Cześć, chciałbym wrócił do Runescape po prawie 10 latach jak nie więcej. Za czasów jeszcze podstawówki grałem w przeglądarce w kolegami w obecną wersje Old. Niestety nie pamietam już hasła wiec trzeba zaczynać od nowa . Mam dylemat która wersje obecnie wybrać, z tego co się już orientuje ORSC jest bardziej popularne niż R3. Czy obie wersje są aktualizowane identyczne czy jedynie R3 jest tylko rozwijany o nowe zawartości ?
Które Runescape wybrać
Nie grałem w żadnego. Gram w Ancients Reborn.
Wszyscy znający RS piszą że to rozbudowany RS.
Polecam sprawdzenia.
Obie wersje dostają regularne aktualizacje, to są praktycznie dwie różne gry. Między nimi pół legalnie, ale bez najmniejszego problemu można wymieniać walutę. Jeśli dorobisz się w RS3 będziesz mógł przelewać kasę na swoje konto w OSRS i vice versa. Jednak polecam Ci przetestować obie gry, bodajże jeśli masz to samo konto w obu to jak kupisz premium to masz je jednoczesnie w RS3 i OSRS.
OSRS jest hardkorowy ciężko się progresuje
RS3 ma wiele ułatwień np. losowanie dziennych skrzyń z exp starami itp, które pomagają wyexpić drzewko umiejętności.
Obie gry są fajne i mimo, że niby to to samo to jednak to dwie różne gry. Na liczbę graczy i tak bym nie narzekał ani w jednej ani w drugiej.
ACTIVE PLAYERS TODAY:
[Old School RuneScape] - 1 350 000
[RuneScape] - 474 000
Wróć do RS3OS - aktualnie samo RS3 to juz inna gra, inna mechanika, masz skile, magie … to juz taki RPG sie zrobil mocno, wiec powiem szczerze, ze to inna gra niz RSOS
Co masz na myśli przez RS3OS ? To jeszcze inna wersja ?
RS3 i OSRS są crossplatformowe, servery są łączone między PC/Android/iOS. Osoba wyżej pisząć RS3OS chodziło mu o Old School Runescape.?
Powiem tak:
- Jeśli jesteś dzieckiem, czy masz dużo wolnego czasu i samozaparcia do progresowania swojej postaci to wybierz OSRS. Rozwinięcie postaci na max to 3 lata gry.
- Jeśli jesteś osobą dorosłą, która ma mało wolnego czasu, chce czuć radość z gry i progresu w szybszym tempie, polecam RS3. Tam wymaxowanie postaci to pół roku gry ostrej gry lub do roku czasu luźnej gry.
lol jakie mobilne gówno XD
totalnie się nie zgadzam, RSOS zwykle jest dla osób co wracają po latach, ja ze znajomymi +30 lat po pracy świetnie się bawimy, nikt nie oczekuje od tej gry żeby w nią grać nieustannie, bo nikt nie zmusza Cię do progresji, wszystko możesz robić w swoim dowolnym tempie. To nie jest typ gry w której walczysz o pozycje o jakiś ranking, więc nie wymaga od Ciebie grania praktycznie codziennie
Ja to powiem może w ten sposób.
Grałem i w jedno i w drugie (łącznie po jakies 200-250 godzin w każde, czy dużo to samemu trzeba sobie odpowiedzieć). Nie miałem żadnego znajomego który by chciał w to ze mną grać więc byłem zmuszony do grania solo. RS3 masz bardziej podobne do innych gier mmo, masz skille, masz bardziej casualowy styl gry, dużo ładniejsza grafika, całkiem sporo i takich drobnych zmian, ogólnie jest ogromna przepaść jeśli chodzi o sam gameplay w porównaniu do OSRS no i można powiedzieć że jest trochę P2Progress (można otwierać sobie skrzyneczki za walutę premium i sobie szybciej np expic różne skille).
