Który z popularnych MMORPG wybrać?

Witam, tak jak w temacie szukam mmorpg w którym jest duża populacja.

Będąc graczem world of warcraft nie martwiłem się czy serwery nie upadną itd, jednak kończę z warcraftem (ile można)

Szukając mmo na amerykańskiej stronie wytłumaczyli mi jedno "jeżeli gra jest warta poświęcania czasu na oglądanie jej to tym bardziej grania"

dlatego stwierdzili że najlepsze miejsce do szukania gier to twitch

Prosiłbym o radę przy wyborze gry,jakie macie wspomnienia i odczucia co do niej, jak wygląda end game i item shop

oto lista twitcha gier mmo:

F2P

-Star Wars old republic (uwielbiam filmy z gwiezdnymi wojnami i łatwo odnajduje się w klimacie gry, jak wygląda end game, mikropłatności i czy są pustki na serwerach)

-Rift (bardzo przypomina mi wowa połączonego z grafiką warhammer online za co duży plus, interesuje mnie czy dużo osób w to gra, ponieważ widziałem grę na steamie a tam raczej takie nie trafiają)

-Runescape ( super poprawili ostatnio grafikę, w grze można robić wszystko, niestety delikatnie sterowanie i praca kamery mnie dosłownie męczy ale może dam jeszcze jedną szansę)

-tera (super grafika, gra warta poświęcenia setek godzin,tylko jak wygląda sytuacja z populacją i jak wygląda end game gry?)

-poe (jestem wielkim fanem diablo, w wolnym czasie od poszukiwania mmo pykam w diablo 3 na konsoli, poe jest ciekawe ale czy na dłuższą metę potrafi wciągnąć?)

B2P

-gw2 (jest to mój faworyt jeżeli nie znajdę niczego f2p)

mój PC:

g620 2x2,6GHz

GT630 1GB

8gb ram

mod_ico.png
Zły dział, przenoszę. - Might

ja mogę polecić RuneScape :)

Polecam Tere, tak jak napisales jest to gra warta poswiecenia duzej ilosci czasu :)

Dla mnie GW2 nie wartę wydania pieniędzy, lecz to moja opinia :).

Ja mogę polecić Aion-a, dobry end game(pvp) oraz gildie też są.

cannibal .. lecz sie xD
co do reszty odpowiedzi chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej niż "polecam runescape"
a jak wyglada aion? nadal duzo ludzi?

-Star Wars old republic - Gra dobra, ale TYLKO jeżeli płacisz. Inaczej w ogóle na nią nie patrz.
-Rift - Najlepsze i jedyne rozsądne rozwiązanie ze wszystkich wymienionych/
-Runescape - To samo co ze SWOTR, bez abonamentu nie masz dostępu do 70% contentu.
-tera - Super grafika? Dla mnie to grafika niczym z azja-shit. Gra nie ma NIC. Jest to zwykły średniak, który wybił się pseudo-dobrą grafikę. Słabe PvP jak i PvE.
-poe - Świetna grindówka, i o wiele lepsza od D3, gorąco polecam.

-Aion - To samo co teraz, z wyjątkiem że ma troszkę lepsze PvP. Jest tak samo średnim azja-shitem z jedynie pseudo dobrą grafiką.

Warto także dodać że gry takie jak Aion i Tera, są oblegane przez nieodpowiednią społeczność. W niewielkim jak narazie stopniu można porównać do tego z metina. Jak wiadomo, dzieciaki lecą na dobrą grafikę i cycki. Nie polecam ci tych dwóch gier ze względu na swą strasznie odczuwalną przeciętność i okropną społeczność. Nie wierzysz w społeczność? Zobacz tylko jakikolwiek news gdzie jest odrobina hejtu na np. Aiona, a komentarze to same wyżalanie się małych, i hejty na Guru za hejty na Aiona. Lub też popatrzeć na chat w głównej lokacji...

Zapraszam na Star Warsa , gra jest genialna , co prawda za F2P masz spore ograniczenia ale jak raz zakupisz Suba za 59.99 na 2 miesiace lub 39.99 na miesiac , to dostajesz po jego uplywie status prefered status(http://www.swtor.com/free/features tutaj masz tabele) , ja osobiście zakupiłem an 30 dni w ten czas wbiję 55 i ocenie czy dalej jest sens zakupywać PrePaidy czy wykupić sobię niezbędne rzeczy za walute z IS którą dostajesz z każdym Prepaidem. Jak się nie mylę można też zakupywać za kasę w grze z AH rzeczy do odblokowania z IS(ale nie jestem pewien wyczytałem tak na Forum sam nie sprawdzałem tego jeszcze), jeśli masz ochotę zagrać wal na PW.

