Laptop do 4500 zł

Witam, jako iż mój stary laptop zasługuje już na emeryturę i nie radzi sobie zbyt dobrze z większością gier, w które bram bądź chciałbym zagrać, poszukuję czegoś nowego w budżecie najlepiej do 4500zł.

Generalnie nie jestem fanem gier single player (szybko się nudzę) więc jego głównym zadaniem będzie pozwolić na komfortowe granie w tytuły mmo/sieciówki t.j. WoW, Poe, Overwatch, CS, może Destiny 2 bądź co tam najbliższa przyszłość ciekawego przyniesie. Nie mówię oczywiście o graniu na maksymalnych ustawieniach ale fajnie żeby pozwolił na komfortową rozgrywkę bez znacznego obniżania ustawień graficznych.

Po kilkudniowym przeglądaniu internetu i oglądaniu masy recenzji jestem jeszcze bardziej zdezorientowany niż te kilka dni temu, więc może ktoś z forumowiczów pomoże mi wybrać coś fajnego :)

Do rzeczy. Czy procesor i5-7300 wystarczy czy lepiej dołożyć te kilka stówek do i7? Do tego karta gtx 1050ti, 8GB ramu (?) i jakeś połączenie HDD i SSD. Moja uwagę przykuły Lenovo y520 oraz Dell inspiron 7567 w podobnych konfiguracjach chociaż z drugiej strony kuszą kadłubki od dream machines czy hyperbooka, o których nic nie wiem.

No i jeszcze znalazłem w duńskim sklepie Lenovo Legion y520 z kartą gtx 1060 max-q 3GB (i5/8GB/1TB) w cenie 4300zł. Może to jest lepszy wybór?

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc :)

Pozdrawiam

Ostatnio fama niesie że i5-8400 będzie must to have na kolejne parę lat ze względu na świetne osiągi co do ceny( Problemem jest droga płyta główna Z390 sporo osób czeka na Z390 i liczą ze ceny zacną spadać od nowego roku )

Na twoim miejscu przystopował bym z zakupem laptopa aż zacną laptopy z tym wychodzić nawet jak by to miało z rok zająć.

Kijowo by było żebyś teraz kupił laptopa za 4500 tyś "poprzedniej generacji" skoro do drzwi puka już nowa.

Jeżeli byłaby to kwestia maksymalnie dwóch miesięcy pewnie bym tak zrobił. Niestety jestem skazany na laptopa bo często się przenoszę a i tak już długo zwlekałem z kupnem tak więc będę musiał coś wybrać z tego co jest dostępne. Nie musi on służyć bóg wie ile, po roku max dwóch latach zmienię go na coś nowszego. Póki co muszę wybrać z tego co jest dostępne. Ale dzięki za sugestię :)

https://www.morele.net/laptop-hyperbook-n85-i5-7300hq-gtx1060-978362/?gclid=CjwKCAjw3_HOBRBaEiwAvLBboh2mTD90WhICmxHs9-LzNbBsPV5oC0xj5ZY5lwH3tG60LEWMhynfrxoCXxMQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

99 za duzo ale oplaca sie :)

ale nie ma hdd tylko ssd na m.2 120 gb wiec stary mozna przelozyc

Witam,

Procesor i5HQ spokojnie wystarczy do gier nawet z zapasem, choć w Twoim budżecie z GTX1050ti załapiesz się na i7.

Najwydajniejszy model jaki aktualnie dostaniesz to Lenovo Legion Y520-15 i5-7300HQ/8GB/256 GTX1060

Matryca FULL HD IPS matowa, wygodna podświetlana klawiatura, procesor 4 rdzeniowy 7 generacji Kaby Lake, USB Typu C, bardzo dobrze rozmieszczone porty, dysk SSD M2 PCIe NVMe, solidnie wykonany z atrakcyjnym designem.

Taniej HP OMEN i7-7700HQ/16GB/1TB GTX1050Ti

Lenovo Legion Y520-15 i7-7700HQ/8GB/256/GTX1050Ti

Zestawienie laptopów:

^Mała uwaga co do kolegi wyżej, sądzać po rozmachu i wyglądzie linków on zarabia na polecaniu ludzi, o ile jego wiedza na temat laptopów i komponentów może być ogromna może zdarzyć się tak ze strona którą promuję nie posiada jakiegoś typu laptopa który może być bardziej opłacalny niż inny.

Bez urazy ale to chyba nie jest żadna tajemnica :)

Dzięki za propozycje. Zarówno ten Lenovo jak i Hyperbook mają karty 1060 z 3GB pamięci (1050ti ma 4). Czy te kolejne 3GB robiły by aż taką różnicę, że warto by naciągnąć budżet i kupic 1060 6GB? Czy 3GB spokojnie wystarczą zakładając, że za rok mógłbym zmienić laptopa na nowszego?

