Witam
Nie mam już siły więc proszę o porady. Problem jest mianowicie taki. Robiłem dzisiaj sąsiadowi laptopa (czyszczenie z wirusów, defragmentacje aktualizacje itd itp) Gdy przyszlo mi się zabrać za kartę graficzną i 3dmarka złapałem się za głowę.
Laptop jest DELLowski (nie pamietam modelu jak bedzie potrzebny to sie dopytam) Problem objawia się taki iż:
Zainstalowałem najnowsze sterowniki za pomocą programu od amd do wykrywania sprzetu i instalowania sterowników (o ile pamietam karta hd7700m). po ponownym uruchomieniu laptopa, nie dość że pełno błędów odnośnie CCC i tego że program przestał działać, to jeszcze wyskoczył błąd że "Zainstalowany sterownik jest niezgodny z sprzetem znajdującym się w laptopie". Usunąłem przez usuń programy sterownik, a następnie poprzez zarządzanie>menedżer urządzen >PPM na karte hd7700m> aktualizuj sterownik zrobiłem aktualizacje. Uruchomiłem ponownie (laptop nadal przymulał na początku) już nie wyskakiwał ten błąd że jest zainstalowany niezgodny sterownik ze sprzętem, ale gdy włączyłem 3dmarka miałem przed oczami pokaz slajdów (2-4 fps). Czytałem też że w laptopach powinna być taka opcja po najechaniu i kliknięciu PPM na ikone "Uruchom za pomocą dedykowanej karty graficznej" Jednakże takiej opcji nie widziałem na żadnym z zainstalowanych sterowników
Także moje pytanie/a brzmi/ą
- Jak usunąć DOSZCZĘTNIE sterowniki karty graficznej (CCC, gaming evolve itp)
- Skąd wziąć prawidłowe sterowniki do tego nieszczęsnego laptopa
- I jak ewentualnie później uruchamiać programy za pomocą hd7700m, a nie zintegrowanej karty?
Dodam jeszcze że laptop do słabych nie należy (nie lubie laptopów)
-Win 7 64bit
-i7
- 6gb ram
Dziękuje za uwagę i licze na pomoc.
Laptop, a sterowniki graficzne (problem)
Aaa ziomeczq, laptopy mają to do siebie, że na baterii czy w stanie spoczynku chodzą na tej nieszczęsnej "integrze". Nic z tym większego nie zrobisz. Gdy ja odłączyłem u siebie w laptopie Intela(chciałem tak jak ty, by mi wszystko latało na Radeonie 8670M - w moim przypadku) to wszystko szlag trafił i czarny ekran miałem, musiałem trochę się pobawić, by to wrócić ;/ Sterowniki do radeona zostaw (catalyst etc), nie ma sensu się z tym paprać. Jak będzie giercował to samo mu sie przestawi i tyle
Witaj w świecie laptopów, jeśli ma brandowany bios musisz zainstalować taką wersje sterownika, jaki był dostarczony z laptopem. Jeśli jest mocno namieszałeś, odinstaluj stare sterowniki, przeczyść komputer driver sweeper. Zainstaluj ponownie, pamiętaj laptop posiada 2 karty, jedna zintegrowana, a druga dedykowane ten radeon.
Sam mam Dell'a z kartą radeona i muszę się z nią teraz męczyć(jest mało wydajna jak dla mnie) ale wszystkie sterowniki mam ze stony producenta laptopa i szystko działa bez jakiś problemów. Wystarczy wejść na strone Dell i tam znaleść samodzielnie nasz laptop poprzez wpisanie kodu serwisowego albo niech strona sama wykryje model i sprawdzi jakie sterowniki są dostepne a które wymagają aktualizacji.
Karta zintegrowana działa cały czas a wyłącza się gdy jest przeciążona i wtedy odpala nam dedykowaną tak sądzę
Dzięki panowie/panie. Czyli wychodzi na to że musze zainstalować sterowniki od producenta. Dzięki wielkie !
Sam mam Dell'a z kartą radeona i muszę się z nią teraz męczyć(jest mało wydajna jak dla mnie) ale wszystkie sterowniki mam ze stony producenta laptopa i szystko działa bez jakiś problemów. Wystarczy wejść na strone Dell i tam znaleść samodzielnie nasz laptop poprzez wpisanie kodu serwisowego albo niech strona sama wykryje model i sprawdzi jakie sterowniki są dostepne a które wymagają aktualizacji.Karta zintegrowana działa cały czas a wyłącza się gdy jest przeciążona i wtedy odpala nam dedykowaną tak sądzę
Jeśli nie włączysz karty dedykowanej, to integra działa cały czas. Ustawiasz to w panelu od amd.