-Star Wars old republic - Gra dobra, ale TYLKO jeżeli płacisz. Inaczej w ogóle na nią nie patrz.-Rift - Najlepsze i jedyne rozsądne rozwiązanie ze wszystkich wymienionych/-Runescape - To samo co ze SWOTR, bez abonamentu nie masz dostępu do 70% contentu.-tera - Super grafika? Dla mnie to grafika niczym z azja-shit. Gra nie ma NIC. Jest to zwykły średniak, który wybił się pseudo-dobrą grafikę. Słabe PvP jak i PvE.-poe - Świetna grindówka, i o wiele lepsza od D3, gorąco polecam. -Aion - To samo co teraz, z wyjątkiem że ma troszkę lepsze PvP. Jest tak samo średnim azja-shitem z jedynie pseudo dobrą grafiką. Warto także dodać że gry takie jak Aion i Tera, są oblegane przez nieodpowiednią społeczność. W niewielkim jak narazie stopniu można porównać do tego z metina. Jak wiadomo, dzieciaki lecą na dobrą grafikę i cycki. Nie polecam ci tych dwóch gier ze względu na swą strasznie odczuwalną przeciętność i okropną społeczność. Nie wierzysz w społeczność? Zobacz tylko jakikolwiek news gdzie jest odrobina hejtu na np. Aiona, a komentarze to same wyżalanie się małych, i hejty na Guru za hejty na Aiona. Lub też popatrzeć na chat w głównej lokacji...

Kesher zapomniales dodac ze masz 12 lat i interesuja cie tylko pokemony. Stworzyles zarabisty obraz niektorych gier. Wytlumaczenie na wysokim poziomie. Mam nadzieje ze uzytkownicy forum jak i goscie ogladajacy nie beda brali tego pod uwage. Prawda taka ze o gustach sie nie dyskutuje. Jednak to co ty napisales to jakas masakra. Wracaj na swojego elsworda a nie piszesz takie glupoty jak masz drewno zamiast kompa to moze sciagnij sobie emulator i popykaj w contre.

W aion wchodzi teraz 4.5 populacji przed patchem bylo 1,5-2,5k teraz moze sie zwiekszyc do 3k pisze tu o Barusie na niemieckim i francuskim graja ciagle po 4k ludzi. PvP jest ciagle i wszedzie.

Z tera podobnie swietna gierka tez szykuje jakiegos patcha ale dla EU pozniej troche sporo ludzi ciekawy system targetu jak i frakcji (chyba tak).

PoE lepsze od d3? Temat walkowany i nie mam zamiaru go ciagnac.

Jak grałeś w wowa to lepiej sobie odpuść mmorpg f2p bo to jak zderzenie ze ścianą albo kubeł zimnej wody.. Ja jak przestałem grać w wowa to przez te crapy musiałem się przenieść na inny gatunek bo nie mogłem nic dobrego znaleźć. Tera nie jest całkiem zła, ale szybko się nudzi no i to też takie standardowe mmorpg nic ciekawego.

ano tu masz racje, po kilku latach wowa w każdej innej grze czegoś brakuje i w tym problem ;/

jedynie zostaje mi gw2 w którego już grałem i miło wspominam wszystko poza end gamem, gdyż tam nie było takiego show jak w wowie, rajdy itd

chyba że coś ze stajni blizzarda ;) gram w diablo3 na ps3 ale tam ciężko cokolwiek ogarnąć, jak przyjdzie kumpel na co-op to lipa bo ma 10lvl a ja 60, starcrafta 2ke mam z dodatkiem ale głównie dla fabuły

To ciekawe, że wszyscy moi znajomi w Aionie to 18+, którzy studiują/pracują. Głównie takich ludzi spotykam, jak latam po legionach, chociaż gram na Barusie ;) Jedyne co może denerwować to te kłótnie po nieudanych siegach (strona ely :P) i obrzucanie siebie błotem. Nie lubimy legionu X, to im nie pomagamy -.-

Osobiście poleciłbym z tego co wypisałeś SWTOR lub Terę.