Mój bląd, hyperbook ma 6GB :)

Najlepiej jak najwięcej vramu tym bardziej przyszłościowo

3 GB na dzień dzisiejszy spokojnie wystarcza

Ja osobiscie mam ten laptop jedynie roznica to ze mam

karte graficzna poprzedniej seri 900. Laptopa mam 2 Lata I spelnia swoje zadanie idealnie do grania I przerabiania filmow. Lol na ultra chodzi, wow bardzo ladnie I plynnie.

http://www.microcenter.com/product/475414/Aspire_V15_Nitro_Black_Edition_VN7-593G-70U4_156"_Gaming_Laptop_Computer_-_Slate_Black;_Intel_Core_i7-7700HQ_Processor_280GHz;_NVIDIA_GeForce_GTX_1060

Nie wydaje mi sie ze to bedzie najlepszy laptop w tej cenie ale ja jestem z niego bardzo zadowolony.

Nie opłaca się laptopa... za 3k masz odbry stacjonarny.Szkoda Ci 20-30 zł za prąd miesięcznie >?

https://www.x-kom.pl/p/372096-notebook-laptop-156-acer-helios-300-i5-7300hq-8g-1000-win10-gtx1050ti.html??utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click

lub przecena na amazon, dużo mocniejsza jednostka graficzna

https://www.amazon.com/Acer-Predator-GeForce-Backlit-G3-571-77QK/dp/B06Y4GZS9C

Metalowa obudowa, dobra grafika, temperatury bardzo spoko, dobra matryca ips, myślę, że się sprawdzi.

Za resztę kasy kup sobie dysk SSD po system, bo laptopy bez ssd to straszne mulony, wiem z własnego doświadczenia.

Ankieta uproszczona
[1] Kwota przeznaczona na zakup (brutto z VAT) i czy ma być to nowy laptop czy też używany (outlety, zwroty, recertyfikowane/odnowione)
[2] Czy ma być z zainstalowanym systemem operacyjnym (Windows 10) czy masz własną licencję np. z firmy lub uczelni.
[3] Rozmiar matrycy (10,1”-11,6” / 12,x” / 13,3”-14,x" / 15,4"- 15,6” / 17,3”) typ powłoki (matowa, lustrzana) i typ matrycy (TN, IPS/PLS)
[4] Maksymalna waga laptopa i czas pracy na baterii (tryb mieszany podczas przeglądania internetu)
[5] Zastosowanie laptopa: gry i multimedia, internet i praca biurowa, programowanie, praca z grafiką, fotografią lub wideo, konkretne oprogramowanie itp.
[6] Jak długo zamierzasz go używać? To będzie twój jedyny komputer? Zależy ci na wyższej wydajności procesora i grafiki czy jakości wykonania i mobilności.
[7] Wymagania względem gier - konkretne tytuły najbardziej wymagających gier które ma odpalić, oraz na jakich ustawieniach detali (niskie, średnie, wysokie).
[8] Wymagania specjalne: D-SUB (VGA connector), DisplayPort, częściowo obudowa aluminiowa, podświetlana klawiatura, subwoofer, modem 3G(HSPA+)/4G(LTE), złącze stacji dokującej (replikator portów), USB-C / ThunderBolt 3.
[9] Istotne informacje które nie ujęła ankieta.

1. 4500 zł ale jak coś znajdziesz lepszego i będzie o te 200 300 zł droższe to focha nie strzelę

2. win 10 must have

3.17,3 po 5 latach na 15 wiem że to zdecydowanie za mało matryca ips chyba ... może być szybsza niż 60 hz i g syncem też nie wzgardzę

4.laptopa wozi auto więc mam wywalone na wagę a że laptop do grania to i bateria nigdy się nie przydaje

5. 80% gry 20% filmy pół promila na fb :P

6. Następne 4 -5 lat w różnych warunkach (dużo jeżdżę ) Tak jeden jedyny Wydajność max co do jakości to żeby mi się w rękach nie rozleciał... silny jestem ;p

7. Wiesiek 3 jakby chodził w wysokich ultra byłoby chyba ok :D no i np jak wyjdzie coś na kształt nowego skyrima to żeby też poszło. O resztę ( wot , wow , inne mmorpg ) sie nie matrwię za bardzo bo to i na złomie pójdzie.

8. Dobra karta wifi żeby w tej pieprzonej francji w górach co chwile zasięgu nie gubić ;p

9. Żeby bydlę niezawodne było i się nie skończył po roku

Czekam na Twoje propozycje :)

Nie opłaca się laptopa... za 3k masz odbry stacjonarny.Szkoda Ci  20-30 zł za prąd miesięcznie >?

