Laptop czy stacjonarny

Hej wszystkim!

Niedługo mam zamiar zaopatrzyć się w jakąś przyzwoitą maszynę do gier w cenie ~2500zł.

I tu się pojawia dylemat wybrać laptopa czy komputer stacjonarny?

Generalnie wiem, że do gier lepszy jest stacjonarny, ale trochę zależy mi na mobilności.(Często wyjeżdżam z miasta)

Jestem także ciekaw jak jest z chłodzeniem w laptopach. Czy przegrzewają się nawet przy "lekkich" grach?

Podajcie może jakieś propozycje.

Wydaje mi się, że jeśli chcesz lapka do gier to musisz zwiększyć swój budżet. Natomiast jakbyś się zdecydował na blaszaka, to za tę sumkę można całkiem niezłą maszynę poskładać.

No wiadomo do gier lepiej złożyć blaszaka, ale jeśli zależy Ci na mobilności to można pokminić nad laptopem lecz tak jak up przydało by sie dołożyć trochę aby to uciągnęło gry :)

Zły dział. Przenoszę.

lapekk to kupa... nie dosc ze zeby grac w normalne gry w hd i ultra musisz wydac z 5k to i tak jestes non stop podpiety pod ladowarke nawet nie mysl "o pogram sobie w trasie" bo pograsz 3h i nara

lapki nie służą do grania

A ja mam lapka + podkładke chłodzącą i nie nażekam a i też na niego wielkich sum nie wydałem w postaci jakiś 5k ... bez jaj :) 2,5 coś koło tego dawałem i jestem zadowolony , nie jest to blaszak ale i czasem gram na nim naprawde sporo(12h+^^) i nic się z nim nie dzieje :)

Ja polecam ci Lapk+ taki że ja taksamo sporo wyjeżdżam dlatego jest on świetny ;D

@up

ta? 2.5 to pewnie w skyrima albo jakiegos BFa sobie na high grasz nie ? i z 50fps masz ?

z takim lapkiem to polowa nowych gier nie idzie na wiecej niz med detale

Zależy jeszcze drogi kolego w jakie gry chcesz "pykać" jeśli bardzo zalezy Ci na mobilnosci i do tego lekkie gry to lapek. Jeśli cos powazniejszego to wiadomo ze PC. Najtańszy zestawik PC do OC to takie coś: http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=76069&s=73501&s=77931&s=54407&s=77392&s=70212&s=71137&s=72453 w przyszłości dokupujesz kolejne 4GB ramu i smigasz. Bez OC http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=72889&s=77562&s=77608&s=76069&s=73501&s=77931&s=77392&s=72453 z ram sytuacja jak wyzej. Oczywiscie polecam zestaw z OC.

Jeśli zdecydujesz sie na lapek do gier to pamietaj: Grafika nie gorsza niz GTX660M, procek i5 zeby w turbo miał ponad 3.0GHz.

tutaj masz fajna stonke z wydajnoscia poszegolnych mobilnych kart graficznych http://www.notebookcheck.pl/

MagarPL - czy ja napisałem że np BFa gram na high ??

A co do gier to jak narazie żadnego problemu z żadną nie miałem B)

Dałem swoją opinie i temat ten nie służy do dogryania sobie ;) także koniec rozmowy ^_^

dokladnie to samo chcialem napisac co pan respecto; + dla niego.PODSTAWOWE PYTANIE WŁAŚNIE BRZMI: DO JAKICH GIER JEST MU POTRZEBNY BO NIEKONIECZNIE MUSZĄ TO BYC SAME NOWOŚCI.

Moja sąsiadka kupiła lapka pare lat temu na tamte czasy b. dobrego i co, pół roku i się spalił....

Z doswiadczenia kilkuletniego w sprawach skladania i konfiguracji komputerow z czystym sumieniem za ta kwote ba nawet za kwote znacznie wieksza do gier polecam komputer stacjonarny. Przytocze ci tylko kilka powodow dlaczego (zapewniam ze podczas rozmowy znalazl bym ich wiecej):

- serwis (po uszkodzeniu jednego elementu z komputera stacjonarnego ktorego zlozysz ty lub jakis znajomy oddajesz do reklamacji tylko ten element np. karta graficzna oddajesz czekasz 14-30 dni. Wsadzasz jakas inna starsza ktora mozesz pozyczyc od znajomego i sprzet hula moze nie tak szybko ale nie zostajesz bez sprzetu jak w przypadku laptopa)

