Laptop a starsze tytuły

Witam

Mam problem otóż chciałbym odpalić sobie na moim lapku ( lenovo y50-70 ) gothica 2 nk i problem jest taki, że laptop nie wyrabia z fps. W opcjach gry jest do wyboru tylko karta intela i nie mogę jej zmienić na dedykowaną. Dodam, że mam ustawienia globalne oraz pod aplikacje ustawione użycie "procesora wysokiej wydajności" czyli gtx 960 ale nic to nie daje. Sterowniki próbowałem starsze zainstalować do intela i do geforca i też nie podziałało. Szukałem na googlach ale nie znalazłem rozwiązania tego problemu. Macie jakieś rady co z tym zrobić ?

Nikt nie miał takiego problemu ? :(

Nie jestem ekspertem od laptopów, ale wydaje mi się, że w laptopach które posiadają karty dedykowane, gdy naciśniemy prawym przyciskiem na ikonę uruchamiającą dany tytuł, powinno pojawić się coś w stylu "uruchom z procesorem graficznym" i tam powinna być możliwość wyboru karty dedykowanej. Nie wiem czy działa to w ten sam sposób na laptopach lenovo, ale na moim clevo wszystko działa jak powinno, więc podejrzewam, że tutaj też tak to powinno wyglądać.

Mi się wydaje ze to bardziej problem samej gry. Chyba trzeba ja jakoś odpowiednio patchowac. Ona w ogole odpala się bez problemu na dzisiejszych systemach?

Mi się wydaje ze to bardziej problem samej gry. Chyba trzeba ja jakoś odpowiednio patchowac. Ona w ogole odpala się bez problemu na dzisiejszych systemach?

Wydaje mi się, że da się to obejść (tak, jestem świadomy, że mogą istnieć pewne problemy z uruchomieniem tego na nowszych systemach operacyjnych). Próbowałbym jednak tego co napisałem chwilę temu, lepsze to niż nic :)

@Jianxx to jest taka sama opcja jak się bawisz w ustawieniach nvidii tj. uruchamianie z tym procesorem graficznym bla bla bla , po klikaniu ppm tez nie działało. Ogólnie znalazłem rozwiązanie na niemieckim youtubie. Nie mniej problem mam teraz inny nie mogę rozjaśnić ekranu w gothicu ;/ Opcje w grze pomimo przesuwania paska w prawo nie dają żadnej zmiany a obraz na lapku mam najbardziej rozjaśniony tak, że już dalej nie mogę. Macie jakieś pomysły ?

Gra się pewnie uruchamia w windowed mode albo fullscreen windowed mode i dlatego zmiana brightness/gammy nie daje efektu. Najlepszym rozwiązaniem będzie porzucenie tej starej i śmieciowej gry na rzecz Wiedźmin 3. Pozdrawiam.

A czasem gothic nie powinien normalnie odpalic nawet na intelowej grafice? Sproboj uruchomic z compatibility mode do windows xp.

Sprawdzales czy czasem tylko na fullscreenie nie laguje ci gothic? Jezeli tak, zainstaluj https://community.pcgamingwiki.com/files/file/4-gothic-and-gothic-ii-fullscreen-fixes/

Spróbuj tego:

http://forum.worldofplayers.de/forum/threads/1466498-D3D11-Renderer-für-Gothic-2-(alpha)-19

Jest to fanowski DX11 Rendered Mod. Może wtedy Twoja Nvidia rozpozna ją jako grę obsługującą DirectX.

Tutaj masz link do filmiku na YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=hwzU8wICVuA

W opisie masz całą instrukcję po angielsku, żebyś nie musiał męczyć się z niemieckim.
Jeśli zadziała, to daj znać.

PS: Może to trochę obciążyć Twoje GPU.

Co do rozjaśniania gry to ściągnij sobie "Gamma control". Powinno pomóc.

Witam

Mam problem otóż chciałbym odpalić sobie na moim lapku ( lenovo y50-70 ) gothica 2 nk i problem jest taki, że laptop nie wyrabia z fps. W opcjach gry jest do wyboru tylko karta intela i nie mogę jej zmienić na dedykowaną. Dodam, że mam ustawienia globalne oraz pod aplikacje ustawione użycie "procesora wysokiej wydajności" czyli gtx 960 ale nic to nie daje. Sterowniki próbowałem starsze zainstalować do intela i do geforca i też nie podziałało. Szukałem na googlach ale nie znalazłem rozwiązania tego problemu. Macie jakieś rady co z tym zrobić ?