Kupno Laptopa

Witam. Planuje kupno nowego laptopa do 4 tysięcy (4,200 max).

Chciałbym aby laptop posiadał i7, 8-16 GB ramu, dysk 500(nie wiem czy lepiej mniej ssd czy więcej hdd i jak to wyjdzie cenowo)+ i grafikę pozwalającą na granie w gry na najwyższych detalach.

Laptop ma służyć głównie do gier :)

Wypatrzyłem już sobie Lenovo Y70-70 ale nie jestem do końca przekonany.

Jak uważacie forumowicze dobry wybór czy macie jakieś lepsze i przy okazji może tańsze modele :)

ma i7 ma gf 960 w wersji 4gb. Jest bardzo spoko. Ale I tak nie pozwoli ci grac na max detalach w wszystkie gry. A jak juz odpalisz mozesz nie miec 30fps. Zreszta wpisz sobie na YouTube moreletv laptop vs Komputer. Bedziesz mial akurat ten model co chcesz w porownaniu z PC za ta sama cene w paru grach.

W zupelnosci ci starczy 8 GB ram :D

Osobiście mam wersje z mniejszym ekranem aczkolwiek wersje z i5 i powiem ci, że nie ma różnicy między i5 a i7 na tym modelu ;p Różnica niewielka z tego co czytałem jest w y700 bo tam i5 ma 4 rdzenie aczkolwiek dużego skoku wydajności nie ma a więcej kosztuje więc... to jest najlepszy lapek w tym przedziale. Późnie za ok 6.5 k masz lapki z gtx970 tam zagrasz we wszytko na max detalach.

Ja posiadam Y50-70, czyli starszy model i nowszą wersję brałbym w ciemno, zwłaszcza, że i5 tam jest to już 4 rdzeniowy skylake, oraz ponoć usprawniono chłodzenie. Mam niestety z 2 rdzeniowym procesorem - i5-4210h. Z podkladką glaciera NC400 nie doświadczyłem przegrzewania się laptopa. Zarówno wiedźmin 3, jak i GTA V chodziły płynnie, bez żadnych ścinek na wysokich ustawieniach ( ilości FPS nie jestem w stanie podać, bo nie monitorowałem, rozgrywka była płynna ), jedynie w lolu jestem w stanie powiedzieć, że było to ze spadkami koło 200 FPS. Na dzień dzisiejszy ( mam rok czasu tego laptopa ) nie doświadczyłem żadnej awarii, wiec nie jestem w stanie się wypowiedzieć na temat osławionego serwisu Lenovo w niemczech :) Jedyne co mogę doradzić, to nie bierz hybrydowego dysku, bo to tandeta, weź i5 i zainwestuj w SSD :)

Po długich poszukiwaniach i wypowiedziach na forum znalazłem taki o to sprzęt:

http://www.x-kom.pl/p/267855-notebook-laptop-156-lenovo-y50-70-i7-4720hq-8gb-256gb-gtx960m.html

Do tego planuje kupić taką podkładkę chłododzą:

http://www.euro.com.pl/akcesoria-do-laptopow/modecom-silent-fan-mc-cf15.bhtml#opinie

Chciałem podkładkę do 100 zł a ta wydaje się być wydajna, ma dobre opinie i nie jest droga.

Co do systemu do kompa już jest ogarnięty Win 7 :) Nie przepadam za 8.1 w górę.

Po 1 daruj se kupno podkladki bo ona nic nie pomoze laptopowi po 2 laptop do jakich naprawde ci celow potrzebny boo 4000 zl too kawal hajsu i wydac na mebel doo domu , ktory dostaje zadyszki przy kazdej produkcji mija sie z celem az szkoda pieniedzy chce sie krzyczec...

Chwila tylko nie mow jestes biednym studentem ktory jedzie na studia i chce miec cos na droge doo grania , boo takich historyjek krazy ... multum ...

A potem multum tego zloma lata po serwisach boo sie grzeje pala ... boo too chinczycy masowo skladaja ... jednym slowem jedziesz studiowac too zapomnij o grach ... na tee lata i tyle;p

Albo lepiej mi daj tee 4000 zl ja przynajmiej zrobie znich pozytek i pojde na piwo doo baru xD

@Paulos107

Mam tego laptopa, dokładnie ten sam model.
Jeśli liczysz na epicką przygodę to od razu wolę sprowadzić Cię z powrotem na ziemię.
Wiedzmin 3 na medium przy 20-30fps przy rozdziałce niższej niż full HD.
Black Desert Online bieda, ~20-40fps na medium/low przy rozdziałce niższej niż fHD.

