minut. Najlepsze jest to, ze ta rozmowa wcale nie nudzila, a byla tak wciagajaca, ze ledwo zwrocilem uwage na czas, ktory uplynal od jej rozpoczecia.
Jeśli zaczynasz przygode z cRPG to odradzam Planescape ( nie da obrazu całego gatunku , to jedyna gra tego typu
oraz Risen ( poczatkujący błyskawicznie odbije sie od tej gry )
Potwierdzam. No i trudnosc Risena polega glownie na walce, co nie? Pytam, bo nie wiem, ale pamietam, ze jak gralem w Gothic, to wlasnie walka sprawiala mi duze trudnosci.
Ja bym wybrał NWN, ale przyjemnie wspominam grę w Fable. Początek może być trochę nudny, ale gra jest fajnie zrobiona. Bohater się starzeje wszystko to co robi ma wpływ na to jak go ludzie odbierają, to jaką fryzurę sobie zrobi, to jaki tatuaż, to czy zabije tego a daruje życie tamtemu czy odwrotnie. No i po skończeniu fabuły można grać dalej jako następca tego złego lub ten który przepędził zło.
Właśnie w Fable zaciekawiło mnie to, że to wszystko zależy od gracza, jaką stronę wybierze, dobra czy zła itp. Na początek tak jak mówicie spróbuję zagrać w Neverwinter i Fable.... A potem jak już "nabiorę doświadczenia" spróbuję zagrać w Tormenta. Chociaż gra Icewind dale I, też wygląda ciekawie...
- Neverwinter Nights 1,2
- Oblivion
- Risen
- Planescape Torment