Kupić czy się wstrzymać?

Witam, kożystając z okazji, czy ktoś mógłby mi podać tytuły gier online ale na zasadzie B2P bez abonamentów oraz bez skrzynek?(Chodzi o gry RGPG bardziej ale inne gatunki też będą mile widziane)

Z góry przepraszam że nie na temat.

Z tego co zauważyłem lista ( dobrych ) gier B2P jest bardzo krótka. GW2, ESO, Albion Online i chyba tyle [ jest jeszcze niby Black Desert Online, ale nie dość że gra jest w systemie B2P to jeszcze ma iteamshop, z które podobno trzeba korzystać bo daje przewagę nad graczami, którzy go nie używają] ( jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi ). Także za bardzo nie ma w czym przebierać, ale tak właśnie wpadł mi do głowy jeszcze jeden tytuł Bless Online, ta gra jeszcze żyje, ludzie w to grają?

Juz to slyszalem pare razy,.... ze od str. fabularnej FF XIV "przebija" WoWa.

Super swietnie, tylko pytanie czy bedzie mu sie kazdy quest chcialo czytac, bo nie ma ani voiceactingu, nic zero. Czysty tekst do czytania ;P

Brak systemu P2W a ci mu BDO proponuja, dobre lapsy xD

WoW

FF XIV

SWTOR SUB

ESO/GW2

tyle

p.s

Z oczywistych wzgledow, polece wowa niz ff xiv do dzisiaj wieczor masz 50% promocje na podstawke i dodatek. Ale jak nie to do masz niekonczacy sie trial do 30lv w FF. 

GW2/ESO z racji braku suba maja mniej kontentu.

Dla nowej osoby SWTOR ma olbrzymia ilosc kontentu.

Nie podoba mu się styl wowa a ci mu wowa polecają, dobre lapsy, buahaha xD - tak, też tak umiem :)

Co? czyżby kolejny zawiedziony "prawie-hardcore" który szukał jakiejkolwiek przyczyny dla czego jest gorszy od innych? :P Ktoś tu widocznie nie wie że w BDO potrzebny jest czas, bo zawsze znajdzie się ktoś kto grał te 5 min dłużej każdego dnia i po roku ma 2 lvl więcej od cb. I nawet jakbyś wydał miliony w IS - i tak tego nie przeskoczysz. I potem są płacze w powyższym stylu "gra słaba, p2w", albo "cheater", albo "moja postać jest słaba" :P. A wystarczy po prostu zrozumieć że potrzebujesz tylko i wyłącznie cierpliwości - inaczej wpędzisz się do grobu, bo zawsze znajdzie się ktoś kto będzie więcej, szybciej czy lepiej.

@Varkir

Jak bierzesz pod uwagę Albion Online to poważnie zastanów się również nad Black Desertem. Co prawda nie każdy lubi grindowniki/sandboxy, ale może akurat by przypasowało? Masa klas, walka szybka i efektowna, brak p2w (w przeciwieństwie do opinii ludzi którzy nie rozumieją że w tej grze potrzebny jest czas, a na "już" to możesz w pysk dostac od randoma na spocie), duża liczba aktywności po za walką (hodowla koni, ogrodnictwo, dekorowanie domów, gotowanie, naprawianie zbroi i broni, ścinanie drzew, cięcie kłód na deski, alchemia), system workerów (możesz zrobić całą siatkę produkcji np statku), a także dość dobra grafika.

A, no i warto wspomnieć że tak na prawdę tylko w tej grze masz odczuwalny progress CAŁY czas. Bo zarówno w wowie jak i ff dochodzisz do momentu gdy masz najlepsze eq. I czekasz potem rok-dwa lata na dodatek by ruszyć do przodu. A tu zanim uzbierasz najlepsze eq to już dawno pojawią się o wiele lepsze itemki. A to tylko eq, tu masz jeszcze ciągłe levelowanie.

Ps - jesli choć trochę cię zaciekawiła gra to polecam spróbować triala i wbić na nim co najmniej 30 lvl. A wtedy poszukać na tamtejszym forum w działe "New Adventurers" tematów gdzie ludzie rozdają gift package. Jest to pełnoprawna wersja gry, tylko że w formie refa - ktoś kupuje klucz ze swojego konta, on dostaje peta/perły gdy ty wbijesz 30 lvl (stąd chcą najczęściej screena), a ty grę za friko. A masz takiego farta że akurat rozdawali preorderowcom po 3 takie gifty i na forum masz MASĘ tematów gdzie ludzie rozdają je :)

BDO jest p2w, a poza tym dogoni nawet casual end gamerow to miesiace farmy albo bota full boss Tri Bron awake tet.

obecnie WoW to gra dla dzieci, najlepszy był za czasów BC, jak quest był na 2-3 osoby , to faktycznie musiały być 2-3 osoby, a nie jak teraz , że questy/insty 5 osobowe sie solo robi, casualizacja pełną gębą 

Quest wymagał graczy, więc gra stała się dla dzieci :)

Ahh ta logika dziecka.

Quest wymagał graczy, więc gra stała się dla dzieci 

Ahh ta logika dziecka.

Tylko, ze raidy na poziomowi myticznym SA o wiele trudniejsze niz za czasow vanilla, tbc.

Ostatni raid trudniejszy nawet od Krola licha - Kiljaeden.

SA ulatwienia, jasne... Nie masz 20x tabow spelli ktore musisz downrankowac, ale za to masz duzo trudniejsze encountery.