ARK: Survival Evolved ~20-30fps na low, przy niskiej rozdziałce

GTAV - jak Wiedźmn 3.

Poza tym - Win 10 to lepsze rozwiązanie niż 7.

Mam Y50-70 z i5 4 generacji i GTX860. Po lekkim OC wiesiek 3 ma ~40 klatek na full hd i ustawieniach średnich. A temperatury wysokie aż szok.

Prędzej wybrałbym: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/notebook-lenovo-y700-15-80nv00c1pb?querystring=lenovo%20y7 Ze względu na minimalne zmiany na lepsze co do architektury i i5 skylake.

Albo jeśli mógłbyś lekko wybiec poza kwotę: https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/notebook-asus-gl552vw-cn167t

Zdecydowanie lepsze wykonanie. Matowa matryca (lenovo zazwyczaj mają błyszczące). Wydajniejszy układ chłodzenia.

Serio ? lenovo do gier ? nie żebym miał coś do lenovo bo mają naprawdę dobre laptopy, sam nawet używam. Ale jeżeli nastawiasz się na gammingowy laptop za troszke ponad 4 tysiące to chyba jest sprawa oczywista (może że tylko dla mnie ) że to musi być laptop MSI. polecam poszperać na stronce http://www.gameragon.pl/ są tu fajne przenośne bestie warte uwagi.

@Paulos107
Mam tego laptopa, dokładnie ten sam model. 
Jeśli liczysz na epicką przygodę to od razu wolę sprowadzić Cię z powrotem na ziemię.
Wiedzmin 3 na medium przy 20-30fps przy rozdziałce niższej niż full HD. 
Black Desert Online bieda, ~20-40fps na medium/low przy rozdziałce niższej niż fHD.

ARK: Survival Evolved ~20-30fps na low, przy niskiej rozdziałce

GTAV - jak Wiedźmn 3.
Poza tym - Win 10 to lepsze rozwiązanie niż 7.

Z tytułów które wymieniłeś grałem jedynie w GTA i wieśka i nie wiem dlaczego masz tak mało FPS, ja grając na i5 mając wiekszość opcji z wysokich w wiedźminie ( prawie wszystkie ) miałem bardzo płynną rozgrywkę w FHD, w gta na wysokich to samo - jak już wspomniałem nie jestem w stanie sie wypowiedzieć ile było konkretnie FPS'ów, ale rozgrywka była więcej niż zadowalająca dla mnie ( osoby, która rzadko gra i nie ma wygórowanych wymagań, czyt. żaden "pro player" :P)

Odnośnie lapa, bierz i5 ale z Y700, usprawniony model chłodzenia + 4 rdzeniowa i5.

Co do podkładki, to ta którą podałeś, się w tym modelu nie sprawdzi. Wybierając podkładkę musisz kierować się wlotami powietrza, bo dmuchanie w spód aluminiowej obudowy nic nie da. Polecane podkładki do tych laptopów to Notepal U2 lub U3, silentium PC glacier NC400 ( osobiście posiadam i spełnia swoje zadanie ), pewnie coś się tam jeszcze znajdzie, ale to akurat pamiętam :)

@xario MSI ostatnio wypuszczają gówniane laptopy, których osiągi nie są adekwatne do ceny, w dodatku powszechnym jest występowanie w tych laptopach drainu baterii, w dodatku strasznie się grzeją ...

Podkładka którą wybrałem ma wiecej obr/min i można ją fajnie dostosować. Jak się nie sprawdzi to najwyżej kupie tego silentium PC glacier NC40. 80 zł to nie jest duży wydatek :)

Co do kompa czytałem i oglądałem filmiki. Ludzie piszą żę y700 ma dużo lepsza architekture. Mniej się grzeje i jest zrobiony "mądrzej". Wybrałem już 2 modele:

http://www.x-kom.pl/p/272924-notebook-laptop-156-lenovo-y700-15-i7-6700hq-8gb-1000-gtx960m-fhd.html

http://www.x-kom.pl/p/272645-notebook-laptop-156-lenovo-y700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx960m-fhd.html#specification

Lapki różnią się w sumie 3 rzeczami:

-cena (50 zł... - nie wygłupiajmy się)

-dysk hdd i ssd - oglądałem różnice w sdd i hdd i jeżeli mam możliwość kupna lapka z dyskiem ssd to wolę ssd

-procek i5 i i7. Gadałem z kumplem i powiedział żę nie byłbym wstanie wykorzystać i7 grając w gry w 100%.

