Lepsza karta graficzna, mniej FPS

Bardzo proszę ludzi, którzy nie mają o czymś pojęcia aby się nie udzielali.Procesor Phenom II 945 działa na socket AM3 ORAZ AM2+; z tą różnicą, że na AM2+ jego wydajność jest bardzo ograniczana.Różnica między DDR2 a DDR3 jest kolosalna, dlatego ten Phenom traci dużo. Wiem stąd, że kiedyś też chciałem wstawić procek AM3 na AM2+; fartem udało się używki w zestawie tanio kupić. Kolega Ryutaro powinien dostać warna za ciągłe wprowadzanie w błąd. Rozumiem pomyłkę, ale pierdzielić głupoty o tym, że jak coś nie działa to ma ograniczoną wydajność woła o pomstę! Gdyby procesor nie był kompatybilny z tą podstawką to nie byłbyś w stanie nawet go zamontować w tym socket'cie.To jest lista obsługiwanych procków przez Twoją płytę.http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2755Generalnie AM2+ obsługuje procki kompatybilne o TDP nie większym niż 95W, jest tak w 99% przypadków.Na pewno jeśli zmienisz płytę główną Twoja wydajność się zwiększy, ale skorzystaj najpierw z tego programu, który Ci poleciłem lub każdy inny, który pozwala sprawdzić zapełnienie zasobów podczas gry, bez konieczności minimalizowania jej. W ten sposób będziesz miał jednoznaczną odpowiedź bez zbędnego gdybania. Gdybanie w informatyce prowadzi do takich nieporozumień jak teoria Ryutaro.

no ale wymiana płyty na coś z AM3+ (między AM3 a AM3+ jest różnica tylko taka że ma szersze nóżki i chyba kilka dodatkowych ,ale już tego nie wiem. Co daje nam możliwość wkładania Procków z większym TDP) i DDR3, i tak będzie opłacalna bo doda sporo mocy.

Moc mocą. Wieczorem sprawdzę ten program, jednak ja muszę mieć pewność, że po wymianie płyty+ włożenie RAM'ów DDR3 do PCta to ta karta wreszcie nie będzie ograniczana i chodziła pięknie niczym na filmikach z YT, gdzie ludzie grają na niej w GTA V na Ultra/Wysokich (nie uwzględniając innych podzespołów). Mam tą pewność, czy tej pewności nie mam?

Przed chwilą sprawdziłem grę BF3. Na niskich nie ma żadnej ścinki, nawet gdyby przypierniczyły dwie bomby jądrowe w jednym miejscu, to samo na ULTRA (choć czasem się tam przydarzy to bardzo rzadko). I teraz nie wiem czy to jest coś ze mną, czy z tą kartą. Otóż nie widzę ŻADNEJ, dosłownie żadnej różnicy pomiędzy teksturami trawy w owej grze, oraz tym, że na niskich przy nagrywaniu Battlefield się aż tak nie tnie, natomiast na ULTRA już to odczuwam, za bardzo. Być może to ja nie dostrzegam tak kolosalnej różnicy, nie wiem już sam. Bądź co bądź, BF3 na ULTRA chodzi na 60fps+, a H1Z1 przy 20FPS'ach na każdych możliwych ustawieniach? Fakt faktem to ma słabą optymalizacje, ale nawet tak się nie powinno dziać, skoro na starej karcie takich nie było problemów.

//

Gdybanie w informatyce prowadzi do takich nieporozumień jak teoria Ryutaro.

