Łącze 10 mb/s a pobieranie

Dla ludzi, dla których tłumaczenie kolegi wyżej jest zbyt trudne do zrozumienia (mała poprawka 1024 nie 1025). Prędkość podaną przez operatora (w megabitach) należy podzielić przez 8. Wtedy będziesz miał podaną prędkość w megabajtach. Nauczcie się podstaw informatyki a potem narzekajcie na internet. A taka ciekawostka na kompie rzadko kiedy będziesz miał maksymalną prędkość bo sam system windows rezerwuje dla siebie jakiś procent obecnej przepustowości (nie pamiętam czy to było 10 czy 20%), można to wyłączyć w opcjach gdzieś ale teraz nie pamiętam gdzie. Pozdrawiam ;)

Powiem tak. Ja osobiscie posiadm internet 30 mb i max pobierania mam lekko ponad 3mb/s wczesniej mialem 10 mb wiec sciagalem max okolo 1 mb/s. Co do utorrentu ... to że masz internet 10 mb to nie oznacza ze z torrentow bedziesz pobierał max twojego download-u czyli 1mb/s. Od czego zalezy ile pobierasz plik z torentów ? od ilości seedów i peerów ale nie zupełnie tylko samej ilości lecz od ich liczby wysyłania, tak jak pisałeś ty masz wysyłanie tylko 0.49 mb/s wieksząść osób ma kilka razy niższe wysyłanie od pobierania, tak samo jest w moim przypadku. Tak wiec, jak pobierasz plik z utorrent to pobierasz od innych predkoscią ich wysyłania i muszisz takze liczyć sie z tym żę oni także wysyłają inne pliki a nie tylko te plik co ty chcesz pobrać od niego. Mam nadzie że przybliżyłem lekko sprawę.

Osobiście sam używam utorrent i jestm z niego zadowolony. Powodów jest wiele ale największy z nich to że jest lekki oraz pobiera mi nawet szybko pliki które chcę sciągnąć. Oczywiście staram się znaleść torrenty z wieloma tracker-ami i z seedami/peerami.

Dodam jeszcze że gdy pobierasz jakiś plik z torrenta potrzbujesz troszkę czasu by to pobieranie zaczeło sie normalnie pobierać gdyż musi on najpierw powoli znajdować peere i seedy tak też odczekaj 5-10 min i tobacz czy ci się w miare pobiera jeśli nie poszukaj jakiegos innego alternatywnego torrenta

Ciekowostaka: np jak kolega wyżej ma neta 80 mb lub jakiś szybki internet (myślę że nie wiele osób ma neta powyżej 80mb/s) nie zawsze będze mógł pobierać z pełną prędkością w internecie na niektórych stronach. Dlaczego ? otóż często robią limity jak szybko można pobierać z różnych stronek aby ich strona nie była zbyt przeciążone.

Wiele razy mi się zdażyło że pobierając plik nie pobierał mi pełnym transferem plik. Napewno wielu z was także. Wcześniej było to kłopotliwe lecz z czasem ewolucji internetu powiększali limit i teraz mało kiedy się spotkałem jakims mniejszym limitem niż 1mb/s. Chyba że jakieś płatne serwery jak megaupload teraz pod nazwa Mega lub były RapidShare itp.

Wiec nie panikujcie że wasz dostawca oszukuje was i daje wam jakiś nędzny transfer bo to też może być to wina stron jakie odwiedzacie i pobieracie z nich,

Do tego trzeba brać jeszcze małą korektę. W bloku macie 1 linie światłowodową która ma pewną przepustowość.

(Wartości poglądowe )

Linia ma przepustowość 2 Gb/s, = 2048 Mb/s

W bloku macie 10 kowalskich którzy mają "fajberpower", i dziwnym trafem każdy z nich coś pobiera teraz dużego.
Powiedzmy że Fajberpower ma 256 Mb/s ,

10 x 256Mb/s = 2560 Mb/s . Pamiętajmy że linia ma przepustowość 2048Mb/s .

Czyli w tym momencie wszystkim kowalskim spowalnia internet ponieważ kabel nie puści więcej niż 2Gb/s.

