Który telefon? Ankieta

Proszę mi pomóc w wyborze telefonu. Podobają mi się wszystkie, lecz nie mam zdania, który najlepszy.

Z tych wszystkich pod względem technicznym to Xperia Arc S. Nie wiem jak to jest z tymi "chinolami", bo nie sprawdzałem, ale ja bym ich nie brał :D

@Można się jeszcze zastanowić nad GALAXY S , Ramu tyle samo, ale procek - 1,0 Ghz, a Arc S ma 1,4 Ghz.

Też tak myślę, ale niektóre telefony mają 2 rdzenie procka więc wolę się upewnić, który wybór będzie najlepszy.

Podaj cenę jaką masz do przeznaczenia... Jeśli już coś szukasz to minimum z 1 gb pamięci ram do płynnego grania i z 2 rdzeniowcem i będzie dobrze..

Tak dla informacji "chińczyk" ma tyle samo wspólnego z chinami i tajwanem co samsung, apple i kilku innych producentów. Chiny w kwestii smartfonów są od nas daleko do przodu i warto kupować ich sprzęt o ile jest markowy - tutaj kłaniają się specjalne fora. Możesz rzucić okiem na telefony z zopotel.pl na przykład- duża chińska marka, która niedawno weszła na nasz rynek i masz za 600zł fajne telefony z gwarancją w Polsce i dużo lepszym supportem niż w przypadku Overmax vertisa, którego jakość wykonania jest dość wątpliwa. Zopo to oczywiście propozycja dla osób, które jeszcze chińczykom nie ufają i chcą mieć gwarancję w kraju. U zopo za 500-600 spokojnie kupisz porządną 4-rdzeniówkę (musisz mieć na uwadze, że akurat te 2 najtańsze nie mają 3g 900mhz, więc intenetu poza miastami raczej nie będzie - miastach spokojnie na 2100mhz można śmigać)

- ten zopo z ekranem 3d(zp600 bodajże) obsługuje 900mhz, więc od razu możesz sobie w drugi slot sim wsadzić aero2 i masz internet za adrmo, tak samo będzie zopo zp998, ale on będzie drogi, bo 8 rdzeni

Na Needrom.com mozesz sobie zobaczyc ile romow jest do takiego zopo - ok 170 na tej jednej stronie (Samsung ma 260) mimo wszystko jest to bardzo dobry wynik i na brak supportu nie powinieneś narzekać

Motorola MOTO G, Świetny telefon za niską cenę. Nie znajdziesz za 700-800 zł telefonu o takich parametrach. 4 rdzenie, 1 GB RAM, dobrze wykonany, pod koniec stycznia aktualizacja androida do 4.4.2(KITKAT), Gorilla Glass. Minusy to brak slotu na micro SD, bateria na stałe, brak ładowarki i słuchawek w zestawie (ale z tym problemu nie ma raczej).

Wiem, że lepiej było by jak bym kupił coś lepszego, ale ja tutaj podałem wszystkie modele (te, które mnie interesują) , na które będzie mnie zaniedługo stać.

Xperia Arc S nowa jest za 420zł z zagranicy.

Overmax nowy jest za jakies 330zl.

Reszta telefonów to używane za 350-400zł. Czy tam Neo V już za 300 w bardzo dobrym stanie jest.

Sony Ericsson Xperia Arc S mój brat cioteczny ma i sobie chwali :)

naprawdę, dorzuć te 200, żeby mieć 600 i kup sobie coś z tych zopo jeśli nie chcesz sprowadzać z chin, ew. overmax vertisa, ale one są wątpliwej jakości i nie mają wsparcia, całkowicie nie opłaca się kupować tych low endów, które wymieniałeś, bo mają 1-2 rdzenie, mało ramu i są zupełnie przestarzałe, dorzucasz te 2 stówki i masz porządny sprzęt z gwarancją na 2 lata o ile kupujesz na osobę prywatną, a nie firmę

Na ten moment te 512 ramu to jest za mało, a android się rozwija, aplikacje potrzebują coraz więcej ramu i to będzie zdecydowanie za mało, 8rdzeniówki już wchodzą pełną parą na rynek i raczej 1-2 rdzeniówki w niedługim czasie nie będą sobie radzić z tym systemem

bede bral pojutrze overmaxa, tyle, ze 01, wiec ewentualnie moge z pierwszej reki sie podzielic wrazeniami wtedy.

Jak mówiłem Vertis byłby ok, ale overmax nie jest zbyt popularny i nie ma wsparcia sofware'owego, dlatego wolałbym dopłacić do zopo, chyba, że ktoś nie lubi i boi się grzebać w telefonie i zmieniać romy, to wtedy vertis jest wystarczającym sprzętem (a niedawno dało się go kupić za niecałe 500zł, więc i tak całkiem nieźle)

za 459 dam sobie reke uciac, ze w lokalnym realu widzialem. Mi tam jedynie zalezy na tym, zeby przy okazji normalnego uzytkowania zgrzytow nie bylo i w razie czego gwarancja zapewniala jakis tam spokoj. Nie potrzebuje funkcji fontanny, ani znanych marek bijacyhc z obudowy, zeby wiedziec, ze telefon 3 razy tanszy mozna uzywac bez wiekszego problemu ;x

co do ZOPO obecnie posiadam model zopo zp820 zaczne od Wad nie watpliwie najwieksza wada moze akurat w moim modelu jest bateria Strasznie szybko pada bateria wytrzymuje maxymalnie 6-10 godzin normalnego uzytkowania nie uzytkujac telefonu max wytrzyma 24 godziny. Czas ladowania telefonu 2-3 godziny . Plusy , niewatpliwie widac prace 4 rdzeni ,gry wygladaja bajecznie I chodza bez zacinki . CZy warty swojej ceny ? powiem tak w miare zadowolony jest z jego pracy I dzialania ale posiadalem wczesniej nadmienionego Arc S i bez watpienia wybral bym jego przepiekne robi zdjecia bardzo dlugo trzyma bateria zerow zacinek . Wiec w sumie zalezy do czego komu telefon potrzebny ale z ekonomicznego punktu widzenia arc S najlepszy wybor. NA zpoo przemawia jakosc Wykonania naprawde solidna I mocna obudowa nic nie lata I nie skrzypi niewatpliwie plus gdyby nie ta Chole..a bateria :D

Aneb, może trzeba zmienić rom? Czasem to pomaga w znacznym stopniu, bo przecież ma 2000mah, to wcale nie tak mało, o ile bateria jest w dobrej kondycji(możesz to sobie sprawdzić z miernikiem)

Zależy też jak intensywnie używasz telefonu, bo ma największy wpływ (trudno określić czym jest normalne użytkowanie, bo dla jednego to kilkanaście sms i 30 minut rozmowy, a dla innego siedzenie 5 godzin na wifi i słuchanie muzyki w międzyczasie + napisanie 50 smsów)

Vertisa 01 ma kolega i puki co przez tydzien mu chodzi i jest bardzo zadowolony.

Dla mnie taki telefon jest zaduży. Nie chcę nosić jakiegoś tableta w kieszeni. Taki Arc S to rozmiar dla mnie.

Vertis 02 byłby, ale zabardzo to nie ma o nim opinii więc nie chcę brać czegoś co miałoby się mi po chwili zepsuć.

Jak mówiłem:

400max - używka czy nowy.

Proszę mi pomóc w wyborze telefonu. Podobają mi się wszystkie, lecz nie mam zdania, który najlepszy.