Laptop 5000 zl - potrzebuje porady

Witam w związku z tym, że mój poprzedni laptop jest już dość stary, potrzebuję pomocy w wyborze nowego. Niestety nie znam się na laptopach, dlatego liczę, że wspólnie uda się znaleźć coś fajnego. :)

Uprzedzając komentarze, że komputer stacjonarny lepszy, zdaję sobie z tego sprawę, ale po prostu potrzebuję laptopa.

Mój budżet to maksymalnie 5000 zł. Chcę, żeby mógł obsłużyć gry typu Blade and Soul, Aion, Guild Wars 2 w jak najlepszej jakości rozgrywki.

Bardzo bym się cieszył gdyby był w stanie sprostać wymaganiom nowszych tytułów typu Rise of the Tomb Raider etc. Przypuszczam, że w tej cenie, nie pójdą one na maksymalnych detalach, ale oczekiwałbym po prostu płynnej rozgrywki.

Zastanawiałem się na którymś modelem z serii Legion od Lenovo, albo MSI lub Acera.

Z góry dziękuję za wszystkie komentarze :)

Ja bym proponował coś na bazie Clevo. Osobiście korzystam z takiego laptopa (zapłaciłem za niego ~4000) i nie narzekam. Większość tytułów działa płynnie na wysokich/ultra i raczej nie zanosi się, żeby jakiś nowszy tytuł miał to zmienić w najbliższej przyszłości. Nie wiem jakie obecnie występują konfiguracje laptopów, ale myślę, że przy takim budżecie spokojnie można kupić sobie lapka z GTX 1060. Nie wiem, czy powinienem, ale może na wszelki wypadek podam sklepy, które (według mojej opinii) mają w miarę przystępną ofertę:

https://xtreem.pl/3-laptopy-dla-graczy

https://sklep.hyperbook.pl/

http://www.gameragon.pl/k905,laptopy.html

Może warto także spojrzeć na oferty komputronika (bo od czasu do czasu zdarzają się jakieś promocje).

Moim zdaniem warto zainwestować w Clevo głównie z tego względu, że w przypadku tych laptopów mamy dużo szersze pole do manewrowania w przypadku ewentualnego upgrade'u jednostki, jednak należy brać pod uwagę, że większość cen (w przypadku Clevo) nie uwzględnia systemu no i należy być przygotowanym na ewentualne dokupowanie stacji dysków (laptopy w tym przedziale cenowym zazwyczaj nie posiadają wbudowanej stacji dysków, zamiast tego mamy przeważnie dodatkowy układ chłodzenia bądź dysk SSD/HDD).

Ja używam aktualnie ASUS ROG Strix gl753ve
Nie narzekam, wszystko fajnie chodzi. Żaden tytuł jeszcze nie stawiał oporu :D

Lenovo Legion Y720-15 ma dobre chłodzenie i dobrą obudowę - 3,2kg.

Lenovo Legion Y720-15 ma dobre chłodzenie i dobrą obudowę - 3,2kg.

polecam tylko ssd dokupic

A ja polecam kadłubki Clevo. Najlepszy stosunek ceny do jakości, przy tym progu cenowym nie warto dopłacać za markę.
https://www.ceg-hardcorecustom.com/

Rowniez polecam Clevo. Mam hyperbooka x77vr2 z desktop cpu od ponad pol roku i jestem zachwycony. Pobaw sie konfiguratorem i sklej jakis konfig, analogiczne konfigi "markowych" lapkow zwykle sa kilkaset zł drozsze. Po co przeplacac jak dzieki tej roznicy mozna wrzucic dodatkowy ssd + ram. Mozesz napisac do wszystkich resellerow z jakims konfigiem i wybrac tego, ktory zaproponuje najlepsza cene. Ja tak zrobilem.

Np.

http://sklep.hyperbook.pl/hyperbook-sl503-vr-i77700hq-8gb-120gb-ssd-gtx-1060-p-26248.html?osCsid=1b10f4994fdf5263911c93aa1f6be290

Troszke sie pogubilem, czy hyperbook to to samo co Clevo?

