Laptop 4500zł vs komputer 3500zł + laptop 1000zł

Witam wszystkich Forumowiczów.

Idę na studia. Z tego też powodu potrzebuję nowego komputera, więc zastanawiam się nad kupnem laptopa lub stacjonarny(monitor itp już mam) + laptop. Chciałbym żeby któraś z opcji posłużyła mi kilka lat.

Budżet: max. 4500zł

Wymagania:

-gry (mmo,rpg....)

-różne programy typu AutoCAD

-możliwość notowania na wykładach (przez to sama stacjonarka odpada).

Zastanawiam się nad opcją stacjonarka + laptop, ponieważ stacjonarny można rozbudować po kilku latach przez co dłużej posłuży.

Która z opcji jest waszym zdaniem lepsza ?

Sredni lapek to ok. 2500-3000 malo zostaje na staconarke, musisz chyba zdecydowac sie na jedno... chyba ze wezmiesz lapka za 2000 i pc do rozbudowy za 2500, jak jakieś tam częsci posiadasz to nawet zagrasz w to i owo :).

W sumie to można pokusić się o coś za 1000 do notatek na studia i zostaje 3500 na już fajnego pcta :).

Nie sprecyzowałem pytania chyba.Myślałem nad wyborami:

-sam lapek za 4500 (laptop do notowania,grania,programów....)

-laptop za 1000zł + stacjonarny za 3500zł(laptop tylko do notowania a stacjonarny do grania i programów którego bym trzymał w akademiku)

bralbym 2 opcje :P

Tylko dziwne jade na studia musze miec koniecznie komputer doo grania , ja myslalem ze jedzie sie uczyc ... a nie grac :o

Wpierw zastanów się czy będziesz umiał notować na tyle dobrze, aby posługiwać się nim na wykładach ;) Druga sprawa czy faktycznie będziesz taki sumienny, aby notować i nosić ze sobą zawsze ( plany planami, a wyjść może całkowicie na odwrót ). Jeśli zakładamy, że ogarniać będziesz i uda Ci się notować na notebooku, to poszukaj na benchmarku do tysiaka rankingu notebooków, a stacjonarny za 3500 dasz radę kupić - sam ostatnio zakładałem temat i właśnie w tej granicy się mieści wszystko na dość dobrym sprzęcie ;) Trzecia sprawa to jakie studia? :P Możesz już popytać starszych kolegów z roczników, czy nie ma notatek z starszych lat, które mogą być nadal aktualne :) Uwierz, że wykładowcom nierzadko chce się zmieniać to co mówią z rokiem ^_^

1000 zł za laptopa do notatek ? To już zeszytów i długopisów nie ma ? Do tego na stancji zajebiaszcza stacjonarka za 4500 k i to jest optimum a nie wydziwnianie z lapkiem na wykładach

Lapka mozesz kupic uzywanego. Za 1000zł dostaniesz na bank jakiegos z i5 3 generacji na zintegrowanej grafice co wystarczy. Sam kupilem uzywke do pracy biurowej za 800zl i jestem mega zadowolony.

Inna sprawa zastanow sie faktycznie czy warto. Prezentacje czy cos tam na studia mozesz zrobic na stacjonarce, zgrac na USB a na samej uczelni pożyczyć od kogoś lapka(jak wykladowca spoko to sam ci pozwoli sie podlaczyc pod jego lapka :) ). Co do notowania na lapku bym odpuścił :) . Ja robilem tak ze kupilem pojemna karte SD kladlem tel na biurku wykladowcy i nagrywałem dyktafonem(czesty zabieg na studiach za moich czasow). Ewentualnie jak nie chcesz sie rozstawać z tel to kupic spoko dyktafon :).

Kolego, specjalnie zalogowałem się na forum by Ci odpisać, jeżeli potrzebujesz komputera do notowania... polecam laptopy poleasingowe.

Tak się składa że sam osobiście pracuje w firmie zajmującą się wprowadzaniem na rynek sprzętu po 3 letnim leasingu.

I szczerze mówiąc sam używam DELLa Latitiude E6420, w obudowie ATG - Magnesium Construcion, Intel Core i5-2520m 8GB ram, dysk SSD 240GB oraz kartą graficzną Optimus 4200.

Tak, nie są to najlepsze podzespoły ale do pracy i podstawowych gier, śmiga jak ta lala!!