I nie nie czytaj wypocin Keshera w tym temacie odnośnie SWTOR bo nie ma pojęcia o czym mówi w wypadku stwierdzenia "Musisz płacić". Nie musisz i da się osiągnać bez tego w tej grze tyle samo co ci płacący tylko zajmie to odrobinę dłużej. Pomijając suba, który jest chyba najtańszym na rynku w Polsce to tak jak napisał kolega za raz wykupionego suba masz potem status preffered do końca życia. Unlocki na różne rzeczy sa bardzo tanie (nie mówiąc o tym, że ludzie na subach w gildii po prostu pomagają non suberom kupując droższe unlocki przekraczająca limit kasy non subów a ci potem stopniowo im oddają) a endgame zapewnia tyle daily obecnie, że z gotówką nie ma problemu na ich zakup (dodam, że częśc z nich jest stała a nie tylko "unlock na 7 dni" jak w wielu grach). Po pewnym czasie tak naprawdę masz konto preffered bliższe statusowi subscriber. Wiem co mówię wystarczająco długo grałem w SW i mimo suba widzialem wielu dobrych graczy dających radę bez niego.

Co do Tery - Kesher chyba faktycznie ma drewno nie PC bo jeśli twierdzisz ze SWTOR jest "dobry" a Tera ma mierna grafikę to gratuluję bo jest w tym wypadku na odwrót. Dodatkowo jest to zawsze coś innego i dynamiczniejszego niz standardowy Point&Click. Miła odskocznia. Co do cycków Kesher...serio ja tam ich tak dużo nie uświadczam a trochę już gram (fakt ze jest sporo "rozebranych" setów ale nikt ci nie karze grać babą...). Społeczność wszędzie jest różna. Dzieciaków masz w Rift również sporo. Ale przecież twórcy dają nam miła "Czarna Listę" lub "ignore" w każdym tytule prawda?

POE faktycznie jest dobre. Czy lepsze niz D3 to juz dyskusyjne i faktycznie nie będę tej dyskusji również prowadzić. Sa gusta i guściki.

AION - Wersja US ma normalny system F2P wersja EU to jakaś kpina i komedia i tej faktycznie ci nie polecam. Wielu moich znajomych gra na US i ping nie stanowi problemu. EU wersja faktycznie wymaga płacenia bo inaczej nawet zwykłego mieczyka nie kupisz od nikogo ani też z Auction House. Do tego jak wiadomo nasz kochany wydawca EU (Failforge) lubi pieniążki z IS i chyba nie muszę dalej tłumaczyć co to oznacza. Grafika i gameplay jest ok. Polecam ale tylko wersję US gdzie IS jest zbalansowany.

Nie mówicie mu wszyscy ze "cieżko znalezć coś lepszego niż WoW". Łatwo, starczy poszukać. Zresztą jak napisałem są gusta i guściki. A sam WoW niestety z kolejnymi dodatkami mocno się upraszcza i nerfi. Tak, też grałem i obecnie nie wróciłbym do WoWa nawet jakby mi za to mieli płacić.

Co do samego kryterium - Te tytuły są społeczne. Graczy jest w miarę dużo i nie ma pustek. Tak są lepsze gry nie zaprzeczam niestety zwykle prowadzone przez małe studia toteż nie ma takiego hype w ich kierunku i mniejsza jest społecznośc i baza graczy (niestety).

Na Aion EU item shop nie jest p2w jeśli to sugerujesz. Już na us bardziej ingeruje w rozgrywkę. Gold pack można kupić w grze, więc nie ma problemu. Zresztą angramor zrobił porównanie obu wersji i wyszło, że eu jest tańsze. Polecam zobaczyć. Gf to marna firma, ale o Aiona dbają.

"Drewno nie PC" pozdrawiam, poszło mi B&S. Stwierdzenie "wooden PC"jest używane zazwyczaj przez gówniarzy, ale mniejsza...

"12 lat" Ok, myśl sobie co chcesz.

"Interesujesz się pokemonami" Nie, oglądałem to jedynie w dzieciństwie.

Tera i Aion to po prostu słabe gry, które wybiły się na grafice. Co jest w nich po za tym? Tera ma fajne mounty w IS, i co po za tym?

Emane - Jeżeli grasz na wersji innej niż EU, to prawda że możesz nie spotykać graczy dziecinnych.

