League of Legends

League of Legends jako nowy gatunek gier - MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) to gra stworzona

przez firmę Riot Games dająca wiele przyjemności z internetowej rozgrywki. Za zapoczątkowanie

tego typu gier uważa się darmową modyfikacje do gry Warcraft 3: The Frozen Throne.

Na czym polega League of Legends?

W grze wybieramy jednego bohatera spośród 72(na dzień 19 marca 2011r.), tworząc drużynę składającą się z pięciu lub trzech ludzi.

Stajemy na przeciw drugiej drużynie, gdzie każda rozpoczyna swoją przygodę z poziomem pierwszym

przy tzw. Nexusie - głównym budynku. Celem gry jest zniszczenie Nexusa przeciwnika, aby tego dokonać należy przebić

się przez obronę, jakimi są wieże przeciwnika które są umieszczone wzdłuż drogi do bazy, zwanymi Line'ami.

Na Line'ach w początkowej fazie gry toczymy walkę z wrogimi bohaterami oraz Minionami(słabymi npc które bezustannie wychodzą z wrogiego Nexusa do końca gry)

zdobywając cenne doświadczenie oraz kase za którą możemy kupić wyposażenie czyniąc naszego bohatera silniejszym.

Riot Games patrząc na błędy DotA'y starał się położyć jak największy nacisk na balans rozgrywki a co za tym idzie - bohaterów oraz ekwipunku, trzeba przyznać

że wyszło im to zadziwiająco dobrze.

Bohaterowie!

Spośród dostępnych 72 bohaterów, każdy posiada inne od reszty cztery unikalne umiejętności, inne statystyki dot. życia, siły czy inteligencji.

Bohatera rozwijamy maksymalnie do 18 poziomu doświadczenia. Poza czterema unikalnymi zaklęciami są także globalne które może używać

każdy(wybieramy dwa spośród trzynastu). Z zabitych Minionów, wież, bohaterów, inhibitorów dostajemy złoto za które kupujemy ekwipunek.

Ty też jesteś Summonerem.

Summonerem czyli osoba która kieruje bohaterem, oraz dwoma zaklęciami wybraniami razem z bohaterem. Za stoczone walki otrzymuje on "IP" dzięki którym może on odblokować

nowych bohaterów czy kupić Runy.

Każdy Summoner posiada Runy oraz Masteries.

Masteries - jest to drzewko umiejętności które poprawia statystyki naszego bohatera bądź unikalne zaklęcia. Podzielone jest ono na trzy kategorie: atak, obrona,

wsparcie. Każdy Summoner może umieścić jeden punkt w takim drzewku, przysługuje mu jeden punkt na każdy możliwy poziom, maksymalnie 30.

Runy - Podobnie jak Masteries, runy wpływają nieco na statystyki bohatera, można je kupić w sklepie za IP. Dodatkowo są one podzielone na 3 Tier'y.

Im wyższy poziom Tier'ów, tym lepsze runy - Tier'y są zależne od poziomu naszego summonera, największy jest Tier 3 - dostępny od 20 poziomu Summonera.

Drużyna jest najważniejsza.

League of Legends to gra zespołowa nastawiona przede wszystkim na dynamikę rozgrywki, umiejętność podejmowania szybkich decyzji, zgranie z resztą drużyny i dobrą

zabawę :). Tworzymy razem wspólne taktyki, znajdujemy luki w obronie przeciwników. Gra jest bardzo szybka, efektowna i cały czas regularnie aktualizowana co dwa tygodnie.

Dołączysz do nas?

Riot Games dokłada wszelakich starań aby gra była zbalansowana. Warto dodać, że będzie ona wciąż darmową grą.

A teraz typowe plusy i minusy dla tych którym się nie chce tego wszystkiego czytać i zjeżdżają na sam dół strony:).

Plusy:

- Polska wersja,

- 72 bohaterów, gra stale aktualizowana co dwa tygodnie,

- ścieżka dźwiękowa,

- grafika,

- służące zawsze radą(centrum rozwiązywania problemów),

- nie trzeba ładować pieniędzy w item shop aby mieć szanse z pozostałymi,

- gra dobrze zbalansowana po stronie bohaterów jak i przedmiotów,

- świetny tutorial, wprowadzający żółtodziobów,

- niskie ping'i

- dobrze zoptymalizowany matchmaking

- możliwość grania ze znajomymi vs ludzie, znajomi vs boty,

- jak na dzisiejsze czasy, niskie wymagania sprzętowe

- system leaver'ow

- i wiele wiele innych...

Minusy:

- Częste problemy z czatem.

- społeczność(co jak co najbardziej, my Polacy jesteśmy mało życzliwi),

- częsty brak porozumienia w drużynie(ale to zależy od nas prawda?)

- szukając kolejnych minusów nie potrafię ich znaleźć!

