Laptop do gier pomoc przy wyborze

Witam.

Jak w temacie szukam laptopa do gier najlepiej do 4500 zł.
Co by mnie interesowało:

1. Już z systemem
  2. Gtx 1060 (może 1050ti ale w zestawieniach 1060 wychodzi dużo lepiej)
  3. Ssd i Hdd
  4. 17.3 cała ( myślałem o 15 calowym ale przez jakiś czas nie będę miał możliwość podpięcia go do monitora)
  5. W miarę cichy.
    Czytalem trochę i największy dylemat mam czy wybrać i5 8300h czy może i7 8750h albo i7 7700 i z jaką karta je zestawić. Nie do końca wiem czy nie będzie się któryś procesor gryzł z grafiką. Nie jestem bardzo zapalonym graczem ale chciałbym by lapek dawał radę przez dłuższy czas.
    Jak znajdziecie chwilę wolnego czasu będę bardzo wdzięczny za pomoc :slightly_smiling_face:

Pozdrawiam

Troszke ponad, ale niewiele:

Jezeli chodzi o 17 cali, to ciezko cos dobrego wyhaczyc za tyle pieniedzy :confused: Wiekszosc zaczyna sie od 5k w gore

Dzięki za propozycję ale ten sprzęt nie jest już dostępny. Wiem że z tymi parametrami ciężko coś znaleźć. No nic jak by się jeszcze ktoś chciał wypowiedzieć w temacie będę wdzięczny.

Cześć, w przedziale cenowym do 4’500 zł niestety nic takiego (sensownego) nie dostaniesz.
Jeżeli zwiększysz do 5000 to wtedy można pomyśleć poważnie.

Natomiast jeżeli serio chcesz lecieć po kosztach, to mogę zaproponować taką konfigurację z 1050Ti:

koszt około 4600 zł.

Jak coś to daj znać czy szukać dalej, ale przy 4500 nie znajdziesz tego czego szukasz. (1060 + dobry procek)

Dzięki no właśnie 1050ti łatwiej mi znaleźć. Bardziej zastanawiało mnie czy np. 8750 nie będzie się zgryzł z 1050ti, albo i5 z 1060. No i czy jest sens dopłacać te 500 i więcej. Jak pisałem nie jestem zapalonym graczem. Lapek musiałby mi posłużyć tak z 5 lat. No i jak wygląda sprawa z chłodzeniem i głośnością ( w sumie więcej mam czasu w nocy niż w ciągu dnia). Myślałem nad Acer Helios 300 i5-8300H/8GB/240+1000/Win10 GTX1050Ti ale podobno przy wymagającej pracy jest głośny.

Wszystkie laptopy z dedykowanym kartami graficznymi a więc z dedykowanym - silnym chłodzeniem będą głośne. Jeżeli chłodzenie nie będzie wystarczająco dobre to pojawią się b.wysokie temperatury a co za tym idzie throttling.

Kadłubki CLEVO są jednak tak przemyślane że mają b.dobre odprowadzanie ciepła.
Zupełnie nie rozumiem co masz na myśli ‘gryzienie się’ to jest jakaś pseudo nauka :). Nie wierz w takie rzeczy… Czasem po prostu produkty 2ch różnych producentów jak ADM lub Intel mogą po prostu nie wykorzystawać 100% swoich dodatkowych funkcji, ale nie ma nic takiego jak ‘gryzienie się’.
5 lat żaden laptop - nawet z kosmosu - nie wytrzyma upływu czasu.

Jeżeli faktycznie mówisz że gry nie są na pierwszym planie to 1050Ti da Ci możliwośc puszczenia prawie że wszystkiego w jakichś tam przyzwoitych warunkach. Matryce też mogą być tylko 60Hz, no i szkoda że uparłeś się na 17.3. Więcej możliwości negocjacji miałbyś z 15.6

widzę, że mam podobny problem (wybór laptopa) :slight_smile: , moja uwagę zwrócił Dell

@miroll, przy “gryzieniu się” chodziło mi o bottleneck. Jeżeli chodzi o upływ czasu to faktycznie żaden tego nie wytrzyma, choć mój samsung np300e5c dawał sobie świetnie radę (6 lat) ( gdybym wymienił w nim dysk na ssd) to może i podziałał by dłużej :smiley: co prawda grałem na nim sporadycznie ale nie narzekam.
@carpit No właśnie to jest drugi poza Predatorem laptop który mi wpadł w oko, ale chyba wykonanie jest grosze, choć muszę jeszcze poczytać trochę recenzji i w końcu wybrać się pooglądać w sklepie jak oba się prezentują. Jakbyś się zdecydował na zakup tego Della ( albo czegoś podobnego ) szybciej niż ja to daj proszę znać jak się sprawuje. Ja pewnie gdzieś najpóźniej do końca stycznia będę musiał już coś kupić.

Od razu mówię:
Jeżeli zależy Ci na kultury pracy, tj.:

• temperatura
  • hałas/redukcja hałasu
  • możliwie jak najsprawniejsze spasowanie elementów aby odpływ ciepła był jak najwydajnieszy

To nie szukaj wśród żadnych komercyjnych laptopów tylko bierz kadłuby Clevo.
Kwestią jest tylko czy chcesz brać od jakiegoś rebrandownika (czyli firmy która zajmuje się składaniem + nalepia swoje nalepki na obudowę:

(przykłady polskich firm:) http://notebookworld.pl/laptopy-dla-graczy-na-bazie-kadlubkow-clevo/

Czy firmę bezpośrednio składającą laptopa bez dodatkowych opłat związanych z re-brandowaniem.

