Laptop do MMO

Witam :)

Jako że ostatnio bardzo pomogliście mi w upgradowaniu blaszaka mam do was kolejną prośbę. Otóż zabieram się do kupna laptopa, który służyć ma głównie do grania w MMO. Budżet max do 3 tyś.

Mam dwa typy i najlepiej by było jeśli wybór byłby pomiędzy nimi, ponieważ są one dostępne w stacjonarnych sklepach u mnie w mieście i (według mnie) wydają się w miarę rozsądne. ;)

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/5617123

http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/4783253

Oczywiście nie odrzucam innych propozycji.

Zależy mi aby płynnie dało się grać (najlepiej na max detalach) w takie gry jak:

-SMITE

-Neverwinter Online

-Planetside 2

-FireFall

Jak również czasem pograć w nowsze tytuły single player [crysis 3, far cry 3, w przyszłości w GTA V (O ile wyjdzie na PC :P)]

Pozdrawiam :)

Skoro masz blaszaka to po co ci laptop ? A wybrał bym ten pierwszy link

Ponieważ często stacjonuje poza domem.

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Pierwszy ze względu na lepszy procek?

Ten pierwszy ma słabą karte graficzną więc nie pograsz w takie tytuły jak FireFall czy Planetside 2. Drugi zestaw jest za to bardzo fajny i powinieneś bez problemu odpalić te gry na high/ultra,może ten pierwszy ma i7 ale po co? I5 w grach wystarczy a I7 nadaje sie do zadań bardziej specjalnych np.Rendering.

OK. Dzięki ;)

W tej cenie ziomek to tylko Y580. Mam tego lapka tylko ze w i5 i Wiedzmin 2 smiga mi na ultra (bez ubersamplingu czy jak to tam sie zwie) i mam po 35-40 fpsów. Wiadomo jak wejde w jakis zamkniety teren np. do jakies tawerny czy domku to mam tych fpsow z 60.

660m wyciaga w 3d marku11 ponad 2,5k co jest b.dobrym wynikem jak na lapka. Jedynie co to warto zainwestowac w podkladke chodzaca bo wiadomo... coraz cieplej na dworze a taka podklada zmniejsza temperature o 6-7 stopni. (polecam wydac chodziac 120 zl na podkladke).

A ciekawostka taka ze jak kupisz Y580 z prockiem i7 to masz wtedy full hd czyli 1920x1080.

Ja bym dołożył 200 zł na I7, ale jak chcesz.

http://allegro.pl/lenovo-ideapad-y580-gtx660m-2gb-i7-3610qm-8gb-1tb-i3231206592.html

ubersampel w wiedzminie to 670 ma 20 klatek :D na fullHD w zasadzie to jakas chora opcja

Tylko y580 gw2 w fullhd 30+ klatek na WvW

http://www.x-kom.pl/...tx660m-fhd.html

tego bym bral bo i7+660, tylko pamietaj na starcie dysk do wymiany na 7200 samsunga albo ssd

generalnie jezeli chodzi o laptopy do grania to shitty, lenovo y580 dlugo nic 4.5-5+ msi

http://www.x-kom.pl/p/79901-notebook-laptop-15-6-lenovo-ibm-y580-i5-3210m-8gb-750-dvd-rw.html

Ten będzie odpowiedni. Mocne GPU, dobre i nie przegrzewające się CPU oraz aż nadto ramu.

@MysleWiecJestem

Dokładany 200zł do przegrzewającego się procka (4 rdzenie za bardzo się grzeją), ponadto FullHD nie da mu nic a grając na takiej rozdzielczości znacznie spadnie mu fps, więc będzie miał wybór: niski fps albo niewyraźny (z powodu grania na rozdzielczości niższej niż natywna) obraz.

masz tego laptopa ze sie wypowiadasz??? mam lenovo na i7 i gram w co chcę na 1920x1080, pieprzysz bzdury, mózg Ci się przegrzewa takie pierdoły w tych tematach opowiadasz, że się w głowie nie mieści.

Dałbyś foty z jakiegoś core-temp itd jakie masz temperatury na procku podczas grania, wtedy wszystkie wątpliwości zostaną rozwiane :)

Bierz tego lapka z i5, bo ten pierwszy na prawde ma lipna grafe w porównaniu z 660m.

btw. Nie czepiajcie sie go...

Ajj ludzie. Mam osobiście Asus k55vj-sx020h i Nie ma gry która by nie poszła na ultra. Crysis 3, Hitman absolution czy Planet side 2. Bez znaczenia. Wszystko chodzi i to lekko.

@Quaku

Po pierwsze przepraszam bardzo ale ja Cie nie obrażam, więc takie odzywki zachowaj dla kolegów.

Po drugie i7 w laptopach się grzeją i nie jest to mój wymysł. Są to bądź co bądź 4 rdzenie a nie 2. Wystarczy przejrzeć kilka stron aby znaleźć tematy o grzaniu się i7 w laptopach nawet do 100*C, jeśli to nie jest przegrzewanie to ja już nie wiem co nim jest.

pierwszy lepszy temat z google:

http://forums.whirlpool.net.au/archive/2055198

Po trzecie graj sobie w co chcesz na 1920x1080, ale daje Ci to coś? Oprócz tego, że fps jest znacznie mniejszy to nie daje to nic. 1366 x 768 na ekranie 15.6" to wystarczająco. Za niedługo GPU przestanie wyrabiać i będziesz musiał zjechać z rozdzielczość a obraz zrobi się niewyraźny. Jaki sens ma więc pchanie się w FullHD? Jesteś grafikiem? Autor tematu jest grafikiem?