XDDD

Bardzo proszę ludzi, którzy nie mają o czymś pojęcia aby się nie udzielali.Procesor Phenom II 945 działa na socket AM3 ORAZ AM2+; z tą różnicą, że na AM2+ jego wydajność jest bardzo ograniczana.Różnica między DDR2 a DDR3 jest kolosalna, dlatego ten Phenom traci dużo. Wiem stąd, że kiedyś też chciałem wstawić procek AM3 na AM2+; fartem udało się używki w zestawie tanio kupić. Kolega Ryutaro powinien dostać warna za ciągłe wprowadzanie w błąd. Rozumiem pomyłkę, ale pierdzielić głupoty o tym, że jak coś nie działa to ma ograniczoną wydajność woła o pomstę! Gdyby procesor nie był kompatybilny z tą podstawką to nie byłbyś w stanie nawet go zamontować w tym socket'cie.To jest lista obsługiwanych procków przez Twoją płytę.http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2755Generalnie AM2+ obsługuje procki kompatybilne o TDP nie większym niż 95W, jest tak w 99% przypadków.Na pewno jeśli zmienisz płytę główną Twoja wydajność się zwiększy, ale skorzystaj najpierw z tego programu, który Ci poleciłem lub każdy inny, który pozwala sprawdzić zapełnienie zasobów podczas gry, bez konieczności minimalizowania jej. W ten sposób będziesz miał jednoznaczną odpowiedź bez zbędnego gdybania. Gdybanie w informatyce prowadzi do takich nieporozumień jak teoria Ryutaro.

To nie jest żadne gdybanie , sam piszę że jego wydajność jest słaba a ty to potwierdzasz , zarzucasz mi że mówię nie prawdę , sprawdziłem przed wysłaniem moje informacje. Skonfrontowałem je z informacjami innych posiadaczy na forach i wyszło na moje , to że płyta jak pisałem te procesory obsłuży to prawda ale rozumiesz i sam to piszesz że wydajność będzie niska , To że w niego pasuje nie znaczy że się nadaje. więc proszę cię nie rób tu flame , tylko kolega potrzebuje pomocy , powiedziałeś wszystko to co ja a się wywyższasz , co chciałeś tym osiągnąć. Ktoś tu chyba lewą nogą wstał. To że w niego pasuje nie znaczy że się nadaje powtarzam.

Nigdy się nie wywyższam.

Według twojej płyty głownej twój procesor nie ma prawa na niej działać całkiem inny socket AM2 processor na mobo AM3 na procku
musisz wymienić tylko płyte i ram
To nie jest żadne gdybanie , sam piszę że jego wydajność jest słaba a ty to potwierdzasz , zarzucasz mi że mówię nie prawdę , sprawdziłem przed wysłaniem moje informacje. Skonfrontowałem je z informacjami innych posiadaczy na forach i wyszło na moje , to że płyta jak pisałem te procesory obsłuży to prawda ale rozumiesz i sam to piszesz że wydajność będzie niska , To że w niego pasuje nie znaczy że się nadaje. więc proszę cię nie rób tu flame , tylko kolega potrzebuje pomocy , powiedziałeś wszystko to co ja a się wywyższasz , co chciałeś tym osiągnąć. Ktoś tu chyba lewą nogą wstał. To że w niego pasuje nie znaczy że się nadaje powtarzam.

Pamiętaj, że dyskusja w tym temacie owocować będzie wydaniem pieniędzy; szkoda, że nie twoich.

A to mi zależy na kupowaniu czy autorowi tematu ? Jeśli chcesz samymi twoimi myślami mu pomoc , to proszę bardzo. Nie ja jeden tak wskazałem na płytę główną a inni na procesor , to co inni już nie wprowadzali w błąd ? Bo przecież twoim tokiem rozumowania to ich decyzja będzie super zakupem , chociaż autor na tym straci. Postawiłem na najsłabszy element ogniwa tego komputera a same wyjaśnienie że stoi na ddr2 już daje do myślenia w porównaniu do nie nagannego procesora , i nowej karty graficznej. Co on by miał tu wymienić jak mu nic nie jest problemem. Może to być też ram jeśli jak autor pisał posiada na ultra w bf3 lekkie przycinki ale jak wymienia ram to musi płytę rozumiesz ? Nie będzie używał starych ddr2 bo nie dość , że przepłaci za nowe kości bo są drogie akurat ddr2 , to będzie na starym sprzęcie. Nie mam zamiaru prowadzić z tobą dyskusji i proszę jak już chcesz mu pomoc to pisz sensownie i użyj porządnych argumentów , a nie offtopuj w moją stronę jak twój post up..... W końcu to autor decyduje czy kupi czy nie to są jedynie nasze sugestie co to ma związku z moim portfelem ? Powinieneś już dawno warna mieć za takie marne prowokacje.

