Kupno Windows

Chce zakupić windows 10 ale powie mi ktoś gdzie tkwi haczyk? Chodzi mi o różnice cen:

Tutaj http://allegro.pl/windows-10-pro-professional-pl-oem-32-64-iso-i6648205871.html

a tu: http://allegro.pl/windows-10-pro-pl-32-64-bit-automat-fv23-i6602601348.html

???

Obie aukcje są lewe, kluczyk podawany wielu osobom i po miesiącu zablokują. Lub inne machlojki związane z kluczami do windowsa. Zasada jest prosta, jeżeli kto sprzedaje klucz za niepełną wartość to bądź pewien, że cos jest nie tak.

Obie aukcje są lewe, kluczyk podawany wielu osobom i po miesiącu zablokują. Lub inne machlojki związane z kluczami do windowsa. Zasada jest prosta, jeżeli kto sprzedaje klucz za niepełną wartość to bądź pewien, że cos jest nie tak.

Czyli muszę kupić normalnie w sklepie w pudełeczku za 500zł? No dobra ;/

No właśnie dlatego pytam, coś tu nie gra.

Temat do zamknięcia.

Możesz mieć za darmo jak w necie poszukasz ten co udostepniali przed 29 lipca.Sam od kilku tygodni cieszę się orginalnym WIN 1O PRO za free.

i to jeszcze działa:

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

Ale co zablokują? System?

A w takim wypadku nie może np. wyłączyć aktualizacji itp Windowsa?

Rozumiem o co Ci chodzi z tą ceną, ale jednak ludzie co to sprzedają mają pozytywne komentarze, więc ten aspekt mnie ciekawi.

Po co kombinować jak można legalnie z Microsoftu ściągnąć zainstalować i cieszyć się nową 10 z aktualizacjami :P

win 10.jpg

No zapewne autorowi chodzi o cenę, ta wynosi ~500 zł od Microsoftu.

PS. Też myślę nad zmianą systemu, ale patrząc na ilość danych które MS wysyła "gdzieś" nawet, gdy wyłączymy i tak już tonę wszystkich połączeń z nimi w ustawieniach jakoś mi się odechciewa.

Jak to z tym jest? Jest aż tak źle?

Sam jestem posiadaczem klucza z drugiej aukcji. Przed kupnem rozmawiałem z właścicielem i każdy nabywca keya otrzymuje inny. Jakoś używam działa po dzień dzisiejszy i nic nie mam zablokowane. A tak jak jest napisane w opisie aukcji, aby Win był legalny wystarczy posiadać dowód zakupu czym jest faktura VAT. Ten za 120zł a 20zł różni się właśnie fakturą VAT która jest wystawiana. Jeden aukcjoner wystawia drugi nie. Jeżeli nie masz faktury, kluczyk również możesz sobie wsadzić gdzieś :)

Ja bym nie ryzykowała. W mojej opinii lepiej dopłacić i mieć w pełni legalny system razem z nośnikiem.

Polecam poczytać tutaj: https://bezprawnik.pl/office-windows-z-allegro-policja/

No zapewne autorowi chodzi o cenę, ta wynosi ~500 zł od Microsoftu.

PS. Też myślę nad zmianą systemu, ale patrząc na ilość danych które MS wysyła "gdzieś" nawet, gdy wyłączymy i tak już tonę wszystkich połączeń z nimi w ustawieniach jakoś mi się odechciewa.

Jak to z tym jest? Jest aż tak źle?

Trzeba się do tego przyzwyczaić i uświadomić sobie, iż telemetria jest czymś normalnym w naszych czasach. Zawarta jest nie tylko w 10, ale i w Androidzie, iOSie, czy usługach takich, jak Facebook, Gmail itd..., Twój ISP i Telekom też gromadzi dane... Ba, nawet Win 7 i 8.1 dostali aktualizacje dodające im telemetrię.
Co do tych tanich kluczy z 10, trzymać się z daleka. Ich "legalność" i wyjęte z kontekstu regułki dot. wyroku Trybunału Sprawiedliwości, były niejednokrotnie wyjaśniane na odpowiednich forach. Chcesz mieć full legalny system, kup go u autoryzowanych partnerów, lub jeśli możesz - skorzystaj z DreamSparka.

Możesz mieć za darmo  jak w necie poszukasz ten co udostepniali przed 29 lipca.Sam od kilku tygodni cieszę się orginalnym WIN 1O PRO za free.

i to jeszcze działa:

https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10

No pobrać chyba nie problem, gorzej z aktywacją tego, bo o to się chyba rozchodzi.

Trzeba się do tego przyzwyczaić i uświadomić sobie, iż telemetria jest czymś normalnym w naszych czasach. Zawarta jest nie tylko w 10, ale i w Androidzie, iOSie, czy usługach takich, jak Facebook, Gmail itd..., Twój ISP i Telekom też gromadzi dane...

Tak, ale na androidzie nie mam ważnych danych. Sam komputer to inna bajka.

Co do DreamSparka to mam chyba niefart, bo jest on ograniczony na mojej uczelni tylko do jednego wydziału, na którym nie jestem.