- serwis 2 (po uszkodzeniu jakiegos elementu czesto jest problematyczne zdjagnozowanie usterki w laptopie po raz kolejny zanosisz caly sprzet i czekasz na eksperyze o ile jest jeszcze na gwarancji to nie jest problem, natomiast trzeba zalozyc ze na nowo kupionym komputerze (laptopie) bedziesz smigal przynajmniej 4 lata w przypadku usterki po 2 latach gdy oddasz lapka do serwisu celem diagnozy juz leci kasa a co dopiero jak dojdzie do wymiany. W komputerze sam jestem w stanie znalesc usterke niezaleznie czy to karta graf czy plyta glowna czesto opiera sie to na zasadzie prob i bledow czyli wyciagasz karte i wsadzasz inna zeby sprawdzic, tak samo ram czy zasilacz sprobuj sprawdzac to w laptopie nie dosc ze czasu o wiele wiecej to zajmuje to trzeba miec jeszcze troche wiedze z budowy lapka no i nie zapomnijmy o dostepnosci tych czesci. Osobiscie naprawiam znajomym komputery i sam posiadam kilka elementow starych do sprawdzen w laptopach malo kto posiada takowe do sprawdzen.

- ceny ( Aktualnie posiadam monitor asusa 22 lub 23 cale FullHD nie pamietam bo nie jestem akurat w domu, procek Haswella k4770, 16GB, Dyski 2TB i 120gb ssd, karte Geforce gtx 760, chlodzenie silesium i zasilacz chyba 500W z tego co pamietam. Cena laptopa z takimi parametrami byla by horyzontalna oscyluje ze gdzie dwukrotna jak nie wieksza.)

- Sprzet ww. jest nowy w ok. 70 % gdyz nie musialem wymieniac calego sprzetu. Wystarczyl upgrade w laptopie bylo by to bardzo problematyczne jak nie niemozliwe co do wszystkich elementow. Po dwuch latach napewno bede musial co nie co znowu wymienic na poczatek pewnie pojdzie monitor do odstrzalu w lapku tego nie wymienisz. Wyprzedze tu madralinskich ktorzy powiedza ze mozesz sobie podlaczyc po TV odp. jest prosta pewnie ze mozna ale po co :) TV to TV sluzy jak dla mnie do ogladania a monitor sluzy do grania :) i majac zone to ciezko jest grac na TV.

- Ceny porownaj sobie obojetnie jaki chcesz element komputera i sam zobaczysz jaka jest roznica w cenach np. kart graf. i laptopie uwazaj na przedrostek M w oznaczeniu karty bo to nie jest tak samo wydajna jak w poczciwym PCcie.

- Gry. Co do grania na klawiaturze lapka nie daje takiego komfortu jak PCtowska stworzona typowo dla gracza zawsze mozesz podlaczyc ale znowu to kolejny wydatek do wymarzonego Lapka. Monitor 17 w lapku to baja jednak osobiscie nie zamienil bym mojego na 17 :) a lapki powyzej 17 kosztuja krocie i zobacz oczywiscie czy oferuja FULLHD zebys sobie gola nie strzelil :).

- Dbanie o sprzet ( w komputerze nie jest to problemem bo wystarczy odkurzacz troche czasu i szmatka i komp jak nowy. W laptopie bez sprezonego powietrza wyczyscisz ale co najwyzej efekt wizualny zeby pochwalic sie jakiego masz pieknego lapka z srodkiem robi sie problem a jak sie zrobi problem w srodku to albo inwestujesz w podstawke chlodzaca albo czyscisz sam sprezonym powietrzem, a jak nie dasz rady sam to albo serwis albo wnetrze zmienia stan skupienia w lotny i mozesz przez krotki moment zobaczyc wnetrze na zewnatrz najlepiej wtedy zrobic zdjecie zebys zobaczyl na co wydales swoja kapuste :) (sorka za zarcik ale tak mi sie nasunal podczas pisania)

Wszystkie argumenty i jeszcze wiecej ich jest przemawiaja za kupnem PCta. Jak bedziesz mial jeszcze jakies pytania smialo pisz sliwers@interia.pl postaram sie odpowiedziec. ps. pomoge ci rowniez w konfiguracji i podpowiem gdzie kupic najtaniej gdyz jak wczesniej wspomnialem sam niedawno kupowalem wiec jestem w miare na topie z takimi miejscami :) Pozdrawiam

Z tego co pamiętam to laptopy były zaprojektowane z myślą o biznesmenach, którym nie w głowie gry, ale szybki i mobliny dostęp do excela, jakichś prezentacji w power poincie itd. (tzn takie były założenia przy projektowaniu pierwszych laptopów), teraz się to wszystko do góry nogami powywracało i jest burdel :)

Hej wszystkim!

Niedługo mam zamiar zaopatrzyć się w jakąś przyzwoitą maszynę do gier w cenie ~2500zł.

I tu się pojawia dylemat wybrać laptopa czy komputer stacjonarny?

Generalnie wiem, że do gier lepszy jest stacjonarny, ale trochę zależy mi na mobilności.(Często wyjeżdżam z miasta)

Jestem także ciekaw jak jest z chłodzeniem w laptopach. Czy przegrzewają się nawet przy "lekkich" grach?

Podajcie może jakieś propozycje.