Teraz sobie pomyślcie że macie wieżowiec w którym jest 200 mieszkań. Powodzenia że będziecie mieli w 'PeakTime" swoją prędkość łącza przez dostawce.
Teraz praktycznie w każdym mieszkaniu macie neta. Często w blokach operatorzy się dogadają z developerem i tylko jednego dostawce możecie mieć kablowego.

Do tego dochodzi ponowie "PeakTime" czyli obciążenie globalnej sieci. Wszystko to wpływa na waszą prędkość łącza.
Ja posiadam łącze 256Mb/s i uzyskuje w weekend około 160 Mb/s , ponieważ mieszkam w bloku gdzie jest 80 mieszkań, głównie to młode osoby są.

Kolejnym aspektem jest to czy macie router podłączony Kabel czy Wi-Fi.
Im więcej sieci Wi-Fi wokoło Ciebie, tym bardziej sygnały na siebie się nachodzą i spowalnia Ci internet.
Współczuje ludziom mieszkającym w wieżowcu na 5 piętrze gdzie mają przynajmniej 80 sieci WiFi , a kanałów jest 11 :D
Na 1 kanał przypada 8 Sieci Wi-Fi,

To wszystko razem składa się w całość i dlatego niektórzy mają większą przepustowość a niektórzy mniejszą przy podobnym internecie.

Ale brednie.Naucz się człowieku co to jest bit, a co to jest bajt. Dostawcy internetowi zawsze podają szybkości w megabitach na sekundę, bo liczba jest większa. No i jak widać, większość ludzi nie zdaje sobie z tego nawet sprawy, co to jest megabit.

xD

Obstawiam, że kolega nie ma więcej niż pietnastu lat, poskładałeś mnie teraz xD To uczucie, gdy chcesz zrobić za wikipedie, a wychodzisz nieco na błazna :P Dla twojej wiadomości 512 kb/s to połowa 1mb/s, dzieciaku "nowej" generacji xD

warn_ico.png
Obraza użytkownika

~Leman

Pan wyżej może już przestać się pogrążać, gdybym był modem to bym pokarał niekoniecznie słusznym banem za przytłaczającą głupote.

Ja akurat mam umowę z neostrady do 10 a minimum to 1. Zawsze rano i po 23 mam maksymalnie 700kb/s. Po godzinie 14 do 20 to i nawet 1 mb/s tylko mi puszczają. Taka umowa i robią ludzi jak chcą. Znajomy ma internet z Firmy Netia prawdopodobnie do 20mb/s lecz niestety łącze mu puszcza max 12-15mb/s przy czym pobiera mu się pomiędzy 900 a 1100 w każdym czasie bez urywania prędkości.

xDObstawiam, że kolega nie ma więcej niż pietnastu lat, poskładałeś mnie teraz xD To uczucie, gdy chcesz zrobić za wikipedie, a wychodzisz nieco na błazna Dla twojej wiadomości 512 kb/s to połowa 1mb/s, dzieciaku "nowej" generacji xD

http://www.translatorscafe.com/cafe/units-converter/data-storage/calculator/megabit-to-megabyte/

Chyba jednak nie załapałeś ocb, więc już tłumaczę. Napisałeś, że prędkość jest 10 razy niższa, a tak nie jest, bo dokładnie jest to liczba 8.

Żeby dopasować się do twoich wymogów starej generacji, dla twojej wiadomości pół arbuza to połowa całego arbuza.

xDObstawiam, że kolega nie ma więcej niż pietnastu lat, poskładałeś mnie teraz xD To uczucie, gdy chcesz zrobić za wikipedie, a wychodzisz nieco na błazna Dla twojej wiadomości 512 kb/s to połowa 1mb/s, dzieciaku "nowej" generacji xD

Nie no weź wyjdź, wprowadzasz tylko niepotrzebnie zamęt człowieku "starej generacji" nie mając kompletnie pojęcia w temacie.

Autor tematu mógłby ruszyć się do sklepu, kupić LEGALNE GTA5 i nie pogrążać rynku gier PC.