Dlatego wydaje mi się że ten lapek z i5 i dyskiem ssd bardziej spełnia moje oczekiwania.

Ale do końca jeszcze nie jestem przekonany.

Albo lepiej mi daj tee 4000 zl ja przynajmiej zrobie znich pozytek i pojde na piwo doo baru xD

Wydaje mi się że kupno sprzętu jest dużo lepszym rozwiązaniem nic kupienie piwka za 4 koła. Nie wiem ile masz lat ale czytając to co napisałeś albo nie znasz się na kompach albo masz nie całe 15 lat. Jeżeli masz pisać takie komentarze to lepiej nic nie pisz bo to nic nie wnosi do tego tematu.

Dalej pisząc co do win 10. Wiem że win 7 nie obsłuchuje directax 12. Wiem wiem że kiedyś będę musiał się przestawić ale jak widzę te kafelki w 10 to mnie trzęsie. Nie chce się męczyć na 10 i się denerwować. Wolę win7 który jak dla mnie jest aktualnie najlepszym systemem :)

Liczę że zrobie win 11 i wrócą do modelu z 7 :)

Wydaje mi się że kupno sprzętu jest dużo lepszym rozwiązaniem nic kupienie piwka za 4 koła. Nie wiem ile masz lat ale czytając to co napisałeś albo nie znasz się na kompach albo masz nie całe 15 lat. Jeżeli masz pisać takie komentarze to lepiej nic nie pisz bo to nic nie wnosi do tego tematu.

Dalej pisząc co do win 10. Wiem że win 7 nie obsłuchuje directax 12. Wiem wiem że kiedyś będę musiał się przestawić ale jak widzę te kafelki w 10 to mnie trzęsie. Nie chce się męczyć na 10 i się denerwować. Wolę win7 który jak dla mnie jest aktualnie najlepszym systemem  

Liczę że zrobie win 11 i wrócą do modelu z 7 

chyba dlugo sie produkowales nad odpowiedzia , "ile ja mam lat co ma piernik do wiatraka" , laptop to szmelc mebelek domowy bo mobilnosc jego konczy sie na max 6h pracy na baterii przy uzytkowaniu samego windowsa ... wiec jak ma ci too stac w domciu kup ten lenovo ""Y25500" badz jaK ten zadowolony Kowalski bedziesz mial zabaweczke na 5 miesiecy , ktora trafi na serwis , ocywiscie to twoje pieniadze ty wiesz i znasz sie najlepiej a podkladke najlepiej kup z carefour tylko nie z kauflanda ...

Jezeli sadziles ze wszyscy beda przyklaskiwac na glupote i mowic "dobrze Robisz" kup kup kup too na cholere zakladasz temat ... wybrales juz zloma too wejdz na strone i zakup go

PS 4000 zl nie tylko wydalbym na alkochol , to byla moze nie na miejscu sugestia ale za 4 000 zl mozna kupic wydajna stancjonarke ktora zje ten laptop , i jeszcze zostanie na wiele pier**l akcesoriow ... i innego dziadostwa .

Podkładka którą wybrałem ma wiecej obr/min i można ją fajnie dostosować. Jak się nie sprawdzi to najwyżej kupie tego  silentium PC glacier NC40. 80 zł to nie jest duży wydatek 

Co do kompa czytałem i oglądałem filmiki. Ludzie piszą żę y700 ma dużo lepsza architekture. Mniej się grzeje i jest zrobiony "mądrzej". Wybrałem już 2 modele:

http://www.x-kom.pl/p/272924-notebook-laptop-156-lenovo-y700-15-i7-6700hq-8gb-1000-gtx960m-fhd.htmlhttp://www.x-kom.pl/p/272645-notebook-laptop-156-lenovo-y700-15-i5-6300hq-8gb-240-gtx960m-fhd.html#specification

Lapki różnią się w sumie 3 rzeczami:

-cena (50 zł... - nie wygłupiajmy się)

-dysk hdd i ssd - oglądałem różnice w sdd i hdd i jeżeli mam możliwość kupna lapka z dyskiem ssd to wolę ssd

-procek i5 i i7. Gadałem z kumplem i powiedział żę nie byłbym wstanie wykorzystać i7 grając w gry w 100%.

