Leona

Co i jak z Leoną?

Jakie ma przeliczniki ap czy ad? i jakie ratio?

Dlaczego full tank build a nie offtank?

Ostatnio grałem leonom takim pseudo offtankiem. Niby miałem 185 armora i 135 magic armor 3k życia przy czym damage w malphite właził ładny który był totalnym tankiem. Ogólnie mi się wydaje że Leona ma pro skille na tanka więc poco dokładać jej cos pod damage? Leona jest pro do utrzymywania damage szczególnie jej ten skill Eclipse epicko wypełnia jej tankerowość xD. Przy okazji graba kiedy live i jak byś mógł wysłać mi link tam gdzie nagrywasz

http://leagueoflegends.wikia.com/wiki/Leona_the_Radiant_Dawn

Tu masz przeliczniki :

Q : +0.3AP CD : 7

W : +0.4AP CD : 14

E : +0.4AP CD : 9

R : +0.8AP CD : 60

Jak widać ma niskie przeliczniki więc budowanie jej pod AP/Tanka nie ma sensu. Osobiście Leona jest dla mnie jednym z lepszych SUPPORTÓW dzięki dużej ilości CC i tej przegiętej pasywce. Działa idealnie z Caitlyn,Corkim,Kog'Mawem.

Z itemów osobiście preferuje (full tank) :

Mercury Treadsy / Ninja Tabi

Sunfire Cape

Banshee Veil

Shurelia Reverie / Frozen Heart

Randuins Omen

Force of Nature

Tutaj oczywiście w międzyczasie trzeba wrzucić itemki do GPM jak : Heart of Gold, Philosopher Stone.

Z powodu dużego CC i Gap close można też nią grać w AD,dla mnie najlepiej na Fratmie lub Atmogu ^^ :

Warmog's Armor / Frozen Mallet

Atma's Impaler

Trinity Force

Banshee Veil

Mercury Treadsy / Ninja Tabi

Bloodthrister / Hextech Gunblade / Stark's Fervor

Ten build na niski AS.

Lub coś bardziej ofensywnego :

Frozen Mallet

Trinity Force

Mercury Treadsy / Ninja Tabi / Berserk Greaves

The Black Cleaver

Hextech Gunblade / Bloodthrister / Stark's Fervor

#6 Co będzie potrzebne : AD,AS,może MR albo Armor ;)

Może zacznę od tego dlaczego nie robi się jej na offtanka. Leony się na takowego nie robi ponieważ ma śmiesznie niskie ap ratio: Q - 0.3, W i E 0,4, R - 0,8. A na robienie Leony na ad to już jest całkowite nieporozumienie. Widziałem ludzi robiących Leonę na AP albo na offtanka i to się wcale nie sprawdzało. W grze 2v2 przy mniej więcej podobnym składzie z tym, że w teamie 1 jest Leona pure tank a w teamie 2 jest Leona robiona na ap/offtank pierwszy team zawsze wygra. Leona jest stworzona do tankowania dzięki swojej tarczy, która jej daje duży boost do resistów, stuny i supress/przyciąganie to są mechanizmy ułatwiające wejście w grę i wyłączenie z walki najniebezpieczniejszych przeciwników.

Jedynym itemem nietypowym dla tanka, który można zrobić Leonie jest Trinity Force, ale to tylko wtedy, kiedy nie masz problemu z tankowaniem. Dostajesz trochę AP (chyba najmniej ważna rzecz), zwiększoną prędkość (ułatwia pozycjonowanie i zoning/harass), szansę na spowolnienie no i chyba najważniejsze czyli efekt sheena (przy używaniu q jest najskuteczniejszy).

To tyle ode mnie.

Hmh, dziękuje za odpowiedzi myślę że tyle mi wystarczy :)

Co nie zmienia faktu, że Leona dobrze sprawdza się na duo lane. Ta ilość stunów łącznie z gapcloserem pozwala na bardzo skuteczne utrzymanie wroga w miejscu... I szczerze mówiąc nie widzę jej za bardzo na solo lane.

n4zArh : Jak już wyżej pisałem, Leona jest jednym z lepszych ofensywnych supportów. Co do trzymania solo hmm...Leona jest w rotacji więc mialem okazję przypomnieć sobie to i owo. Akurat zdarzyło mi się że musiałem iść na solo (mastery pod suporta i runy pod AD miałem odpalone...) bo Ryze dostał DC. Żeby było milej miałem duo top : Garen + Gp. Całkiem skutecznie odcinali mnie od farmy (GPM mnie uratował) ale dali radę mnie zabić tylko 2 razy z powodu nieudanych ganków Lee Sina. Opcji rozwoju postaci jest masa ale wszystko jest bardzo sytuacyjne.

Co i jak z Leoną?

Jakie ma przeliczniki ap czy ad? i jakie ratio?

Dlaczego full tank build a nie offtank?