Bardzo proszę ludzi, którzy nie mają o czymś pojęcia aby się nie udzielali.Procesor Phenom II 945 działa na socket AM3 ORAZ AM2+; z tą różnicą, że na AM2+ jego wydajność jest bardzo ograniczana.Różnica między DDR2 a DDR3 jest kolosalna, dlatego ten Phenom traci dużo. Wiem stąd, że kiedyś też chciałem wstawić procek AM3 na AM2+; fartem udało się używki w zestawie tanio kupić. Kolega Ryutaro powinien dostać warna za ciągłe wprowadzanie w błąd. Rozumiem pomyłkę, ale pierdzielić głupoty o tym, że jak coś nie działa to ma ograniczoną wydajność woła o pomstę! Gdyby procesor nie był kompatybilny z tą podstawką to nie byłbyś w stanie nawet go zamontować w tym socket'cie.To jest lista obsługiwanych procków przez Twoją płytę.http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2755Generalnie AM2+ obsługuje procki kompatybilne o TDP nie większym niż 95W, jest tak w 99% przypadków.Na pewno jeśli zmienisz płytę główną Twoja wydajność się zwiększy, ale skorzystaj najpierw z tego programu, który Ci poleciłem lub każdy inny, który pozwala sprawdzić zapełnienie zasobów podczas gry, bez konieczności minimalizowania jej. W ten sposób będziesz miał jednoznaczną odpowiedź bez zbędnego gdybania. Gdybanie w informatyce prowadzi do takich nieporozumień jak teoria Ryutaro.
no ale wymiana płyty na coś z AM3+ (między AM3 a AM3+ jest różnica tylko taka że ma szersze nóżki i chyba kilka dodatkowych ,ale już tego nie wiem. Co daje nam możliwość wkładania Procków z większym TDP) i DDR3, i tak będzie opłacalna bo doda sporo mocy.