Witam.
Mam pytanko, nie siedzę w ogólę w temacie laptopów i nie potrafię dobrać idealnego do swoich potrzeb.
Laptop do gier, studiów itd.
Budżet raczej ogranicza się do 3000 zł. Czy moglibyście polecić mi jakieś zestawy ? Z góry dziękuję !
Laptop do 3000 zł
Polecam laptopa y580. Używam już od ponad roku każda gierka śmiga na wysokich detalach a procesor jest nie do zabicia. Rok temu właśnie miałem podobny problem do twojego bo chciałem mieć laptop na studia ale żebym też mógł na nim grać i właśnie y580 spełnił moje oczekiwania a kosztuje 3000zł.
Dziękuję za info @Aranruth - jednak laptopa kupowałeś rok temu, jak wiadomo technologia idzie do przodu i zastanawiam się czy nic się nie zmieniło w kwestii cena, a lepsza wydajność podzespołów. Znalazłem takie cuda, czy ktoś może coś jeszcze o nich powiedzieć bądź dodać jakieś swoje typy ?
http://www.x-kom.pl/p/205776-notebook-laptop-15-6-lenovo-z50-70-i5-4210u-8gb-1201000gb-dvd-rw-gt840m-fhd.html
http://www.x-kom.pl/p/176745-notebook-laptop-15-6-msi-gp60-leopard-i7-4700hq-8gb-1000-dvd-rw-gt840m.html
i teraz drugie pytanie:
Wyjście słuchawkowe/wejście mikrofonowe - 1 szt.
Rozumiem, że jest tylko jedno wejście audio pod które jednocześnie mogę podłączyć słuchawki z mikrofonem jeśli mają tylko jeden przewód ?
z50-70 crap, msi lepszy, ale jak do gier to bym szukał w i5M i jakas lepsza grafa od 840m.
W tej cenie najlepszym wyborem do gier jest Lenovo Y510P z i5 i GT755:
http://www.morele.net/laptop-lenovo-ideapad-y510p-59-427624-661039/
Całkiem dobre wykonanie, podświetlana klawiatura i bardzo dobra wydajność. Jest to następca Lenovo Y580 właśnie.
Karta 840m d*py nie urywa (DDR3) - chociaż i tak we wszystkie gierki pograsz bez problemu. Ten procek w Lenovo jest niskonapięciowy, więc nie opłaca się go kupować, bo ma wydajność i3.
Ja na Twoim miejscu celowałbym w GTX850m. Wydajność jak na kartę mobilną bardzo wysoka.
http://allegro.pl/laptop-msi-gp60-i5-8gb-1tb-gtx850m-2gb-15-6-fhd-i4718374859.html
Zdecydowanie najlepszy laptop do 3.2k. W grach główną rolę odgrywa karta graficzna, dopiero później procek... zresztą ta i5, to nie zwykła i5, tylko Intel Core i5-4200H. Standardowe zegary na @2,8 GHz.
Reszta w skrócie:
GTX 850m (GDDR 5)
8 GB RAM 1600 MHz
Testy karty:
GTX 850m
Czyli rozumiem, że najlepszy wybór został przedstawiony przez @Calvex ? lepszego w podobnej cenie ( niedroższej nie znajdę? )
slaby wybor, lepszy jest dla mmo i nowych gier lenovo, i5 w laptopie to 2 rdzenie wiec slabo.
i7 bierz i nie sluchaj o bzdurach typu chlodzenie
dozbieraj i kup to jest wlasnie ten y510 co wyzej pisali ale nowsza wersja z 860m
860m vs 850m jest ponad 2x mocniejsza pojda ci gry na max.
300zl.... a te 4gb ram ci starczy na razie jak nie bedzie multitaskowal za bardzo aplikacji potem sobie 4 nastepna dokupisz i jazda.
Calvex dobrał bardzo dobry laptop, tylko wkradł się tam jeden błąd. Pamięć RAM występuje w formie DDR3, a nie w DDR5, szkoda.
Od siebie mogę dodać tyle, że sam jestem studentem (a zarazem graczem) który ma podobny budżet do twojego i też muszę mieć laptop do pracy. Mój wybór jest dosyć personalnie dopasowany, ale możliwe że tobie też się spodoba: http://www.morele.net/laptop-msi-gp70-leopard-pro-2pf-074xpl-645549/
@Ravir i Quaku podali 2 laptopy między którymi wybierz, lenowo lepszy tylko 15 cali takie małe jest... ale mocniejsza grafa procek zrobi swoje za 2 / 3 lata
Calvex dobrał bardzo dobry laptop, tylko wkradł się tam jeden błąd. Pamięć RAM występuje w formie DDR3, a nie w DDR5, szkoda. Od siebie mogę dodać tyle, że sam jestem studentem (a zarazem graczem) który ma podobny budżet do twojego i też muszę mieć laptop do pracy. Mój wybór jest dosyć personalnie dopasowany, ale możliwe że tobie też się spodoba: http://www.morele.net/laptop-msi-gp70-leopard-pro-2pf-074xpl-645549/
Jakie ddr3 ? Karta GTX850m w MSI jest GDRR5, a o ramach napisałem jedynie, że są taktowane na 1600 MHz.