Dlatego wydaje mi się że ten lapek z i5 i dyskiem ssd bardziej spełnia moje oczekiwania.

Ale do końca jeszcze nie jestem przekonany.

Dalej pisząc co do win 10. Wiem że win 7 nie obsłuchuje directax 12. Wiem wiem że kiedyś będę musiał się przestawić ale jak widzę te kafelki w 10 to mnie trzęsie. Nie chce się męczyć na 10 i się denerwować. Wolę win7 który jak dla mnie jest aktualnie najlepszym systemem  

Liczę że zrobie win 11 i wrócą do modelu z 7 

Ja mam osobiście SSD, bo się naczytałem o tym dziadowskim fabrycznym dysku hybrydowym, miałem ten sam dylemat, tylko różnica w cenie była troche większa, mimo wszystko nie żałuję.

Normalnie bierz 10, wszystkie narzekania na tego windowsa biorą się od osób jak ta powyżej. Nie miałem żadnych problemów z 10 odkąd go mam ( rok czasu ). Poza tym, czytałem o problemach z y50-70 ze sterownikami na windows 7, także doczytaj sobie lepiej :)

chyba dlugo sie produkowales nad odpowiedzia , "ile ja mam lat co ma piernik do wiatraka" , laptop to szmelc mebelek domowy bo mobilnosc jego konczy sie na max 6h pracy na baterii przy uzytkowaniu samego windowsa  ... wiec jak ma ci too stac w domciu kup ten lenovo ""Y25500" badz jaK  ten zadowolony Kowalski  bedziesz mial zabaweczke na 5 miesiecy , ktora  trafi na serwis  , ocywiscie to twoje pieniadze ty wiesz i znasz sie najlepiej a podkladke najlepiej kup z carefour tylko nie z kauflanda ...

Jezeli sadziles ze wszyscy beda przyklaskiwac na glupote  i mowic "dobrze Robisz" kup kup kup too na cholere zakladasz temat ... wybrales juz zloma too wejdz na strone i zakup go

PS 4000 zl nie tylko wydalbym na alkochol  , to byla moze nie na miejscu sugestia ale za 4 000 zl mozna kupic wydajna stancjonarke ktora zje ten laptop , i jeszcze zostanie na wiele pier**l akcesoriow ... i innego dziadostwa .

Nic nie wniosę do tematu, ale specjalnie zalogowałem się, żeby odpisać na ten post. Kolego, za przeproszeniem gówno cię obchodzi na co ktoś wydaje pieniądze. Jak chce laptopa za 4000 to niech sobie go kupi. Nie wiem gdzie masz problem z zabaweczką na 5 miesięcy, która trafi na serwis. Może masz jakieś spaczone pojęcie obecnej klasy sprzętu albo coś... Sam mam laptop samsunga już 6 lat i do tej pory odpalam na nim niektóre nowsze gierki. Ani raz nie był przez ten czas w serwisie. To, że za tą kasę kupi 10x wydajniejszą stacjonarkę to też Ameryki nie odkryłeś, ale może kolega np. pracuje w delegacji i nie da rady zapakować monitora i budy do plecaka. I zgadzam się z założycielem, że raczej nie masz więcej niż 15 lat bo taki z ciebie piwosz, że nawet nie potrafisz dobrze napisać "alkohol". Więc zamiast liczyć komuś pieniądze i podsuwać inteligentne inaczej spostrzeżenia, poproś mamę o pieniądze na colę bo alkoCHolu to ci jeszcze nie sprzedadzą. Nie pozdrawiam.

