Lepsza karta graficzna, mniej FPS

Witam. Dzisiaj kupiłem kartę graficzną GIGABYTE RADEON R9 270OC 2GB 256bit DDR5 (nie mylić z 270X). Problem jest taki, że mam mniej FPS w grach, niż na starej karcie graficznej (AMD RADEON HD6670 1GB 128bit DDR3). Mam tyle samo FPS (25/30) w grze H1Z1 na każdych ustawieniach graficznych, jednak na starej karcie w dosłownie takim samym miejscu mam nawet po 40FPS'ów. Nie wiem co jest tutaj problemem, przed wymianą karty graficznej zrobiłem formata, zainstalowałem sterowniki, DirectX.

Obecna specyfikacja:

Zasilacz AEROCOOL E80-500 (500W)

RAM 6GB DDR2 800MHz

CPU AMD PHENOM II X4 945 3.0 GHz

GPU GIGABYTE RADEON R9 270OC 2GB 256bit DDR5 (nowa)/ AMD RADEON HD6670 1GB 128bit DDR3 (stara)

Co jest tutaj problemem?

Skoro na każdych ustawieniach graficznych masz tyle samo fps to proste, że wina procesora, albo optymalizacji gry.

Odpal inne gry i sprawdź czy jest tak samo. Gra powinna chodzić o wiele lepiej. Mam takiego samego procka i porównywałem r7 260x z geforce 9800 GT 512MB DDR3. Co prawda gry były inne, ale różnica była duża; samo to, że przesiadłeś się z GDDR3 na GDDR5 to już jest kop wydajności.

PS. nie zwróciłem uwagi. Ty korzystasz z tego procka na DDR2, a więc procesor ma ograniczoną szynę. Możliwe, że faktycznie masz bottlenecka. Musisz sobie jakiegoś MSI afterburner odpalić z nakładką, która pokazuje stan zasobów systemowych i zobaczyć co jest w 100% zapełnione.

Nawet jak łapie wąskie gardło, to nie powinien mieć mniej fps.

Sprawdź inne nowe gry.

Nawet jak łapie wąskie gardło, to nie powinien mieć mniej fps.Sprawdź inne nowe gry.

no właśnie nie koniecznie bo procesor ze starym DDR2 może mieć problem z GDDR5 i obniżać tym samym wydajność. Ewentualnie grafika jest uszkodzona.

Powiedzmy że gramy w jakąś gierkę FPP. Jeżeli fps jest dobry gdy patrzysz na ziemię, a słaby gdy celujesz w horyzont (widzisz dużo obiektów) to wina karty graficznej. Jeżeli przez cały czas gry fps jest słaby to wina procka. Jeżeli jednak fps jest dobry kiedy stoisz nieruchomo, a spada gdy chcesz spojżeć w inne miejsce to za mało pamięci RAM.

podaj płytę główną bo jeśli pracuje na ddr2 to znaczy że jest stara jeśli pracuje na pci express x4 lub x8. To można by mówić o ograniczeniu.

Wejdź w Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania i sprawdź, czy zestaw nie działa aby w trybie oszczędzania energii (powinna pracować co najmniej w trybie zrównoważonym). Pamiętam, że jak się przesiadłem na swojego radka 270x i to po instalacji też miałem zonk, bo działała słabo. Dopiero przestawienie zasilania naprawiło problem.

Siema, płyta główna to Gigabyte GA-M61PME-S2.

Skoro na każdych ustawieniach graficznych masz tyle samo fps to proste, że wina procesora, albo optymalizacji gry.

Na Very Low- 28/30.

Na Ultra- 22/25.

Odpal inne gry i sprawdź czy jest tak samo. Gra powinna chodzić o wiele lepiej. Mam takiego samego procka i porównywałem r7 260x z geforce 9800 GT 512MB DDR3. Co prawda gry były inne, ale różnica była duża; samo to, że przesiadłeś się z GDDR3 na GDDR5 to już jest kop wydajności.PS. nie zwróciłem uwagi. Ty korzystasz z tego procka na DDR2, a więc procesor ma ograniczoną szynę. Możliwe, że faktycznie masz bottlenecka. Musisz sobie jakiegoś MSI afterburner odpalić z nakładką, która pokazuje stan zasobów systemowych i zobaczyć co jest w 100% zapełnione.

Jutro sprawdzę program.

Nawet jak łapie wąskie gardło, to nie powinien mieć mniej fps.Sprawdź inne nowe gry.

Jutro pobiorę BF3, zobaczę i porównam. W sumie w CS:GO mam mniej FPS'ów niż na starej grafice.

no właśnie nie koniecznie bo procesor ze starym DDR2 może mieć problem z GDDR5 i obniżać tym samym wydajność. Ewentualnie grafika jest uszkodzona.

Grafika w stu procentach jest sprawna, testowana na innym komputerze tyle, że z lepszymi innymi podzespołami.

