Witam mam problem z laptopem. Gdy go wlaczam jest czarny ekran slychac na poczatku wentylator i pozniej cisza i po 2/3 min znowu slychac wentylator i dalej jest czarny ekran. Nie slychac charakterystycznego dzwieku odpalenia sie systemu. Wiecie co mu moze byc? Ew. Pisac czy mam dawac wiecej wskazowek.
Laptop nie startuje
A jak masz ten czarny ekran i wentylator chodzi to nie masz takich trzech... pipnięć? Sprobuj wtedy esc nacisnac z pare razy. Bo ja mialem cos takiego - okazalo sie ze wentylatorek w lapku sie obluzowal (ech, te serwisy... gosciu rozkrecal go calkiem i widocznie slabo/niestarannie poprzykrecal. Wzialem potem i wszystko poprawilem. Dla pewnosci.). I przez POST ktory sprawdza przed startem systemu wszystkie komponenty czy dzialaja itd blokowal wszystko. Po esc normalnie sie odpalal. Po paru min wentylator zaczal dziwnie chodzic to sie domyslilem co jest nie tak .
Niby moze to byc karta graficzna ale watpie. Laptopy najczesciej maja karte jakas zewnetrzna (chocby i slaba ale maja) + jeszcze gorsza, zintegrowana na procesorze/plycie. Wiec by wlaczylo na integrze. Po za tym - wtedy by bylo raczej slychac dzwieki, w tym systemu
Miałem podobny problem, lecz wiatrak jakby wbijał na wysokie obroty a po 2 sekundach ucichły, by ponowić tą samą próbę bez końca. Okazało się, że Płyta Główna poszła się kochać : )
Kiedyś po godzinie prób odpalenia się, wskakiwał w końcu BIOS itd i normalnie odpalał się Windows, można było normalnie korzystać. Pamiętam, że wtedy nie chciałem go wyłączać, by potem znowu nie czekać kilku godzin, by się włączył
Dlatego zamiast wyłączyć zostawiałem go na hibernacji... aż pewnego dnia z pośpiechu go wyłączyłem i potem przez 40h się już nie włączył (tzn bios nie zaskoczył). Diagnosta jedynie powiedział, że płyta główna
Witam mam problem z laptopem. Gdy go wlaczam jest czarny ekran slychac na poczatku wentylator i pozniej cisza i po 2/3 min znowu slychac wentylator i dalej jest czarny ekran. Nie slychac charakterystycznego dzwieku odpalenia sie systemu. Wiecie co mu moze byc? Ew. Pisac czy mam dawac wiecej wskazowek.