10Mb/s = 10240 kb/s = 1280 kB/s = 1,25 MB/s

@EDIT: Potem dziwić się, że GTA 5 PC wyszło ponad 1,5 roku później niż na konsolach. Nie będę zaskoczony, jeśli kolejna gra Rockstar'a w ogóle nie ukaże się na PC.

Autor tematu mógłby ruszyć się do sklepu, kupić LEGALNE GTA5 i nie pogrążać rynku gier PC.10Mb/s = 10240 kb/s = 1280 kB/s = 1,25 MB/s

A skąd wiesz, że nie pobiera z social clubu ? :P Albo pobiera z utorrenta bo szybciej i po prostu zaloguje się używając swojego konta.

UP Wystarczy przeczytać pierwszy post...

Po za tym oczywista oczywistosc ale moze niektorzy nie wiedza - seed tylko wysyla, ma pobrane calosc. Peer pobiera glownie i wysyla (ale w mniejszym stopniu). I jak masz 100 seedow i 100 peerow to juz wiesz ze masz marna szanse na dorwanie sie - ile mozesz wysylac naraz? Nikt ci nie da wysylania na 5mb/s xd. Po za tym wlasnie to zalezy od ustawien - jak kazdy z peerow ma dane wysylanie na najnizsze to to tyle co nic, seedy troche lepiej ale tez nie za duzo - bo sami nie chca swojego neta zamulac ;)

Wyszedłeś na błazna w pierwszym poście i wychodzisz na błazna i w drugim.

Połowa megabita to pół całego megabita... No i co w związku z tym ?

Wyjaśnię ci to w bardziej przystępny sposób, bo widać, że nie zrozumiałeś ani słowa.

. Jak lata temu było 512 kb/s to leciało po 50-60 i tak było od wieków

Lata temu Internet miał szybkość 512 kb/s (kilobitów na sekundę), a twój Internet działał z prędkością 65 kB/s (kilobajtów na sekundę). Co jest całkowicie normalne. A ty w swojej niewiedzy, dziwisz się jakby cię oszukali :D Doucz się, potem się wypowiadaj.

Wyjaśnię ci to w bardziej przystępny sposób, bo widać, że nie zrozumiałeś ani słowa.Lata temu Internet miał szybkość 512 kb/s (kilobitów na sekundę), a twój Internet działał z prędkością 65 kB/s (kilobajtów na sekundę). Co jest całkowicie normalne. A ty w swojej niewiedzy, dziwisz się jakby cię oszukali Doucz się, potem się wypowiadaj.

DOKŁADNIE to pisałem, i to chciałem ci wyjaśnić, bo wcześniej miałeś ból d*py o nic, i pisałeś co innego. Tak więc, nie ma za co, cieszę się, że mogłem pomóc.

Witam. Mam taki problem podczas pobierania przez Utorrenta. Mam internet 10 mb/s a pobieram 700 kb/s. W czym problem? Mam ustawioną maksymalną przepustowość łącza. Nawet gdy priorytet plików jest wysoki, a wykorzystanie łącza na full, dalej mam nie więcej niż 700 kb/s. Może polecicie mi jakiś lepszy program?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Być może troszke za puźno zauważyłem temat ale… masz max 700kb/s gdyż w torrentach działa inna zasada peer to peer and seed to peer. A wiec seed to osoba która posiada dany plik w całości i udostępnia go innym którzy pobierają pliki oraz peer który pobiera ten sam plik co inni i się dzięlą na wzajem. Operacja dziąła na zasadzie takiej że jak jest jakiś załóżmy 1 Seed a reszte peerów to wszyscy muszą sciagać tylko od 1 osoby tak by był plik już w całości. Czyli 1 peer sciąga pierwsze 10% pliku a druga zamiast ten samą część ściąga inną część by puzniej nie pobierać ciągle od tej jednej osoby (żeby się mogli wymieniąć na wzajem).
Mam nadzieje że napisałem zrozumiale gdyż tego nie czytalem.

A teraz powody takiego powolnego pobierania są.

Mało seedów lub nie ma go wcale (wymiana miedzy preer to peer)
Słabe wysyłanie plików od innych peerów
Problem z twoim łączem.
Albo jeszcze jakieś inne przeszkody…

Poprawcie mnie w razie jakiś błędów dziękuje