Lenovo Y580 - Blue Screen przy włączaniu gry

Witam,

Laptop kupiłem 2 dni temu i przez pierwszy dzień byłem zadowolony. Ściągnąłem BF3 i Chivalry Medieval Warfare, żeby zobaczyć jak laptop się sprawuje w grach i tu wystąpił problem. Ledwo ropocznę grę i już dochodzi do głośnej pracy laptopa i zawieszenia całego sprzętu. Wczorajszy dzień spędziłem na próbie naprawienia tego błędu, ale zawsze kończyło się tak samo. Laptop ma 2 karty graficzne (GTX660m i Intel HD Graphics 4000), które zmieniają się gdy wymaga tego sytuacja. Wydaje mi się, że nie przełącza mi na tą lepszą kartę i dlatego laptop się zawiesza.

Proszę was o pomoc, a jeżeli nie da rady tego rozwiązać to go zwrócę do sklepu lub zamienię na inny model.

Dzięki

Podaj kod bluescreena.

karte sam przelaczasz - a gry odpala na karcie deflautowej wiec sam musisz to przestawic :) co do blue screen pewnie sciagnales jakeigos wirusa ^^

Zformatowałem komputer i teraz mam możliwość sprawdzenia tylko na grze Chivalry Medieval Warfare (wymagania podobne do bf3). Efekt jest taki, że mogę pograć (wcześniej wywalało w menu), ale tylko na zintegrowanej karcie, bez różnicy czy ustawię by gra włączała się z kartą zintegrowaną, czy z kartą gtx660m. Na zintegrowanej komputer bardzo szybko się grzeje i chodzi dużo głośniej niż normalnie bez włączonej gry. Wygląda na to, że problem leży po stronie karty dedykowanej, która nadaje się tylko do wymiany...

Nie mam również możliwości sprawdzenia kodu BSOD, gdyż nie chce on wyskoczyć.

A może masz zainstalowane sterowniki, które uniemożliwiają Ci przełączenie grafiki lub jest to wyłączone w biosie?

Zaktualizowałem stery ze strony producenta i teraz przy odpaleniu z karty gtx660m znowu BSOD w tym samym momencie co wcześniej. Nie wiedziałem, które to kod BSODa więc wpiszę wszystko -

STOP: 0x00000116 (0xFFFFFA80083AC4E0, 0XFFFFF880051BC700,0XFFFFFFFFC000009A, 0X0000000000000004)

nvlddmkm.sys - Adress FFFFF880051BC700 base at FFFFF880048CF000, Datestamp 51c41788

Prosiłbym kgoś obeznanego w tym o wyjaśnienie.

Dzięki

Kod błędu faktycznie może świadczyć o uszkodzonej karcie graficznej. Proponuje na wszelki wypadek zainstalować jeszcze najnowsze sterowniki ze strony nVidii. Jeśli to nie pomoże radzę szybko zgłosić się do sklepu (możliwe, że wymienią wadliwą sztuke laptopa, chociaż w to wąpię). W innym przypadku pozostaje serwis gwarancyjny.

Podaję linka do sterów dla systemu W7 64bit

http://www.nvidia.com/object/notebook-win8-win7-64bit-320.49-whql-driver.html

Kod błędu faktycznie może świadczyć o uszkodzonej karcie graficznej. Proponuje na wszelki wypadek zainstalować jeszcze najnowsze sterowniki ze strony nVidii. Jeśli to nie pomoże radzę szybko zgłosić się do sklepu (możliwe, że wymienią wadliwą sztuke laptopa, chociaż w to wąpię). W innym przypadku pozostaje serwis gwarancyjny.Podaję linka do sterów dla systemu W7 64bithttp://www.nvidia.co...hql-driver.html

Ten sam sterownik mam zainstalowany w tym momencie i też nic nie pomógł. Jutro zadzwonię do sklepu z którego laptop został zamieniony i zapytam czy wymienią mi sprzęt czy zwrócą pieniądze.

Wielkie dzięki za pomoc

Mam ten sam model laptopa. Wygląda na to, że coś jest nie tak z hardware, gdyż ja nie miałem takich problemów. Jedynie czasami gry odpalają się z defaultowej grafiki HD4K, ale z tym sobie poradziłem korzystając z Nvidia Inspector.

A reszta sprzętu ?. Bo może to nie wina karty, chociaż jak kupiłeś w markecie masz prawo do 14 dni na wyminę laptopa, jak tak zrobiłem bo po zakupie dysk padł.

Jeszcze go nie wysłałem, konultant z Lenovo polecił mi bym zformatował komputer i wgrał sterowniki na czysto z ich strony. Trochępomogło, bo teraz lapek przełącza się na GTXa (sprawdzane na high w Chivalry Medieval Warfare) działa płynnie jednak po kilku minutach zawiesza się, ale bez BSODa. Jak odpalę gręz lewej strony laptopa wentylator (lub cokolwiek to jest) działa coraz głośniej i wydala coraz większe ciepło. Wg mnie jest to tak jakby lapek nie miał siły pociągnąć lepszej karty graficznej. Jutro zadzwonię jeszcze raz do Lenovo. Teraz jednak chciałbym poprosić o pomoc Was, być może ktoś miał taki problem.

Skoro jak sam piszesz w końcu zadziałał i działa coraz dłużej bez zwiechy to na moje oko to się przegrzewa ...

Ja w lato standardowo otwieram klawiature w każdym laptopie i staram się aby była lekko uchylona aby wiatrak mógł "łatwiej" zaciągać powietrze i aby sie nie dławił. Tak samo podkładka chłodząca, dobrze dopasowana, w odpowiedniej odległości od podłoża i od samego laptopa daje dobrą cyrkulacje powietrza.

Jeśli kupiłeś nowy to ok załatwisz sprawe z gwarancją ale jak używany to kombinuj.

Wymagające gry nie pograsz na laptopie przy takiej temperaturze jak masz za oknem :P. Też stawiam iż nagrzewa tym bardziej jak masz pod prądem. Tego zdania nie rozumiem "Jak odpalę grę z lewej strony laptopa wentylator (lub cokolwiek to jest) działa coraz głośniej i wydala coraz większe ciepło". Dziwne aby wentylator nie wyrzucał ciepłego powietrza lol :P

Ciepło na zewnątrz jest, ale to nie wytłumacza dlaczego laptop wiesza się po 2-3 minutach grania, a temperatury skaczą jak szalone . Dzisiaj znowu mam ten sam problem co wcześniej - 1 minuta w menu i BSOD...

Witam,

Laptop kupiłem 2 dni temu i przez pierwszy dzień byłem zadowolony. Ściągnąłem BF3 i Chivalry Medieval Warfare, żeby zobaczyć jak laptop się sprawuje w grach i tu wystąpił problem. Ledwo ropocznę grę i już dochodzi do głośnej pracy laptopa i zawieszenia całego sprzętu. Wczorajszy dzień spędziłem na próbie naprawienia tego błędu, ale zawsze kończyło się tak samo. Laptop ma 2 karty graficzne (GTX660m i Intel HD Graphics 4000), które zmieniają się gdy wymaga tego sytuacja. Wydaje mi się, że nie przełącza mi na tą lepszą kartę i dlatego laptop się zawiesza.

Proszę was o pomoc, a jeżeli nie da rady tego rozwiązać to go zwrócę do sklepu lub zamienię na inny model.

Dzięki