Łącze 10 mb/s a pobieranie

Witam. Mam taki problem podczas pobierania przez Utorrenta. Mam internet 10 mb/s a pobieram 700 kb/s. W czym problem? Mam ustawioną maksymalną przepustowość łącza. Nawet gdy priorytet plików jest wysoki, a wykorzystanie łącza na full, dalej mam nie więcej niż 700 kb/s. Może polecicie mi jakiś lepszy program?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Problem w umowie przy wpisie DO 10mb/s nie jestes w stanie nic zrobić. Ja mam wykupione 120 a maks wyciskam 15mb/s. Tak to juz jest z Internetem i umowami

Wczoraj czytałem umowę, gdzieś ją położyłem i nie mogę znaleźć. W umowie pisze, że przędkość internetu wynosi 10 mb/s, a pobierania conajmniej 2 mb/s. Więc o co chodzi? Czy jest jakiś lepszy program ??

Prędkość pobierania zależy też od "jakości" torrenta tzn. skąd pobierasz te dane, ile źródeł itp. Poza tym tak jak ktoś napisał to w 99% przypadków w umowie masz do 10 mb/s. Co jest oczywistym chwytem marketingowym. Z ciekawości zapytam: jaki dostawca internetu?

Torrent ma ok. 100 seedów i peerów, jest z przed 2 tygodni. Dostawca internetu to Netarena internet lokalny 78-520 Złocieniec

Poczytaj sobie o seedach wtedy się wszystkeego dowiesz.

Wpierw pobierz sobie jakiś plik testowy z jakiegoś serwera np. tego http://test.mm.pl/pliki.html
Sprawdzisz w ten sposób faktyczną prędkość pobierania. Potem walnij sobie jakiś speedtest.pl. Jeżeli w μTorrent masz max. 700 kb/s, a że twój net w najlepszym przypadku powinien zapewnić ci ~1280 kb/s to znak, ze coś się dzieje.

Użytkownik programu μTorrent ma problemy z niewystarczającą prędkością pobierania. Co może być powodem tego stanu rzeczy?

A) Na umowie z dostawcą ma napisane "Internet do 10 Mb/s". (wtedy możesz mieć pobieranie na poziomie kilkunastu kilobitów i nic nie zrobisz bo Internet jest "DO" danej wartości)
B ) Użytkownik zapomniał o ustawieniu dość znaczącej ilości wysyłania danych w stosunku do ilości ich pobierania.
C) Użytkownik próbował bawić się zaawansowanymi ustawieniami programu μTorrent przez co schrzanił wszystko.
D) Użytkownik nie testował jeszcze bliźniaczego programu BitTorrent który działa w niektórych przypadkach nawet lepiej niż μTorrent.
E) Użytkownik przy okazji pobierania pliku nawala też w gry Online, słucha muzyki z YT, pisze na FB lub GG itd.
F) Pobierany torrent ma nieproporcjonalną wartość Seedów/Peerów żeby zapewnić mu zadowalającą ilość pobieranych danych.

W żadnej umowie nie będziesz miał zapewnionego łacza, bo jest to nierealne. Szybkość zalezy od hosta, w wypadku torrenta od osób udostępniających, seedow. Masz w torrencie zakładkę kto udostępnia z jaka szybkością, mozesz sprawdzić, ale raczej nic to nie zmieni. Zwyczajnie trzeba przywyknąć ze Internet nigdy nie działa tak jak chcemy~

żadna z wypisanych opcji, faktyczna prędkość pobierania przez przeglądarkę to 1388.56 kb/s. Coś jest chyba nie tak... Czy zmienić program?

Zrób test http://www.speedtest.pl i napisz co ci wyszło.

wyszło 5.86 mb/s, oczywiście zatrzymałem aktualne pobieranie.

A wysyłania masz ile??

0.49 mb/s, wiem bardzo słabo

mam zamiar pobrać gta v, 50-60 gb więc potrzebuję pobierać trochę szybciej.

mod_ico.png
Posty można edytować
~Leman

A to nie jest tak w utorent ze prędkość pobierania zależy od prędkości wysyłania??

nie :) ja wogóle nie seeduję xD

zależy od tego ile osób teraz wysyła, raz miałem 26 osób a i tak max 700 kb/s :/

B to nie to samo co b Nauczcie się w końcu.