Guardian - Gram samemu w Star wars, i NIE piszę że trzeba płacić za przewagę. Trzeba płacić za przyjemność z rozgrywki. Dla mnie grafika rodem z azji jest słaba, ale co ja tam wiem... Najlepsze dla gówniarzy są cycki na pół ekranu, ja niestety tego nie lubię. Może wyrosłem z gówniarstwa?

W Rift nie ma dzieciaków, bo grafika nie jest jak w terze. Przynajmniej nie aż tyle.

@UP: Oczy mi krwawią ... ;_; O ile TERA nie ma za dużo do zaoferowania w end game ( bicie BAMów sprawia przyjemność, ale na dłuższą metę nudzi ), to Aion jest chyba najlepszym F2P na chwilę obecną. Nie ma lepszego end game w żadnej innej grze tego typu, o ile insty robią się męczące i po prostu nie warto je robić, to walki o Abyss i open PvP wymiatają, czego więcej chcieć ?

@Edit, żeby nie było offtopu:

Jak ktoś wyżej napisał - grałeś w WoWa, to żadna gra F2P niczym się nie wyróżni, ani nie zaskoczy Cię żadnym innowacyjnym rozwiązaniem. Jeśli zastanawiasz się nad GW2 to kupuj, od siebie mogę polecić, mimo że gra jest hejtowana pod każdym względem. Jedyny problem jest taki:

Albo ktoś pokocha tą grę, albo znienawidzi.

Tyle że Aion ma strasznie nudne PvE do tego "end-game". A kogo pocieszy tylko samo PvP w end game? Przydały by się w nim także INTERESUJĄCE dungeony, których robienie sprawiało by przyjemność.

GW2 to bardzo dobra gra MMO, nie rozumiem "hejtu" (nie przepadam za tym określeniem) na tą produkcję. To prawda, że jest słabsze od poprzednika, lecz nadal dobre.

O też się zgodzę, że w Aionie jest nudne pve na end-game.. Insty podobne do siebie...Najpierw robisz set pve, żeby pochodzić na trudniejsze instancje i tak właściwie to co dalej jak już zdobędziesz set hypcia, grendal, czy kto, co tam sobie wymarzył. Pozostaje tylko pvp, czyli bieganie po ug/katalam albo farmienie kasy.

Tak na marginesie, zastanawia mnie, że ponoć w dzisiejszym patchu dali "drastycznie zwiększoną szansę na włożenie kamieni many", a spaliło mi cztery razy z rzędu i jak udało się już włożyć trzy, to znowu spaliło. To ma być ta zwiększona szansa? Bo ja nie widzę różnicy :P

Witam, tak jak w temacie szukam mmorpg w którym jest duża populacja.

Będąc graczem world of warcraft nie martwiłem się czy serwery nie upadną itd, jednak kończę z warcraftem (ile można)

Szukając mmo na amerykańskiej stronie wytłumaczyli mi jedno "jeżeli gra jest warta poświęcania czasu na oglądanie jej to tym bardziej grania"

dlatego stwierdzili że najlepsze miejsce do szukania gier to twitch

Prosiłbym o radę przy wyborze gry,jakie macie wspomnienia i odczucia co do niej, jak wygląda end game i item shop

oto lista twitcha gier mmo:

F2P

-Star Wars old republic (uwielbiam filmy z gwiezdnymi wojnami i łatwo odnajduje się w klimacie gry, jak wygląda end game, mikropłatności i czy są pustki na serwerach)

-Rift (bardzo przypomina mi wowa połączonego z grafiką warhammer online za co duży plus, interesuje mnie czy dużo osób w to gra, ponieważ widziałem grę na steamie a tam raczej takie nie trafiają)

-Runescape ( super poprawili ostatnio grafikę, w grze można robić wszystko, niestety delikatnie sterowanie i praca kamery mnie dosłownie męczy ale może dam jeszcze jedną szansę)

-tera (super grafika, gra warta poświęcenia setek godzin,tylko jak wygląda sytuacja z populacją i jak wygląda end game gry?)

-poe (jestem wielkim fanem diablo, w wolnym czasie od poszukiwania mmo pykam w diablo 3 na konsoli, poe jest ciekawe ale czy na dłuższą metę potrafi wciągnąć?)

B2P

-gw2 (jest to mój faworyt jeżeli nie znajdę niczego f2p)

mój PC:

g620 2x2,6GHz

GT630 1GB

8gb ram

mod_ico.png
Zły dział, przenoszę. - Might