Który komputer?

Witam, mam dylemat, gdyż mam zamiar kupić nową maszynkę do krojenia wszystkich gier na full detalach, by został z nich popiół

Który z tych zestawów jest lepszy? Różnica niecałe 200zł

http://allegro.pl/core-i5-4570-8gb-r9-270oc-2gb-256bit-1tb-500zl-i3929006293.html (przeceniony o 800zl)

http://allegro.pl/4-gen-core-i5-4570-8gb-gtx-660-2gb-ddr5-1-tb-i3863679586.html (początkowy faworyt)

Limit hajsu: 2500zł

Żaden. Gotowce to zło i w gierki na high nie pograsz bo komputer po szybkim czasie szlag trafi.

http://mmorpg.org.pl/forum/topic/57194-zestawy-na-luty-2014/

Tu masz proponowane zestawy.

Nie lepiej kupić składaka w sklepie tylko pakowac się w shit z allegro? Prosta zasada jeśli komputer to nie w markecie i nie na allegro, czyli ogółem NIE GOTOWIEC!. Za 2500 można złożyć nie lada sprzęt mając przy okazji pewność że bawimy się w pewne części.

Płyta główna: MSI B85-G43
Procesor: Intel Core i5-4570
Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB
Karta: MSI R9 270X
Dysk: Seagate 1TB
Zasilacz: XFX Core 550W
Obudowa: Zalman Z1
Suma: 2607,00zł

Kup narazie 4 gb ramu i idealnie zmieścisz się w cenie a za jakiś miesiąc dokupisz kolejne 4 gb.

Nie chce się bawić w składanie, bo nie potrafie składać komputerów, pozatym nie mam ochoty kupywac osobno każdej części, bo i tak bym tego nie złożył.

W sklepach masz najczęściej opcje złożenia za jakąś niewielką dodatkową opłatę (w morele chyba 1 zł z jakimś hasłem jak dobrze pamiętam).

Czyli nie polecacie kompletnie gotowców na allegro??? Pozatym chcialem do 2400-2500 max a Xaorus podał mi za 2700, napisal zebym wzial 4gb a potem kolejne 4, ale chce odrazu 8.

Trzymaj:

Płyta główna: Gigabyte B85M D3H
Procesor: Intel Core i5-4570
Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GB
Karta: Sapphire R9 270X
Dysk: Seagate 1TB
Zasilacz: Thermaltake Smart Se 530W
Obudowa: Zalman Z1
Suma: 2497,06
Trzymaj:Płyta główna: Gigabyte B85M D3HProcesor: Intel Core i5-4570Pamięć: Crucial Ballistix 2x4GBKarta: Sapphire R9 270XDysk: Seagate 1TBZasilacz: Thermaltake Smart Se 530WObudowa: Zalman Z1Suma: 2497,06

Ludzie, uważacie że ten zestaw od Xardunka będzie dobry dla mnie do grania w najnowsze gierki i te co wychodzą ??? Druga sprawa, Jak juz mam ten koszyk, to jak zrobic zeby oni mi ten komputer złożyli i przysłali bo ja sie na tym nei znam

Aby z niej skorzystać należy:

1. Jeśli chcesz montaż: wrzuć razem z podzespołami do koszyka usługę montażu. W pole "Wpisz kod promocyjny" wpisz kod:VXW8NJNXKE.

2. Jeśli chcesz pendrive za 1 zł: wrzuć razem z podzespołami do koszyka pendrive (dokładnie ten). W pole "Wpisz kod promocyjny" wpisz kod:LPD1T8BDOF.

Szczerze? Ja złożyłbym coś takiego:
http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=80524&s=67056&s=74018&s=77392&s=76409&s=78710&s=78629

+ dodatkowa złotówka za złożenie przed wysyłką ;)

Najlepsza(wg mnie) a trochę się na tym znam - opcja. Celowo nie dałem napędu bo mało kto instaluje coś w dzisiejszych czasach z płyt, częściej pendrive/dysk zewnętrzny a w zamian za to masz silniejsze podzespoły.

Ale twoja propozycja jest gorsza... podaj choć jedną część lepsza.

Zmartwie cię rybson korzystam z plyt

Co do napędu: KLIK

Gorszy? Czy ja wiem...a co lepsze? chociażby karta graficzna...wszystko zależy czy ma zamiar podkręcać kompa czy zostawić nienaruszony itp...z doświadczenia wiem że np. procesor podany przeze mnie lepiej się kręci(oczywiście nie mówie o BOXowym chłodzeniu ^^) a nawet jeśli PolskiJoint nie ma zamiaru nic podkręcać to ja wiem czy warto dopłacać skoro i tak nie zauważy żadnej różnicy?!
RAM - hmmm, CL9 czy CL11 ma znaczenie dopiero przy dość zaawansowanym OC - więc znowu - po co dopłacać skoro i tak nie ma żadnej różnicy?

Tak samo z zasilaczem - po co mu 530W jeśli nie miałby zamiaru podkręcać kompa?

A kwestia dysku? hmmm akurat podaliśmy taki sam ale jeżeli myśleć o przyszłościowym OC - komputer na długie lata to brałbym dysk SSD na system + ew. SATA 3 na resztę.

Obudowa? Też w sumie wszystko zależy od OC i chłodzenia chociaż obie sprawują się bardzo dobrze w kwestii cyrkulacji powietrza :)

A co do płyty głównej - przyznaję racje - faktycznie nie pomyślałem i w tym przypadku Twoja propozycja lepiej się sprawdzi ;)

procesor podany przeze mnie lepiej się kręci(oczywiście nie mówie o BOXowym chłodzeniu ^^) a nawet jeśli PolskiJoint nie ma zamiaru nic podkręcać to ja wiem czy warto dopłacać skoro i tak nie zauważy żadnej różnicy?!