Pamiętaj aby wybrać europejski serwer w celu obniżenia ping'ów i spotkania więszej ilości polaków).

DO ZOBACZENIA W LEAGUE OF LEGENDS!

Dodaje tutaj bo admini tutaj to jakaś porażka, w ogóle chyba nie dbają o stronę, na maile nie odpisują po dłuższym czasie, to świetna gra warta czegoś więcej niż opis który jest na stronie.

Mój nick w grze: Try 69

srednia recka, w minusach dopisz balans.

Recenzja ogolnie zwiezla, ale dobra :D I sprytne wrzucony ref link :D Gre jak najbardziej polecam

Tekst nie jest zły, ale nie kwalifikuje się pod recenzję, brak głębszych opisów i obiektywniejszych ocen co do nich, to raczej prosty opis.

GJ anyway.

E napisałeś,że wybiera się 2 skille spośród 13 globalnych.A możesz mi powiedzieć od kiedy smite,ignite,exhaust i nie wiem czy coś jeszcze jest skillem globalnym?

Tekst nie jest zły, ale nie kwalifikuje się pod recenzję, brak głębszych opisów i obiektywniejszych ocen co do nich, to raczej prosty opis.GJ anyway.

Ta gra jest prosta jak budowa cepa :) to nie jest jakiś dugeons & dragons

srednia recka, w minusach dopisz balans.

Ta gra ma jeden z najlepszych balansów postaci :) - to nie DotA. Gram w to rok czasu i mogę Ci zagwarantować że balans jest, a jeżeli go niema jest naprawiany w przeciągu dwóch dni. Jeżeli będzie popularny mój topic to rzecz jasna go rozwinę jeszcze bardziej szczegółowo.

E napisałeś,że wybiera się 2 skille spośród 13 globalnych.A możesz mi powiedzieć od kiedy smite,ignite,exhaust i nie wiem czy coś jeszcze jest skillem globalnym?

Chodzi w tym o to, że nie są one przypisane do konkretnych bohaterów. Każdy może je wybrać :)

warn_ico.png
Warn za double post - crracked

EDIT: GDZIE JEST SKITRANA OPCJA USUŃ POST?

Jak może być coś naprawione w przeciągu dwóch dni jak patche są co dwa tygodnie?-_- I tak wo gule to kennen jest już od bardzo dawna op no chyba,że coś zmienili w tym miesiącu bo nie grałem teraz ostatnio.

Jak może być coś naprawione w przeciągu dwóch dni jak patche są co dwa tygodnie? I tak wo gule to kennen jest już od bardzo dawna op no chyba,że coś zmienili w tym miesiącu bo nie grałem teraz ostatnio.

To po co się wypowiadasz?

Co dwa tygodnie są wydawane takie patche większe jak champion + szereg skinów i poprawek.

Zakładając że zepsuje się czat, to na miejscu riota rozwiązałbyś problem na dniach czy czekał dwa tygodnie aż ludzie przestaną w to grać?

Ale ty nie pisałeś o czatchie tylko o tym,że jak postać będzie zbyt mocna lub słaba to naprawiają to w przeciągu dwóch dni :P.A przecież nerfienie postaci oraz ich buffowanie następuje w tych jak nazwałeś "większych patchach,które są co 2 tygodnie.

@EDIT

Znając Riot to czekał :P

@EDIT2

Jakbyś chciał wiedzieć to nie gram tylko od dwóch tygodni bo komp w naprawie :P

Co do balansu to bym się nie przyczepił. Ale gierka rządzi! I moim zdaniem lepiej jest grać na US servie - mnie noobow a pingi nie wiele większe.

US servie - mnie noobow a pingi nie wiele większe.

Co do noobów, to poprostu trzeba mieć szczęście by na takich nie trafić, co nie znaczy że na US niema ich wogóle. Co do pingów...hmm ping dla mnie nic nie znaczy czy mam 50 czy 500 i tak lagów nie mam :P Sam niewiem dlaczego.

Co do noobów, to poprostu trzeba mieć szczęście by na takich nie trafić, co nie znaczy że na US niema ich w ogóle. Co do pingów...hmm ping dla mnie nic nie znaczy czy mam 50 czy 500 i tak lagów nie mam Sam niewiem dlaczego.

Oczywiście że na US są, chociaż zaraz po wydaniu finalnej wersji US server trzymał na prawdę wyższy poziom niż EU, a co do lagów to faktycznie na US nie zauważysz tej płynności co na EU.

League of Legends jako nowy gatunek gier - MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) to gra stworzona

przez firmę Riot Games dająca wiele przyjemności z internetowej rozgrywki. Za zapoczątkowanie

tego typu gier uważa się darmową modyfikacje do gry Warcraft 3: The Frozen Throne.

Na czym polega League of Legends?

W grze wybieramy jednego bohatera spośród 72(na dzień 19 marca 2011r.), tworząc drużynę składającą się z pięciu lub trzech ludzi.

