Lenovo y50-70

Piszę tutaj, bo szczerze czuję się już całkowicie bezradny... Od pewnego momentu (własnie nie pamiętam czy to wina jakiegoś update, czy samo z siebie), fpsy w CS:GO z stabilnych 200+ spadły na 100, plus czasami są spadki do 30 (a do tego dochodzi niemiłosierny stuttering, opóźnienia myszki, ogólnie niegrywalny sie staje na jakiś czas). Próbowałem prawie wszystkiego - downgrade sterowników, odpalanie CSa z różnymi parametrami, wszystkie kombinacje ustawień video, konfiguracja sterowników. Sprawdzałem dysk twardy, wszystko jest git, tak samo temperatury procesora jak i karty graficznej. Antyvirus tez był chwile na wakacjach, nic nie dało.

Szczerze nie mam już pomysłów co jeszcze mógłbym zrobić.

Sprzęt:
Lenovo y50-70
CPU - i5 4210H

GPU - GeForce GTX 960M

RAM - 8GB

System - Windows 10

Miał ktoś może podobny problem i udało mu się go zwalczyć?

Nie wiem czy Ci to pomoże, ale Tu : ->CLICK jest jakiś poradnik i widzę, że tam dodają parametry do konsoli przed-uruchomieniem. No i chcąc nie chcąc tam jest dużo ludzi z Twoim problemem i myślę, że ktoś na pewno ma taki problem jak Ty i będzie tam odpowiednia solucja :)
Pozdrawiam

Dzięki za odzew ;)
Jednak tak jak mówiłem - przejrzałem setki takich tematów i nic z tych rzeczy mi najzwyczajniej w świecie nie pomaga

Moze sie przegrzewa sciagnij jakis program i sprawdzaj temperatury.

@up lol?

@Outqer, dobrze byłoby, gdybyś podesłał kilka screenshotów, min procesy w Managerze Zadań, temperatury w HWMonitor (w stanie spoczynku oraz na pełnym obciążeniu). Wiem że sam sprawdzałeś temperatury, ale nie chcę polegać na czyiś domysłach. Ważne pytanie: Czy problemy pojawiają się tylko w grach (tylko w CS czy też w innych?) czy również poza? Jak podeślesz więcej informacji, to będzie na czym rozmyślać.

PS. Też posiadam y50-70.

Postąpiłem dość drastycznie - format C, instalacja 7. Brak efektu ( myślę że punkt pokazania procesów w chwili obecnej jest zbędny :P). Co innego temp, która teraz faktycznie już tak kolorowo nie wygląda:

Jakieś 10 min CSa na najniższych detalach - http://i.imgur.com/RDdFwYq.jpg

Po 10-15 minutach odpoczynku http://i.imgur.com/DZzm3rN.jpg

Co do innych gier, raczej nie gram, czasami jakiś napad Payday 2 (gdzie raczej nie zauważyłem problemu) lub wyścigi w GRIDa 2 (gdzie tez nie mam problemu z zacinaniem).

@EDIT

Zauważyłem ciekawą zależność. Ogólnie problem występuje już dość długo, 2-3 tygodnie. W chwili obecnej jestem w domu gdzie mam możliwość podpiąć lapka do monitora. Jeżeli laptop jest zamknięty - fpsy dosłownie w sekundę spadają, a przejście obok smoke'a to juz w ogóle porażka. W momencie którym go otworze, nagle fpsy lecą w górę, a smoke'i mu nie straszne. Problem taki że jeszcze tydzień temu nie miałem gdzie podłączyć lapka więc chcąc nie chcąc cały czas był otwarty a problem spadków dalej występował. Trochę śmieszne.

Po formacie dysku to rzeczywiście nie ma sensu pokazywania procesów z menedżera. :) Jeśli jednak format ci nie pomógł (a zwykle jest to ostateczność w tego typu problemach), spróbuj na czysto zainstalować CS'a (większość gier które zainstalujesz poprzez Steam działa po formacie dzięki specyficznej instalacji, dlatego pliki CS'a są nienaruszone - w tym zapewne te, które są wadliwe).

Jest jeszcze jeden pomysł który przychodzi mi teraz do głowy: zakurzony laptop. Może pomysł dość drastyczny (u mnie po sześciu miesiącach nie był szczególnie zakurzony), ale lepiej sprawdzić i wyeliminować z naszej listy potencjalnych problemów.

Laptop ma 3 miesiące, więc tak szczerze to nie wierze aby coś tam się uzbierało

Laptop ma 3 miesiące, więc tak szczerze to nie wierze aby coś tam się uzbierało

Wyslij do serwisu i powiedz ze sie przegrzewa karta i proc. Nasmaruja Ci paste i moze bedzie chodzic.

Nadal nie wiem czy reinstalowałeś CS'a oraz czy to pomogło. Wracając do twojego poprzedniego posta:

W chwili obecnej jestem w domu gdzie mam możliwość podpiąć lapka do monitora. Jeżeli laptop jest zamknięty - fpsy dosłownie w sekundę spadają, a przejście obok smoke'a to juz w ogóle porażka. W momencie którym go otworze, nagle fpsy lecą w górę, a smoke'i mu nie straszne.

Wygląda jak nieskonfigurowane opcje zasilania. Wejdź do Panelu Sterowania>Opcje zasilania(jak masz problem ze znalezieniem to ustaw widok)>Wybierz skutek zamknięcia pokrywy. Przy opcji "Po zamknięciu pokrywy" ustaw "Nic nie rób".

Jak nie pomoże, to dalej będziemy kombinować (tylko przesyłaj więcej danych np. co zauważyłeś itp).