Czytasz w ogóle czego autor tematu potrzebuje? Jak najbardziej się opłaca. Poza tym przy częstym użytkowaniu, a tym bardziej graniu to nie jest kwestia jedynie 30zł miesięcznie. Za 3k może i masz fajny PC, ale do tego jeszcze trzeba kupić monitor, klawiaturę, myszkę, głośniki jeśli monitor nie ma wbudowanych. Kupując laptopa ma wszystko poza myszką. Obecnie przenośny sprzęt tak bardzo nie odstaje od stacjonarnych wersji, ba, nawet można już dostać notebooki z procesorami desktopowymi, a karty graficzne serii 10x jednak z jakiegoś powodu nie mają w modelach literki "m" na końcu, ale pewnie o tym nie wiesz. Wracając do tematu i oczekiwań autora - ma być mobliność, a nikt stacjonarki w plecaku i monitora jako kamizelki na klacie nosić nie będzie.

Ja od siebie poleciłbym kadłubki Clevo, chyba najlepszy stosunek ceny do wydajności, ALE - ale ten ACERek, który poleca Mephistos (https://www.amazon.com/Acer-Predator-GeForce-Backlit-G3-571-77QK/dp/B06Y4GZS9C) wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie jeśli chodzi o cenę, jakościowo też jest spoko, sam mam jednego laptopa od nich o prawie że identycznym designie z i7 7700HQ oraz GTX 1060 i żadna gra się nie oprze na ten moment., dodatkowo mają spoko chłodzenie i więcej, niż 78 stopni w W3 na ultra nie uświadczyłem, także to byłby moim zdaniem dobry wybór zważając na cenę. (weź pod uwagę ilość pamięci RAM, dysk SSD 256GB!) Uprzedzając komentarze 78 stopni to bardzo dobra temperatura biorąc pod uwagę wysokie obciążenie układów, testowałem wcześniej laptop od Lenovo o podobnej specyfikacji i temperatury były wyższe o kilka stopni.

PS. Koniecznie wybierz laptopa z dyskiem SSD, chociaż na sam system i programy! :)

Oczywiście wybór należy do Ciebie.

Toż to link do amazona US, wiec dolicz sobie około 25% czy ile tam się płaci za cło. Nie opyla się. Najlepsza oferta to hyperbook z tu obecnych.

Toż to link do amazona US, wiec dolicz sobie około 25% czy ile tam się płaci za cło. Nie opyla się. Najlepsza oferta to hyperbook z tu obecnych.

To dodaj sobie go do koszyka, o ile masz konto, przejdź przez wszystkie etapy zamówienia, oczywiście bez finalnego potwierdzenia i potem się wypowiedz.
Ostateczny koszt to 1301$, co daje na ten moment ~4720 PLN. Aż 121 zł więcej, niż ów Hyperbook. 121zł więcej za 2x więcej RAM, dysk SSD, procesor i7-7700HQ zamiast i5-7300HQ.
I jeszcze jeden smaczek - ten Hyperbook w tej konkretnej cenie nie ma ani dysku (żadnego) ani systemu.

GGWP.

Acer Aspire 7 i5-7300HQ/8GB/256+1000/Win10 GTX1050Ti

Acer Aspire 7 i7-7700HQ/8GB/1000/Win10 GTX1050Ti

Jeśli to musi byś 17,3" i to z systemem, typowo do grania to trochę zbyt mało przeznaczyłeś.

Następne 4 -5 lat w różnych warunkach (dużo jeżdżę )
80% gry

Dell Inspiron 7577 i5-7300HQ/8GB/256/Win10 GTX1060 FHD

Lenovo Legion Y720-15 i5-7300HQ/8GB/1000/Win10X GTX1060

Lepiej wyjdziesz inwestując w laptopy z lepszym chłodzeniem.

Dzięki coś pomyślę, ale widzę że muszę się liczyć z wydatkiem 5500 - 6 k żeby sprzęt trochę pohulał, bo boje się że 1050ti to chyba jednak ciut za mało jak na 4 lata w przód....

https://goo.gl/Hhu29d

Patrz tylko na wysokie i ultra

Polecam Lenovo. Kupiłem 4 lata temu wersję y50-70 i do tej pory ani raz mnie nie zawiódł. Fakt, w tamtych czasach niespecjalnie dopracowana była obudowa, powodująca się przegrzewanie, ale żadne z podzespołów nigdy nie zawiodło i po zmianie dysku twardego na nowy(poprzedni już swoje przeżył), laptop działa znowu jak nowy. Prawda jest jednak taka, że nie wszystkie gry działają jak byś tego chciał. Wtedy 860m nie była jakąś mocną kartą graficzną i teraz to widać, ale wydaje mi się że 1050 Ti wystarczy na 4 lata spokojnie, jeżeli nie będziesz miał przeciwko graniu później na średnich detalach.