Siema, musze w piątek prowadzić lekcje z angielskiego tak z 15 minut (1technikum).
Macie jakieś pomysły co zrobić? Może jakieś fajne gry językowe albo coś?
Lekcja Angielskiego
mozesz opowiedziec np o roznicach w jezyku angielskim i amerykanskim, albo zaprezentowac jakies ciekawe polamance jezykowe, troche inicjatywy
Poszukaj angielskich brukowców - będziesz miał temat na 4 zajęcia z grami słownymi.
Może ułóż krótką krzyżówkę z ciekawym słówkami dotyczącymi reszty tematu lekcji.
Kalambury ?
Zrob sprawdzian i lekcja z glowy. Najladniejszej dziewczynie daj 5. Bum, bedzie randka.
Najlepiej jakas wszystkim dobrze znana gra, ale z ta roznica, ze w jezyku angielskim z absolutnym zakazem poslugiwania sie polszczyzna.
mozesz opowiedziec np o roznicach w jezyku angielskim i amerykanskim, albo zaprezentowac jakies ciekawe polamance jezykowe, troche inicjatywy
Nie ma takiego języka jak amerykański. Różnice pomiędzy angielskim w GB i USA/Kanadzie są, ale nie wydaje mi się, żeby to był dobry temat. Ang w USA/Kanadzie jest trochę łatwiejszy, akcent tamtejszych ludzi jest łatwiejszy do zrozumienia, Brytyjczycy używają niektórych części gramatyki, których nie wykorzystuje się w USA. Wydaje mi się jeszcze, że Brytyjczycy starają się używać bardziej wyrafinowanego słownictwa, ale może to po prostu moje odczucie.
Nie wiem jak dobrze autor tematu mówi po angielsku, ale ja proponował bym ci, żebyś starał się opowiedzieć o czymś czym się interesujesz, ale w taki sposób, żeby klasa nie zasnęła (czyt. nie czytaj nudnych tekstów skopiowanych z internetu). Dla przykładu, jeśli interesujesz się MMORPG'ami (raczej bez powodu na tym forum nie jesteś ) to opowiedz o tym. Powiedz klasie, jak mogą się one przydać w życiu, bo jakby nie patrzeć w grach również kombinujesz jak zarobić, żeby się nie narobić
To prowadzenie lekcji na 6tke na koniec.
@dzz Cała klasa chłopaków
To nie musibyć niewiadomo co np. kolega poprostu czytał jakieś info o angli a potem dał krzyżówke.
Wiec myślalem że zrobie albo słowną gre przez caly czas albo jakies kalambury po angielsku. Macie jakieś konkretne pomysły bo jestem dość slaby w takich prezentacjach i stresuje sie troche
@Może mały ref, bo zbliza się ostateczny termin i chciałem znaleść coś niezbyt prostego niezbyt skomplikowanego.
W sumie moge ponudzić ich z 5 minut a potem właśnie jakąś gre taką jak napisałem przed chwilą. Jestem kiepski w takich sprawach ale 6 i tak chce mieć, więc możecie podać mi konkretnie co wy byście zrobili na moim miejscu w wymiarze czasowym 10 min+?
Chyba za późno na taką propozycję, ale mógłbyś opowiedzieć o "czarnym" angielskim, czyli dialektach, których często używa się w biednych amerykańskich dzielnicach przez czarną ludność.
Niedawno mój kolega robił lekcję o wulgaryzmach anglojęzycznych. Może tego się złapiesz?
@UPx2 To raczej nie przejdzie ;d.
Myslalem zeby opisać jakieś miejsca w londynie ale kolega juz to zrobił. Macie coś podobnego typu?
Może jak powstał język angielski, w języku angielskim ? Trochę pokręcone, ale może coś wyciśniesz. Jak nie olej sprawę, i tyle
Siema, musze w piątek prowadzić lekcje z angielskiego tak z 15 minut (1technikum).
Macie jakieś pomysły co zrobić? Może jakieś fajne gry językowe albo coś?