Odkryłem powód. Przegrzewanie się płyty głównej. W momencie gdy osiąga okolo 98 stopni, zaczyna laggować, temperatura w doslownie sekunde spada do 80 stopnii, gdy przestaje lagować temp wraca na 90 stopni (rowniez natychmiastowo) i powoli rośnie do 100. Jak podłożyłem pod tył laptopa coś, caly czas utrzymywalo 90 stopni. Obawiam się że cos nie tak z a) czujnikiem B) plyta głowna. Chyba bede musiał oddawac na gwarancje :/

Tak z ciekawości czy ktoś z Was użytowników y50-70 miał podobny problem jak ja ? Tzn problem zależy jak na to patrzeć. CZASAMI jak gram w bardziej wymagające tytuły wiedźmin 3/gta v to podczas grania wyskakuje mi komunikat, aby zamknąć aplikację, bo brakuję pamięci w systemie, ale odziwo jak kliknę NIE to gram dalej spokojnie. Moja wersja to i5+gtx 960 i 8 gb ram.

@up nie miałem takiej sytuacji. Moim zdaniem to bug. Mając 4 GB ramu grałem spokojnie w te gry, a po wymianie na 8 GB ramu (czyli tyle ile ty masz) jest jeszcze lepiej. Zawsze możesz odpalić w tle menedżera i monitorować zużycia.

Temperatury w przypadku Lenovo to niejebajka jak mawiali starożytni Indianie. BTW. jeśli ktoś będzie chciał się pozbyć swojego y50-70, chętnię przyjmę sprawną matrycę QHD :)

A co do samego laptopa to wyloty z tyłu zdecydowanie nieefektywne, przy dużym obciążeniu matryca ekranu nagrzewa się niemiłosiernie, dlatego koniecznie używać laptopa na biurku, nie na kolanach. W googlach można znalezc mały program, który steruje nam wiatrakami w laptopie (tak czy siak bardzo głośny nie jest, ale znacznie pomaga). Ewentualnie w przypadku trafiejek które grzeją się motzno, anony mogą spróbować underclockingu, tylko to wymaga zabawy z biosem ponieważ vbios jest zintegrowany z tym płyty głównej co czyni kręcenie zegarów mordęgą. Polecam i pozdrawiam. Piotr Fronczewski.

Tak z ciekawości czy ktoś z Was swojego y50-70 hardcorowo używa ? W sensie piłujecie go na jakimś Wieśku 3 na full hd z wysokimi opcjami graficznymi itp ? Bo nie wiem jak Wy, ale obawiam się, że szybciej go zajade grając na maksymalnych.

Jeżeli oglądam film ( w sensie niska wydajność itp ) to jak zakryje wloty powietrza to wpłynie to negatywnie na zdrowie lapka ?

Hmm aktualnie posiadam lenovo y50-70 i na początku jak go kupiłem (jakieś 4 miechy temu) to od razu Wiesiek 3 i na jak najwyższych ustawieniach cały czas na full hd. I tak przez jakieś 2 tygodnie dopóki nie przeszedłem Wieśka 3 całego :D jakoś większość ustawień miałem ustawione na high i w sumie dłuższa gra raczej nie sprawiała lapkowi przyjemności.Zapewne pomocne byłoby tutaj dokupienie podkładki chłodzącej.Sam zamierzam podkręcić trochę mojego Gtx 860m 4gb jeśli trafię już na bardziej wymagającą grę ale w takim przypadku podkładka chłodząca to raczej rzecz niezbędna.A no właśnie to i ja mam pytanie.Czy ktoś z was bawił już się podkręcaniem karty graficznej w lapku?

Witam posiadaczy laptopa y50-70 jeśli macie problem z przegrzewaniem to serwis natychmiast i jak nie przestanie się grzać to zwrot gotówki. Jeśli zdecydowaliście się na ten model i tylko on Was interesuje to zainstalujcie sobie skrypt obniżający nieco temperatury: https://www.techinferno.com/index.php?/forums/topic/5780-ideafan-for-y510p-y500-g500-y580-y410p/

Druga sprawa - laptop jak każdy z tego typów sprzętu potrzebuje powietrza, dlatego tak ważne jest podniesienie go o kilka cm, żeby usprawnić cyrkulacje powietrza. Lenovo się stoczyło i to nie żadna nowość. Sprzedają sprzęt tanio, wykonują słabo wewnątrz... Moj Y510p już umarł z powodu zbyt wysokiej temperatury, która w tym modelu jest naprawdę beznadziejna :) Żadne czyszczenie nie pomogło, nic.

PS najlepszy sposób czyszczenia laptopów z kurzu to odkurzacz :D

Przy tym modelu podkładka chłodząca to raczej priorytet patrząc na osiągane temperatury.Moglibyście napisać jakie temperatury osiąga wasza karta graficzna podczas grania?

Piszę tutaj, bo szczerze czuję się już całkowicie bezradny... Od pewnego momentu (własnie nie pamiętam czy to wina jakiegoś update, czy samo z siebie), fpsy w CS:GO z stabilnych 200+ spadły na 100, plus czasami są spadki do 30 (a do tego dochodzi niemiłosierny stuttering, opóźnienia myszki, ogólnie niegrywalny sie staje na jakiś czas). Próbowałem prawie wszystkiego - downgrade sterowników, odpalanie CSa z różnymi parametrami, wszystkie kombinacje ustawień video, konfiguracja sterowników. Sprawdzałem dysk twardy, wszystko jest git, tak samo temperatury procesora jak i karty graficznej. Antyvirus tez był chwile na wakacjach, nic nie dało.

Szczerze nie mam już pomysłów co jeszcze mógłbym zrobić.

Sprzęt:
Lenovo y50-70
CPU - i5 4210H

GPU - GeForce GTX 960M

RAM - 8GB

System - Windows 10

Miał ktoś może podobny problem i udało mu się go zwalczyć?