Stajemy na przeciw drugiej drużynie, gdzie każda rozpoczyna swoją przygodę z poziomem pierwszym

przy tzw. Nexusie - głównym budynku. Celem gry jest zniszczenie Nexusa przeciwnika, aby tego dokonać należy przebić

się przez obronę, jakimi są wieże przeciwnika które są umieszczone wzdłuż drogi do bazy, zwanymi Line'ami.

Na Line'ach w początkowej fazie gry toczymy walkę z wrogimi bohaterami oraz Minionami(słabymi npc które bezustannie wychodzą z wrogiego Nexusa do końca gry)

zdobywając cenne doświadczenie oraz kase za którą możemy kupić wyposażenie czyniąc naszego bohatera silniejszym.

Riot Games patrząc na błędy DotA'y starał się położyć jak największy nacisk na balans rozgrywki a co za tym idzie - bohaterów oraz ekwipunku, trzeba przyznać

że wyszło im to zadziwiająco dobrze.

Bohaterowie!

Spośród dostępnych 72 bohaterów, każdy posiada inne od reszty cztery unikalne umiejętności, inne statystyki dot. życia, siły czy inteligencji.

Bohatera rozwijamy maksymalnie do 18 poziomu doświadczenia. Poza czterema unikalnymi zaklęciami są także globalne które może używać

każdy(wybieramy dwa spośród trzynastu). Z zabitych Minionów, wież, bohaterów, inhibitorów dostajemy złoto za które kupujemy ekwipunek.

Ty też jesteś Summonerem.

Summonerem czyli osoba która kieruje bohaterem, oraz dwoma zaklęciami wybraniami razem z bohaterem. Za stoczone walki otrzymuje on "IP" dzięki którym może on odblokować

nowych bohaterów czy kupić Runy.

Każdy Summoner posiada Runy oraz Masteries.

Masteries - jest to drzewko umiejętności które poprawia statystyki naszego bohatera bądź unikalne zaklęcia. Podzielone jest ono na trzy kategorie: atak, obrona,

wsparcie. Każdy Summoner może umieścić jeden punkt w takim drzewku, przysługuje mu jeden punkt na każdy możliwy poziom, maksymalnie 30.

Runy - Podobnie jak Masteries, runy wpływają nieco na statystyki bohatera, można je kupić w sklepie za IP. Dodatkowo są one podzielone na 3 Tier'y.

Im wyższy poziom Tier'ów, tym lepsze runy - Tier'y są zależne od poziomu naszego summonera, największy jest Tier 3 - dostępny od 20 poziomu Summonera.

Drużyna jest najważniejsza.

League of Legends to gra zespołowa nastawiona przede wszystkim na dynamikę rozgrywki, umiejętność podejmowania szybkich decyzji, zgranie z resztą drużyny i dobrą

zabawę :). Tworzymy razem wspólne taktyki, znajdujemy luki w obronie przeciwników. Gra jest bardzo szybka, efektowna i cały czas regularnie aktualizowana co dwa tygodnie.

Dołączysz do nas?

Riot Games dokłada wszelakich starań aby gra była zbalansowana. Warto dodać, że będzie ona wciąż darmową grą.

A teraz typowe plusy i minusy dla tych którym się nie chce tego wszystkiego czytać i zjeżdżają na sam dół strony:).

Plusy:

- Polska wersja,

- 72 bohaterów, gra stale aktualizowana co dwa tygodnie,

- ścieżka dźwiękowa,

- grafika,

- służące zawsze radą(centrum rozwiązywania problemów),

- nie trzeba ładować pieniędzy w item shop aby mieć szanse z pozostałymi,

- gra dobrze zbalansowana po stronie bohaterów jak i przedmiotów,

- świetny tutorial, wprowadzający żółtodziobów,

- niskie ping'i

- dobrze zoptymalizowany matchmaking

- możliwość grania ze znajomymi vs ludzie, znajomi vs boty,

- jak na dzisiejsze czasy, niskie wymagania sprzętowe

- system leaver'ow

- i wiele wiele innych...

Minusy:

- Częste problemy z czatem.

- społeczność(co jak co najbardziej, my Polacy jesteśmy mało życzliwi),

- częsty brak porozumienia w drużynie(ale to zależy od nas prawda?)

- szukając kolejnych minusów nie potrafię ich znaleźć!

Pamiętaj aby wybrać europejski serwer w celu obniżenia ping'ów i spotkania więszej ilości polaków).

DO ZOBACZENIA W LEAGUE OF LEGENDS!

Dodaje tutaj bo admini tutaj to jakaś porażka, w ogóle chyba nie dbają o stronę, na maile nie odpisują po dłuższym czasie, to świetna gra warta czegoś więcej niż opis który jest na stronie.

Mój nick w grze: Try 69