Last Chaos

Last Chaos by Vojteck

Słowem wstępu

Wielu twierdzi, że last chaos to kopia znanej gry NCSoftu Lineage II, ale są i tacy którzy nie do końca zgadzają się z tą opinią, do tej grupy osób należę właśnie ja. Co prawda jest wiele podobieństw między tymi grami jak na przykład cały interfejs gry jest niemal identyczny jak w l2,Wszystkie "okienka" są bardzo podobne może z troszkę zmienioną grafiką.Ale warto wspomnieć, że Last Chaos ma swój własny klimat, który nie powtarza się w żadnym mmorpg.

Czym właściwie jest Last Chaos

Last chaos to gra typu action mmorpg. MMO czyli masive multiplayer online-ludzie z całego świata mogą spotkać się ze sobą łącząc się poprzez internet.RPG myślę że każdy wie o co chodzi, mamy własnego bohatera, któremu możemy nadać rasę oraz klasę, inne cechy RPG to zdobywanie poziomów naszej postaci (exp), Zdobywanie co raz to lepszego ekwipunku, dodałem Action ponieważ uważam, że gra jest bardzo dynamiczna ale pewnie ktś się ze mną nie zgodzi.

Ogólnie

Last Chaos daje nam dość duży wybór w klasach jak na darmową grę mmorpg, możemy zostać:

-Uzdrowicielką - postać lecząca jak i bufująca.

-Rycerz - może zostać tankiem czyli będzie miał bardzo dużo obrony kosztem, ataku, ale można też rozwinąć go w stronę dwóch mieczy i w tym wypadku będzie na odwrót, będzie miał więcej ataku kosztem obrony.

-Tytan - Postać zadająca ogromne obrażenia, ale nie ma nic za darmo tytan jest bardzo powolny.

-Złodziejka - bardzo szybka i zwinna zadaje małe obrażenia ale uderza bardzo często.

-Czarodziejka - typowy mag duże obrażenia magiczne. mało obrony

-Czarnoksiężnik - rzuca tak zwane klątwy, czyli czary które zadają obrażenia co kilka sekund.

Last Chaos nie pozwala nam wybrać płci dla naszej postaci ale myślę, że to nie jest problem i każdy znajdzie coś dla siebie.Świat w LC jest dość duży jak na darmowe mmorpg mamy kilka krain, które odwiedzamy wraz ze wzrostem naszego doświadczenia i umiejętności.Potwory są bardzo zróżnicowane i dobrane do klimatu gry, na dodatek mamy system dungeonów, większość z nich polega na wejściu do danego pomieszczenia i wybiciu wszystkiego co się poruszy, a na koniec trzeba zabić Bosa, czyli najsilniejszego potwora w danej instancji, Oczywiście jeżeli chcemy zrobić instancje na nasz poziom nie możemy wybrać się sami, gra jest stworzona tak, aby trzeba było grac w party, i uwierzcie mi każdy będzie miał coś do roboty.Teraz może podrzucę coś o systemie pet, który nie jest dość mocno rozwinięty ale to darmowa gra możliwość posiadania dwóch towarzyszy to i tak dobrze a mowa tutaj o smoku, i koniu.Naszych współtowarzyszy poziomuje się dość wolno a przemiana w dorosłego smoka/konia następuje dopiero na 32 poziomie.Grę polecam wszystkie ale szczególnie tym którym znudziła się gra na prywatnych serverach w l2, na przykład mnie to przekonało.

To moja pierwsza recenzja jaką pisałem ale widziałem, że na stronie nie ma żadnej recki LC więc może ta podpasuje, czekam na krytykę, która nie jest mi straszna.

Daleko temu do recenzji.

Opis z wieloma błędami. Nie wiem też jaki sens ma tłumaczenie skrótu "Mmorpg" na stronie poświęconej takim grom.

A ja nie wiem jaki jest sens porównywać Last Chaos do Lineage 2. To tak jakby porównać Fiata Punto do BMW serii 1.

Również pisze jak na razie nowatorskie recenzje. Staram się wgłębić w grę i spojrzeć na nią obiektywnie.

Co do tej recenzji.

Brakuje w niej takiej przebojowości. O czym mówię? Mówię o tym np: "Czy słyszeliście o grze Last Chaos?"

