Lenovo Z50-70 opinie

Witam ostatnio zepsół mi sie sprzęt który powędrował do serwisu Lenovo i serwis stwierdził ,ze zostanie wydana akredytacja. Komputer musi być zakupiony w sklepie komputronik i dlatego jestem zainteresowany modelem Z50-70 . Prosiłbym o opinie odnosnie tego modelu i ewentualne doswiadczenia z nim jeśli ktoś go posiada. Pod spodem zamieszczam link z dokladnymi danymi konfiguracji którą chce zakupić dodam ,że ma być ona do 2850 wiec model Y50-70 nie wchodzi w gre. Laptop bedzie słuuzył do codziennej pracy jak i do gier typu gta 5 mortal kombat x fifa 15 i pare innych i tu pytanie czy sie nada i czy zejscie z rozdzielczosci full hd jaka ma optymalnie matryca w grze spowoduje problemy z grafika szczegółowością itp .

link

http://www.komputronik.pl/product/258526/Elektronika/Komputery/Lenovo_Z50_70_59_440262_Bia%C5%82o_srebrny.html

Nic specjalnego ten laptop nie prezentuje.

Niskonapięciowa i7 jest gorsza niż i5 (np. i5-4210H)

Karta ddr3... fakt jeśli chodzi o wydajność to tragedii nie ma, ale i tak większość gier będziesz grał na niskich detalach. No chyba, że będziesz grał na 1366x768, to wtedy i średnie odpalisz.

Szkoda, że nie możesz dołożyć do Y50-70. Bo karta GTX 860m 4GB GDDR5 jest 2x lepsza niż ten GT840m, a na allegro Y50-70 wyrwiesz za 2900 zł.

http://www.komputronik.pl/product/267154/Elektronika/Komputery/Wyprzeda%C5%BC_Lenovo_IdeaPad_Y510P_59_414000_8GB.html

Tutaj będziesz musiał kupić podkładkę chłodzącą.

Recenzja

http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-IdeaPad-Y510p-GT-755M-SLI.107089.0.html

A czy zmiana rozdzielczosc w grze na 1366x768 z optymalnej rozdzielczosci matrycy full hd 1920 x 1080 wplynie na jakosc obrazu (nieostre tekstury itp?)

Oczywiście, że wpłynie negatywnie. Im mniejsza rozdzielczość tym mniejsza ilość pikseli na ekranie co oczywiście przełoży się na spadek jakości wyświetlanego obrazu ale też znacznie zwiększy ilość kl/s.

Czyli biorąc przykładowo gre np far cry 3. Jak wlącze ją w rozdzielczosci 1920x1080 i detalach low np a nastepnie zejde na rozdzielczosc 1366x768 i detale medium/high to lepszy efekt obrazu mimo wszystko bedzie na full hd 1920x1080 i detalach low niz 1366x768 i detalach medium high? Jeśli matryca ma standardowa rozdzielczość full hd tzw nominalna?

Ogólnie zasada jest taka, że lepiej trzymać się natywnej rozdzielczości i grać choćby na najmniejszych detalach zamiast bawić się w zmniejszanie rozdzielczości dla podbicia sobie wskaźników ustawień graficznych na medium czy high. Znam to z własnego doświadczenia bo dużo kombinowałem by nadać odpowiednią jakość grafiki w stosunku do wydajności np. w Far Cry 4/BF'ach/Crysis'ach itd. Nawet z ustawieniami high w niskiej rozdzielczość gry wyglądały znacznie gorzej niż na najniższych detalach lecz w normalnej rozdziałce mojego monitora.
Chyba sam to rozumiesz, zmniejszenie rozdzielczości przecież nie wytnie czy wyłączy kawałka monitora żeby obraz pozostał w takiej samej jakości, a sprawi jedynie, że piksele się trochę "rozciągną" : )