Powiem szczerze, bardzo podoba mi się design Hyperbooków i Clevo. Jakos nie jestem fanem tych wszystkich bajerów, które zwykle są w gamingowych laptopach (czerwone akcenty, gigantyczne loga etc.)

Będę bardzo wdzięczny za załączenie konfiguracji Hyperbooka lub Clevo, która jest najlepsza według was. Cena ~5000 zł bez systemu.

Co sądzicie o tych dodatkowych pastach jakie można wybrać, albo karcie Wi-Fi?

Dodatkowo, spotkałem się w internecie z opiniami mówiącymi o dość dużej wadliwości laptopów hyperbook?

Coś wiecie może na ten temat?

PS Oczywiście dalej jestem otwarty na wszelkie propozycje, nawet z typowym gamingowym designem, jeśli tylko wydajność jest dobra :)

Clevo to nic innego jak Hyperbook, Smart7, Saelic , DreamMachines itp. Ogólnie różnicy w tym wszystkim nie ma (może tam jakieś drobne detale przy obudowie), wszystko raczej kręci się wokół sklepów wydających dane lapki. Jeżeli chodzi o usterki techniczne, to sytuacja podobna do większości obecnie oferowanych produktów tego typu (zdarzają się maszyny które wytrzymają lata, a zdarzają się takie, co po 2 tygodniach padną). Moim zdaniem kadłubki Clevo są o tyle lepsze, że mamy możliwość ingerowania w podzespoły już po zakupie (czytaj możemy sobie trochę komputer usprawnić bez utraty gwarancji, chociaż to oczywiście jeszcze zależy od sklepu), nie płacimy za markę (tylko za w zasadzie "goły" złożony sprzęt). Na temat past itd się za bardzo wypowiedzieć nie mogę, sam korzystam z Clevo od niedawna, ale porównując inne laptopy które miałem okazję przetestować ( a było ich trochę), to jednak Clevo są jakieś takie wygodniejsze.

Niestety, nie podrzucę konfiguracji z prostego względu, nie potrafię przygotowywać konfiguracji (co innego dla siebie, jak coś kupię i spartolę, to zawsze sobie, nie chcę kogoś tutaj na minę wrzucać).

Jeśli nie chcesz przepłacać i mieć schludny prosty wygląd to złóż sobie DreamMachine.

Clevo to nic innego jak Hyperbook, Smart7, Saelic , DreamMachines

Dokładnie, wszyscy składają swoje konfiguracje na tych samych kadłubkach.

Jeżeli brać kadłubek to najlepiej Polski Hyperbook N85 i7-7700HQ/8GB/1TB GTX1060

Zobacz aktualne zestawienie laptopów: https://docs.google.com/document/d/1XTQHyfYkCE7HXqeSh8s9RTSPqtiU_S_Yj7oJWilaDu0/edit

Witam w związku z tym, że mój poprzedni laptop jest już dość stary, potrzebuję pomocy w wyborze nowego. Niestety nie znam się na laptopach, dlatego liczę, że wspólnie uda się znaleźć coś fajnego. :)

Uprzedzając komentarze, że komputer stacjonarny lepszy, zdaję sobie z tego sprawę, ale po prostu potrzebuję laptopa.

Mój budżet to maksymalnie 5000 zł. Chcę, żeby mógł obsłużyć gry typu Blade and Soul, Aion, Guild Wars 2 w jak najlepszej jakości rozgrywki.

Bardzo bym się cieszył gdyby był w stanie sprostać wymaganiom nowszych tytułów typu Rise of the Tomb Raider etc. Przypuszczam, że w tej cenie, nie pójdą one na maksymalnych detalach, ale oczekiwałbym po prostu płynnej rozgrywki.

Zastanawiałem się na którymś modelem z serii Legion od Lenovo, albo MSI lub Acera.

Z góry dziękuję za wszystkie komentarze :)