Laptop do gier i nie tylko

Zastanawiam się nad kupnem laptopa w przedziale od 3500 do 4000 - najlepiej jak najmniej. Myślę nad tym lapkiem - jaka jest dokładnie różnica miedzy dyskiem SSD SATA III a m.2? - lub tym modelem, mimo iż nie jestem przekonany co do tej ceny, to jednak może warto trochę dołożyć(?). Jak już mówiłem zależy mi jak na najniższej cenie, nawet o te kilkadziesiąt złotych mniej. A może macie jakieś własne alternatywy oraz czy 8 GB ram to nie za mało jak na najbliższe czasy? Z góry dzięki za pomoc.

8gb ram wystarczy ;)

drugi model(ten za niecałe 4k zł) jest lepszy, gdyż posiadam 2 karty graficzne. Lenovo Y510p to aktualnie jeden z najlepszych wyborów jak na tą chwilę ;) osobiście kupiłbym jakąś lepszą podkłade chłodzącą, by przedłużyć żywotność laptopa(y510p potrafi się niemiłosiernie grzać)

Ja radze sie zapoznac z temperaturami tutaj :/. http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y510p-GT-755M-SLI.107089.0.html

ps. ja osobiście się boje takich szalonych wynalazków. 100 na cpu? To to pol roku nie pochodzi...

Odradzam branie SLI + i7 - prawdziwy piekarnik, nawet z podkładką!! Jesli koniecznie ma być z SSD to w tej cenie polecam MSI GE60 z i7 i GTX765 - temperatury dużo mniejsze niż z SLI, plusem jest łatwy dostęp do podzespołów więc można co jakiś czas przeczyścić, przesmarować pastą termoprzewodzącą. Ewentualnie tańsza opcja - Acer V3 z i7 i GTX760.

Jeśli mógłby być bez SSD, który de facto zawsze możesz dokupić to warto się zastanowić nad ASUSem z i7 i GTX850 - tutaj zdecydowanie najlepsze temperatury, wydajny i cichy układ chłodzenia i solidne wykonanie. No i tyle jeśli chodzi o coś sensownego w tej cenie.

PS - 8GB RAM jest w zupełności wystarczające na dzień dzisiejszy, tymbardziej do grania. Wydawanie kasy na większą ilość to wyrzucanie kasy w błoto.

A ja powiem jedno. Znajomy posiadal w Crossfire 2 radeonki (nie pamietam modeli) i chodziło to genialnie temperatury tez spoko. Nie jestem w stanie natomiast powiedziec tego o procesorach serri i7. Sam posiadam laptopa Lenovo Y580 (i7, GTX660m) i gry chodza wysmienicie na nim. Temperatura jak najbardziej na + bo laptop nie osiaga jakis kosmicznych wartosci. Polecam firme Lenovo za wstarcie techniczne. Kiedy padl mi dysk czekalem niecaly tydzien na zwrot laptopa z nowym dyskiem.

A np. wersja MSI bez dysku SSD jak ta GE60, a dopiero z czasem dokupić jakiś lepszy model tego dysku niż ten, która jest obecny w tym modelu. Opłaca się robić taki deal? Chociaż Lenovo Y580 także wygląda całkiem ciekawie.

Człowieku nie zastanawiaj się tylko bierz tego MSI GE60. Ja wahałem się między ge60 a y580. Mój brat polecił y580 i się zawiodłem. Może osiągi są ok, obudowa też ale temperatury dysku to katastrofa. W najbliższym czasie zakupię podstawkę. Bierz MSI, lepszy wygląd osiągi jak i temperatura +znakomita matryca.

Zastanawiam się nad kupnem laptopa w przedziale od 3500 do 4000 - najlepiej jak najmniej. Myślę nad tym lapkiem - jaka jest dokładnie różnica miedzy dyskiem SSD SATA III a m.2? - lub tym modelem, mimo iż nie jestem przekonany co do tej ceny, to jednak może warto trochę dołożyć(?). Jak już mówiłem zależy mi jak na najniższej cenie, nawet o te kilkadziesiąt złotych mniej. A może macie jakieś własne alternatywy oraz czy 8 GB ram to nie za mało jak na najbliższe czasy? Z góry dzięki za pomoc.