Sory za double posta, ale temat by się nie odświeżył gdybym po prostu edytował.Zdecydowałem się jednak poświęcić nieco więcej i wybrałem tego lapka:http://www.mediamarkt.pl/olsztyn/notebook-lenovo-y50-70-59-427493,id-970467#detail-moreOd kumpla słyszałem jednak że lenovo mają to do siebie, że szybko się przegrzewają.Używał ktoś z was lapków z tej firmy?
Nie ma czegoś takiego jak zależność temperatury od producenta laptopa. To podzespoły wydzielają ciepło a nie obudowa. Producent może jedynie zastosować dziwny układ chłodzenia, który jest niewydajny- w praktyce większość z nich wygląda podobnie niezależnie czy jest to Acer czy Sony.
Największym wrogiem układu chłodzenia a w szczególności wentylatora jest brud. Przed zakupem sprawdź jak wygląda sprawa dostępu do układu chłodzenia, bo po pewnym czasie nawet najwydajniejszy układ chłodzenia nie da rady odprowadzić ciepła z obudowy. W tym wypadku wygląda to tak:
"Otwarcie obudowy Y50-70 nie jest trudne, ale i nie pozwala na większą ingerencję w konfigurację sprzętową. Procesor i karta graficzna są wlutowane. Dysk i pamięci RAM można wymienić, ale w testowanym modelu wszystkie gniazda są obsadzone, więc wymiana może wiązać się z koniecznością zachowania oryginalnych części lub utratą gwarancji. Korzystną cechą jest prosty dostęp do układu chłodzenia – bardzo łatwo go wyczyścić, co może okazać się istotne dla żywotności notebooka."
Źródło:
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-Y50-70.121541.0.html
Niestety do każdego modelu trzeba podchodzić indywidualnie, bo nie można określić producenta przez pryzmat jednego konkretnego modelu. Jak już wspomniałem wyniki temperatur mogą różnić się w zależności od procesora, układu graficznego(przede wszystkim). Laptop jest na tyle niewielki, że stosując zimny procek z grzejącą się kartą graficzną procesor też może łapać temperaturę. Sytuacji tej sprzyja też to, że użytkownik korzystając z klawiatury przekazuje też swoje ciepło na komputer. Kiedy laptop ma jeden z 2 wcześniej wymienionych elementów bazowych blisko palmrestu temperatura niepotrzebnie rośnie.
Na podanej stronie w spoilerze są też przedstawione temperatury tego lapka.
Tak jak wcześniej Calvex napisał warto też zmieniać pastę co jakiś czas. Ta fabrycznie zamontowana jest OK, powinna te 2 lata wytrzymać. To też, według mnie, zależy od temperatur.
PS. Podstawka chłodząca to trochę taki pic na wodę, jak gaszenie metali wodą.
Kiedy laptop jest czysty w środku to to faktycznie działa, ale wtedy jest to też zbędne. Kiedy otwory się zapchają to żadna podstawka nie pomoże, bo nie ma obiegu powietrza, bez obiegu temperatura zostaje w środku. Wystarczy korzystać z laptopa na twardych powierzchniach i nie zakrywać otworu wentylacyjnego, nie polecam łóżek, kolan, foteli, krzeseł z obiciem.