Laptop, steam, nvidia i problemy z grą

Cześć.

Ostatnio zakupiłem sobie GTA:San Andreas na steamie i chciałem pograć. Laptop z i3-3120M, GT730M i 4GB - tyłka nie urywa, ale wszystko co zostało wydane przed 2013 uruchamia bez problemu (wiele MMO również, czasem i tych nowszych :) ).

Jest tylko jeden problem - Steam uruchamia grę z pliku gta-sa.exe. Ma to swoje następstwa, gdyż w panelu sterowania Nvidia nie można temu plikowi przypisać dedykowanej karty graficznej. DOSŁOWNIE NIE DA SIĘ.

Włączam panel, wybieram plik - ustawiam dedykowaną. Przy ponownym włączeniu panelu pokazuje mi, że używa on zintegrowanej...

Widać to w grze, gdzie niby mam te 30 fps (bez frame limitera nawet do 50), ale czuć spadki wydajności.

Wiem, że gra używa zintegrowanej karty, bo gdy użyłem "kopii zapasowej" (mam oryginalną grę na steamie, więc mam prawo użyć takiej kopii), ta użyła mojej karty dedykowanej (GT730M) i na full ustawieniach miałem już bezproblemowo 130fps - bez żadnych utrat jakości, zwiech itp.

Po krótkiej rozkminie wykminiłem, że na piracie plik do uruchamiania gry zwie się "gta_sa.exe", gdy na steamie jest to "gta-sa.exe".

Mega odkrycie :). Gdy na piracie zmieniłem nazwę na "gta-sa.exe" to pojawił się IDENTYCZNY problem jak na steamie. Niestety, w wersji steamowej po zamienieniu nazwy na "gta_sa.exe" wyświetla błąd - wywala, że nie ma pliku wykonywalnego (co jest logiczne, bo zmieniłem mu nazwę).

Tak więc 2 pytania:

1. Czy da się wymusić, żeby program używał konkretnej karty graficznej ? Ustawianie w panelu karty nie pomaga, ale może zmodyfikowanie jakiegoś pliku tekstowego pomoże ? Albo jeszcze inny program (przy czym na pewno nic w stylu Game Booster'a - to nie działa również).

2. Czy da radę steama zmusić, żeby gra uruchamiała się z innego exe (a może inaczej - z TEGO SAMEGO EXE TYLKO INACZEJ NAZWANEGO) ?

Zależy mi, żeby grać na steamie oraz, żeby nie pokazywało, że używam "gry z poza steam".

A nie masz czegoś takiego jak w przypadku Radków - monitor przełączania grafiki? Pozwala on na przełączenie grafiki w już uruchomionej aplikacji w czasie rzeczywistym.

Albo, wymusić aby wszystkie aplikacje uruchamiane były na dedykowanej karcie.

Steama nie zmusisz by używał innego exe, natomiast możesz spróbować grę spatchować (chyba że już sciągnąłeś ostateczną wersję).

Nie, nie mam żadnych monitorów przełączania grafiki.

Wymuszenie, żeby używać dedykowanej grafiki działa, ale nie w tym przypadku.

Patchowanie gry nie ma nic do rzeczy, mimo to próbowałem różnych wersji. Całość rozbija się o nazewnictwo pliku, bo gta_sa.exe odpali dedykowaną, ale ten sam plik zmieniony na gta-sa.exe już mi na to nie pozwoli. Nawet wersję steamową można odpalić na dedykowanej w taki sposób, ale wtedy nie wykryje mi tego na steamie, a o to mi chodzi ;<

Dzięki za pomoc, ale tak trochę obrażasz moją inteligencję ;)

Jak moze sie nie dac ? Sam mam lapka z nv i nigdy problemow nie mialem.

ewentualnie

Pobierz NVIDIA Inspector

Znajdz profil gta sa

Zjeżdżasz na sam dół i szukasz opcji "Enable application for Optimus", wybierasz "SHIM_RENDERING_MODE_ENNABLE" i dajesz "Apply changes"