Jeśli chodzi o status kart to obie są włączone w tym laptopie. Zobaczę jutro u sąsiada jak coś wykombinuje więcej to dam znać.
Dzięki panowie/panie. Czyli wychodzi na to że musze zainstalować sterowniki od producenta. Dzięki wielkie !
Niestety, czasem lapki tak mają, zwłaszcza te z Radeonami.
Ja sam mam w domu 2 lapki. Asus z GeForce 9600M łyka sterowniki od Nvidii bez problemów. Natomiast drugi z laptopów - Vaio z jakimś tam Radkiem za chiny nie chce tych od AMD. Muszę instalować te ze strony producenta (są outdated względem tych od AMD), bo inaczej ani rusz.
W przypadku Radeonów z tym ich Enduro trzeba przed pierwszym odpaleniem gry ręcznie ustawić na "wysoka wydajność", by się przełączał na dedykowaną. Jedynie nieliczne, cholernie drogie laptopy jak Alienware mają płyty główne pozwalające na wyłączenie integry całkowicie. W innych się nie da zrobić. To kwestia sprzętu, nie sterowników.
Niektóre laptopy wymagają specjalnych sterów, a nie tych bezpośrednio od AMD. Być może sterowniki Leshcata będą działać poprawnie. : http://leshcatlabs.net/
Nie rozumiecie, niektórzy producenci celowo brandują/bindują bios, aby użytkownik nie narobił głupstw w laptopie. No i skraca czas naprawy, jak sprzęt idzie na gwarancję. Producent się nie bawi w ulepszanie sterowników, jedynie co ma dostarczone z laptopem. Zainstaluj sąsiadowi windows 8.1, podczas instalacji wszystkie sterowniki co są potrzebne wgrywa na system.
Problem rozwiązał się sam (po kolejnym restarcie komputera wszystko chodzi dobrze) Dzięki wszystkim za pomoc, temat można zamknąć albo zostawić jeżeli ktoś chce się podpiąć czy coś.
Dzięki wielkie jeszcze raz !
Witam
Nie mam już siły więc proszę o porady. Problem jest mianowicie taki. Robiłem dzisiaj sąsiadowi laptopa (czyszczenie z wirusów, defragmentacje aktualizacje itd itp) Gdy przyszlo mi się zabrać za kartę graficzną i 3dmarka złapałem się za głowę.
Laptop jest DELLowski (nie pamietam modelu jak bedzie potrzebny to sie dopytam) Problem objawia się taki iż:
Zainstalowałem najnowsze sterowniki za pomocą programu od amd do wykrywania sprzetu i instalowania sterowników (o ile pamietam karta hd7700m). po ponownym uruchomieniu laptopa, nie dość że pełno błędów odnośnie CCC i tego że program przestał działać, to jeszcze wyskoczył błąd że "Zainstalowany sterownik jest niezgodny z sprzetem znajdującym się w laptopie". Usunąłem przez usuń programy sterownik, a następnie poprzez zarządzanie>menedżer urządzen >PPM na karte hd7700m> aktualizuj sterownik zrobiłem aktualizacje. Uruchomiłem ponownie (laptop nadal przymulał na początku) już nie wyskakiwał ten błąd że jest zainstalowany niezgodny sterownik ze sprzętem, ale gdy włączyłem 3dmarka miałem przed oczami pokaz slajdów (2-4 fps). Czytałem też że w laptopach powinna być taka opcja po najechaniu i kliknięciu PPM na ikone "Uruchom za pomocą dedykowanej karty graficznej" Jednakże takiej opcji nie widziałem na żadnym z zainstalowanych sterowników
Także moje pytanie/a brzmi/ą
- Jak usunąć DOSZCZĘTNIE sterowniki karty graficznej (CCC, gaming evolve itp)
- Skąd wziąć prawidłowe sterowniki do tego nieszczęsnego laptopa
- I jak ewentualnie później uruchamiać programy za pomocą hd7700m, a nie zintegrowanej karty?
Dodam jeszcze że laptop do słabych nie należy (nie lubie laptopów)
-Win 7 64bit
-i7
- 6gb ram
Dziękuje za uwagę i licze na pomoc.