A co do właśnie już samego OSRS to jest bardziej takie “hardcorowe”, może też oldschoolowe (co sama nazwa wskazuje). Nie masz jako tako umiejętności tylko gra się skupia na systemie Prayerów, nic cię za rączkę tak o nie poprowadzi więc jesteś zmuszony do poznawania gierki samemu lub używać wiki czy poradników na yt, jedyny item shop to w sumie konto premium (żadnych kostiumów czy innych niepotrzebnych duperel), generalnie czuć taki klimat naprawdę dobrego starego mmorpg.
Jest to ogólnie taki tylko zarys różnic pomiędzy tymi 2 wersjami gierki, jednak mnie osobiście właśnie przypadł OSRS.
A no i zapomniałbym o najważniejszym, tym co wyróżnia RS od innych MMO - baaaardzo zróżnicowane zadania które są naprawdę ciekawe
Nowa wersja nie jest nawet w 5% tym czym był runescape który ludzie pokochali. Nowa wersja to taka która ciągle ewoluowała od dawnych lat więc całkiem odbiega od tego z czego się wywodzi. Stara wersja powstała ze względu na graczy którzy ciągle wołali o grę którą pokochali czyli tą prostą. Nowa “runescape 3” to prodkut wowo podobny i jeśli zaczynać grę w runeskejpa pierwszy raz to tylko w wersje oldschool.
Jak chcesz pograć w produkt wowopodobny, scasualizowany z skinami, skrzynkami, kołami fortuny i kolorowym jak fortnite to RS3
Jak chcesz pograć w rs jak dawno temu to OSRS.
Ja na ten moment OSRS mam przegrane okolo 14k godzin i dalej mam co robić. Jestem że tak powiem konserem tej gry i znam ją od podszewki. Jeśli będziesz zainteresowany zaczęciem przygody w tą wersje chętnie pomogę Ci z wszystkim i odpowiem na każde pytanie które Cię nurtuje oraz wprowadzę w największy aktywny polski klan
Zostawiam kontakt do mnie przez discord. - 30zl#1697
Pozdrawiam.
@Edit.
A co do aktywnych graczy online to OSRS zazwyczaj ma około 3-4 razy więcej jednoczesnie zalogowanych.
Normalnie jest to około 20k dla RS3 i 80k dla OSRS.
[quote=“menaakk, post:10, topic:138929”]
30zl#1697
[/quote] super, chętnie skorzystam. Zapomniałem dużego o grze przez 10 lat. Napisałem na Discord. Ktoś się orientuje który server jest uznawany na polski na osrc ?
328w
Tutaj zostawiam grafike dla ludzi którzy szukają innych rodaków do gry.
Jeżeli pamiętasz email możesz spokojnie odzyskać konto. A wracając do pytania, OSR jest grą pod PvP, za to RS3 poszedł w stronę Pve, masz dużo bossów i dungeonów. Więc zależy jakiego typu rozgrywki szukasz.
Nie zgodzę się z stwierdzeniem że osrs jest grą pod pvp. Jest kontent zarówno i pvp i pvm. W tym miesiącu weszła nowość PvP areny, a w przyszłym miesiącu wchodzi nowy raid Tombs of Amascut. Oba aspekty gry są rozwijane równomiernie i to społeczność decyduje co wchodzi do gry a co nie przez głosowania Urny wyborcze można znaleźć w bankach rozsianych po całym świecie osrs.
Grałem w obie, lubię obie. Moja opinia. W osrs przez brak skrzynek masz większą satysfakcję z wbijania wyższych leveli skilli. Osrs jest rozbudowany, ale znacznie mniej niż rs3. Rs3 wydaje się mieć trudniejszy endgame (bossy), bo oprócz pozycjonowania, swappingu eq, preyów, itp dochodzą jeszcze same umiejętności. Gdy zaczynałem osrs dwa lata temu to patrząc na listę rzeczy do robienia dla kasy (na Wiki) i expa to wybór był bardzo marny. By zarobić więcej niż kilka groszy musiałem rushować do smeltowania steel barów w blast furnace. Rs3 ma znaaacznie bogatszy wybór zarówno na początku jak i na końcu