Jak moze sie nie dac ? Sam mam lapka z nv i nigdy problemow nie mialem.ewentualniePobierz NVIDIA InspectorZnajdz profil gta saZjeżdżasz na sam dół i szukasz opcji "Enable application for Optimus", wybierasz "SHIM_RENDERING_MODE_ENNABLE" i dajesz "Apply changes"

Też nigdy nie miałem problemów. Nawet przebiegłe Hand of Kul, które ustawiało się domyślnie na integre dało radę przestawić. Ale w tym przypadku nie da się. Ustawiasz, a to się przełącza samo z powrotem. Z pupy. Bo tak.

Spróbuję tego NVIDIA Inspector, może coś wyjdzie z tego - dzięki.

Wyłącz integre w biosie i po problemie. All będzie bo zewnętrznej działać.

a potem zawsze można ją uruchomić w biosie ponownie

Odpal steam.exe z lepsza karta może wtedy gry będą odpalały się automatycznie na lepszej grafice :)

Odpal steam.exe z lepsza karta może wtedy gry będą odpalały się automatycznie na lepszej grafice

Kiedyś ja tak próbowałem i to nie wypala, steam to osobna aplikacja ;).

Dziwne że winą jest sama nazwa pliku, rozumiem że odpalanie ze zgodnością poprzedniego windowsa albo jako administrator też nie pomagają?. Nie wiem, łyso mi... nigdy czegoś takiego nie widziałem, ale ewidentnie błąd tu jest po strony sterowników/oprogramowania karty niż steam'a, spróbowałeś reisntalki sterów? Od 0 na czysto?

Cześć.

Ostatnio zakupiłem sobie GTA:San Andreas na steamie i chciałem pograć. Laptop z i3-3120M, GT730M i 4GB - tyłka nie urywa, ale wszystko co zostało wydane przed 2013 uruchamia bez problemu (wiele MMO również, czasem i tych nowszych :) ).

Jest tylko jeden problem - Steam uruchamia grę z pliku gta-sa.exe. Ma to swoje następstwa, gdyż w panelu sterowania Nvidia nie można temu plikowi przypisać dedykowanej karty graficznej. DOSŁOWNIE NIE DA SIĘ.

Włączam panel, wybieram plik - ustawiam dedykowaną. Przy ponownym włączeniu panelu pokazuje mi, że używa on zintegrowanej...

Widać to w grze, gdzie niby mam te 30 fps (bez frame limitera nawet do 50), ale czuć spadki wydajności.

Wiem, że gra używa zintegrowanej karty, bo gdy użyłem "kopii zapasowej" (mam oryginalną grę na steamie, więc mam prawo użyć takiej kopii), ta użyła mojej karty dedykowanej (GT730M) i na full ustawieniach miałem już bezproblemowo 130fps - bez żadnych utrat jakości, zwiech itp.

Po krótkiej rozkminie wykminiłem, że na piracie plik do uruchamiania gry zwie się "gta_sa.exe", gdy na steamie jest to "gta-sa.exe".

Mega odkrycie :). Gdy na piracie zmieniłem nazwę na "gta-sa.exe" to pojawił się IDENTYCZNY problem jak na steamie. Niestety, w wersji steamowej po zamienieniu nazwy na "gta_sa.exe" wyświetla błąd - wywala, że nie ma pliku wykonywalnego (co jest logiczne, bo zmieniłem mu nazwę).

Tak więc 2 pytania:

1. Czy da się wymusić, żeby program używał konkretnej karty graficznej ? Ustawianie w panelu karty nie pomaga, ale może zmodyfikowanie jakiegoś pliku tekstowego pomoże ? Albo jeszcze inny program (przy czym na pewno nic w stylu Game Booster'a - to nie działa również).

2. Czy da radę steama zmusić, żeby gra uruchamiała się z innego exe (a może inaczej - z TEGO SAMEGO EXE TYLKO INACZEJ NAZWANEGO) ?

Zależy mi, żeby grać na steamie oraz, żeby nie pokazywało, że używam "gry z poza steam".