Laptop Lenovo z51 - problem z kartą

Witam was wszystkich drodzy forumowicze. Zwracam się do was z szczególną prośbą. W moim laptopie Lenovo z 51 , ( 16gb ramu, 4 rdzeniowy procesor, karta graficzna Radeon r9 m375 4 giga ) często występuje problem z kartą graficzną. Otóż po zainstalowaniu wszystkich sterowników mam wrażenie ,że nie czyta mi karty graficznej Radeona. Jestem pewny ze wszystko zrobiłem dobrze, tj. format i w odpowiedniej kolejności zainstalowanie najnowszych sterowników ze strony producentów, oraz reset po każdym wgranym sterowniku. Ilość klatek w grach mi się nie zmienia i mam wrażenie, że w dalszym ciągu wszystko działa na karcie graficznej Intela.Widać to na przykladzie gry Black Desert gdzie po odpaleniu gry mam czarne okno i nie mogę zmienić karty graficznej ( po prostu widzi tylko kartę Intela. Natomiast jak odinstaluję sterowniki AMD Radeona to na oknie logowania do Black Desert wszystko wyskakuje i działa poprawnie. W związku z tym ,że ta karta graficzna doprowadza mnie do szału postanowiłem się z pomocą zwrócić do was. Czy ktoś z was wie jak mogę to naprawić?

Jeżeli jest możliwość wymiany karty graficznej w tym modelu w laptopie to bardzo bym prosił o informację jaka karta by pasowała abym mógł sobie spokojnie pograć w nowe gatunki gier MMO ;).

Pozdrawiam.

BDO.png

4 rdzeniowy procesor

Chciałbyś :P

Wejdź do panelu AND i ustaw wszystkie gry na wysoką wydajność.

W panelu AMD wszystkie gry ustawiłem na wysoką wydajność, aczkolwiek problem nie zniknął.

Możliwa jest wymiana tutaj karty graficznej na lepszy model?

Nie możesz wymienić, jaki masz system? Użyj Driver Easy.

Mam windows 7 ultimate , 64 bit. Próbowałem różnych programów. Slim Drivers, Driver Boost, Driver Easy również i problem pozostał.

@Mis1101 nie widać dedyków przy wyborze kart graficznych w grach to normalka.

Włacz monitor przełączania grafiki i zobacz czy procesy faktycznie

1. odpalają się z wysoką wydajnością

2. w zaawansowanych ustawieniach zasilania masz zaznaczonego dedyka jako domyślną kartę w trybie 'wydajność'

" Natomiast jak odinstaluję sterowniki AMD Radeona to na oknie logowania do Black Desert wszystko wyskakuje i działa poprawnie "

tego zdania nie rozumiem... odinstalowujesz sterownik swojego dedyka i dedyk Ci działa ? :D

Jakich sterów używasz? datę poproszę - upewniłęś się, że sciągasz wersje mobility?

PS. " pograć w nowe gatunki gier MMO " MMO to jest gatunek gry, wyszło Ci masło maślane.

1. Procesy rzeczywiście odpalają się z wysoką wydajnością.

2. Nie bardzo rozumiem jak mam to sprawdzić.

Co do okienka Black Desert - po odinstalowaniu sterowników, znika mi czarne okno logowania ( jak na obrazku załączonym wyżej ). Odpala się wtedy tak jak powinno tj. wyskakują obrazki, miejsce na wpisanie loginu i hasła etc. To według mnie jest dosyć dziwne.

Sterowniki które posiadam to:

AMD Radeon (TM) r9 m375 - data 10.04.2016r. ( Wersja: 21.19.151.3 )

Intel(R) HD Graphics 5500 - data 11.08.2016r. ( Wersja: 20.19.154501 )

Kurde z tą wersją mobility to nie bardzo się upewniłem. Teraz skorzystałem ponownie z pomocy programu Driver Booster aby pomógł mi ze sterownikami. I niby procesy z gier są monitorowane, ale tak jak mówię żeby na najniższych ustawieniach w Black Desert nie można było pograć bo klatkuje. Natomiast w Blade and Soul na najniższych ustawieniach rozgrywka toczy się w granicach - 30fps. Zdaję sobie sprawę, że ta karta Radeona jest dosyć przestarzała ale wydawało mi się, że te osiągi będą nieco lepsze...

Mam windows 7 ultimate , 64 bit. Próbowałem różnych programów. Slim Drivers, Driver Boost, Driver Easy również i problem pozostał.

Jeśli wgrałeś jakiś modyfikowany obraz systemu to tylko do siebie mozesz mieć pretensje i pisać o wsparcie do autora tej modyfikacji ...

W takim razie jak dobrze rozumiem to powinienem zmienić system operacyjny na inny ? Wtedy powinna być widoczna poprawa ?

@Mis1101

Jak masz opcje zasilania dajesz "Zmień ustawienia planu: wysoka wydajność"
I tak zaawansowane. sprawdz czy ATI ma 'wysoka wydajność' zarówno na baterii jak i podłaczonym kablu.

może Twój system po prostu Ci ją wyłączył we wszystkich planach.

wersje mobility pobierasz bezpośrednio z stronki amd.

aha i jeszcze jedno, jak wlaczasz tą gre slyszysz zeby wlączaly się wiatraczki na karcie?? czy nic (tzn nie wiem jak ten lenowo obsługuje te wiatraczki - przyspiesza jak Ci się nagrzewa grafika czy nie?)

Witam was wszystkich drodzy forumowicze. Zwracam się do was z szczególną prośbą. W moim laptopie Lenovo z 51 , ( 16gb ramu, 4 rdzeniowy procesor, karta graficzna Radeon r9 m375 4 giga ) często występuje problem z kartą graficzną. Otóż po zainstalowaniu wszystkich sterowników mam wrażenie ,że nie czyta mi karty graficznej Radeona. Jestem pewny ze wszystko zrobiłem dobrze, tj. format i w odpowiedniej kolejności zainstalowanie najnowszych sterowników ze strony producentów, oraz reset po każdym wgranym sterowniku. Ilość klatek w grach mi się nie zmienia i mam wrażenie, że w dalszym ciągu wszystko działa na karcie graficznej Intela.Widać to na przykladzie gry Black Desert gdzie po odpaleniu gry mam czarne okno i nie mogę zmienić karty graficznej ( po prostu widzi tylko kartę Intela. Natomiast jak odinstaluję sterowniki AMD Radeona to na oknie logowania do Black Desert wszystko wyskakuje i działa poprawnie. W związku z tym ,że ta karta graficzna doprowadza mnie do szału postanowiłem się z pomocą zwrócić do was. Czy ktoś z was wie jak mogę to naprawić?

Jeżeli jest możliwość wymiany karty graficznej w tym modelu w laptopie to bardzo bym prosił o informację jaka karta by pasowała abym mógł sobie spokojnie pograć w nowe gatunki gier MMO ;).

Pozdrawiam.

BDO.png