W Firewallu sprawdź czy nie masz zablokowanych portów dla uTorrenta. Jeśli masz, to albo te porty przepuść (albo wyłącz Firewalla)

Dostawca Internetu zapewne napisał w umowie, że masz szybkość do 10 Mb/s. Sprawdź. A może masz w dzień mniej, a w nocy więcej ? (Jeśli to jakaś osiedlowa radiówka)

Przeskanuj kompa w poszukiwaniu wirusów i innego dziadostwa. Standardowe trio, czyli: antywirus, AdwCleaner i Malwarebytes. Po skanowaniu zrób test prędkości jeszcze raz.

Jeśli będzie mało, to dzwoń do Dostawcy i wyjaśnij mu co jest grane, bo to może być z jego winy.

W uTorrent, nie ograniczaj prędkości seedowania, bo wtedy zmniejszy się prędkość pobierania.

Nie pisz postów jeden pod drugim, tylko używaj opcji Edytuj.

Zacznij szukać informacji na takie tematy...

To że masz 10mb nie znaczy że będziesz miał zawsze 10mb/s. Wszystko zależy od ilości seedów(to że masz 100seedów nie znaczy że wszystkie są aktywne a po za tym musisz wziaść pod uwagę leechery gdyż seedy są dzielone pomiędzy wszystkich którzy aktualnie ściągają ten sam plik co ty).

Pewnie masz internet radiowy a to oznacza iż musisz też uwzględnić siłę sygnału, warunki pogodowe itd. Nie licz że będziesz miał te 10mb/s nawet po rozmowach z dostawcą to tylko cyferka która sugeruje przepustowość łącza, w pewnym sensie to też chwyt marketingowy.

@FiercyAngel szukasz problemów tam gdzie ich nie ma.

Czy wy głupi jesteście? Przecież od zawsze prędkość pobierania jest około 10 krotnie niższa, niż jest napisane. Jak lata temu było 512 kb/s to leciało po 50-60 i tak było od wieków w polszy xD

warn_ico.png
Obrażanie innych
~Leman

Wszystko zostało już chyba wyjaśnione. Mi na przykład ostatnio zmienili internet z 40 na 80 mb/s, a jeszcze nie widziałem niczego nawet zbliżonego do tej prędkości i najwięcej zanotowałem 6300 kb/s przy pobieraniu czegoś, już nie pamiętam skąd, ale to też trwało tylko chwilę. Prędkość łącza to jedno, a jakość downloadu to zupełnie inne rzeczy. Internet typu 80 czy 100 mb/s jest uzasadniony właściwie tylko ze względu na upload, bo ten się zawsze plus minus zgadza, ale szansa na to że się uświadczy jakiś download na którym można osiągnąć takie 8000 kb/s jest nikła. Do tego też dochodzi fakt, że bardzo mało jest ofert, które rzeczywiście oferują taką prędkość jaka jest podana. Wcześniej miałem 40 mb/s od Orange i faktycznie tyle było, na dobrych downloadach osiągałem nawet 4500 kb/s, ale teraz zmienili mi na 80 mb/s i prawda jest taka że poza podwojonym uploadem niewiele to dało, bo po pierwsze łącze w rzeczywistości nie osiąga takiej szybkości, a po drugie nawet gdyby osiągało to zdecydowana większości downloadów czy torrentów nie jest w stanie zapewnić takiej prędkości i osiągnięcie 3000 czy 4000 kb/s to już jest na prawdę sukces i jeżeli występuje taka stała prędkość downloadu na jakimś torrencie albo w kliencie gry to jest to na prawdę świetna jakość downloadu. Lepszych się raczej nie widuje. Różne speedtesty i tak dalej też są mało miarodajne, bo można zrobić test na dwóch stronach jeden po drugim i na jednym wyjdzie np. 7 mb/s uploadu, a na drugim tylko 3.

Czy wy głupi jesteście? Przecież od zawsze prędkość pobierania jest około 10 krotnie niższa, niż jest napisane. Jak lata temu było 512 kb/s to leciało po 50-60 i tak było od wieków w polszy xD

Ale brednie.

Naucz się człowieku co to jest bit, a co to jest bajt. Dostawcy internetowi zawsze podają szybkości w megabitach na sekundę, bo liczba jest większa. No i jak widać, większość ludzi nie zdaje sobie z tego nawet sprawy, co to jest megabit.

W normalnym Internecie kablowym, masz zawsze tyle ile jest napisane. Ja przez całe swoje życie miałem dokładnie tyle ile miałem mieć. Nawet jak miałem niesławną (nie bez powodu) NeoZdradę).

W radiówce, szybkość i jakość zależy od siły sygnału, a ta zależy od wielu rzeczy.

10 Mb/s = 1025 kB/s = 1 MB/s (słownie: jeden megabajt na sekundę)

PS.

"w polszy" ?

Zejdź mi z oczu.