Jest takie pojęcie jak komfort grania. Ja ostatnimi czasy modernizowałem sprzęt. Jako osoba dorsla, mające swoje życie, nie mam tyle czasu na granie... chociaż zawsze tym niedzielnym graczem się zostanie :). Pomyślałem sobie ze kupie sobie mobilny sprzęt i będzie supcio wybór padł na wspomniane lenowo najnowszej generacji. Zacząłem szperać po necie i stwierdziłem ze nie, bo skoro wydaje 4000zl na cos co ma odpalać dzisiejsze gry w 30fps( testy na sieci na wiedźmin 3, gta 5 itp) jednak jest to nieekonomiczne. ALE slowo klucz "komfort grania"... do jednych komfort jest to 30FPS na ustawieniach srednio wysokich w FHD dla innych stale 60FPS w FHD na wysokich :). Do mnie laptopy gamingowe to taki sam chwyt marketingowy jak słuchawki do gier. Ale to moja subiektywna opinia. Wiec jak chce lapka, to jest jego wybór. Za ta cenę jak mówi moreletv jest to bardzo spoko wybór :)

Nie wiem w jakie gry chcesz grać(piszę do osoby ktora chce kupic tego lapka) ale ja jednak bym bral tego z i7. Szczególnie jak mowa o grach Indie które stoją slabo z optymalizacja. Rust itp.

Nic nie wniosę do tematu, ale specjalnie zalogowałem się, żeby odpisać na ten post. Kolego, za przeproszeniem gówno cię obchodzi na co ktoś wydaje pieniądze. Jak chce laptopa za 4000 to niech sobie go kupi. Nie wiem gdzie masz problem z zabaweczką na 5 miesięcy, która trafi na serwis. Może masz jakieś spaczone pojęcie obecnej klasy sprzętu albo coś... Sam mam laptop samsunga już 6 lat i do tej pory odpalam na nim niektóre nowsze gierki. Ani raz nie był przez ten czas w serwisie. To, że za tą kasę kupi 10x wydajniejszą stacjonarkę to też Ameryki nie odkryłeś, ale może kolega np. pracuje w delegacji i nie da rady zapakować monitora i budy do plecaka. I zgadzam się z założycielem, że raczej nie masz więcej niż 15 lat bo taki z ciebie piwosz, że nawet nie potrafisz dobrze napisać "alkohol". Więc zamiast liczyć komuś pieniądze i podsuwać inteligentne inaczej spostrzeżenia, poproś mamę o pieniądze na colę bo alkoCHolu to ci jeszcze nie sprzedadzą. Nie pozdrawiam.

kolejna osobka co mysli ze forum jest rozowe i wszyscy sie ze soba zgadzaja, po 1 wyrazam opinie na tema rzekomego zakupu do grania a nie do wykorzystywania w celu narzedzia pracy ( poniewaz jak uzywa sie wordowskich programow i jezdz tu i tam too notebook sie przyda , i czytaj 1 post jest napisane ze sie pytam do czego mu ten lapto rzeczywiscie jest potrzebne " poniewaz wstepnie napisal ze do grania wiec jest too smiechu warte")

po 2 rzeczywiscie blad nad bledem napisalem "ch"...

a to ze to jego pieniadze i wie coo robi napisalem juz .

Padł wybór na ten model. Ostateczny i końcowy

http://allegro.pl/lenovo-y700-15isk-i7-6700hq-8gb-120ssd-1tb-gtx960-i6007371651.html:)

Na 1 dysku stawiam dystem, a na 2 gry, zdjęcia, filmy i tak dalej. Sam na stacjonarze mam 1 tera i ciężko go zająć.

Nie chce się juz kłócić. Mam dość gównoburzy. Ktoś u góry trafił w punkt. Planuje wyjechać za granice na dość długi czas i też bardzo często nie ma mnie poprostu w domu tylko siedzę u narzeczonej zajmując jej lapka. Teraz lapek będzie stał u niej i ona spokojnie będzie mogłą siedzieć na swoim i nie "gdakać" mi, że siedzę na jej laptopie. PC i monitor też ciężko spakować i wyjechać z nim za granice. Co oczywiście jest możliwe ale wydaje mi się spakowanie laptopa w torbe i zabranie go to żaden problem :)

Dzięki wszystkim za pomoc, za udostępnione filmy, opinie i podpowiedzi :)

Witam. Planuje kupno nowego laptopa do 4 tysięcy (4,200 max).

Chciałbym aby laptop posiadał i7, 8-16 GB ramu, dysk 500(nie wiem czy lepiej mniej ssd czy więcej hdd i jak to wyjdzie cenowo)+ i grafikę pozwalającą na granie w gry na najwyższych detalach.

Laptop ma służyć głównie do gier :)

Wypatrzyłem już sobie Lenovo Y70-70 ale nie jestem do końca przekonany.

Jak uważacie forumowicze dobry wybór czy macie jakieś lepsze i przy okazji może tańsze modele :)