Albo np. zacząć recenzję prologiem o firmie która wydała grę. To też jest dobry pomysł.

Przejdźmy dalej.

Zbyt dużo uwagi skupiasz na Lineage 2. Na początku jak i na końcu. Bo o porównaniu do innej gry najlepiej napisać raz. By nie skupić się na porównaniu tylko na całości recenzji.

Najważniejsze w recenzji jest nasza opinia o grze. Czyli musimy najlepiej w nią zagrać. Pochodzisz po miastach, po spotach, spojrzeć na mobki i questy.

Ja grałem w LC ok. 2lata wbiłem stosowny lv i przestałem grać.

Pozwolę sobie przytoczyć cytat:

Last Chaos nie pozwala nam wybrać płci dla naszej postaci ale myślę, że to nie jest problem i każdy znajdzie coś dla siebie

Zastąpmy słowo "ale myśle" np. słowem "jednak" i zmieńmy forme zdania.

Last Chaos nie pozwala nam wybrać płci dla naszej postaci, jednak nie ma w tym żadnego problemu gdyż każdy z nas na pewno znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.

Słowo "dość" unikaj go. Bo to słowo dość oznacza takie, że wywierasz na odbiorniku takie nie przekonanie do pewnej rzeczy.

Recenzja ma zachęcić każdego.

Zmieniłbym zdania o tym" Czym jest Last Chaos?"

Podobają mi się słowa zmienione. Czyli nie ma powtarzań. Tutaj dobry zamiennik "towarzysz".

No i przydało by się info o producencie gry jeszcze :)

I o formie muzycznej, jeżeli opis ma być rozszerzony.

Moje pierwsze recenzje wyglądały podobnie, sam się ucze jeszcze.

Dlatego chętnie czytam wszystkie recenzje które najczęściej pisze "guru". Oczywiście inni którzy dodają news-y także chętnie czytam, jednak ostatnio tylko "guru" pisze.

Kolego Exill bardzo dziękuje za spostrzeżenia, właśnie o coś takiego mi chodziło abym mógł wiedzieć gdzie popełniam błędy. Pozdrawiam następne recki będą lepsze ;p

Taki mały bła formalny, w LC niema wyboru rasy co sugerujesz w tekscie. Na koniec tylko dodam że nadać to można tytuł, a rase/klase sie wybiera,

Ok, kilka wskazówek od wujka Lenia.

Po pierwsze, po kropce czy przecinku stawiamy spację. Ty o tym zapomniałeś... kilkukrotnie. Zapomniałeś również o tym, że części zdania po przecinku nie rozpoczynamy wielką literą. To w sumie tyle o walorach czysto technicznych, bo te najbardziej rzucają się w oczy. Wszystko jest do wyćwiczenia, najważniejsze żebyś nie powielał już popełnionych błędów.

Teraz, co do walorów merytorycznych - twój tekst to NIE JEST recenzja. Definicja właściwej recenzji może być bardzo rozbieżna i dla wielu znaczy coś zupełnie innego. Rzeczą wspólną jest jednak ocena. Nie ważne, czy zastosujesz analizę porównawczą - odnosząc się do innego tytułu - czy opiszesz klasy, RECENZJA musi przede wszystkim zawierać twoje zdanie na temat recenzowanego podmiotu.

Wiele razy jednak zdarza się, że "recenzja" za bardzo przypomina zwykły opis z oceną. Z tego co ostatnio przeczytałem, tak zwane "analizy" są dopuszczalne, jednak zdecydowanie polecam kierować się w stronę bardziej standardowej i powszechnej formy recenzji. Po raz kolejny zachęcam do czytania. Zacznij od profesjonalnych recenzji z chociażby gamezilli.pl (nie wiem czemu, ale ich artykuły jakoś dobrze wchodzą; no i są w formie, w jakiej ja chciałbym kiedyś pisać(czyt. luźne, acz treściwe)). Przeczytaj kilka, a potem napisz jedną na podstawie swojej ulubionej. Przez "na podstawie" rozumiem chociażby bliźniaczo ustawione elementy. Na przykład, jeśli w 2 akapicie autor poświęcił uwagę fabule, ty też poświęć chwilę wątkowi w tym miejscu. Nawiązania mają być luźne i jedynie wzoruj się na ich pracach. Rzecz jasna, nie kopiuj ich wypowiedzi - nie dość, że widać to na kilometr, to jest to po prostu niegodne.