Ja osobiście mam doświadczenie (4 laptopy zakupione - 2 dla mnie 2 dla znajomych)
z firmą https://clevo-computer.com
(Polak prowadzi, ze względu na rynek zbytu firma jest w Niemczech)

Kliknij sobie ten link:
https://clevo-computer.com/e-sport-gaming/by-graphics-card/nvidia-geforce-gtx-1050ti/

Masz tutaj wyszukiwanie laptopów po filtrze na kartę 1050Ti. Procesor sobie wybierasz jaki chcesz (np. z prockiem i5-8400 będziesz miał + ~170 euro dopłaty co jest super wyborem bo różnica między i3-8300 jest ‘tylko’ 50 Euro a wzrost osiągów znaczny)

Koleś ma stronkę na facebooku i spokojnie możesz do niego po polsku pisać :). Możesz liczyć na noworoczne upusty więc jak mu powiesz że chcesz się zamknąć w 4500 to pewnie Ci da taki rabat :). Miły facet i rozumie że Polska to nie Niemcy… :).

@EDIT: Jest jakaś nowa polska firma zajmująca się składaniem - a ponieważ konkurencja nie śpi to starają sie pozyskać klientów atrakcyjnymi cenami:
Spójrz na to:

https://www.gameragon.pl/p26498,saelic-veni-g722-w5ln7f.html

Dużo informacji, jednak jestem sceptycznie nastawiony. Serwis daleko, a cena w porównaniu z acerem i dellem taka sama (w tej samej konfiguracji), a serwis na miejscu. Gdybym szukał czegoś co później mogę rozbudować to pewnie bym się zdecydował. Opinie jak to opinie podzielone. Jednak 4500 zł to trochę dużo abym postawił na mniej znaną markę. Dzięki wielkie za propozycję i czas, na pewno jeszcze popatrzę na Clevo, ale nie przy tym budżecie.

To jaką wybierzesz markę, dużo zależy od gustu. Jeden nazwie laptopy od clevo “krowami”, a fan powie, że przynajmniej nie lutują tak jak lenovo. Każdy co innego lubi :slight_smile:
Ja lubię clevo (czyli także modele firm, które bazują na ich kadłubkach jak hyperbook, boxx, eurocom itp.). Są solidnie wykonane, mają dobre chłodzenie, ale są duże i ciężkie. Coś za coś. Zawsze można sobie wyjąc jeden dysk albo napęd i zrobić sli/cf i za to właśnie się kocha clevo :slight_smile:
Nie gram w jakoś specjalnie wymagające gry, ale zazwyczaj temperatury trzyma mi w okolicach 70 stopni.
Druga marka, którą lubię to msi. Zazwyczaj mają ładny design z dobrą ergonomię. Miałam kiedyś od nich laptop z aluminiową obudową, takaprzyjemna chłodna. Działał nawet, jak spadł mi dwa razy na podłogę, tylko zawiasy się wyłamały xD
Laptopy, które omijam szerokim łukiem to lenovo i dell. Chociaż nie wiem jak tam u nich wypadają medion czyt. erazer i alienware. Medion może i wykupiony przez lenovo, ale jednak Niemcy to Niemcy, więc chyba powinno być solidne xD

https://www.youtube.com/watch?v=xIxvu1_qxN4 Masz tu porównanie wybranych procków z gtx 1060. Najlepiej wychodzi i7-8750h, potem i5-8300h, ale w zasadzie to minimalnie lepiej niż i7-7000hq, pewnie średnio tak z 5% lepiej.
Niestety z 17’ w tej cenie to niewielki wybór, bo albo gtx 1050 ti, albo gtx 1060 ze słabszym prockiem. I pamiętaj, że te “cienkie” laptopy to na pewno nie mają napędu, jeśli jesteś fanem pudełkowych gier.

Jakiś dwa tygodnie temu sama stanęłam przed wyborem nowego laptopa, bo padła mi grafika :< Niestety nie miałam tak dużego budżetu jak ty, więc kupiłam używane clevo z myślą, że jak natrafię na grę, na który ten sprzęt będzie za słaby, to zrobię sobie sli, jak znajdę tani zasilacz 330W :slight_smile: I na pewno będzie mieć lepsze osiągi niż gtx 1060. A na ebay widziałam takiego taniego boxx z desktopowym i7-4970k i 980m (aż się prosi, żeby dołożyć drugą grafikę, tylko ciekawe jakie rachunki za prąd ;D). Ale że z USA, to jak mam płacić jeszcze vat 23% i jakieś dziwne opłaty importowe, to pocałujta mnie w rzyć.

Ogólnie jeśli Ci się nie spieszy, to możesz poczekać aż dolar spadnie (bo spadają też ceny laptopów/podzespołów), zwłaszcza jeśli myślisz o clevo czy msi. Ew jeśli nie boisz się kupować przez allegro, to może będą jakieś poświąteczne promocje.

Wow dzięki wielkie za opinie (nie spodziewałem się tak długiej🙂). Też myślałem o MSI ale w tej kwocie nic nie ma😐. Faktycznie poczekam na jakieś promocje/obniżki to może i MSI jakieś upoluje. Co do wyglądu to bardziej mi odpowiada mi Dell prosty bez bajerów. Jeszcze raz dzięki za informacje, no i Wszystkiego dobrego w Nowym Roku😁