Co prawda ja zapłaciłem za niego 900zł - niezła zniżka od szefa ^^, ale jest dostępny w cenie 1,400zł

Ale wracając do tematu, laptop do notowania kupisz już za 550zł.

Jeżeli chcesz, wal na PW dam Ci namiar na aukcje ewentualnie mój nr telefonu służbowego możesz walić śmiało.

Dzięki wielkie za tak duży odzew :) Każdy komentarz/radę wezmę sobie do serca.

Zdecydowałem się na stacjonarkę za ok 4200. Wyszukałem dwa które trochę się od siebie różnią. Który z nich byście polecili a może żaden/inny ?

-http://www.x-kom.pl/p/316792-desktop-x-kom-tesla-gs-500-i5-6500-gtx1060-16gb-1tb.html

-http://www.x-kom.pl/p/264893-desktop-x-kom-tesla-gs-500-i5-6500-gtx970-16gb-120gb1tb.html

Z tych to 1 opcja, ale najlepiej samemu złożyć będzie mocniejszy bo taki sprzęt co wysłałeś z 970 można mieć już za 3k

za 4200 można juz miec bardzo spoko kompa, lepszego niż tego co podales w propozycjach. Pytanie w jakie gry będziesz gral :). Tylko takie co w 1 poście? A może jednak jakieś Battlefieldy?

X-KOM Tesla GS-500 i5-6500/GTX1060/8GB/1TB + Samsung 120GB 2,5'' SATA SSD Seria 750 EVO OEM

Praktycznie, że dziś sam kończyłem składanie własnego kompa - https://www.morele.net/inventory/info/D7suuV/

Zespoły masz te same, poza płytą główną ( Szczerze to nie ma w nich za bardzo różnicy, ale bardziej opłacalna jest chyba moja ) i zasilaczem, gdzie obecnie na morele brak, ale cena to (175zl) i bez chłodzenia na start - jeśli nie bawisz się na start w OC to możesz pózniej dokupić ;) ewentualnie od razu jak fundusze masz :P - cena o jakies 200/300zl nizsza od zestawu :P

jakbyś chciał wydać więcej, to wtedy zmień płytę główną na Z170, wez i5 6600K i jak z coolerem CPU zostaje Ci coś kasy to kup ramy u wyzszej częstotliwości ;)

za 4200 można juz miec bardzo spoko kompa, lepszego niż tego co podales w propozycjach. Pytanie w jakie gry będziesz gral :). Tylko takie co w 1 poście? A może jednak jakieś Battlefieldy?

Prawdopodobnie w gw2,battlefieldy,wieśka 3,gtaV itp. Wypadłem z rynku gier w 2012 bo komp już nie wyrabiał.

Czyli ogółem polecacie składać samemu ? (nigy nie składałem kompa)

W moim temacie w sumie, czyli niedawno o tym mówiliśmy :) Prawie zawsze dopłacasz do zestawów, które możesz samemu złożyć. Składanie zrozumiane przez wybieranie podzespołów i pózniej sklep Ci składa skrzynkę czy samemu montowanie? Sam osobiście będę montował 1 raz na tym tygodniu, a składałem przy poradach i opiniach osób z forum :P mając czas sporo się dowiedziałem i poczytałem :D Jedynie nie ogarniam jeszcze jak kierować się przy wyborze zasilacza, ale to nadrobie :D

Niech inni się wypowiedzą jeszcze, ale jeśli planujesz bardziej grać na tym stacjonarnym to może opcja :
i5 6500 + chipset Z170 + gtx 1070 byłby dobrym rozwiązaniem? :P za 4200 myśle, że powinno się dać radę :D a 1070 vs 1060 to spora różnica :D

Witam wszystkich Forumowiczów.

Idę na studia. Z tego też powodu potrzebuję nowego komputera, więc zastanawiam się nad kupnem laptopa lub stacjonarny(monitor itp już mam) + laptop. Chciałbym żeby któraś z opcji posłużyła mi kilka lat.

Budżet: max. 4500zł

Wymagania:

-gry (mmo,rpg....)

-różne programy typu AutoCAD

-możliwość notowania na wykładach (przez to sama stacjonarka odpada).

Zastanawiam się nad opcją stacjonarka + laptop, ponieważ stacjonarny można rozbudować po kilku latach przez co dłużej posłuży.

Która z opcji jest waszym zdaniem lepsza ?