Po czwarte wskaż mi w jakim temacie jakie bzdury pisałem. Dokładny cytat poproszę a nie Twoje wymysły.

No ja mam Y580 z i5 i dobrze śmiga, a nie wiedziałem że i7 się grzeje, więc dobrze wiedzieć. Ogólnie jak gram ponad 4h to temeratura GPU nie przekracza 62 stopni. Na starym asusie GPU dochodziło do 79 stopni i to po 30 min grania.

Do tego mam jakąś podkładke zelmana za 150 zł i na dworze może być 40 stopni, laptop i tak się nie grzeje.

A 1980x1080 fajna opcja na takie gry jak FIFA 13 czy tez inne gry ktore maja male wymagania.

Jedyny problem w tym lapku to że dysk troszkę muli, ale to w żadne sposób nie przeszkadza w grze.

@QuakuPo pierwsze przepraszam bardzo ale ja Cie nie obrażam, więc takie odzywki zachowaj dla kolegów.Po drugie i7 w laptopach się grzeją i nie jest to mój wymysł. Są to bądź co bądź 4 rdzenie a nie 2. Wystarczy przejrzeć kilka stron aby znaleźć tematy o grzaniu się i7 w laptopach nawet do 100*C, jeśli to nie jest przegrzewanie to ja już nie wiem co nim jest.pierwszy lepszy temat z google:http://forums.whirlp...archive/2055198Po trzecie graj sobie w co chcesz na 1920x1080, ale daje Ci to coś? Oprócz tego, że fps jest znacznie mniejszy to nie daje to nic. 1366 x 768 na ekranie 15.6" to wystarczająco. Za niedługo GPU przestanie wyrabiać i będziesz musiał zjechać z rozdzielczość a obraz zrobi się niewyraźny. Jaki sens ma więc pchanie się w FullHD? Jesteś grafikiem? Autor tematu jest grafikiem?Po czwarte wskaż mi w jakim temacie jakie bzdury pisałem. Dokładny cytat poproszę a nie Twoje wymysły.

JA Mam z i7 chodzi 10h dziennie i sie nie grzeje co wy za bzdury piszecie, whatever kolego ale i7>all

poza tym i7 w laptopie to i5 w kompie wiec i5 w kompie to adekwatnie i3 w laptopie i chociazby dlatego ze taktowanie obniza sie wraz ze wzrostem temperatury.

Sam posiadam Lenovo Y580 z i7. Również potwierdzę, że wcale się tak nie grzeją, chyba, że dla kogoś 60-80 stopni to dużo jak na lapka. W GW2 na wvwvw z opcjami med bez frame limitera, 76* na cpu i coś koło tego gpu. Zaś po włączeniu frame limitera do 60 fps, temperatury znacznie spadły, miałem 66-68* . W idle z 40-44* (chyba nie tak dużo, nie? - ktoś jak się zna lub sam ma taką wersje lapka niech się wypowie dokładniej ). Dodam, że mam podstawkę chłodzącą Zalmana NC2000.

@Quaku, a ty jakie masz temperatury?

Do twórcy tematu:

Skoro ma być to lapek, próbowałbym znaleźć Lenovo y580 z i7 z matrycą HD, do 3k może być ciężko. Jednak jakbyś dozbierał jakieś 3stówy, to raczej nie powinno być wielkiego problemu.

@Quaku

Ty masz i się nie grzeje, ale inni jakoś mają i się grzeje. Zresztą jakie bzdury skoro tematów takich jest pełno. Nie jest tajemnicą, że te procesory spokojnie potrafią pod obciążeniem przekroczyć 90*C

i7 w laptopie to jedyne procesory 4 rdzeniowe Intela, wiec tak są jakby odpowiednikiem i5 z kompa. i5 i i3 laptopowe to jak i3 komputerowe to też fakt. Ostatnie zdanie jest też trochę chaotycznie napisane.

Jak temperatura rośnie to w pewnym momencie zostaje obniżone taktowanie i tylko dlatego autor podanego wcześniej tematu nie miał ponad 100*C w laptopie. Po co nam jednak procesor, który się grzeje ciągle tak, że obniża taktowanie a co za tym idzie zmniejsza się znacznie jego wydajność?

@MysleWiecJestem

Co to FullHD dałoby autorowi? Bo nie rozumiem tego ogólnego podniecania się FullHD. Mam 24" i według mnie FullHD jest ok do takiego monitora a Wy chcecie aby autor do 15.6" pchał FullHD? W jakim celu?

Ja jak miałem laptopa, to dolną pokrywę miałem cały czas odkręconą, gdy byłem w domu i laptop stał na podstawce chłodzącej :). Przed takim zabiegiem temperatury dochodziły w stresie do 75 stopni na GPU i 60 na procku, po odkręceniu podstawki 52 stopnie na karcie i 40 na CPU :)(wymieniłem też pastę termoprzewodzącą na lepszą :D).

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Dołożenie 300zl nie będzie problemem. Mam znajomego w stacjonarnych sklepie to jeszcze się go popytam jak z tą temperaturą.

Pozdrawiam

Nie słuchaj tych ludzi, mówię Ci ja i kolega którzy to mamy.

Zrobisz tak : nałożysz lepszą pastę póżniej, podstawka chłodząca(ale to pod granie w kazdym laptopie mus) i będziesz miał lajtowe temperatury. Wierz mi lubię sobie pograć po 10h+ i widzę jak się grze czy nie. Sam osobiście teraz stacjonarkę stawiam, ale wiadomo - bierz lapka i będzie ok tylko i7 bo 4 rdzenie to teraz norma.