Oba procesory nie są do OC, chyba ze mowa o BCLK ale wtedy też trzeba dobrą płyte.

Wiec powiecmy ze nie zrobi OC, jaka jest różnica??

Bardzo prosta twój w turbo osiągnie 3,3GHz a mój 3,6GHz co przy niepodkręcanym procku da "kopa"

RAM - hmmm, CL9 czy CL11 ma znaczenie dopiero przy dość zaawansowanym OC - więc znowu - po co dopłacać skoro i tak nie ma żadnej różnicy?

Tutaj bym się zgodził... gdyby twój ram był tańszy.

A nie jest.

Tak samo z zasilaczem - po co mu 530W jeśli nie miałby zamiaru podkręcać kompa?

Może i te 530W jest nad wyrost... ale jeśli budżet pozwala to czemu nie?

Pomijam fakt ze to lepsza jednostka i pół-modularna wiec ładniej można zrobić porządek w obudowie.

Ej ludziki, co do zasilacza. Lepiej wziąc zawsze mocniejszy, w przypadku późniejszej modyfikacji kompa się przyda. A dodatkowo tak jak mówi Xardunek, Zailacz modularny = mniej kabli w obudowie = lepszy przepływ powietrza.

Co do napędu: KLIKGorszy? Czy ja wiem...a co lepsze? chociażby karta graficzna...wszystko zależy czy ma zamiar podkręcać kompa czy zostawić nienaruszony itp...z doświadczenia wiem że np. procesor podany przeze mnie lepiej się kręci(oczywiście nie mówie o BOXowym chłodzeniu ^^) a nawet jeśli PolskiJoint nie ma zamiaru nic podkręcać to ja wiem czy warto dopłacać skoro i tak nie zauważy żadnej różnicy?!RAM - hmmm, CL9 czy CL11 ma znaczenie dopiero przy dość zaawansowanym OC - więc znowu - po co dopłacać skoro i tak nie ma żadnej różnicy?Tak samo z zasilaczem - po co mu 530W jeśli nie miałby zamiaru podkręcać kompa?A kwestia dysku? hmmm akurat podaliśmy taki sam ale jeżeli myśleć o przyszłościowym OC - komputer na długie lata to brałbym dysk SSD na system + ew. SATA 3 na resztę.Obudowa? Też w sumie wszystko zależy od OC i chłodzenia chociaż obie sprawują się bardzo dobrze w kwestii cyrkulacji powietrza A co do płyty głównej - przyznaję racje - faktycznie nie pomyślałem i w tym przypadku Twoja propozycja lepiej się sprawdzi

dajesz płytę główna z chipsetem H81M i mówisz o OC, reszty mi czytać się nawet nie chce bo po tym jednym zdaniu jesteś spalony

za 2,5 k xardunek podał elegancki zestaw ze sklepu który ma bardzo dobrą renomę, osobiście kupowałem tam sprzęt jak i zamawiałem dla znajomych, między innymi 2 zestawy i nigdy nie miałem problemów, dlatego polecam i nie martw się o składanie bo tak jak wyżej za 1 zł zmontują ci wszytko na tip top, zostanie ci tylko zainstalować windowsa i będzie wszytko działać

czy zestaw będzie dobry do grania w najnowsze gierki ? Oczywiście, nie będziesz miał żadnego problemu z najnowszymi tytułami typu BF4 czy Crysis 3, na wysokich ustawieniach pograsz bez zająknięcia

tylko że ja, ale to tylko ja, mam bardzo złe doświadczenie, podkreślę że to był 1 raz z firmą Spphire, kiedyś radeon 6950 od tej firmy przyszedł mi uszkodzony, na dzień dobry artefakty i musiałem odsyłać na gwarancję, wyszło w końcu że zmieniłem na inny model i jeszcze jedna rzecz, a mianowicie gwarancja w sapphire masz na 2 lata, a nie na 3 jak w Asus czy Gb, dlatego wolał bym dopłacić 40 zł do modelu od Asusa i mieć kartę z 3 letnią gwarancją np. ten model http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-270x-2gb-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-dp-r9270x-dc2t-2gd5-610688/

faktycznie warto by było dopłacić do Gigabyte/MSI/Asusa aby mieć rok dłuższa gwarancje, lecz trzymałem się budżetu.

Swoją drogą ostro ceny tych kart powędrowały w górę ostatnio można było je nabyć w granicach 730zł...

sluchaj sie Xardunka przewaznie dobrze gada, zasilacz max wystarczy 550 wat, no chyba ze wsadzisz na sli jakies portwory. Co do modularnego zasilacza to wygoda w aranzowaniu kabli.

Te zestawy z allegro to smieci i tyle.

Co do Szafirow to tak samo jak inne firmy, gigabyte przy okazji wypuszczenia 7870 mial problemy z nimi, radeony xfx maja slabe chlodzenie przykladow mozna mnozyc - akurat miales pecha z Sapphire, ale przyznam racje trzeba kupowac komponent z dluzsza gwarancja.

tokacz muszę ciebie skorygować...

Te nowe chłodzenia w XFX są naprawdę fajne... gdyby jeszcze posiadały gwarancje 3letnią :(

Złożyłem takie coś http://www.morele.net/inventory/info/rOPfx/ nada sie ? Pytanie, czy oni mi dorzucą kable zasilające itp do tego kompa ? : P