Powiedzmy że gramy w jakąś gierkę FPP. Jeżeli fps jest dobry gdy patrzysz na ziemię, a słaby gdy celujesz w horyzont (widzisz dużo obiektów) to wina karty graficznej. Jeżeli przez cały czas gry fps jest słaby to wina procka. Jeżeli jednak fps jest dobry kiedy stoisz nieruchomo, a spada gdy chcesz spojżeć w inne miejsce to za mało pamięci RAM.podaj płytę główną bo jeśli pracuje na ddr2 to znaczy że jest stara jeśli pracuje na pci express x4 lub x8. To można by mówić o ograniczeniu.

Według Twoich słów to śmiało mogę stwierdzić, że to wina procesora.

Wejdź w Panel sterowania\Sprzęt i dźwięk\Opcje zasilania i sprawdź, czy zestaw nie działa aby w trybie oszczędzania energii (powinna pracować co najmniej w trybie zrównoważonym). Pamiętam, że jak się przesiadłem na swojego radka 270x i to po instalacji też miałem zonk, bo działała słabo. Dopiero przestawienie zasilania naprawiło problem.

Nic nie pomaga, to wina mojego marnego sprzętu po prostu (pozdrawiam Darek).

Jaki lepszy procesor mogę wrzucić do tej płyty? Najlepiej bym wymienił płytę główną, po czym tam pakował lepszy procesor, ale kasy nie mam i mieć nie będę.

Napewno to nie procesor bo ja mam 955 do gtx 770 i nie wylatuje więcej niż 90% a grafa na 100%

Napewno to nie procesor bo ja mam 955 do gtx 770 i nie wylatuje więcej niż 90% a grafa na 100%

Jakie masz RAMy?

Patriot G series DDR3 4GB 2x2GB Pc3-12800 1600MHz stare ale jare ;)

Według twojej płyty głownej twój procesor nie ma prawa na niej działać całkiem inny socket :o:o:o:o:o:o:oAM2 processor na mobo AM3 na procku

Według twojej płyty głownej twój procesor nie ma prawa na niej działać całkiem inny socket
Nawet nie zauważyłem. On ma rację. czyli to faktycznie procesor ale nie sam procesor a to na czym siedzi.

musisz wymienić tylko płyte i ram

Patriot G series DDR3 4GB 2x2GB Pc3-12800 1600MHz stare ale jare

DDR3, 1600MHz. Czy stare? Może i stare, ale ciągnie, u mnie natomiast DDR2 800MHz, czyli u Ciebie podwojona moc :P

Według twojej płyty głownej twój procesor nie ma prawa na niej działać całkiem inny socket AM2 processor na mobo AM3 na procku

No jak to nie? Phenomy działają na tego typu przecież.

Nawet nie zauważyłem. On ma rację. czyli to faktycznie procesor ale nie sam procesor a to na czym siedzi.

Czyli do wymiany procek+płyta+ram?

musisz wymienić tylko płyte i ram

Poleć jakąś, z jak największą ilością slotów na RAMy DDR3.

ResE mogą działać ale nie są supportowane , to zmniejsza wydajność sądzę tego procesora do minimum

Tylko Płytę i Ram procek jest dobry

Tak więc poleci mi ktoś jakąś wydajną, aby nie ograniczała innych podzespołów płytę główną? Ważne, aby RAMy były na DDR trójki i minimum trzy sloty na kości, bo z dwoma to jest to strzał w kolana.

chyba z 3 slotami to nie robią XD przeważnie 2, 4, 6 i chyba 8 slotów, dla ciebie spokojnie starczy 4

Bardzo proszę ludzi, którzy nie mają o czymś pojęcia aby się nie udzielali.

Procesor Phenom II 945 działa na socket AM3 ORAZ AM2+; z tą różnicą, że na AM2+ jego wydajność jest bardzo ograniczana.

Różnica między DDR2 a DDR3 jest kolosalna, dlatego ten Phenom traci dużo. Wiem stąd, że kiedyś też chciałem wstawić procek AM3 na AM2+; fartem udało się używki w zestawie tanio kupić. Kolega Ryutaro powinien dostać warna za ciągłe wprowadzanie w błąd. Rozumiem pomyłkę, ale pierdzielić głupoty o tym, że jak coś nie działa to ma ograniczoną wydajność woła o pomstę! Gdyby procesor nie był kompatybilny z tą podstawką to nie byłbyś w stanie nawet go zamontować w tym socket'cie.

To jest lista obsługiwanych procków przez Twoją płytę.

http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2755

Generalnie AM2+ obsługuje procki kompatybilne o TDP nie większym niż 95W, jest tak w 99% przypadków.

Na pewno jeśli zmienisz płytę główną Twoja wydajność się zwiększy, ale skorzystaj najpierw z tego programu, który Ci poleciłem lub każdy inny, który pozwala sprawdzić zapełnienie zasobów podczas gry, bez konieczności minimalizowania jej. W ten sposób będziesz miał jednoznaczną odpowiedź bez zbędnego gdybania. Gdybanie w informatyce prowadzi do takich nieporozumień jak teoria Ryutaro.