Rozumiem o co Ci chodzi z tą ceną, ale jednak ludzie co to sprzedają mają pozytywne komentarze, więc ten aspekt mnie ciekawi.

Zablokują klucz i system będzie wykrywał go jako nielegalny. Będą wyskakiwały stosowne komunikaty na ekranie. Komentarze biorą się z tego, że każdy wystawia zaraz po tym jak otrzyma klucz i go przetestuje. Później już nie można takowego zmienić i jeżeli zablokują ci klucz to sprzedawca tak czy siak ma pozytywa.

Sam jestem posiadaczem klucza z drugiej aukcji. Przed kupnem rozmawiałem z właścicielem i każdy nabywca keya otrzymuje inny. Jakoś używam działa po dzień dzisiejszy i nic nie mam zablokowane. A tak jak jest napisane w opisie aukcji, aby Win był legalny wystarczy posiadać dowód zakupu czym jest faktura VAT. Ten za 120zł a 20zł różni się właśnie fakturą VAT która jest wystawiana. Jeden aukcjoner wystawia drugi nie. Jeżeli nie masz faktury, kluczyk również możesz sobie wsadzić gdzieś 

Kiedy sprzedawca samochodu mówi ci, że nie był bity to wierzysz bez żadnego problemu?

Taka faktura to może broni jedynie ciebie, że w razie czego nie będziesz bulił kasy za takie coś. Klucze w tym wypadku pochodzą z kilku miejsc (wersje OEM, których nie można odsprzedawać lub kradzione w różny sposób, pewnie tych metod jest więcej, ale nigdy mnie nie interesowały). Jeżeli kupisz takiego keya i ci zablokują to nie odblokują go jeżeli pokażesz dowód zakupu bo należał on do innego kompa i jest to całkowita loteria czy padnie po miechu czy po 3.

Jak była za darmo windows 10, nikt go nie chciał (no może parę osób się znalazło). Jak system kosztuje 20 zł wart zainteresowania. Gdzie w tym logika ?

@DeimonD mylisz pojęcia. Jak był "za darmo" to tak naprawdę był na wymianę. Oddajesz swojego win 7, a dostajesz win 10. Kwestia tego, że ludzie woleli windowsa 7 bo lepszy, Co innego kupować system bo się go nie posiada. Tym bardziej do nowych komputerów to już nie można instalować win 7 (niby można załatwić to łatką, ale nie jest już on tak wspierany na nowych urządzeniach, a po drugie nie posiadasz pełnej funkcjonalności).

Pierwsza wersja Windows 10 była faktycznie nie dopracowana, nie mówiąc już o problemach z aktualizacją. Jednak ta wersja v2 była w miarę dobra, więc teraz jest opłacalne instalowanie windows 10. Minus to koszt systemu, wydanie 500 zł jak coś kiedyś było za darmo, to dla mnie idiotyzm nie mówiąc już o 20 z allegro.

Że się tak podepnę z moim pytaniem, orientuje się ktoś może, jak teraz wygląda sprawa z zakupem licencji na kilka stanowisk? Kiedyś (za czasów XP jeszcze) była możliwość zakupu Windowsa na 2 stanowiska dla osób prywatnych. Wie ktoś może jak wygląda to na dzień dzisiejszy, jest możliwość zakupu systemu na 2 stanowiska, czy trzeba kupić osobno dwa klucze?

Jak chcesz na kilka stanowisk to windows 10 z licencją ESD. Działa to na zasadzie Box, gdzie możesz aktywować kilka kompów - jednym kluczem. Jedyna różnica dostajesz klucz wersją elektroniczną.

Troszkę się wypowiem na ten temat , taki system kupiłem ostatnio na próbę , wszystkie licencje z win 7,8 , naklejki ze starych pecetów /laptopów itp były aktualizowane do win10 a następnie wystawione na allegro jako klucze do win 10 . Jak kupisz taki klucz w opcji przywracania systemu jest opcja powrotu do poprzedniego systemu ( u mnie win 7 ) . Co do legalności jedni powiedzą że to be bo nie kosztował 500 zł , inni że ok bo kupili oryginalny klucz (naklejkę ) do 7 z aktualizacją do 10 .

Jak chcesz na kilka stanowisk to windows 10 z licencją ESD. Działa to na zasadzie Box, gdzie możesz aktywować kilka kompów - jednym kluczem. Jedyna różnica dostajesz klucz wersją elektroniczną.

Że co? Od kiedy licka Box Windowsa uprawnia do aktywacji na kilku kompach w tym samym czasie? Jeśli chcesz legalnie używać tejże, to musi ona być aktywna tylko na jednym blaszaku. Jeśli zapragniesz ją przenieść na inną maszynę, wówczas musisz usunąć ją z pierwszego kompa.

Dodam od siebie że zakupiłem w podobny sposób ( Win 7 - ke ) i działa od wrzesnia zeszłego roku . System zaktualizowany po instalce i wyłączone aktualizacje. W między czasie robiłem dwa razy ponowne instalki systemu i za każdym razem bez problemów. System kupiłem legalnie, licencja złamana na 100%.