GTX 850M z GDDR5 występuje m.in. w laptopach MSI GE60 i GE70
Lol, autor tematu chce lapka za około 3k, a ty mu podajesz za 3700 ? Bo 4 GB RAM od razu będzie musiał kupić, więc trzeba doliczyć około 100 zł I nie pisz bzdur, że 4 GB Ram wystarczy, bo teraz praktycznie każda gra (Np, taki ArcheAge) ciągnie więcej niż 4 GB RAM. Nie będę już pisał o nowym Call of Duty, Assassynie, GTA 5 czy Wiedźminie 3. Aktualnie 6 GB RAM to MINIMUM.
Ja po swoim y580 wiem, że 4 GB w niektórych grach, to tragedia. Jak włączałem ArcheAge, to musiałem mieć wszystko, dosłownie wszystko wyłączone, bo cały czas wyskakiwał błąd, że w systemie brakuje pamięci.
Tak samo było w grze The Crew ( a nawet gorzej niż w ArcheAge), bo jak wjeżdżałem do jakiegoś większego miasta, to wyskakiwał błąd o braku pamięci i gra się wyłączała od razu. Teraz każda nowa gra potrzebuje więcej niż 4 GB RAM.
Oczywiście podany laptop przez ciebie jest zdecydowanie najwydajniejszy ze wszystkich, ale 4 GB RAM to zdecydowanie za mało na nowe gry. Jeśli wezmiemy, że system bierze ~ 1.2 GB, to zostaje ci około 2,6 GB pamięci na gry. Jak masz 4 GB, to po przekroczeniu 3.6 GB, może nawet 3.7 GB już wyskakuje błąd, że w systemie brakuje pamięci.
A jeśli autor tematu nie widzi problemu w dokupieniu pamieci ram w późniejszym okresie, to niech bierze Lenovo Tylko niech nikt nie pisze, że 4 GB wystarczy do każdej nowej gry.
4gb na start by starczylo, a zdecydowanie lepiej wziasc mcniejsza konfiguracje anizelo slabsza z 8gb ramu.
P.S. Mi tam system zjada 600mb, nie 1,2gb.
4gb na start by starczylo, a zdecydowanie lepiej wziasc mcniejsza konfiguracje anizelo slabsza z 8gb ramu.P.S. Mi tam system zjada 600mb, nie 1,2gb.
To pokaż mi screen z laptopa który bierze 600 MB RAM. Na lapku dochodzą ci jeszcze stery do touchpada (Synaptics), do tego każdy producent ma swój program do planu zasilania np. u Lenovo jest to Energy management, reszta to intel rapid, realtek hd audio, gf experience no i jakiś antywirus.
Jak z tymi wszystkimi programami bierze ci 600 ram, to nie wiem co masz za Windowsa. Chyba, że jakiś kastrat po tuningu.
No i nie zapominajmy, że autor szuka lapka do ~3k, a nie 3.7k. '
Zresztą tutaj macie test lenovo i MSI z kartą GTX 850m.
http://pclab.pl/art59022-7.html
Wiadomo wyniki różne, ale niech nikt nie pisze bzdur, że GTX 850 jest ponad 2x wolniejszy niż 860.
860m vs 850m jest ponad 2x mocniejsza pojda ci gry na max.
Po drugie niech autor tematu zdecyduje czy chce lapka za 3.2k, czy za 3,7k, bo tylko niepotrzebny spam się robi.
msi
i7 a nie i5 ktora wyzej podales 46 klatek w crysisie
lenovo
z i5 a nie i7 jak ja podalem 64 klatki
czyli spokojnie
30 klatek z msi na i5 i z 80 klatek na i7 lenovo przeze mnie podanym
@ ceny laptopow kolegow wyzej/nizej doszly do 3.2k a nie 3000
@ 3.5k znajdzie tego lapka co ja podalem jak poszuka z i7/860m ktory jest ponad 2x mocniejszy od konfiga i5 +850m
@Calvex
przestan manipulowac wykresem bo msi z i7 kosztuje 1000zl wiecej to raz a dwa ja nie wrzucilem lenovo z i5
Generalnie Autorze kupisz co chcesz, ale
i7 + 4gb ram + 860m(2x 850) to lepszy wybor niz i5(2 rdzenie jak i3)+850(2X SLABSZA) I NA Co Ci te 4gb ram wiecej, jak karta odpowiada 740 z peceta..... i i7 (i5 dzisiaj na pc=i7 w latopach) czyli 4 rdzenie to juz podstawa wszystkie nowe gry to wykorzystuja od 2 lat wiec nie wiem czy chcesz sie pakowac w i5 jak za 300-400zl bdziesz mial 4 rdzenie i mocniejsza karte
i co do 4gb ram
1gb max na laptopa + wolna przestrzen, no super crysisa na full maxed z antri x16 nie odpalisz bez 10gb, ale 99% gier juz tak.
W druga strone jednak bez 860m cos jak 750gt z pc i 4 rdzeni to nic na maxed nie odpalisz i mozesz sobie mowic co chcesz ale taka prawda (tzn mowie o tych wymagajacych tytulach)
laptop max 3.2 k. prosiłbym tylko o linki, najlepiej x-kom. Strasznie dziękuję za pomoc wszystkim !!!!
Witam.
Mam pytanko, nie siedzę w ogólę w temacie laptopów i nie potrafię dobrać idealnego do swoich potrzeb.
Laptop do gier, studiów itd.
Budżet raczej ogranicza się do 3000 zł. Czy moglibyście polecić mi jakieś zestawy ? Z góry dziękuję !