Ogólnie zasada jest taka, że lepiej trzymać się natywnej rozdzielczości i grać choćby na najmniejszych detalach zamiast bawić się w zmniejszanie rozdzielczości dla podbicia sobie wskaźników ustawień graficznych na medium czy high. Znam to z własnego doświadczenia bo dużo kombinowałem by nadać odpowiednią jakość grafiki w stosunku do wydajności np. w Far Cry 4/BF'ach/Crysis'ach itd. Nawet z ustawieniami high w niskiej rozdzielczość gry wyglądały znacznie gorzej niż na najniższych detalach lecz w normalnej rozdziałce mojego monitora.Chyba sam to rozumiesz, zmniejszenie rozdzielczości przecież nie wytnie czy wyłączy kawałka monitora żeby obraz pozostał w takiej samej jakości, a sprawi jedynie, że piksele się trochę "rozciągną" : )Czyli wybrana konfiguracja , nijak sprawdzi sie w grach? bo do y50-70 raczej nie dołoże bo w komputroniku to koszt 3200 w wersji 4 gb ram i z i5 4210h. A i tak czytalem wiele opini z ktorych wynikalo ,ze sie grzeje, wystepuje trottling, i trzeba kombinowac z podkladkami chłodzącymi co daje dodatkowe koszta itp. A z tego co patrzałem niema w tym sklepie lepszej konfiguracji w tej cenie niz ta co podalem marki lenovo a musi być okurat tej z racji na akredytacje.

Jeżeli nie masz innego wyjścia to bierz. W nowe tytuły na pewno na tym sprzęcie nie pograsz, ale w te trochę leciwe jak najbardziej. Gdyby roz. natywna w tym laptopie była mniejsza (wspomniane 1366x768) to byłoby już z jego wydajnością i jakością znacznie lepiej. No, ale co poradzić. Oczywiście będziesz mógł grać w większej ilości kl/s przy zmniejszonej rozdzielczości, ale kosztem jakości grafiki.
BTW jako takie laptopy do gier zaczynają się dopiero od 4-5k zł więc się nie przejmuj. Bo w sumie ten typ sprzętu do grania miał nie służyć. PC w tej samej cenie co ten Lenovo mógłby już spokojnie uciągnąć Wieśka 3 podczas gdy na tym laptopie dojście do intro będzie wyzwaniem : )

Tylko zastanawia mnie poprostu czy ta zmniejszona rozdzielczosc z natywnej full hd jaka ma matryca na 1366x768 bardzo wplynie na jakosc tej grafiki. Masz moze mozliwosc mi jakos to pokazac i czy bedzie mocno obciazala wzrok uzytkownika takiego komputera czy moga bardziej bolec oczy np po zmianie tej rozdzielczosci. Bo poniekad np zauwazylem ze nawet na tym laptopie dying light odpali fakt niskie detale i na tej wlasnie rozdzielczosci 1366x768 byc moze hd i czy zmiana z full hd na taka niska w niskich detalach spowoduje ze strace np chec do tej gry jesli jestem osoba co zwraca uwage na grafike?. No i czy wzrok sie bedzie np meczyl w takim przypadku. Dying light dalem jako przyklad ze nawet taka gre jest w stanie odpalic w 30 fps.

A i jeszcze 1 pytanie bo np na niektorych benchmarkach ta karta jest pokazywana w jakich grach osiagnie ile fpsow w danej rozdzialce i jakosci. I tu tez mam pytanie bo obrazuje sie to tak 1024x768 low 1366x768 medium high i ultra 1920x1080 to czy w takiej grze gdzie mam np w rozdzielczosci 1920x1080 high jakies 20-25 fps to po zmianie detalow na medium w takiej rozdzielczosci te fps podskocza do 30 ? Tutaj jako przykład podam gre The crew napisane ,ze w 1366x768 w ustawieniach medium osiagnie 31-32 fps natomiast pozniej jest high ale juz w rozdzielczosci 1920x1080. Wtedy wystepuje spadek do zaledwie 14-15 fps i tu jest to moje pytanie czy rozdzielczosci 1920x1080 i po zmianie detali na medium z high te fps maja szanse dobic do grywalnych 30 w tej rozdzielczosci

Co do FPS-ów - wszystko zależy od gry i jej optymalizacji. Bo są tytuły w których faktycznie po zmianie detali na nawet delikatnie niższe odczuje się znacznie większą ilość FPS-ów (zazwyczaj w laptopach jest to sprawa zmiany jakości cieni) jak np. League of Legends, a są też gry w których będziesz suwakami latał w tę i we w tę bez żadnych pozytywnych zmian jak np. CoD: Advanced Warfare. Szansa zawsze jest, ale tak jak piszę zależna od gry, jej optymalizacji, jej wymagań itd.