Tak Wiec na end game PvE jest trudniejsze.

Po prostu dodali content w ver. Casual, ktory jest latwiejszy dajac casualom na casual contencie radosc z gry, a nie tylko zajecie w postaci dostarczania surowcow DLA ,PRAWDZIWYCH BOHATEROW AZEORTH".

Quest wymagał graczy, więc gra stała się dla dzieci 

Ahh ta logika dziecka.

widzę , że w ogóle nie pojąłeś o co mi chodziło, ale spoko, właśnie teraz taki rodzaj graczy gra w WoWa :) casuale i aby lajtowo i do przodu :)

No to tylko WoW, jak dobrze się bawiłeś na privach, to globalem będziesz zachwycony. Jeszcze jest to final fantasy "ileśtam", ale w to nie grałem, więc się nie wypowiem, widziałem filmiki i mnie nie przekonało. Bierz wowa i nie sugeruj się komentarzami ludzi, którzy uważają wowa za grę casualową czy brzydką, bo najczęściej są to piczki, które by raidu na heroicu nie ogarnęły, a o mythicu to nawet nie słyszeli, a co do grafiki, to są to ludzie, którzy wyszukali sobie "wow" w google grafika i zobaczyli screeny z 2006 roku.

skąd ta twoja wiedza o nieogarnianiu WoWa :D dla nastolatka wystarczy wpisać nazwę insty/raidu i ma wszystko podane jak w instrukcji do korzystania cepa :D naprawdę trzeba być debilem , żeby obecnie podniecać się ukończeniem jakiś raidów w WoWie :D

Wracając do tematu. Co możecie mi powiedzieć o tym Albion Online ? Warte uwagi ?

Wow. Od tylu lat trzyma się na rynku bardzo dobre, jeden z najbardziej grywlanych mmorpegów, dodatki wychodzą do dziś. To o czymś świadczy. Bardzo przyjemne questowanie, ciekawa fabuła, dungi, rajdy, wiele poslich gidlii. W tym mmo nie da się nudzić. A co do grafiki, no to wiadomo, co kto lubi, ale jest bardzo przyjemna dla oka. Mam wrazenie, ze w takich mmo jak Aion, GW2 itp. grafika bardziej męczy oko.

Albion Online.. hm.. szczerze? Żałuje zakupu. Wiem, że są ludzie którym ta gra przypada do gustu, ale własciwie brak tam jakieś fajnej fabuły, jakiegoś konkretnego celu. Jeśli lubisz, budować, craftować, grindować i ogolnie ekonomiczne gry, to byc może gra przypadnie Ci do gustu. Natomiast jeśli jesteś fanem gier które skupiają się na czymś konkretnym, jak na przykład endgame, albo lubisz tradycyjne rpg, to bardzo możliwe, że wydasz pieniądze w błoto.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi !

Ja polecam WoW na serwerach oficjalnych :) Żadna inna gra (może poza lineage 2) nie posiada takiego klimatu i takiej grywalności jak KRÓL.

Polecam kupić nowy dodatek do. Gw2 i odkryć sobie mapki na 100%, dobry fun z gry.

Gw2 byłoby super gdyby nie skile przypisane do broni... gorszego shitu to chyba nie mogli zrobić, ew customizowanie sobie skili do broni jeszcze by uszło ale taki hard lock to jest trochę głupie

Witam wszystkich serdecznie !

Ostatnimi czasy przybyło trochę pieniążków na koto, a jako że jestem zapalonym graczem MMORPG itp. pomyślałem że może coś kupie. Większość gier f2p z tego gatunku już przegrałem i porzuciłem w zapomnienie. Teraz pytanie do was ludzie do polecacie ?

Gatunek: MMORPG itp.

Sprzęt: Mam dosyć dobry także wymagania nie grają roli.

Cechy: Rozbudowane pve i pvp ( najlepiej jak jeszcze było by massive pvp ),

- Rozbudowany End Game, gdy po wbiciu max lvl i capa i tak jest odczuwalny progres,

- Dosyć spora baza graczy,

- Brak systemy P2W,

- Rozbudowany system skilli, dungeon

Grę, którą wspominam najlepiej i przegrałem chyba najwięcej godzin to Runes of Magic za czasów jego świetności, oczywiście teraz to już wiadomo że gra to crap i nie da się w to grać przez politykę GameForge.

Myślałem także o kupnie najnowszego dodatku do Guild Wars 2, kiedyś pogrywałem w podstawkę gry i grało się całkiem przyjemnie. Tylko nie wiem jak teraz wygląda sytuacja po dodatku. Jakie są jego + i - czy baza graczy wzrosła lub spadła ?

Pogrywałem także z nieukrytą przyjemnością w RaiderZ oczywiście przed jego upadkiem.

Ostatnią grę którą dobrze wspominam jest WildStar, ale kiedy ludzie odchodzili i już nie było z kim grać to i ja odszedłem

Oczywiście też grałem w tytuły takie jak: Aion, Tera, Rift, Blade & Soul, Revelation, World of Warcraft ( ale tylko na privach ), Neverwinter ( dostałem bana tak po prostu )

W grach ty odrzucała mnie oprawa graficzna, itemshopy i nie miały czegoś tego co mogło mnie wciągnąć na dłużej po za WoW-em lubiłem w niego grać do czasy kiedy osiągnąłem max lvl i capa.

Będę bardzo wdzięczny za wszelakie odpowiedzi co do tego tematu.

Pozdrawiam,

Varkir