Kwestia wyboru serwera

WItam, dopeiero zaczynam przygodę z GW2 i czeka na mnie bardzo ważna decyzja, która wpłynie na przyjemność ( lub jej brak ) z rozgrywki - wybór serwera. Z tego co wyczytałem najbardziej obiecujące, według mnie, okazały się być: Desolation, Far Shiverpeaks oraz Gandara. Zostaje teraz kwestia wyboru, czy mógłby mi ktoś w skrócie opowiedzieć o atmosferze, polskich gildiach i rankingach WvW(vW) na wybranych przeze mnie serwerach ?

Zostaje jeszcze Megaserwer, ale nie za bardzo orientuje się o co w nim chodzi i jak ma działać. Jeśli ktoś mógłby, także wypowiedzieć się o nim byłbym bardzo wdzięczny.

Z tego co wiem to Blacktide miało największa popularność jeśli chodzi o polaków. Poza tym, ludzie z innych serwerów mogą grać na twoim ( i odwrotnie ) jako coś w rodzaju goście.

Gra jest fajna, jedna z lepszych jakie grałem. Ludzie są bardzo w porządku, w końcu b2p, to i troszku lepsze community ;)

Powiem ci tak. Na gre o zlote kalesony bardziej 'elitarne' gildie poszly na inne servery ale to pojedyncze przypadki. Na Blacktide masz kilkadziesiat gildii do wyboru. Jak sie nauczysz grac i bedziesz prosem to wtedy sobie zmienisz server na oh ah lepszy ale z kilkudziesiecioma polakami.

Zaznaczam, że Blacktide mnie nie interesuje, bo nie dość, że wypada najgorzej w rankingach, to w dodatku jest przepełniony polakami i ruskimi - tak jak mówiłem, nie obchodzi mnie liczebność naszej narodowości na serwerze. Właściwie to lepiej mi się gra na takich gdzie na głównym chacie nie dominuje polski. Dlatego wybrałem te serwery, na których większość graczy posługuje się językiem angielskim. Jedynie co mnie interesuje o polakach, to obecność jakieś gildii na tychże serwerach.

Obecnie, gdy istnieją Megaservery, to serwer który sobie wybierzesz ma chyba znaczenie tylko i wyłącznie na WvWvW, bo całe PvE i całe PvP areny są wymieszane między sobą, na Desolation jest całkiem spora grupa polaków, a nawet możesz zachaczyć o stream ViruallXI, który cały czas siedzi na WvWvW, więc może Ci o tym opowiedzieć cos więcej...a to że Blacktide jest najniżej w rankingach WvWvW o niczym nie świadczy, poza tym że ludzie wolą tam zdecydowanie PvE

Ps. Nie jestem jakimś super znawcą GW2, więc mogłem coś źle zrozumieć/przeczytać/wytłumaczyć i dalej szerzę ciemnotę, ale jak ktoś wie coś więcej, to niech to powie, a ja chętnie się dowiem. czegoś nowego

Ja na Desolation poszedłem, jest w Top 3 WvW i kilku Polaków też spotkałem, więc w sumie Ci polecam również.

Ja również gram na desolation i polecam, polskie gildie są, dobry poziom WvWvW jest, dungeony i worldbossy bez problemów więc można grać :)

Tutaj również Desolation :3;)

Powiem ci tak. Na gre o zlote kalesony bardziej 'elitarne' gildie poszly na inne servery ale to pojedyncze przypadki. Na Blacktide masz kilkadziesiat gildii do wyboru. Jak sie nauczysz grac i bedziesz prosem to wtedy sobie zmienisz server na oh ah lepszy ale z kilkudziesiecioma polakami.

Zgadzam się, najlepiej zacząć na jakimś słabszym serwie żeby załapać podstawy mechaniki gry i ograć postać :) bez tego na lepszym serwerze będziesz padał i biegał od wp i tak w cały czas

Zależy co chcesz grać - jeżeli chodzi o tryb PvP nie ma znaczenia gdzie bedziesz grał - możesz tam grać ze znajomymi ze wszystkich serwerów.

z PvE podobnie.

Jeżeli WvW - tu ci więcej podpowiem ; Na Blacktide czy Underworld reklamowane jako serwery polskie nie ma co iść - wszystkie gildie grające wvw pouciekały.Teorii o upadku WvW Underworld słyszałem już kilka i w prawie każdej występują nasi rodacy. Sam przez rok grałem na Ring of Fire - Polaków było tam jak na lekarstwo - za to Italiano i Anglików cała masa - dobrze mi się tam grało, w miarę przyjaznę community - tylko gdy wszystkie lepsze gildie WvW pouciekały z niewiadomych przyczyn szukać wrażen gdzieś wyżej - Przeszedłem na Gunnars Hold - z początku mało Polaków, bardzo przyjazne community. Obecnie dołączyło kilka polskich gildii, więc jest w czym wybierać.

Jeżeli chodzi o serwery z Polskimi gildiami WvW to polecam ci : Desolation , Gunnars Hold, Piken Square, Gandara a na Far Shiverpeaks też coś znajdziesz.

http://mos.millenium.org/matchups - tu masz aktualny ranking serwerów WvW.

Akurat ranking ma znaczenie i serwery z samego dołu tabeli raczej powojują troszkę i tylę. Miałem epizod na Vabbi i cały czas bycie Outnumbered - każde wyjście z respa kończyło się rozjechaniem przez 20+ typa. Dopiero około 20 dało się trochę pobawić w roaming(szukanie wrażen 1vX) albo havoc(mała grupka starająca się przejąć jak najwięcej lub lubująca się w walkach 3-5 vs X). Na jakieś większe granie i większe rzesze sprzymierzeńców nie było tam co liczyć - po prostu nikt tam wvw oprocz jednej gildii nie grał.