Zaraz tu wstawię kilka screenów z LoL'a żebyś zobaczył jak to z tą grafiką jest.

EDIT:

1) Maksymalne detale, rozdzielczość natywna: 80-200 kl/s

max_zpsfdwypogk.png

Tekst wyraźny, nic się nie rozjeżdża, przekłamań w modelach nie ma. Ogólnie cacy. 10/10.

2) Detale minimalne, rozdzielczość natywna: 150-300 kl/s

deltale%20minimum_zpsgg6tsmkz.png

Tekst wyraźny, znacznie gorsza jakość modeli, cieni itd. czasem rozmazane tekstury. 5/10.

3) Detale minimalne, rozdzielczość 1024x768 (minimalna): 160-260 kl/s.

niskarozniskiedetale_zpsgjkomg3l.png

Chyba widać jak jest. 2/10.

4) Detale maksymalne, rozdzielczość 1024x768 (minimalna): 120-220 kl/s.

niskarozwyokiedet_zpslyl5rqda.png

Tragedii nie ma. 5/10 bo tekst trochę rozmazany itd.

W ruchu jednak gra na niskiej rozdzielczości wygląda znacznie gorzej, wzrok faktycznie te piksele trochę męczą. Tak samo niewyraźny tekst się znacznie gorzej czyta. Niemniej jednak grać się da tylko trzeba byłoby się przyzwyczaić.

Co do FPS-ów - wszystko zależy od gry i jej optymalizacji. Bo są tytuły w których faktycznie po zmianie detali na nawet delikatnie niższe odczuje się znacznie większą ilość FPS-ów (zazwyczaj w laptopach jest to sprawa zmiany jakości cieni) jak np. League of Legends, a są też gry w których będziesz suwakami latał w tę i we w tę bez żadnych pozytywnych zmian jak np. CoD: Advanced Warfare. Szansa zawsze jest, ale tak jak piszę zależna od gry, jej optymalizacji, jej wymagań itd.Zaraz tu wstawię kilka screenów z LoL'a żebyś zobaczył jak to z tą grafiką jest. EDIT:1) Maksymalne detale, rozdzielczość natywna: 80-200 kl/sTekst wyraźny, nic się nie rozjeżdża, przekłamań w modelach nie ma. Ogólnie cacy. 10/10.2) Detale minimalne, rozdzielczość natywna: 150-300 kl/sTekst wyraźny, znacznie gorsza jakość modeli, cieni itd. czasem rozmazane tekstury. 5/10.3) Detale minimalne, rozdzielczość 1024x768 (minimalna): 160-260 kl/s.Chyba widać jak jest. 2/10.4) Detale maksymalne, rozdzielczość 1024x768 (minimalna): 120-220 kl/s. Tragedii nie ma. 5/10 bo tekst trochę rozmazany itd.W ruchu jednak gra na niskiej rozdzielczości wygląda znacznie gorzej, wzrok faktycznie te piksele trochę męczą. Tak samo niewyraźny tekst się znacznie gorzej czyta. Niemniej jednak grać się da tylko trzeba byłoby się przyzwyczaić.

Dziękuje za ssy no gołym okiem widać różnice. A czy mógłbyś właśnie wrzucić z z gry akcji takie porównanie bo w Lola i tak nie zamierzam grać ale np porownanie z cs go bf 3 4 fifa 15 gta 5 bym chetnie zobaczył jeśli posiadasz ktoryś z tych tytułów i byłbyś skłonny zamieścić ssy.

Niestety nie mam żadnych z wymienionych przez ciebie gier. Mogę co najwyżej wrzucić coś z Call of Juarez: Więzy Krwi lub Necrovision jeżeli chodzi o strzelanki z miarę ładną grafiką : )

Ale kto na lapapku 16:9 gra w 4:3 ?