Tak, to od RAMu. Gdy mam włączone H1Z1 to używa mi 5,5GB RAMU z 6GB. Czyli mam tylko wolnych 500MB.

Gdy posiadałem 3GB RAM DDR2 to H1Z1 używało wtedy 2GB, czyli 1GB wolnego, cięło niemiłosiernie. Tak więc to chyba to jest problemem, jednak wciąż nie mogę pojąć rzeczy: dlaczego BF3 chodzi na ULTRA (gdzie na starej grafice ledwo na średnich leciało), a H1Z1 na najniższych ustawieniach ma tyle samo FPS co na najwyższych (15/20/30FPS)?

Poza tym poda mi ktoś wreszcie jakiś rozpisek płyt głównych, które mogę wsadzić do komputera? Bo pytam się o to od paru postów, a odpowiedzi brak. Zdecydowałem się na płytę używaną, patrzeć mam tylko na to, czy płyta jest na AM3?

AM3 albo AM3+ bo to prawie to samo tylko procesory na AM3+ mają szersze nóżki i procesory z AM3 są wypełni kompatybile z AM3+ ale na odwrót już to nie zadziała

Dobra, będę szukał z AM3, a ktoś jeszcze wie czemu się tak dzieje?

dlaczego BF3 chodzi na ULTRA (gdzie na starej grafice ledwo na średnich leciało), a H1Z1 na najniższych ustawieniach ma tyle samo FPS co na najwyższych (15/20/30FPS)?

Nie ukrywam, że jestem fanem płyt od gigabyte. Miałem do tej pory 3 różne modele i ani razu mnie nie zawiodły. U siebie teraz mam GA-MA770-UD3P.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Gigabyte%20GA-970A-DS3P&search_scope=category-111381&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-1-0907

http://allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-1-0907&search_scope=category-4228&string=asrock%20970%20extreme3&order=p

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=ga-ma770-ud3p&search_scope=category-4228&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-ele-1-1-0907

Generalnie z istotniejszych rzeczy to patrz jakie ma wyjścia tylnego panelu, czy wystarczy Ci slotów w środku na pamięci, karty PCI, SATA, czy kabel od zasilacza dosięgnie do wtyczek na płycie głównej.

Istotne jest jak wygląda sekcja zasilania procka. Unikaj takich kondensatorów

szczególnie jeśli są częścią zasilania procesora. Tym bardziej, że płyta będzie używana. Generalnie, im mniej takich kolegów w układzie płyty tym lepiej.

@Ryutaro, podpowiedź z pomysłem podałem zanim w ogóle się udzieliłeś w temacie. Nikt inny nie napisał, że ten procesor nie ma prawa działać. Przestań się mazać i wyciągnij wnioski.

edit. dodałem link do ma770.

@UP
Ważne, aby płyta posiadała sloty na RAM minimum 8GB DDR3, 1333MHz. Ta natomiast tego nie obsługuje >>KLIK<<

Pfu, źle popatrzyłem.

A coś z niższej półki pod względem ceny?

http://allegro.pl/plyta-glowna-gigabyte-ga-870a-usb3-socket-am3-i5794965004.html ja mam takie coś dobra jest i w miarę tania jedyna wada: to coś (nie używam fachowych nazw by wiedział o co chodzi) z napisem gigabyte na płycie głównej jest słabo zamocowane (albo poprostu mam uszkodzone od nowości ;) )

Po przejrzeniu allegro widzę, że ciężko będzie zejść poniżej 100zł. Może w najbliższym czasie trafi się coś ciekawego.

Generalne wskazówki napisałem już wcześniej. Skup się przede wszystkim na tym, żeby przewód od zasilacza Ci wystarczył do gniazdek i żeby były na płycie te sloty, które Cię interesują. Jeszcze raz podkreślam, omijaj te kondensatory starego typu, szczególnie jeśli są w okolicy zasilania procesora albo slotu PCI Express. Każda płyta, która ma zamontowane kondensatory polimerowe w najbardziej narażonych na obciążenie miejscach jest dobra.