Póki co, tyle wskazówek ode mnie :-d Mam szczerą nadzieję, że skorzystasz i coś tu jeszcze umieścisz, a ja będę Ci mógł jeszcze coś przekazać ;)

Jednak znajdują się na tym forum ludzie, którzy potrafią doradzić a nie napisać tylko "źle"...Dziękuje bardzo zapewniam, że kolejne recenzje będą lepsze.

Od siebie dodam ze w LC ja wyższych lvlach 100+ trzeba wydać dużo kasy w grze jak i w realu żeby dalej lvlować. Bez power lvli exp strasznie ciężko ruszyć z lvlem...

Last Chaos by Vojteck

Słowem wstępu

Wielu twierdzi, że last chaos to kopia znanej gry NCSoftu Lineage II, ale są i tacy którzy nie do końca zgadzają się z tą opinią, do tej grupy osób należę właśnie ja. Co prawda jest wiele podobieństw między tymi grami jak na przykład cały interfejs gry jest niemal identyczny jak w l2,Wszystkie "okienka" są bardzo podobne może z troszkę zmienioną grafiką.Ale warto wspomnieć, że Last Chaos ma swój własny klimat, który nie powtarza się w żadnym mmorpg.

Czym właściwie jest Last Chaos

Last chaos to gra typu action mmorpg. MMO czyli masive multiplayer online-ludzie z całego świata mogą spotkać się ze sobą łącząc się poprzez internet.RPG myślę że każdy wie o co chodzi, mamy własnego bohatera, któremu możemy nadać rasę oraz klasę, inne cechy RPG to zdobywanie poziomów naszej postaci (exp), Zdobywanie co raz to lepszego ekwipunku, dodałem Action ponieważ uważam, że gra jest bardzo dynamiczna ale pewnie ktś się ze mną nie zgodzi.

Ogólnie

Last Chaos daje nam dość duży wybór w klasach jak na darmową grę mmorpg, możemy zostać:

-Uzdrowicielką - postać lecząca jak i bufująca.

-Rycerz - może zostać tankiem czyli będzie miał bardzo dużo obrony kosztem, ataku, ale można też rozwinąć go w stronę dwóch mieczy i w tym wypadku będzie na odwrót, będzie miał więcej ataku kosztem obrony.

-Tytan - Postać zadająca ogromne obrażenia, ale nie ma nic za darmo tytan jest bardzo powolny.

-Złodziejka - bardzo szybka i zwinna zadaje małe obrażenia ale uderza bardzo często.

-Czarodziejka - typowy mag duże obrażenia magiczne. mało obrony

-Czarnoksiężnik - rzuca tak zwane klątwy, czyli czary które zadają obrażenia co kilka sekund.

Last Chaos nie pozwala nam wybrać płci dla naszej postaci ale myślę, że to nie jest problem i każdy znajdzie coś dla siebie.Świat w LC jest dość duży jak na darmowe mmorpg mamy kilka krain, które odwiedzamy wraz ze wzrostem naszego doświadczenia i umiejętności.Potwory są bardzo zróżnicowane i dobrane do klimatu gry, na dodatek mamy system dungeonów, większość z nich polega na wejściu do danego pomieszczenia i wybiciu wszystkiego co się poruszy, a na koniec trzeba zabić Bosa, czyli najsilniejszego potwora w danej instancji, Oczywiście jeżeli chcemy zrobić instancje na nasz poziom nie możemy wybrać się sami, gra jest stworzona tak, aby trzeba było grac w party, i uwierzcie mi każdy będzie miał coś do roboty.Teraz może podrzucę coś o systemie pet, który nie jest dość mocno rozwinięty ale to darmowa gra możliwość posiadania dwóch towarzyszy to i tak dobrze a mowa tutaj o smoku, i koniu.Naszych współtowarzyszy poziomuje się dość wolno a przemiana w dorosłego smoka/konia następuje dopiero na 32 poziomie.Grę polecam wszystkie ale szczególnie tym którym znudziła się gra na prywatnych serverach w l2, na przykład mnie to przekonało.

To moja pierwsza recenzja jaką pisałem ale widziałem, że na stronie nie ma żadnej recki LC więc może ta podpasuje, czekam na krytykę, która nie jest mi straszna.