Mogłeś już te screeny zrobić w 1366x768 czy 1600x900 i wtedy porównać je z 1920x1080 :)

Niestety nie mam żadnych z wymienionych przez ciebie gier. Mogę co najwyżej wrzucić coś z Call of Juarez: Więzy Krwi lub Necrovision jeżeli chodzi o strzelanki z miarę ładną grafiką : )

Hm a jakies tytuły gier niekoniecznie fps z 2014-15 bo z tych co wymieniłes to zbytnio nie znam . Żeby poprostu dość konkretnie mozna było tą różnice w rozdzielczosciach zobaczyć bo chce poprostu wiedzieć na co mogę liczyć biorąc taka konfiguracje i do czego musze się dostosować bo niestety do tej ceny nic wydajniejszego z tego co patrzałem w tym sklepie niema tej marki.

Ja to jednak dozbierałbym te 400 zł i wzial tą prawie najnowszą wersje Y50-70 (bez ultra hd). Ten lapek to jest juz powiedzmy solidna maszyna, a stosunek jakosc/cena jest naprawde dobry. Za 3250 moj brat gdzies widział z i7 nawet.

Taka inwestycja pewnie ci sie zwroci, bo przez dluzszy czas nie bedziesz czul potrzeby zmiany lapka

Ja to jednak dozbierałbym te 400 zł i wzial tą prawie najnowszą wersje Y50-70 (bez ultra hd). Ten lapek to jest juz powiedzmy solidna maszyna, a stosunek jakosc/cena jest naprawde dobry. Za 3250 moj brat gdzies widział z i7 nawet.Taka inwestycja pewnie ci sie zwroci, bo przez dluzszy czas nie bedziesz czul potrzeby zmiany lapka

Niestety ja musze brać z komputronika bo mam tam wymiane z tytułu akredytacji a najtansza wersja z i5 4210h 4gb ram bez os kosztuje 3200zł a dzis z tego co wnioskuje to 8 gb ram to optymalna ilość do tego podkładka minimum 100 z tego co czytałem no i problemy z tymi trotthlingiem który zmniejsza taktowanie tej i5 ponoć wystepuja.

Znalazłem jakąś ruską wersje GTA V na dysku. Pobrałem żeby sprawdzić czy mi w ogóle to gierka odpali i nawet hula xD Teraz zbieram hajs żeby sobie kupić oryginał.

U mnie wygląda to tak na średnio-minimalnych w natywnej rozdzielczości przy 40 kl/s:

GTA5%202015-04-01%2014-50-55-16_zps8mgnu

Więc u ciebie będzie znacznie gorzej o ile w ogóle uda Ci się to GTA V odpalić. Bo serio z takim laptopem już na gry z 2015 roku bym nie liczył... A im dalej w las tym będzie gorzej.

No to chyba nie pozostaje mi nic innego jak sie z tym pogodzić, ze tak bedzie bo nic innego w tej cenie nie znajde z mniejsza matryca tej marki o podobnej wydajnosci.

Witam ostatnio zepsół mi sie sprzęt który powędrował do serwisu Lenovo i serwis stwierdził ,ze zostanie wydana akredytacja. Komputer musi być zakupiony w sklepie komputronik i dlatego jestem zainteresowany modelem Z50-70 . Prosiłbym o opinie odnosnie tego modelu i ewentualne doswiadczenia z nim jeśli ktoś go posiada. Pod spodem zamieszczam link z dokladnymi danymi konfiguracji którą chce zakupić dodam ,że ma być ona do 2850 wiec model Y50-70 nie wchodzi w gre. Laptop bedzie słuuzył do codziennej pracy jak i do gier typu gta 5 mortal kombat x fifa 15 i pare innych i tu pytanie czy sie nada i czy zejscie z rozdzielczosci full hd jaka ma optymalnie matryca w grze spowoduje problemy z grafika szczegółowością itp .

link

http://www.komputronik.pl/product/258526/Elektronika/Komputery/Lenovo_Z50_70_59_440262_Bia%C5%82o_srebrny.html