Otóż posiadam Laptopa lenovo g580. Zauważyłem, że fps podczas gry znacznie spada. Np. Lol chodził na najwyższych bez problemu z fps 80-120. Skyrim chodził płynnie na średnich, ale obecnie laptop się wyłącza mimo podkładki chłodzącej. Więc przyszło mi do głowy, że z chłodzeniem jest coś nie tak. Spojrzałem od spodu na laptopa i jeden z tych "prostokątów ze szparkami" pokrywa warstwa kurzu. Co mam zrobić w owej sytuacji, laptop jest jeszcze na gwarancji, więc nie chciałbym go rozkręcać, a po za tym nigdy tego nie robiłem(ma około rok). Jest jakiś inny sposób, bo te czyszczenie z "lenovo centrum management" nie pomaga.
Laptop i czyszczenie
Wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale może po prostu przystaw do tych otworów z obudowy odkurzacz?
Skoro nie chcesz go rozkręcać to nie widzę innego rozwiązania
Rozkręcanie nie jest trudne więc zrób to sam ale dowiedz się czy nie stracisz wtedy gwarancji. Z drugiej strony na start możesz spróbować przeczyścić wloty sprężonym powietrzem
Hm, jeżli użyje sprężonego powietrza bez otwierania obudowy to raczej tylko wepchnie wszystko do środka, więc bez sensu.
I tak jak pisał - ma jeszcze gwarancję.
Ile tej gwarancji jeszcze zostało??
Miałem lapka od lenovo tyle, że Y 580 i z tego co pamiętam, lenovo afery o odkręcenie klapki nie robiło. Mogło się samemu dodać dysk lub dodać ram. Polecam Ci zajrzeć na forum nhl.pl, dla Lenovo y580 mieli tam mega temat z setkami stron, istna wikipedia o lapku , dla twojego modelu pewnie też się coś znajdzie. Warto tam zajrzeć, idzie się dowiedzieć sporej ilości rzeczy od osób które są lepiej obeznane z danymi modelami.
Ok sprawdzę tą stronę, słyszałem że sprężonym powietrzem można, ale czy to rzeczywiście ma sens, czy po prostu stanie się tak jak mówi xar?
masz sprężarkę? Jeżeli tak zasada jest prosta. Wyłączasz kompa wyjmujesz akumulator. Bierzesz jakąś cieniutką agrawkę lub drucik blokujesz wentylatorek (żeby się nie rozbujał za bardzo) i wstrzeliwujesz sprężone powietrze najpierw do otworów na środku później coraz bliżej samego wentylatorka aż później wentylatorek i radiatory. Od 5 lat czyszczę tak laptopa bez rozkręcania go. Zawsze po czyszczeniu następuje znaczny spadek temperatur i wyciszenie laptopa. Jeżeli masz już syf na radiatorach to ja nie wiem jak ten laptop może jeszcze funkcjonować przy wymagających grach....
@Edit: odkurzacz ujdzie ale to półśrodek, w sensie połowę kurzu może usuniesz może mniej
Otóż posiadam Laptopa lenovo g580. Zauważyłem, że fps podczas gry znacznie spada. Np. Lol chodził na najwyższych bez problemu z fps 80-120. Skyrim chodził płynnie na średnich, ale obecnie laptop się wyłącza mimo podkładki chłodzącej. Więc przyszło mi do głowy, że z chłodzeniem jest coś nie tak. Spojrzałem od spodu na laptopa i jeden z tych "prostokątów ze szparkami" pokrywa warstwa kurzu. Co mam zrobić w owej sytuacji, laptop jest jeszcze na gwarancji, więc nie chciałbym go rozkręcać, a po za tym nigdy tego nie robiłem(ma około rok). Jest jakiś inny sposób, bo te czyszczenie z "lenovo centrum management" nie pomaga.