Nie zauważyłem, że tam gdzie podałem link do GA-MA770-UD3P wyszukało same UD3(ahh te allegro). Różnica między tymi dwiema płytami polega przede wszystkim na rozbudowaniu układu zasilania procesora(więcej faz zasilania). UD3P ma sekcję zasilania 8+2. Ogólnie im więcej faz tym lepiej, ale jak są min. 4 to jest spoko(ud3 ma 4+1).

Po przejrzeniu allegro widzę, że ciężko będzie zejść poniżej 100zł. Może w najbliższym czasie trafi się coś ciekawego.Generalne wskazówki napisałem już wcześniej. Skup się przede wszystkim na tym, żeby przewód od zasilacza Ci wystarczył do gniazdek i żeby były na płycie te sloty, które Cię interesują. Jeszcze raz podkreślam, omijaj te kondensatory starego typu, szczególnie jeśli są w okolicy zasilania procesora albo slotu PCI Express. Każda płyta, która ma zamontowane kondensatory polimerowe w najbardziej narażonych na obciążenie miejscach jest dobra.Nie zauważyłem, że tam gdzie podałem link do GA-MA770-UD3P wyszukało same UD3(ahh te allegro). Różnica między tymi dwiema płytami polega przede wszystkim na rozbudowaniu układu zasilania procesora(więcej faz zasilania). UD3P ma sekcję zasilania 8+2. Ogólnie im więcej faz tym lepiej, ale jak są min. 4 to jest spoko(ud3 ma 4+1).

Patrzę również na olx.pl, zależy mi tylko na modelach, abym wiedział na co patrzeć i tak dalej :). Dzisiaj wieczorem jeszcze muszę zmierzyć swoją obecnę płytę główną, bo mam strasznie małą obudowę.

Jeżeli masz obudowę ATX to płyta na 99% będzie miała wymiary 305mm x 244mm. Są jeszcze miniATX 284mm x 208mm. ATX jest standardem więc rozmiar jest z góry ustalony.

Modelów szczerze mówiąc nie znam. Kiedy kupuję komuś płytę to zawsze kieruję się tymi samymi atrybutami, które podałem wcześniej. Dopiero jak ktoś chce lepszy jakiś sprzęt no to warto poczytać o chipsetach i innych cudawiankach. Spróbuj coś sam poodrzucać. Jak będziesz miał wątpliwości to wklej tutaj link.

Nie kupuj na olx wysyłkowo. Do tej pory zamówione w mojej rodzinie zostały 2 przedmioty:

- jeden przyszedł uszkodzony(nie z winy kuriera, odłamanych elementów nie było w opakowaniu)

- sobie kupiłem keyboard Yamaha PSR-640, ani słowa nie było o uszkodzonym zasilaczu a kabel był tak owinięty izolacją, że stał pionowo postawiony na blacie biurka xD . Klawiatura miała być lekko zużyta a musiałem praktycznie wszystkie gumki kontaktowe wymienić; na szczęście oprócz zasilacza to spodziewałem się, że tak będzie.

Przy odbiorze osobistym do tej pory nie miałem niespodzianek, ale wszystko dokładnie sprawdzam(raz gość próbował mi wcisnąć telefon z simlockiem).

Jeżeli masz obudowę ATX to płyta na 99% będzie miała wymiary 305mm x 244mm. Są jeszcze miniATX 284mm x 208mm. ATX jest standardem więc rozmiar jest z góry ustalony.Modelów szczerze mówiąc nie znam. Kiedy kupuję komuś płytę to zawsze kieruję się tymi samymi atrybutami, które podałem wcześniej. Dopiero jak ktoś chce lepszy jakiś sprzęt no to warto poczytać o chipsetach i innych cudawiankach. Spróbuj coś sam poodrzucać. Jak będziesz miał wątpliwości to wklej tutaj link.Nie kupuj na olx wysyłkowo. Do tej pory zamówione w mojej rodzinie zostały 2 przedmioty:- jeden przyszedł uszkodzony(nie z winy kuriera, odłamanych elementów nie było w opakowaniu)- sobie kupiłem keyboard Yamaha PSR-640, ani słowa nie było o uszkodzonym zasilaczu a kabel był tak owinięty izolacją, że stał pionowo postawiony na blacie biurka xD . Klawiatura miała być lekko zużyta a musiałem praktycznie wszystkie gumki kontaktowe wymienić; na szczęście oprócz zasilacza to spodziewałem się, że tak będzie.Przy odbiorze osobistym do tej pory nie miałem niespodzianek, ale wszystko dokładnie sprawdzam(raz gość próbował mi wcisnąć telefon z simlockiem).