Jak jesteś nastawiony na Mass PvP jakim jest WvW to proponuje ci wybrać coś ze środka lub góry tabeli.

Serwer liczy się tylko na WvW. Były już o tym wątki.

Od Blacktide trzymałbym się z daleka bo nie ma sensu. Nie ma tam już Polaków, bo nie ma tam już w ogóle nic. Serwer jest martwy. Siedząc w Lion's Arch lub gdzieś na PvE/PvP tego nie ujrzysz, bo będziesz na megaserwerze. Na WvW Blacktide już nie istnieje. Na stronce z rankingiem to dobitnie widać.

Lepiej wybrać coś ze środka tabeli, by serwer coś robił i jednocześnie nie zaczynać od 100-osobowych zergów (które wielu i tak nie odpowiadają). Na topowych ciężko coś w mniejszej grupie zrobić, bo zajeżdża cię wielki blob.

No serwery z góry tabeli zmieniły się trochę z serwerów gdzie raidowało na mapę po kilka gildii w Blob Festival. Niemieckie serwery są tego przykładem gdzie gildie łączą się po 2-3 lub nawet 4 w jednego map bloba i w ten sposób raidują przelewając się czerwoną rzeką przez całą mapę.

Sam również polecam ci coś ze środka tabeli na początek.

Poza tym w przypadku Desolation coś się źle dzieje.

Ponoć to były problemy z gildiami, które zajmowały miejsce na mapach, ale nie grały WvW tylko robiły GvG cały czas i przez to nie było ludzi by bronić fortec. Ludzie zaczęli się wkurzać i przenosić na inne serwery aż Deso zaczął spadać w rankingu. Deso miał gorsze i lepsze czasy, ale nawet w tych gorszych sobie poradził, więc paść nie padnie.

A jakaś PL gildia na Desolation z otwartą rekrutacją, ktoś się orientuje?
Do kogo PMować w tej sprawie?

Z serwerami pod WvW dobrze kombinujesz. Ogólnie dużo dobrego też się słyszy o SFR.

Zostaje jeszcze Megaserwer, ale nie za bardzo orientuje się o co w nim chodzi i jak ma działać. Jeśli ktoś mógłby, także wypowiedzieć się o nim byłbym bardzo wdzięczny.

Cóż, ArenaNet trochę to wszystko zagmatwała. Stworzyli pewien system, który w miarę czasu okazał się zły i po części go pozmieniali, ale jeszcze nie do końca, no i potrafi to trochę ludzi wprowadzić w błąd. Chodzi o to, że ogólnie każdy należy do MegaSerwera, kiedy siedzi na mapach PvE/PvP - niezależnie od tego, do jakiego serwera jest przypisany. A to dlatego, że serwery istnieją tylko w trybie WvW. Na żaden inny nie mają one wpływu.

Jedno jest pewne - WvW i ogólnie system serwerów doczeka się porządnego remake, bo jak na razie zmienili go jakby do połowy - czyli tyle, by po prostu wszystko z pozoru działało. Nie mówię tutaj o samej rozgrywce WvW (bo to całkiem inny temat), a samym rozplanowaniu tego wszystkiego, bo w obecnej formie nie trzyma się kupy i wprowadza w błąd.

Sam obecnie zastanawiam się coraz bardziej nad kupnem 2000 gemów by móc zmienić serwer (BT) w nocy jak czasami wbije na WvW to mnie (co by brzydko nie napisać) śmiech strzela jak widzę tych "pełnych entuzjazmu genJuszy", a każdy z nich mądrzejszy.... Więc w sumie zapytam czy Desolation czy bardziej Gandara ?

To ja puszcze reklamę serwera FSP i zachęcam do gry na wvwvw po stronę owego.

Dla przypomnienia: serwer wybierasz tylko dla wvwvw. Na spvp i pvp wszyscy gram na "jedym" dużym serwerze.

FSP ma jedno z najbardziej stabilnych i przyjaznych community ever ;P. Osoby zarządzające tym community są w nim od początku jego istnienia a największe gildię istnieją nieprzerwanie na tym serwerze od pierwszych beta testów. Serwer miał swoje wzloty i upadki (chodź nie tak spektakularne jak BT :)) a obecnie jest w scisłej czołówce europejskiej gold ligi i to jest pozycja trwała i nic nie zanosi się aby uległa zmianie. Mamy bardzo dobrych pug-commanderów, przed resetowe spotkania społeczność, sprawnie działający TS i organizację. Jeśli ktoś szuka wysokiej jakości rozgrywki znajdzie ją na FSP. Dodatkowo na serwerze działają polskie gildię WvWvW a dla osób, które nie koniecznie się stricte nastawione na wvwvw polecam moją gildię której członkowie biorą udział w "życiu serwera". Jako gildia dostarczamy pełen conntent pve/pvp.

ja tam gram ze znajomymi na Blacktide i nie narzekam na prawdę. Może WvWvW jest średnio ale przynajmniej nie jest to ostatni serwer w rankingu :) I oczywiście polecam go.

ja tam gram ze znajomymi na Blacktide i nie narzekam na prawdę. Może WvWvW jest średnio ale przynajmniej nie jest to ostatni serwer w rankingu I oczywiście polecam go.

https://leaderboards.guildwars2.com/en/eu/wvwmain

JamJarek przyjmujecie osoby spoza FSP ? Jeśli tak to mogę prosić nazwę Gildii ? Chociaż dalej zastanawiam się między Gandarą, a Desolation :)

Na spvp i pvp wszyscy gram na "jedym" dużym serwerze.

No jest tylko podział na EU, NA i Chiny :)