To jaką wybierzesz markę, dużo zależy od gustu. Jeden nazwie laptopy od clevo “krowami”, a fan powie, że przynajmniej nie lutują tak jak lenovo. Każdy co innego lubi
Ja lubię clevo (czyli także modele firm, które bazują na ich kadłubkach jak hyperbook, boxx, eurocom itp.). Są solidnie wykonane, mają dobre chłodzenie, ale są duże i ciężkie. Coś za coś. Zawsze można sobie wyjąc jeden dysk albo napęd i zrobić sli/cf i za to właśnie się kocha clevo
Nie gram w jakoś specjalnie wymagające gry, ale zazwyczaj temperatury trzyma mi w okolicach 70 stopni.
Druga marka, którą lubię to msi. Zazwyczaj mają ładny design z dobrą ergonomię. Miałam kiedyś od nich laptop z aluminiową obudową, takaprzyjemna chłodna. Działał nawet, jak spadł mi dwa razy na podłogę, tylko zawiasy się wyłamały xD
Laptopy, które omijam szerokim łukiem to lenovo i dell. Chociaż nie wiem jak tam u nich wypadają medion czyt. erazer i alienware. Medion może i wykupiony przez lenovo, ale jednak Niemcy to Niemcy, więc chyba powinno być solidne xD
https://www.youtube.com/watch?v=xIxvu1_qxN4 Masz tu porównanie wybranych procków z gtx 1060. Najlepiej wychodzi i7-8750h, potem i5-8300h, ale w zasadzie to minimalnie lepiej niż i7-7000hq, pewnie średnio tak z 5% lepiej.
Niestety z 17’ w tej cenie to niewielki wybór, bo albo gtx 1050 ti, albo gtx 1060 ze słabszym prockiem. I pamiętaj, że te “cienkie” laptopy to na pewno nie mają napędu, jeśli jesteś fanem pudełkowych gier.
Jakiś dwa tygodnie temu sama stanęłam przed wyborem nowego laptopa, bo padła mi grafika :< Niestety nie miałam tak dużego budżetu jak ty, więc kupiłam używane clevo z myślą, że jak natrafię na grę, na który ten sprzęt będzie za słaby, to zrobię sobie sli, jak znajdę tani zasilacz 330W I na pewno będzie mieć lepsze osiągi niż gtx 1060. A na ebay widziałam takiego taniego boxx z desktopowym i7-4970k i 980m (aż się prosi, żeby dołożyć drugą grafikę, tylko ciekawe jakie rachunki za prąd ;D). Ale że z USA, to jak mam płacić jeszcze vat 23% i jakieś dziwne opłaty importowe, to pocałujta mnie w rzyć.
Ogólnie jeśli Ci się nie spieszy, to możesz poczekać aż dolar spadnie (bo spadają też ceny laptopów/podzespołów), zwłaszcza jeśli myślisz o clevo czy msi. Ew jeśli nie boisz się kupować przez allegro, to może będą jakieś poświąteczne promocje.