Lapek 'gamingowy' do ~5000

Cześć,

Z racji tego, że będę coraz częściej na wyjazdach i blaszak będzie leżał w domu odłogiem, zastanawiam się nad kupnem lapka, na którym będę mógł pograć sobie w jakieś mmo (głównie przymierzam się do Bless więc powiedzmy, że będzie on punktem wyjściowym), oraz od czasu do czasu w single (głównie W3 i Divinity OS 2). Budżet jaki chcę na to przeznaczyć do ok. 5000 zł(raty), więc powiedzmy, że szału nie ma ale tragedii też nie.
Zastanawiam się nad tym Legionem. Co o tym sądzicie, może polecicie coś innego?

Nic innego Ci nie polecę, ale na twoim miejscu trzymałbym się z daleka od farelek z lenovo.

Lapek spoko, ale skoro masz 5k do wydania to bym brał juz 16 gb ram np taki. Ewentualnie poczekał bym na procki z cofee lake bo kabylake lubia sie grzac, sam posiadam takiego i przy grach typu gta V czy pubg 80-85 stopni to norma ;p

Ankieta personalna - jak napisać prośbę o pomoc w wyborze odpowiedniego modelu laptopa

1. To wersja z 1060 (3GB) a nie 6GB
  2. Dysk HDD jest “zewnętrzny” w kieszeni USB
  3. Plasikowa lipa w tej cenie

Jak mam polecić to dopiero Y720 który ma aluminiową konstrukcję
Lenovo Legion Y720-15IKB (80VR0066PB) z i5-7300HQ
Lenovo Legion Y720-15IKB (80VR00JAPB) z i7-7700HQ
+Doliczając cashback https://lenovogaming.pl/zyskaj-do-500zl/

HP Omen 15-ce011nw (2CQ98EA) 12 GB RAM/ 1TB HDD/ Windows 10 Home PL
Z matrycą IPS 120Hz i obsługą dysków SSD M.2 (NVMe) mozesz też taniej mieć o 650zł jak postarasz się załatwić voucher

Ale z drugiej strony pojawiają (w przedsprzedaży) się już nowe z procesorami Coffee Lake-H (4 i 6 rdzeniowe H)

MSI GP63 i7-8750H/8GB/1TB GTX1060 (GP63 8RE-060XPL Leopard) + dołożyć dysk SSD M.2

W zasadzie to HP omen jest konkretnym wyjściem, dodatkowo mogę polecić Dell Alienware, ale nie jestem pewien jak to jest w PL.
Mozesz sprawdzić na stronie Dell Outlet, dostajesz tam lapki średnio o 25-50% tańsze jako refurbished, tzn. ktoś mógł po prostu oddać lapka bo mu się nie spodobał i taki ląduje jako refub, inna sprawa, ze mogło coś w lapku paść i producent wymienił tą część na nową, co na moje jest nawet lepszą opcją.
Takie laptopiki ze strony Della dostajesz w stanie jak ze sklepu, do tego masz normalną gwarancję producenta, a serwis dellowski jest wg mnie bardzo dobry.
Nie ma się czego bać, sam mam właśnie takiego aliena, przyszedł do mnie w stanie “igła” a jak sprawdzałem na stronie dell shop, to w kieszeni zostało jakieś 400-500 paundów.

racja nie zauważyłem że to karta 3 gb, lecz jak MSI wydaje już coffee lake to tym bardziej albo MSI albo poczekać aż asus lub lenovo zacznie ładować te procki w lapki ( miesiąc max 2 )