LOCO
Osoby, które miały już styczność z DotA'ą, grami Multiplayer Online Battle Arena, powinny dobrze znać podstawowe cele gry. Dla reszty w skrócie opiszę "o co biega" w MOBA. Razem z minionami przedzieramy się w stronę bazy przeciwnika, eliminujemy wrogie miniony, jakieś inne potwory, postacie nieprzyjaciół i podnosimy, dzięki temu, poziom naszej postaci w danej grze, który zwiększa nasze statystyki, a także po którym dostajemy ptk do wydania w jakąś umiejętność, zdobywamy golda za który kupujemy itemy i dalej przemy do przodu by zniszczyć twierdze oponentów. Oczywiście oni mają taki sam cel.
Czemu mielibyście zwrócić uwagę na Land of Chaos Online wśród czterech innych gier tego gatunku? Poza grafiką 3d, nie tak jak w reszcie MOBA 2,5d, która jest boska, cudowna, świetna i jeszcze mógłbym tak szukać przymiotników ją opisujących, ale chyba już wiecie o co mi chodzi, właśnie rozgrywka została przystosowana do niej. Już nie klikamy na moby żeby je zabić, namierzamy i do nich strzelamy, bądź podchodzimy blisko i atakuje trzymając lpm. Dzięki temu LOCO jest najbardziej dynamiczną grą tego typu. Znacznie bardziej zręcznościową niż wszystkie inne.

Na początku naszej zabawy tworzymy jedną z dwunastu dostępnych postaci, każda różni się statystykami, skillami i sposobem jakim walczą, zaczynamy od prostego tutoriala, który w każdej chwili możemy wyłączyć. Następnie trafiamy do miejsca w którym kupujemy w shopie rzeczy za zdobyty, za wygrame pojedynki, gold, wyszukujemy mecze, tworzymy inne (do 3) postacie i podejmujemy się questów. Wygląda to tak że widzimy nasze postacie i dookoła mamy różne zakładki, na które klikamy.
Map są 2 typy, battlefield i anihilator. Pierwszy to typowa Battle Arena. Drugi zaś to team deadmatch, każdy jest tutaj równy, na tych samych lvl i żeby wygrać trzeba grać drużynowo. Samowolka zazwyczaj kończy się szybką śmiercią. Obecnie są 3 mapy bf i 1 an. Jak już wspomniałem po zwycięstwie dostajemy golda, poza tym na ekranie pojawia się jakiś przedmiot, który albo możemy licytować, albo nie. W przypadku gdy chcemy ten item, walczymy z innymi graczami o niego, przebijając ich oferty. Jeśli nam tego nie potrzeba, czekamy aż inny skończą się o niego bić i dostajemy część pieniędzy wydanch przez zwycięzce aukcji.
Co mi się w tej grze nie podoba... Hmm... Przede wszystkim to, że nie mamy możliwości wypróbowania wszystkich postaci przed stworzeniem ich. Początek może być przytłaczający dla osób nie mających styczności z tego typu grami, na szczęście autorzy świetnie rozwiązali ten problem, dając nam na początku wybór: automatyczne wybieranie skilli, itemów, które nam się przydadzą, bądź samemu robienie tego. Pomyłkowy wybór w każdej chwili można naprawić w opcjach. Sporo maintenance, ale nic dziwnego, to dopiero beta. Mam też wrażenie że po pewnym czasie gra może mi się wydać nieco monotonna.
W plusach chciałbym umieścić grafikę, klimat, muzykę i oczywiście świetny gameplay. Po prostu miodny. Dodam oczywiście że jest to moja subiektywna opinia, lubię akcję i MOBA. No i oczywiście świetny balans postaci.
Moja ocena to 8/10
Odświeża gatunek MOBA, jest w moim guście, ale jednak wątpie że wpasuje się w niego bardziej niż League of Legend.
Na koniec dorzucę jeszcze świetne, klimatyczne intro z LOCO
(jeśli chcecie je obejrzeć w lepszej rozdzielczości, zapraszam do gry!)