Odświeżę jeszcze na chwilę z pytaniem, czy na AM3+ wejdzie spokojnie mój procesor i w pełni wykorzysta go? Mogę spokojnie brać, czy polować na AM3?

Powinno działać bez problemu. Dla pewności można sprawdzić czy procek jest obsługiwany przez płytę na stronie producenta płyty głównej.

Płyta GA-970-UD3 + DDR3 1866MHz + OC procesora (more info YT)

http://www.camino.pl/plyta-socket-am3+-gigabyte-ga-970a-ud3p,twr,74552.html
http://acom.pl/p/356/33293/gigabyte-ga-970a-ds3p-amd-970-socket-am3-2xpcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crosfire--plyty-glowne-podzespoly-komputerowe.html

http://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-ddr3-1866-2x4gb-cl10-hx318c10fbk2-8-638117/
http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-8gb-2x4gb-1866mhz-cl9-czarna-gy1866d364l9as-8gdc-776625/

Pozdrawiam

P.s

No i jeszcze pasta: http://www.morele.net/zalman-pasta-termoprzewodzaca-zm-stg2-280951/

Sam z niej korzystam i jak najbardziej polecam, przy OC na 4.7GHz trzyma temp. w okolicach 60-65 stopni w stresie.

Płyta GA-970-UD3 + DDR3 1866MHz + OC procesora (more info YT)http://www.camino.pl/plyta-socket-am3+-gigabyte-ga-970a-ud3p,twr,74552.htmlhttp://acom.pl/p/356/33293/gigabyte-ga-970a-ds3p-amd-970-socket-am3-2xpcx-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crosfire--plyty-glowne-podzespoly-komputerowe.htmlhttp://www.morele.net/pamiec-hyperx-fury-ddr3-1866-2x4gb-cl10-hx318c10fbk2-8-638117/http://www.morele.net/pamiec-goodram-ddr3-play-8gb-2x4gb-1866mhz-cl9-czarna-gy1866d364l9as-8gdc-776625/PozdrawiamP.sNo i jeszcze pasta: http://www.morele.net/zalman-pasta-termoprzewodzaca-zm-stg2-280951/Sam z niej korzystam i jak najbardziej polecam, przy OC na 4.7GHz trzyma temp. w okolicach 60-65 stopni w stresie.

Mam tylko stówę na ten moment :(

Witam. Dzisiaj kupiłem kartę graficzną GIGABYTE RADEON R9 270OC 2GB 256bit DDR5 (nie mylić z 270X). Problem jest taki, że mam mniej FPS w grach, niż na starej karcie graficznej (AMD RADEON HD6670 1GB 128bit DDR3). Mam tyle samo FPS (25/30) w grze H1Z1 na każdych ustawieniach graficznych, jednak na starej karcie w dosłownie takim samym miejscu mam nawet po 40FPS'ów. Nie wiem co jest tutaj problemem, przed wymianą karty graficznej zrobiłem formata, zainstalowałem sterowniki, DirectX.

Obecna specyfikacja:

Zasilacz AEROCOOL E80-500 (500W)

RAM 6GB DDR2 800MHz

CPU AMD PHENOM II X4 945 3.0 GHz

GPU GIGABYTE RADEON R9 270OC 2GB 256bit DDR5 (nowa)/ AMD RADEON HD6670 1GB 128bit DDR3 (stara)

Co jest tutaj problemem?