Kupno podzespołów, składanie kompa

Pytanie:

Gdzie najlepiej kupować/zamawiać podzespoły?

Dlaczego pytam:

na allegro musiałbym zamawiać przeważnie od różnych sprzedawców co zwiększa koszty przesyłki,

na innych stronach typu agito i morele itp. itd. są widocznie wyższe ceny niż na allegro i jest mniejszy wybór

Po dłuższym czasie spędzonym na stronach allegro, pclab i benchmark itp. itd. Jestem już troche w temcie więc sam moge pod siebie składać kompa.

A więc jaka jest twoim zdaniem najlepsza strona na zamawianie podzespołów ?

=========================================================

Kolega tam nadole (respecto088) poprosił żebym sie pochwalił. Starałem się to robić przez allegro ograniczając koszty wysyłki. Generalnie moją ambicją jest złożenie kompa za ok. 2 tys. który pociągnie większość produkcji na full detalach i daje możliwość późniejszej rozbudowy.

HDD (wystarczy 500GB po do przechowywania danych mam dysk sieciowy 1TB)

Płyta + CPU + Ram

GPU-grafa

Obudowa + zasilacz

wybrałem tani ale nie najtańszy shit.

możecie mnie wyśmiać oczywiście, nie wiem czy to wszystko będzie współgrać prawidłowo, nie wiem np. czy zasilacz ma wystarczającą moc, nie wiem czy dysk nie jest za wolny jak na taki zestaw. Krytyka(konstruktywna) mile widziana.

Jak dla mnie to najlepszy jest "proline" . Kupowałem już tam masę sprzętu przez ładnych 6-7 lat i nigdy nic nie musiałem wysyłać na gwarancję( Wszystko działało jak należy i było zgodne z opisem). Ceny są naprawdę dobre i szybka wysyłka.

Od siebie polecam: techplanet.pl, esc.pl, proline.pl, morele.net, arest.pl

Co tam Ciekawego składasz? Pochwal sie, może cos podpowiemy :)

Morele.net naprawdę profesjonalnie podchodzi do klienta. Zawsze tam zamawiam i jeszcze nigdy złego słowa nie powiedziałem a paczka nawet najtańsza jest w 2-3 dni, tak wiec błyskawica. Polecam z czystym sumieniem.

Ja polecam Techplanet.pl ESC.pl i Proline.pl. Odradzam Arest'a - miałem problemy z gwarancją.

morele lub esc.pl Czasem są promocje że jakieś gry dają w prezencie lub kody na składanie + gra

Edytowany

Ten procesor to nie jest fajna opcja ... 6 wątków 3 rdzenie. Niektóre phenomy są wydajniejsze od niego.

airquake masz w tym temacie wszystko ładnie rozpisane. Zestaw z tego tematu jest o wiele lepszy niz ten Twoj. FX'y nie nadaja sie do gier. Ten który chcesz zakupic to 3 rdzeniowy 6 modułowy. Pamietaj że liczy sie wydajnosc 1 rdzenia fizycznego, w tym przypadku Intel poprostu łyka procki AMD na sniadanie, przykładowo intel i5 3,4GHz na rdzeniu bedzie wydajniejszy niz rzekomy FX x6 4,5 czy 5GHz na rdzeniu. Wydajność to nie tylko same GHz.

Jesli chcesz moge Ci złożyc zestaw indywidualnie pod Ciebie. Czy to z używek, nówek a może miksu. Wystaczy okreslic kryteria takie jak budzet, czy wydajność jaka ma sprzecik miec i do czego konkretnie ma służyc. Swoja droga, jesli miałbym robic PC pod katem wydajnosci w grach za -/+ 2000zł to tylko używki + niektore komponenty nowe. Weź to sobie do serca.

Dzięki, wszyscy mi mówią że lepszy jest jakiś Intel+GeForce ale nikt nie mógł tego uzasadnić.

Nie to ze intel i nvidia. Intel jest bardziej wydajny w grach bo ma wieksza moc obliczeniowa przypadajaca na 1 rdzen fizyczny. A grafika czy AMD czy Nvidia to zalezy od ilosci kasy jaka chcesz wydac w stosunku do wydajnosci.

Pytanie:

Gdzie najlepiej kupować/zamawiać podzespoły?

Dlaczego pytam:

na allegro musiałbym zamawiać przeważnie od różnych sprzedawców co zwiększa koszty przesyłki,

na innych stronach typu agito i morele itp. itd. są widocznie wyższe ceny niż na allegro i jest mniejszy wybór

Po dłuższym czasie spędzonym na stronach allegro, pclab i benchmark itp. itd. Jestem już troche w temcie więc sam moge pod siebie składać kompa.

A więc jaka jest twoim zdaniem najlepsza strona na zamawianie podzespołów ?

Kolega tam nadole (respecto088) poprosił żebym sie pochwalił. Starałem się to robić przez allegro ograniczając koszty wysyłki. Generalnie moją ambicją jest złożenie kompa za ok. 2 tys. który pociągnie większość produkcji na full detalach i daje możliwość późniejszej rozbudowy.

HDD (wystarczy 500GB po do przechowywania danych mam dysk sieciowy 1TB)

Płyta + CPU + Ram

GPU-grafa

Obudowa + zasilacz

wybrałem tani ale nie najtańszy shit.

możecie mnie wyśmiać oczywiście, nie wiem czy to wszystko będzie współgrać prawidłowo, nie wiem np. czy zasilacz ma wystarczającą moc, nie wiem czy dysk nie jest za wolny jak na taki zestaw. Krytyka(konstruktywna) mile widziana.